|
galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta
|
#25 North remembers, but there is no stark NABÓR |
Autor |
Wiadomość |
Gog [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 29 Cze, 2013 #25 North remembers, but there is no stark NABÓR
|
|
|
Witam:)
Chciałem jak zwykle zaproponować coś nowego, grę na 6, z nową mapą, nowymi rodami Pomysł mój, mapka i karty wykonanie Sardo, rozkmina kart i mapy ja, Shutt i Sardo. Zasady jak w II edycji, z drobną zmiana. Karta nadchodzi zima, dodaje siłe dzikich +2, i losujemy nową kartę, talie tasujemy jak spadnie, 3cia mobilizja, zaopatrzenia, starcia królów , lub gry o tron i ta 3cia karta jest odrzucana, a no i nie ma dzikich są biali wędrowcy.
Poniżej karty rodów jak by kto chcial to zrzucimy obrazki, bo wyglądają epicko Sardo:*
Greyjoy
4 Euron Wronie Oko [miecz]
3 Rodrik Czytacz [wieża][wieża]
2 Qarl Panienka [miecz][miecz]
2 Asha Greyjoy jeśli wygrasz możesz natychmiast wykonać jeden ze swoich marszów poza kolejnością
1 Aeron Mokra Czupryna jeśli ilość statków twojego przeciwnika w tej bitwie jest większa, karta Twojego przeciwnika jest zredukowana o 2(do minimum 0)
1 Dagmer Rozcięta Gęba jesli Twój Najazd odniósł skutek w tej rundzie ta karta +1 siły, jesli atakujesz ta karta +1 siły
0 Victaion Greyjoy Wybierz obszar zawierający Twoje statki, który sąsiaduje z obszarem ogatniętym bitwą. Na czas tej btiwy traktuj ten obszar tak jakby znajdował sie tam Twoj rozkaz wsparcia
Bolton
4 Roose Bolton Natychmiast zredukuj konia przeciwnika do piechura biorącego udział w tej bitwie lub wspierającego
3 Ramsay Botlon miecz miecz
2 Maester Tybald jesli wygrasz wskocz o 1 na zaopatrzeniu maks na 6 pozycję
2 Arnolf Karstark wieza
1 Walton Nagolennik miecz
1 Damon Zatańcz dla mnie jesli armia Twojego przeciwnika zawiera wiecej jednostek ta karta otrzymuje +1 siły za jednostkę ktorej posiadasz mniej
0 Fetor odrzuc fetora zeby zagrać ramsaya z kosza lub ręki
Frey
4 Stevron Frey jak wygrasz przeciwnika traci 2 zetony wladzy ty zyskujesz 2
3 Czarny walder miecz miecz miecz
2 Aegon Bloodborn miecz/wieża
2 Emmon Frey wieża
1 Raymund Frey ta karta otrzymuje +1 siły za każdego Freya w koszu
1 Walder Frey usuń z planszy dowolny rozkaz wsparcia przeciwnika z którym toczysz bitwę
0 Maester Melwys wybierz tor wpływów wspinasz się na nim o 2 przeciwnik spada o 2(o kolejności decyduje mniej korzystna opcja)
Dzicy
4 Mance Ryder miecz miecz
3 Jon Snow jesli wygrasz te bitwę postaw piechura w castle black(o ile kontrolujesz ten obszar)
2 Grzechocząca Koszula jesli mance w koszu +1 sily i miecz
2 Tormund miecz wieża
1 Styr jesli atakujesz i przegrasz mozesz wycofac sie na inny obszar niz ten z którego przybyles
1 Ygritte wieza
0 Varamyr Pięć Skór odrzuc 2 zetony władzy zeby po bitwie podejrzeć wierzchnią kartę dowolnej talii westeros lub talii białych wędrowców
Glover
4 Galbart Glover miecz wieża
3 Robert Glover jesli atakujesz i wygrasz mozesz na podbitym obszarze położyć pozostały rozkaz obrony lub wsparcia(lub przełożyć go z innego pola)
2 Alysane Mormont wieza wieza
2 Maege Mormont miecz
1 Sybelle Locke za kazda gwiazdkę przy twojej pozycji na torze królewskiego dworu ta karta ma +1 siły
1 Howard Reed jesli wygrasz te bitwę bedziesz mógł przeprowadzic mobilizację na tym obszarze o ie zawiera twierdzę lub zamek
0 Meera Reed usuń żeton władzy przeciwnika z pola sąsiadującego z obszarem bitwy, jeśli nie znajdują sie tam żadne jednostki możesz zamiast usuwać żetonu zamienic go na swoj dostepny zeton władzy
Arryn
4 Brozne Yohn Royce jesli przeciwnik jest wyzej na torze zaopatrzenie ta karta otrzymuje +1 siły
3 Littlefinger jesli wygrasz przeciwnik będzie musial zaplacic 2 zetony władzy za kazda wycofujaca się jednostkę. Kazda za która nie zaplaci zostaje zniszczona
2 Nestor Royce jesli w twojej armii znajdują sie sami rycerze zredukuj sile piechur przeciwnika do 0
2 Lyn Corbray miecz/wieza
1 Luthar Brune jesli przegrasz mozesz wycofac jednostki na rozne pola
1 Alayne Stone wieza
0 Lysa Arryn otrzymaj tyle zetonow władzy jaka pozycje na torze zaopatrzenia zajmujesz
Uf zmeczylem sie :d Mapkę wrzuci jutro Shutt, bo on sie na tym zna i jest murzynem od mapki Przepraszam za błedy w kartach literówki itp, ale jest juz późno
Zagraliśmy juz ze 3 za kazdym razem wygral kto inny wydaje się zbalansowana.
Do gry chcialem zaprosic sprawdzonych graczy(niezamulaczy i ogarnietych)
Oto Lista:
Shutt(murzyn od mapki)
gamaeil
Beez potwierdzony
toszt
reszka potwierdzony
Sardo(za wkład w powstanie mapki)
Adam Badura(obiecane za poprzednie prowadzenia)
Jako że zaczyna okres wakacyjny pewnie i tak wiekszosc stad nie bedzie mogla grac:p Od razu przepraszam jesli ktoś sie czuje ogarniety, a go pominalem ;p jesli ktos z powyższych zrezygnuje zapraszam do zapisów. Uwagi na temat kart, a po pojawieniu sie mapki na jej temat mile widziane |
Ostatnio zmieniony przez Gog Sob 29 Cze, 2013, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Beez [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 29 Cze, 2013
|
|
|
eh miałem spasować w związku z ostatnim zamuleniem, ale jak gog sam mnie zaprasza do gry to jak mam odmówić. ... |
|
|
|
 |
Dredzilla [Usunięty]
|
|
|
|
Ja sie czuje pominiety |
|
|
|
 |
Beez [Usunięty]
|
|
|
|
2 Maester Tybald jesli wygrasz wskocz o 0 na zaopatrzeniu maks na 6 pozycję - o 1? |
|
|
|
 |
reszka [Usunięty]
|
|
|
|
jestem i dzięki |
|
|
|
 |
reszka [Usunięty]
|
|
|
|
Fetor jest moim zdaniem nienajlepiej. To de facto drugi Ramsey. W dodatku była wyraźna różnica między nimi. Tu nie ma. |
|
|
|
 |
Gog [Usunięty]
|
|
|
|
Beez napisał/a: | 2 Maester Tybald jesli wygrasz wskocz o 0 na zaopatrzeniu maks na 6 pozycję - o 1? |
Oczywiscie ma byc 1 :d juz poprawione
reszka to ma byc drugi ramsay, bolton ma dość srednie karty w porównaniu z resztą daje mu to drugą 3jke, a grey moze miec np 3 trójki i jak zobaczysz ma bardzo trudną pozycję :p Gdzie ten Shutt |
|
|
|
 |
Rewolta [Usunięty]
|
|
|
|
Taa Fetor to lekka przesada, może gdyby przy tym musiał odrzucić ze 2 żetony władzy i brał zamiast tego Arnolf Karstark chociaż to i tak zbyt słaba karta wg. mnie, musiałyby być 2 wieże na niej... ;P
Ale to można pokombinować lekko ;D |
|
|
|
 |
czarnylord23 [Usunięty]
|
|
|
|
Chciałbym tylko zaznaczyć Gogu, że na gre 6-osobową zaprosiłeś 7 graczy.
Hm, klimatycznie byłoby jakby dzicy nie mieli żadnych wież (wszak to zbieranina wojowników, a nie regularne wojsko), ale byłoby to chyba niegrywalne. |
|
|
|
 |
Sardo [Usunięty]
|
|
|
|
czarnylord23 napisał/a: | Hm, klimatycznie byłoby jakby dzicy nie mieli żadnych wież (wszak to zbieranina wojowników, a nie regularne wojsko), ale byłoby to chyba niegrywalne. |
Przyjmijmy, że to są olbrzymy
Jak wcześniej pisałem, spróbuję zagrać
Mam nadzieję, że na mapkę nie będziecie psioczyć |
|
|
|
 |
gamaliel [Usunięty]
|
|
|
|
Skoro zapraszają, to się potwierdzam. |
|
|
|
 |
Beez [Usunięty]
|
|
|
|
Hmm to ja mogę się podzielić głownie pochwałami odnośnie kart - na szczególne wyróżnienei zasługują:
Styr z możliwościa wycofania się - super pomysł.
3 Robert Glover jesli atakujesz i wygrasz mozesz na podbitym obszarze położyć pozostały rozkaz obrony lub wsparcia(lub przełożyć go z innego pola) - również bardzo dobre.
0 Meera Reed usuń żeton władzy przeciwnika z pola sąsiadującego z obszarem bitwy, jeśli nie znajdują sie tam żadne jednostki możesz zamiast usuwać żetonu zamienic go na swoj dostepny zeton władzy - też daje wiele miejsc na popisy taktyczne.
1 Luthar Brune jesli przegrasz mozesz wycofac jednostki na rozne pola - niby fajne ale dorzuciłbym mu jedną wieże - ale nie trzymam się tego mocno póki nie zobacze rozgrywki.
Teraz trochę popsioczę :
3 Littlefinger jesli wygrasz przeciwnik będzie musial zaplacic 2 zetony władzy za kazda wycofujaca się jednostkę. Kazda za która nie zaplaci zostaje zniszczona - nie jest to odrobinkę przepakowane? Czy po prostu miało zastąpić miecze - bo LF z mieczami głupio by wyglądał?
0 Varamyr Pięć Skór odrzuc 2 zetony władzy zeby po bitwie podejrzeć wierzchnią kartę dowolnej talii westeros lub talii białych wędrowców - podejrzenie jednej talii za 2 żetony - jaki to ma sens. Podglądasz w momencie już otwartych rozkazów i niczego zmeinić nie możesz - to ze dowiesz sie 2min przed innymi co będzie w kartach na temat jednej z talii to w mojej opini trochę mało za 2 żetony - może by podglądać wszystkie talie - to jakiś wymierny sens by miało.
Nie mogę przestać się śmiać na myśl o wydaniu 2 żetonów, żeby dowiedzieć się, że w następnej rundzie jest CoK, a ja mam 2 żetony mniej na licytacje.
Ale to tylko moje wrażenia - Z niecierpliwością czekam na mapę - bardzo jestem ciekaw koloru jednostek : o
Jeszcze jedna rzecz : 1 Dagmer Rozcięta Gęba jesli Twój Najazd odniósł skutek w tej rundzie ta karta +1 siły, jesli atakujesz ta karta +1 siły - nie do końca rozumiem i chyba jakiś mały błąd językowy się chyba wkradł |
|
|
|
 |
Sardo [Usunięty]
|
|
|
|
Beez napisał/a: | Teraz trochę popsioczę :
3 Littlefinger jesli wygrasz przeciwnik będzie musial zaplacic 2 zetony władzy za kazda wycofujaca się jednostkę. Kazda za która nie zaplaci zostaje zniszczona - nie jest to odrobinkę przepakowane? Czy po prostu miało zastąpić miecze - bo LF z mieczami głupio by wyglądał? |
No nie wierzę, to moim zdaniem baaardzo fajny pomysł i w klimacie, chyba najfajniejsza karta z całego kompletu.
Beez napisał/a: | Ale to tylko moje wrażenia - Z niecierpliwością czekam na mapę - bardzo jestem ciekaw koloru jednostek : o |
Nie oczekuj cudów |
|
|
|
 |
Beez [Usunięty]
|
|
|
|
Sardo napisał/a: | Beez napisał/a: | Teraz trochę popsioczę :
3 Littlefinger jesli wygrasz przeciwnik będzie musial zaplacic 2 zetony władzy za kazda wycofujaca się jednostkę. Kazda za która nie zaplaci zostaje zniszczona - nie jest to odrobinkę przepakowane? Czy po prostu miało zastąpić miecze - bo LF z mieczami głupio by wyglądał? |
No nie wierzę, to moim zdaniem baaardzo fajny pomysł i w klimacie, chyba najfajniejsza karta z całego kompletu.
Beez napisał/a: | Ale to tylko moje wrażenia - Z niecierpliwością czekam na mapę - bardzo jestem ciekaw koloru jednostek : o |
Nie oczekuj cudów |
Ja ani przez sekunde nie napisałem, że ona nie jest fajna - bo jak dla mnie jest ona po prostu ZA fajna i ZA mocna - nigdy nie napisałem, że ta zdolność jest głupia tylko przepakowana
+Littlefinger to moja ulubiona postać sama w sobie więc ciężko, żeby było inaczej |
|
|
|
 |
Sardo [Usunięty]
|
|
|
|
W sumie te 2 żetony to sporo, no ale nie widziałem go szczególnie w akcji, więc może akurat pasuje taka ilość. |
|
|
|
 |
|
|