Zamknięty przez: admin Sro 08 Wrz, 2010 |
Interpretacja kart |
| Autor |
Wiadomość |
ygeth [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 03 Wrz, 2010
|
|
|
| Cytat: | | Mam pytanie o kartę z najnowszego dodatku. "Czarni rycerze Morra" - "...wybrana jednostka nie może się bronić" - wg mnie jest to toższame z pojęciem nie może zostać wyznaczona do obrony. A może się mylę? |
Tak, nie może być wyznaczona do obrony. |
|
|
|
 |
Pakman [Usunięty]
|
|
|
|
| SeeM napisał/a: | | Pakman napisał/a: | Karta MŚCICIEL: Wydaj 1 żeton zasobów i poświęć jakąś jednostkę, aby do końca tej tury każda atakująca lub broniąca się jednostka zyskała młotek.
Czy jeśli zapłacę 3 żetony i poświęcę 3 jednostki to wszystkie atakujące lub broniące się jednostki zyskają 3 młotki? Czy daje mi coś jeśli miałbym w grze (na stole) 3 takie karty? |
Zapomniałeś o jednym ważnym słowie na początki karty - to jest akcja. Akcję może wykonać tylko jeden mściciel na raz. Możesz wydać jedno złoto i poświęcić jednostkę, teraz czas na akcję przeciwnika, potem możesz drugą, czekasz na przeciwnika, trzecią, itd... Na karcie zawsze jest napisane, jeśli możesz używać jej zdolności raz, czy dwa na turę. |
Dzięki za odpowiedzi ale tą nie do końca zrozumiałem.
Jeden mściciel na raz? Ale ten sam może zaraz po swojej pierwszej akcji, jeśli przeciwnik nie zagra nic w odpowiedzi, zrobić drugi raz to samo? I wtedy jednostki będą zyskiwały 2 młotki? Czy wtedy ten już nie może ale jeśli mam drugiego w grze to on może? |
|
|
|
 |
Anatem [Usunięty]
|
|
|
|
Możesz korzystać z akcji Mściciela ile razy chcesz/na ile starczy zasobów w czasie swojej tury, ale nie za jednym zamachem, bo po każdej aktywacji musisz dać przeciwnikowi szansę na reakcję.
Każdego Mściciela musisz aktywować z osobna, więc jeden zasób + jedna poświęcona jednostka da tylko jeden młotek bez względu na to ile kopii tej karty masz w grze. |
|
|
|
 |
Pakman [Usunięty]
|
|
|
|
| Anatem napisał/a: | Możesz korzystać z akcji Mściciela ile razy chcesz/na ile starczy zasobów w czasie swojej tury, ale nie za jednym zamachem, bo po każdej aktywacji musisz dać przeciwnikowi szansę na reakcję.
Każdego Mściciela musisz aktywować z osobna, więc jeden zasób + jedna poświęcona jednostka da tylko jeden młotek bez względu na to ile kopii tej karty masz w grze. |
Ok, ale zakładając, że chcę aktywować mściciela w kilku momentach kiedy mogę w trakcie tury zagrać akcję, to mogę tak zrobić? Oczywiście po każdej aktywacji pytając czy przeciwnik coś zagrywa w odpowiedzi. Np. niech to będzie 4 razy, czyli poświęcę w sumie 4 jednostki i 4 zasoby i ostatecznie przed bitwą dostanę po 4 młotki? Czy zwyczajnie jeden mściciel może dać maksymalnie jeden młotek a ewentualnie jak mam ich trzech w grze to mogę ich wszystkich trzech z osobna aktywować (płacąc co trzeba) i uzyskam 3 młotki w efekcie? |
|
|
|
 |
Anatem [Usunięty]
|
|
|
|
| Jeżeli na karcie nie ma ograniczenia, to możesz aktywować taką akcję do oporu. |
|
|
|
 |
Pakman [Usunięty]
|
|
|
|
Grimgor Żelazna Skóra.
Wymuszony: Kiedy ta jednostka wchodzi do gry, zniszcz wszystkie karty wsparcia i rozwinięcia w odpowiadającej strefie każdego gracza
Czy taki efekt wymuszony jest traktowany na potrzeby gry jako akcja? Czy nie, bo nie ma tam słowa akcja? Pytam w kontekście zagrania innej karty, która w jakis sposób reaguje ale właśnie na wykonaną przez jednostkę akcję. |
|
|
|
 |
Carnage [Usunięty]
|
|
|
|
| Wejście samego Grimgora nie jest akcją. A jego efekt uaktywnia się w chwili wejścia. Co do karty którą chcesz zagrać to napisz jaka to karta i jakiego efektu się spodziewasz? |
|
|
|
 |
Merenerook [Usunięty]
|
|
|
|
| Pakman napisał/a: | Grimgor Żelazna Skóra.
Wymuszony: Kiedy ta jednostka wchodzi do gry, zniszcz wszystkie karty wsparcia i rozwinięcia w odpowiadającej strefie każdego gracza
Czy taki efekt wymuszony jest traktowany na potrzeby gry jako akcja? Czy nie, bo nie ma tam słowa akcja? Pytam w kontekście zagrania innej karty, która w jakis sposób reaguje ale właśnie na wykonaną przez jednostkę akcję. |
Grimgora nie da się zablokować, wchodzi do gry jest efekt Forced(wymuszony, czy jak to tam przetłumaczyli) i niszczy wszystko poza jednostkami w odpowiadających strefach. Efektów Forced nie da się powstrzymać, forced nie jest akcją, akcje triggeruje gracz. Forced dzieje się mimowolnie. |
|
|
|
 |
Syndelis [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 04 Wrz, 2010
|
|
|
| Jak bym chcial pogadac o nowej karcie krasnali z Kuzni Ciszy, a mianowicie "Warta poleglych" - czy ktos juz myslal/wie czy karta ma jakies ograniczenia. Czy mozna robic z jednostkami przywroconymi wszystko (atak/obrona). Bo jesli tak to karta chyba calkiem (bardzo) mocna jest. Wlasnie gralem pierwszy raz z nowymi kartami i ze tak powiem zastosowalem sie do karty tak jak all pisze. Przywrocilem karty w Fazie Pola bitwy, bo wybraniu strefy do ataku i pozniej tymi jednostkami zaatakowalem. Zniszczylem 1 strefe, w nastepnej turze trafila mi sie druga ta sama karta i zrobilem identycznie no i, ze tak powiem, przeciwnik polegl dostajac sromotne baty. Na karcie nie ma zadnych ograniczen. Co wy myslicie na ten temat ? |
|
|
|
 |
Ajgor [Usunięty]
|
|
|
|
Zrozumiałem to tak samo. Na karcie jest napisane "umieść w grze" więc myślę że te jednostki funkcjonują normalnie do końca fazy w której zostały umieszczone w grze. Ciekawa karta. |
|
|
|
 |
Syndelis [Usunięty]
|
|
|
|
Nie tyle ciekawa, co IMBA - przeciwnik odrzucil mi jeszcze w 2 i 3 turze entropia po 2 jednostki |
|
|
|
 |
Ajgor [Usunięty]
|
|
|
|
To Krasnale zamiatają. |
|
|
|
 |
Merenerook [Usunięty]
|
|
|
|
| Ajgor napisał/a: | To Krasnale zamiatają. |
Od dawna, teraz zamiatają jeszcze dokładniej |
|
|
|
 |
whiteface [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 05 Wrz, 2010
|
|
|
| Krasnale wcale tak nie zamiatają, jeśli odpowiednio przygotować "zielonych" i mieć świadomość tego, że może wejść "warta poległych" to nie ma strachu. |
|
|
|
 |
Pakman [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 05 Wrz, 2010
|
|
|
| Ostatnie zdanie "Warty Poległych" brzmi: Pod koniec tej fazy poświęć te jednostki. Jak wiadomo faza pola bitwy kończy się możliwością wykonania akcji, czy w takim razie po poświęceniu ich wszystkich mogę jeszcze wykonać jakąś akcję na końcu tury czy już nie? |
|
|
|
 |
|
|