galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: admin
Sro 08 Wrz, 2010
Interpretacja kart
Autor Wiadomość
ygeth
[Usunięty]

Wysłany: Pią 03 Wrz, 2010   

Cytat:
Mam pytanie o kartę z najnowszego dodatku. "Czarni rycerze Morra" - "...wybrana jednostka nie może się bronić" - wg mnie jest to toższame z pojęciem nie może zostać wyznaczona do obrony. A może się mylę?

Tak, nie może być wyznaczona do obrony.

Pakman
[Usunięty]

SeeM napisał/a:
Pakman napisał/a:
Karta MŚCICIEL: Wydaj 1 żeton zasobów i poświęć jakąś jednostkę, aby do końca tej tury każda atakująca lub broniąca się jednostka zyskała młotek.
Czy jeśli zapłacę 3 żetony i poświęcę 3 jednostki to wszystkie atakujące lub broniące się jednostki zyskają 3 młotki? Czy daje mi coś jeśli miałbym w grze (na stole) 3 takie karty?

Zapomniałeś o jednym ważnym słowie na początki karty - to jest akcja. Akcję może wykonać tylko jeden mściciel na raz. Możesz wydać jedno złoto i poświęcić jednostkę, teraz czas na akcję przeciwnika, potem możesz drugą, czekasz na przeciwnika, trzecią, itd... Na karcie zawsze jest napisane, jeśli możesz używać jej zdolności raz, czy dwa na turę.

Dzięki za odpowiedzi ale tą nie do końca zrozumiałem.
Jeden mściciel na raz? Ale ten sam może zaraz po swojej pierwszej akcji, jeśli przeciwnik nie zagra nic w odpowiedzi, zrobić drugi raz to samo? I wtedy jednostki będą zyskiwały 2 młotki? Czy wtedy ten już nie może ale jeśli mam drugiego w grze to on może?

Anatem
[Usunięty]

Możesz korzystać z akcji Mściciela ile razy chcesz/na ile starczy zasobów w czasie swojej tury, ale nie za jednym zamachem, bo po każdej aktywacji musisz dać przeciwnikowi szansę na reakcję.
Każdego Mściciela musisz aktywować z osobna, więc jeden zasób + jedna poświęcona jednostka da tylko jeden młotek bez względu na to ile kopii tej karty masz w grze.

Pakman
[Usunięty]

Anatem napisał/a:
Możesz korzystać z akcji Mściciela ile razy chcesz/na ile starczy zasobów w czasie swojej tury, ale nie za jednym zamachem, bo po każdej aktywacji musisz dać przeciwnikowi szansę na reakcję.
Każdego Mściciela musisz aktywować z osobna, więc jeden zasób + jedna poświęcona jednostka da tylko jeden młotek bez względu na to ile kopii tej karty masz w grze.

Ok, ale zakładając, że chcę aktywować mściciela w kilku momentach kiedy mogę w trakcie tury zagrać akcję, to mogę tak zrobić? Oczywiście po każdej aktywacji pytając czy przeciwnik coś zagrywa w odpowiedzi. Np. niech to będzie 4 razy, czyli poświęcę w sumie 4 jednostki i 4 zasoby i ostatecznie przed bitwą dostanę po 4 młotki? Czy zwyczajnie jeden mściciel może dać maksymalnie jeden młotek a ewentualnie jak mam ich trzech w grze to mogę ich wszystkich trzech z osobna aktywować (płacąc co trzeba) i uzyskam 3 młotki w efekcie?

Anatem
[Usunięty]

Jeżeli na karcie nie ma ograniczenia, to możesz aktywować taką akcję do oporu.

Pakman
[Usunięty]

Grimgor Żelazna Skóra.
Wymuszony: Kiedy ta jednostka wchodzi do gry, zniszcz wszystkie karty wsparcia i rozwinięcia w odpowiadającej strefie każdego gracza
Czy taki efekt wymuszony jest traktowany na potrzeby gry jako akcja? Czy nie, bo nie ma tam słowa akcja? Pytam w kontekście zagrania innej karty, która w jakis sposób reaguje ale właśnie na wykonaną przez jednostkę akcję.

Carnage
[Usunięty]

Wejście samego Grimgora nie jest akcją. A jego efekt uaktywnia się w chwili wejścia. Co do karty którą chcesz zagrać to napisz jaka to karta i jakiego efektu się spodziewasz?

Merenerook
[Usunięty]

Pakman napisał/a:
Grimgor Żelazna Skóra.
Wymuszony: Kiedy ta jednostka wchodzi do gry, zniszcz wszystkie karty wsparcia i rozwinięcia w odpowiadającej strefie każdego gracza
Czy taki efekt wymuszony jest traktowany na potrzeby gry jako akcja? Czy nie, bo nie ma tam słowa akcja? Pytam w kontekście zagrania innej karty, która w jakis sposób reaguje ale właśnie na wykonaną przez jednostkę akcję.

Grimgora nie da się zablokować, wchodzi do gry jest efekt Forced(wymuszony, czy jak to tam przetłumaczyli) i niszczy wszystko poza jednostkami w odpowiadających strefach. Efektów Forced nie da się powstrzymać, forced nie jest akcją, akcje triggeruje gracz. Forced dzieje się mimowolnie.

Syndelis
[Usunięty]

Wysłany: Sob 04 Wrz, 2010   

Jak bym chcial pogadac o nowej karcie krasnali z Kuzni Ciszy, a mianowicie "Warta poleglych" - czy ktos juz myslal/wie czy karta ma jakies ograniczenia. Czy mozna robic z jednostkami przywroconymi wszystko (atak/obrona). Bo jesli tak to karta chyba calkiem (bardzo) mocna jest. Wlasnie gralem pierwszy raz z nowymi kartami i ze tak powiem zastosowalem sie do karty tak jak all pisze. Przywrocilem karty w Fazie Pola bitwy, bo wybraniu strefy do ataku i pozniej tymi jednostkami zaatakowalem. Zniszczylem 1 strefe, w nastepnej turze trafila mi sie druga ta sama karta i zrobilem identycznie no i, ze tak powiem, przeciwnik polegl dostajac sromotne baty. Na karcie nie ma zadnych ograniczen. Co wy myslicie na ten temat ?

Ajgor
[Usunięty]

Zrozumiałem to tak samo. Na karcie jest napisane "umieść w grze" więc myślę że te jednostki funkcjonują normalnie do końca fazy w której zostały umieszczone w grze. :D Ciekawa karta.

Syndelis
[Usunięty]

Nie tyle ciekawa, co IMBA - przeciwnik odrzucil mi jeszcze w 2 i 3 turze entropia po 2 jednostki :P

Ajgor
[Usunięty]

To Krasnale zamiatają. :D

Merenerook
[Usunięty]

Ajgor napisał/a:
To Krasnale zamiatają. :D

Od dawna, teraz zamiatają jeszcze dokładniej ;)

whiteface
[Usunięty]

Wysłany: Nie 05 Wrz, 2010   

Krasnale wcale tak nie zamiatają, jeśli odpowiednio przygotować "zielonych" i mieć świadomość tego, że może wejść "warta poległych" to nie ma strachu.

Pakman
[Usunięty]

Wysłany: Nie 05 Wrz, 2010   

Ostatnie zdanie "Warty Poległych" brzmi: Pod koniec tej fazy poświęć te jednostki. Jak wiadomo faza pola bitwy kończy się możliwością wykonania akcji, czy w takim razie po poświęceniu ich wszystkich mogę jeszcze wykonać jakąś akcję na końcu tury czy już nie?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi