|
Wave 2 - przecieki i spekulacje |
| Autor |
Wiadomość |
Catra [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 31 Sty, 2013
|
|
|
| Crane napisał/a: |
Wiesz wydaje mi się że taniej byłoby wysłać człowieka do Chin żeby sprawdził załadunek niż kręcenie towarem po morzu. Na 99% procent wersje europejskie płyną od razu do Europy. Moim zdaniem jeśli X-Wing jest już "On boat" to termin koniec lutego/ początek marca jest bardzo realny. |
To dobrze, że Ci się wydaje
Normalny proces wygląda tak
Towar - > Magazyn - > Dystrybutor
Magazyn FFG znajduje się w Minnesocie. Koniec i kropka.
Towar sprawdza sie podczas wyładunku. Co z tego , że ktoś pojedzie, sprawdzi, jak potem chinczyk moze sobie wyjąc ten tip top towar i wsadzić swoje low budgetowe g... ( oj zdarza się ) A do tego podczas transportu moze się coś wydarzyć.
Na 100 % cały towar jedzie do Minnesoty.
Aha, sprawa wygląda inaczej, jesli drukarnia jest w Niemczech |
|
|
|
 |
Crane [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 01 Lut, 2013
|
|
|
| Catra napisał/a: | | Na 100 % cały towar jedzie do Minnesoty. |
Jest jedno ale dotyczące tego rozumowania, już pomijając gigantyczne koszty transportu (Chiny > USA > rozładunek, odprawa celna i transport lądowy do Minnesoty (praktycznie centrum kontynentu) > ponownie transport lądowy do portu > port w Hamburgu > rozwiezienie towaru po Europie), to trzeba pamiętać że to nie jest towar FFG tylko Galakty, przecież FFG nie jest dystrybutorem polskich wersji gier. |
|
|
|
 |
Catra [Usunięty]
|
|
|
|
Przeczytaj dokładnie co jest napisane na stronie FFG :
ONE THE BOAT:
The product is traveling from the printer to our warehouse. The duration of this process varies depending on where the printer is located, be it in the US, China, or Germany, but generally takes four to six weeks.
SHIPPING NOW :
The product is being shipped from the FFG warehouse in Minnesota to stores and distributors. This process takes between 7-10 days for the US, or a few days longer in Canada.
Szczególnie drugi akapit. Przypominam tutaj , że rozmawiamy cały czas o produktach z Chin.
Towar z Chin jest towarem FFG a nie Galakty, bo to FFG zamówiło w drukarni a nie Galakta.
Zresztą jak widzisz rozliczenie transakcji z amerykańskim kontrahentem jak na dokumentach będziesz mieć chińskie dane ?
Jak widzisz w ogóle rozliczenie sie FFG z ichnim fiskusem ? Zapłaci VAT za towar a nie zapłaci cla ? Bo przeciez VAT zapalci bo musi mieć na stanie towar, który potem sprzedaje Galakcie.
FFG zebyć mieć na stanie towar musi zapłacić VAT i cło tak czy inaczej.
I co ich w ogóle obchodzi koszt transportu ? Przecież to i tak TY płacisz go w cenie produktu Zresztą nie sa one tak gigantyczne jak opisujesz.
Proces jaki podajesz jest strasznie złożony i nieekonomiczny z biurokratycznego punktu widzenia.
Najprostszy sposób to ten który przedstawiłem, bo wiadomo w nim kto jest kim, dlaczego i kiedy.
Dobrze by było spytać się Galakty jak to na prawdę jest. Bo dopoki nie będzie oficjalnego stanowiska to kazda nasza teza jest tylko przypuszczeniem. |
|
|
|
 |
Barbus [Usunięty]
|
|
|
|
| Ta dyskusja chyba trochę wymknęła się spod kontroli:p |
|
|
|
 |
Crane [Usunięty]
|
|
|
|
| Barbus napisał/a: | | Ta dyskusja chyba trochę wymknęła się spod kontroli:p |
Zgadzam się Zakończmy to tak że jak do końca marca nie będzie polskiej wersji drugiej fali do X-Winga to kolega Catra otrzyma ode mnie piwo
Wracając do właściwego tematu, grał już ktoś na proxach z "dużymi" statkami ? |
|
|
|
 |
Barbus [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 05 Lut, 2013
|
|
|
| FFG zapowiada dodatki na marzec. |
|
|
|
 |
Barbus [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Barbus [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Barbus [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 19 Lut, 2013
|
|
|
| Zgodnie z info na stronie FFG dodatki dotarły już do ich magazynu w U.S. i teraz powinny być w drodze do sklepów. 6 marca premiera w Polsce:) |
|
|
|
 |
D.W.
Galakta

|
Wysłany: Sro 20 Lut, 2013
|
|
|
W przypadku produkowania Polskich wersji w Chinach.
1. FFG zleca druk na podstawie zamówienia od Galakty na Polską wersję.
2. Wyprodukowany towar jest własnością Galakty i płaci za cały wyprodukowany nakład.
3. Tansport do Polski wyprodukowanego towaru jest organizowany bezpośrednio z fabryki i organizuje go Galakta. Sama go też opłaca.
Nie za bardzo rozumiem po co miałby być transport do USA towaru przeznaczonego na Polski rynek. |
|
|
|
 |
Crane [Usunięty]
|
|
|
|
| D.W. napisał/a: | | Nie za bardzo rozumiem po co miałby być transport do USA towaru przeznaczonego na Polski rynek. |
Tak podświadomie wyczuwałem, ale stuprocentowej pewności nie miałem więc dziękuję za ustosunkowanie się do naszej dyskusji. W takim wypadku wszystkie znaki na niebie i stronie Galakty wskazują że piwo wypiję sam, a kolega Catra będzie przynajmniej zdrowszy (bo oczywiście wypiję za jego zdrowie)
Mam nadzieję że dzięki nowym modelom znowu odżyje u nas granie, bo coś ostatnio sporą przerwę mieliśmy. Kasa na Firespraya już odłożona |
|
|
|
 |
Barbus [Usunięty]
|
|
|
|
| Drogo, drogo. Miałem nadzieję, że duże cena dużych statków nie przekroczy 90 zł. |
|
|
|
 |
Barbus [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Barbus [Usunięty]
|