galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Początkujący z X-Wingiem
Autor Wiadomość
krywdzik 

Dołączył: 08 Sty 2017
Posty: 4
Skąd: Bochnia
Wysłany: Nie 08 Sty, 2017   Początkujący z X-Wingiem

Witam
Zakupiłem właśnie starter Przebudzenie Mocy oraz Bohaterów Ruchu Oporu.
Gra bardzo mnie wessała, ale mam kilka pytań.

1) Czy jeżeli na statku mam przykładowo 2 żetony skupienia i 1 żeton uniku to czy mogę użyć wszystkich naraz czy w danej fazie mogę użyć tylko jednego żetonu ?

2) Odnośnie namierzania - mogę namierzyć każdy statek czy tylko ten w polu rażenia ?

3) Jeżeli statek przelatuje przez drugi statek to rozpatruje się to jak przelot przez przeszkodę (np asteroide) ? Traci akcje i musi rzucić kością na możliwe uszkodzenia ?

4) Podobnie jak wyżej jeżeli statek po zakończeniu ruchu zetknie się z podstawką innego statku ( również rzuca na uszkodzenia plus utrata akcji i brak możliwości ataku) ?

Z góry dzięki za pomoc.
 
     
ext.lex 
Red Ace


Dołączył: 13 Sty 2016
Posty: 75
Wysłany: Nie 08 Sty, 2017   

1. możesz użyć wszystkich
2. każdy w zasięgu 1-3
3. nie, nie
4. tylko traci akcje

Chyba że jakieś dodatkowe zasady mowią inaczej.
_________________
a będą nas tysiące
2T65 2T70+BO 3B 3A 2Z 2K 2E 1Y 1HWK 1YT-2400 1YT-1300 1YT-1300TFA 1VCX-100 1AS 2ARC 2U 3Tie
 
     
krywdzik 

Dołączył: 08 Sty 2017
Posty: 4
Skąd: Bochnia
Wysłany: Wto 10 Sty, 2017   

Dzięki za odpowiedzi.
Mam jeszcze kolejne pytania.

1) Rozumiem, że na koniec rundy (faza końcowa) - odrzucam wszystkie niewykorzystane żetony ( nie licząc żetonów namierzania)

2) Cytat z przepisów odnośnie żetonów skupienia "Podczas ataku lub obrony statek może wydać ten żeton aby zmienić wszystkie wyniki "oka" na wyniki "wybuchu" (na kościach ataku) lub na wyniki "uniku" na kościach obrony" Koniec cytatu pierwszego.
Kolejny punkt do żetonów skupienia z instrukcji " Statek może wydać żeton skupienia nawet wtedy, gdy nie wyrzucił żadnych wyników oka"

O co chodzi ? To zamieniam tylko oka czy dowolną ściankę na kostce ????

3) Ostatnie pytanie dotyczy karty Finna z Bohaterów Ruchu Oporu. Jako, że jutro już ten zestaw wpadnie w moje ręce chciałbym wiedzieć o co chodzi w karcie Finna. Z tego co znalazłem w necie mogę podczas ataku lub obrony dołożyć do swojego rzutu kość z pustą ścianką. PO CO ???


Z góry dzięki za odpowiedzi ;)
 
     
Shantruin 
Raven One


Wiek: 27
Dołączył: 25 Gru 2012
Posty: 237
Skąd: Poznań
Wysłany: Sro 11 Sty, 2017   

1. Tak. (zostają też żetony maskowania, ale są tylko w dwóch zestawach dodatkowych) ;)
2. Zamieniasz tylko oczy. Możesz wydać żeton i nie zmienić żadnego wyniku (bo żadnego nie ma). Jednak samo wydanie żetonu może wywołać inny efekt - np. zasadę specjalną pilota X-winga Garvena Dreis.
3. Żeby potem innym efektem ją zmienić/przerzucić ;)
_________________
https://www.facebook.com/ravensquadronpoznan
 
     
ext.lex 
Red Ace


Dołączył: 13 Sty 2016
Posty: 75
Wysłany: Sro 11 Sty, 2017   

@krywdzik sprawdz co moze zrobić Rey :)
_________________
a będą nas tysiące
2T65 2T70+BO 3B 3A 2Z 2K 2E 1Y 1HWK 1YT-2400 1YT-1300 1YT-1300TFA 1VCX-100 1AS 2ARC 2U 3Tie
 
     
krywdzik 

Dołączył: 08 Sty 2017
Posty: 4
Skąd: Bochnia
Wysłany: Pon 16 Sty, 2017   

Jeszcze takie trywialne pytanie :) Co daje posiadanie inicjatywy ?
W przepisach jest napisane, że raz posiadający inicjatywę strzela pierwszy w przypadku pojedynku z pilotem o tej samej wartości. Co to daje skoro drugi pilot mimo gdyby został zestrzelony ma prawo odpowiedzieć również atakiem ?
 
     
ext.lex 
Red Ace


Dołączył: 13 Sty 2016
Posty: 75
Wysłany: Wto 17 Sty, 2017   

latasz pierwszy więc możesz przyblokować
_________________
a będą nas tysiące
2T65 2T70+BO 3B 3A 2Z 2K 2E 1Y 1HWK 1YT-2400 1YT-1300 1YT-1300TFA 1VCX-100 1AS 2ARC 2U 3Tie
 
     
krywdzik 

Dołączył: 08 Sty 2017
Posty: 4
Skąd: Bochnia
Wysłany: Sro 08 Lut, 2017   

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące kart ulepszeń oraz pilotów.
Na allegro spotkałem się z ogłoszeniami "karta promo". Np As czerwonych pilot. W żadnym zestawie go nie ma. Gdzie można zodobywać takie karty ? Jest możliwość gdzieś kupowania samych karcianych dodatków ? Coś jak boostery do Magic The Gathering ?
 
     
Barbus 

Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 645
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Sro 08 Lut, 2017   

Karty promo to zwykłe karty, ale z alternatywną grafiką. Zdobywa się je na turniejach. Możesz je kupić tylko z drugiej ręki. Nie urozmaicają gry w żaden sposób, nie dają żadnej przewagi.
_________________
Poszukuję chętnych do gry w Trójmieście -->SZCZEGÓŁY<--
 
     
SithPOET

Dołączył: 24 Lip 2017
Posty: 1
Wysłany: Pon 24 Lip, 2017   

Witam!
podepnę się pod temat...
mając M9-G8 i namierzając statek - własny czy wroga - gdy wskazuję kość ataku którą trzeba przerzucić wydaję żeton skupienia?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.22 sekundy. Zapytań do SQL: 13