galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
FAQ 1.2 PL - temat konsultacyjny
Autor Wiadomość
Ajgor
[Usunięty]

Wysłany: Pią 31 Gru, 2010   

Tak to niestety wygląda. :evil:

gracz
[Usunięty]

Wysłany: Sro 05 Sty, 2011   

Panowie nie ma co narzekać: najpóźniej za 4 dni oficjalny polski FAQ pojawi się na stronie wydawcy:)

Ajgor
[Usunięty]

Jak ktoś kupi grę dzisiaj, to jest to faktycznie wspaniała wiadomość. Ja swoją otrzymałem będąć na urlopie latem. :mrgreen: Staram się nie marudzić, ale...

Nemomon
[Usunięty]

Przyjaciele, FAQ do Talismana czeka na swe pojawienie się o wiele, wiele dłużej niż FAQ do Inwazji, a nie przypominam sobie nikogo, kto by się o niego dopytywał ;) Czy to oznacza, że fani Talismana są cierpliwi, czy może coś innego? ;)

DaRKeR
[Usunięty]

Nemomon, albo że nie umieją dopominać się o swoje :P

GambitGrelfer
[Usunięty]

To oznacza że Talizman to po prostu magia i miecz i jak ktoś gra według starych zasad to ma wywalone na faq :P Poza tym w inwazję są turnieje i nie może być tak, żeby gracze przy stole się kłócili o interpretację jakiejś tam karty, bo została źle przetłumaczona.

Ajgor
[Usunięty]

Trudno powiedzieć, ale sam gram z Córką w Talizmana i specjalnie mi nie przeszkadza brak FAQ. Nie jestem pewien czy to dobre porównanie, ale jestem pewien że okrywa jeszcze większym cieniem Galaktę. Czyli, tego typu wsparcie kuleje. :mrgreen:

Ravandil
[Usunięty]

Nie można pod tym względem porównywać Talismana do Inwazji, też grywam namiętnie w Talizmana i jeszcze nigdy FAQ nie było mi potrzebne, jest to gra towarzyska, gdzie nawet jak pojawi się jakaś wątpliwość, to szybko rozwiązuje się ją wspólnie w gronie graczy. W inwazji tak nie jest, interpretacja karty i zasad to najczęściej kwestia życia i śmierci :) A poza tym, jak napisał GambitGrelfer, Inwazja to gra turniejowa, zasady muszą być jasne i przejrzyste.

RasTafari
[Usunięty]

Ravandil napisał/a:
Inwazja to gra turniejowa, zasady muszą być jasne i przejrzyste.

marka FFG a jasne i przejrzyste zasady to jak oksymoron :lol:

GambitGrelfer
[Usunięty]

RasTafari napisał/a:
marka FFG a jasne i przejrzyste zasady to jak oksymoron

Na dobrą sprawę wątpliwości w instrukcjach (i kartach) pojawiają się zawsze. Najbardziej przejrzystą instrukcję jaką widziałem to chyba do pylosa, albo innej tego typu gry. Podobała mi się instrukcja Anioła Śmierci :P

colan
[Usunięty]

Wysłany: Czw 06 Sty, 2011   

Witam!
Przy okazji kolejny błąd w tłumaczeniu który wymaga erraty:

Karta: Burying the Grudge

Action: Gain 1 resource for each unit that entered a discard pile this turn.

polskie tłumaczenie:

Akcja: Zyskujesz 1 żeton zasobów za każdą jednostkę, która podczas tej tury trafi na stos kart odrzuconych.

Sugerując się polska wersją odnosi się ona raczej do kart które trafią na stos od momentu zagrania akcji do końca tury natomiast wersja angielska o ile dobrze ją rozumie to sugeruje że dostaniemy żeton za karty które już weszły na stos w tej turze...

Pozdrawiam, Dawid

DaRKeR
[Usunięty]

wystarczy zmienić na "trafiły" i już jest ok, tak na prawdę to kosmetyczny błąd. Ale na pewno warto wrzucić do FAQ.

colan
[Usunięty]

DaRKeR napisał/a:
wystarczy zmienić na "trafiły" i już jest ok, tak na prawdę to kosmetyczny błąd. Ale na pewno warto wrzucić do FAQ.

Nie jest to błąd kosmetyczny bo zmienia działanie karty. Niestety w karciankach diabeł tkwi w szczegółach. Powinien być wyjaśniony w FAQ bo wiadomo że treści karty się już nie zmieni.

/Dawid

Ravandil
[Usunięty]

Jest to kolejny poważny błąd w tłumaczeniu :evil: Oczywiście możemy zaktualizować naszego FAQ-a z tym, że już za kilka dni wychodzi oficjalny FAQ Galakty, w którym na pewno wszystkie błędy będą poprawione :D :D :D Ciekawe ile jeszcze takich błędów się znajdzie. To partactwo w tłumaczeniach kart coraz bardziej mnie zadziwia :shock: Póki co na poważnie rozważam przerzucenie się na wersję ang.

RasTafari
[Usunięty]

GambitGrelfer napisał/a:
Na dobrą sprawę wątpliwości w instrukcjach (i kartach) pojawiają się zawsze. Najbardziej przejrzystą instrukcję jaką widziałem to chyba do pylosa, albo innej tego typu gry. Podobała mi się instrukcja Anioła Śmierci :P

jak ja widzę FFG na pudełku to wiem, że bez trzech faqów nie podchodź, najbardziej przejrzysta instrukcja z tej stajni moim zdaniem to instrukcja fo GoT'a. Poza tym karcianki rządzą się swoimi prawami.

Odpowiedz do tematu