galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wasze opinie o dodatku Droga Mrocznieje.
Autor Wiadomość
Zawojak 

Dołączył: 23 Lut 2015
Posty: 252
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Pon 02 Mar, 2015   Wasze opinie o dodatku Droga Mrocznieje.

Hej nie wiecie może czy do tego dodatku potrzebni są Czarni Jeźdźcy? Chętnie też przeczytałbym wasze opinie o tym dodatku (jeśli oczywiście chce wam się marnować czas na moje "zachcianki" zamiast pograć sobie we Władce pare scenariuszy :mrgreen: ). A z odpowiedzią się nie spieszy bo i tak narazie nie mam dużo kasy :wink: .
 
     
Lekt 
Szary Sith


Dołączył: 24 Paź 2012
Posty: 323
Skąd: Poznań / Koradio
Wysłany: Pon 02 Mar, 2015   Re: Wasze opinie o dodatku Droga Mrocznieje.

Zawojak napisał/a:
Hej nie wiecie może czy do tego dodatku potrzebni są Czarni Jeźdźcy?

Mroczniejąca Droga toż dokończenie "Drużyny Pierścienia", a zatem drugi Saga-Box. Nie wyobrażam sobie sytuacji, ażeby zakupić DM bez posiadania Czarnych. Od Twoich preferencji zakupowych zależy odpowiedź na pytanie o posiadane Rozszerzenia i ZP?
_________________
" - Pola Rohanu? Pola Rohanu, powiadasz. Dobra to dla nas nowina."
 
     
Zawojak 

Dołączył: 23 Lut 2015
Posty: 252
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Wto 03 Mar, 2015   

Lekt napisał:
Cytat:
Mroczniejąca Droga toż dokończenie "Drużyny Pierścienia", a zatem drugi Saga-Box. Nie wyobrażam sobie sytuacji, ażeby zakupić DM bez posiadania Czarnych.


Właśnie dla mnie było to dziwne że na stronie galakty pisało:
Cytat:
Uwaga! To nie jest samodzielna gra. Do rozgrywki wymagany jest zestaw podstawowy gry karcianej Władca Pierścieni.


Zatem według nich nie są wymagani Czarni Jeźdźcy, ale to byłoby trochę dziwne gdyż z pewnością są karty np. Frodo jako bohater które są potrzebne do następnych dodatków z sagi, a raczej nie będą w każdym zestawie dawać tych samych bohaterów którzy byli wcześniej. Chyba że wystarczyłoby wydrukować sobie bohaterów z wcześniejszych części (mam ich sporo, ale nie pamiętam z jakiej strony wziołem tak to bym podał) np. Froda
.
Cytat:
Od Twoich preferencji zakupowych zależy odpowiedź na pytanie o posiadane Rozszerzenia i ZP?


Tutaj pojawia się mały problem ponieważ dopiero niedawno zaczołem grać w WP i mam jedynie podstawke + zestaw przygodowy Martwe Bagna (jeszcze mam do wycinania Pierwszą Erę, ale nie można grać nią w zestawy dodatkowe do podst. WP ?). Przypuszczam że zakupie minimum jakieś 5 dodatków a chciałbym mieć zestawy polepszajace szybko moją talię gracza aby móc fajnie pograć w Spadkobierców Numenoru (nie wkurzając się że przegrywam 30 razy z rzędu).
 
     
AndO3131 

Dołączył: 05 Wrz 2014
Posty: 190
Skąd: Białystok
Wysłany: Wto 03 Mar, 2015   

Cytat:

Cytat:
Cytat:
Uwaga! To nie jest samodzielna gra. Do rozgrywki wymagany jest zestaw podstawowy gry karcianej Władca Pierścieni.

Zatem według nich nie są wymagani Czarni Jeźdźcy, ale to byłoby trochę dziwne gdyż z pewnością są karty np. Frodo jako bohater które są potrzebne do następnych dodatków z sagi, a raczej nie będą w każdym zestawie dawać tych samych bohaterów którzy byli wcześniej. Chyba że wystarczyłoby wydrukować sobie bohaterów z wcześniejszych części (mam ich sporo, ale nie pamiętam z jakiej strony wziołem tak to bym podał) np. Froda

Teoretycznie można rozgrywać scenariusze z Mroczniejącej Drogi jako samodzielne gry, nie wiążąc ich od razu w tryb kampanii - w tym wypadku rozszerzenie Czarni Jeźdźcy nie jest wymagane. Jednak w szerszej perspektywie tryb kampanii oferuje bardzo ciekawą mechanikę przenoszenia kart między kolejnymi rozgrywkami.
Cytat:
jeszcze mam do wycinania Pierwszą Erę, ale nie można grać nią w zestawy dodatkowe do podst. WP ?

Wszystko jest możliwe :mrgreen: . Pamiętaj tylko, że zdecydowana większość postaci przedstawionych na kartach Pierwszej Ery w czasach przedstawionych przez oficjalne scenariusze już dawno nie żyje/odpłynęła za morze :wink: .
 
     
Zawojak 

Dołączył: 23 Lut 2015
Posty: 252
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Wto 03 Mar, 2015   

Cytat:
Cytat:
jeszcze mam do wycinania Pierwszą Erę, ale nie można grać nią w zestawy dodatkowe do podst. WP ?


Wszystko jest możliwe :mrgreen: . Pamiętaj tylko, że zdecydowana większość postaci przedstawionych na kartach Pierwszej Ery w czasach przedstawionych przez oficjalne scenariusze już dawno nie żyje/odpłynęła za morze :wink: .


Wiem że nie żyją albo odpłyneli do Valinoru za morze, ale bardziej mi chodziło o karty dodatków/wydarzeń i o to czy jest to zgodne z zasadami (bo zawsze można je łamać ale nie ma się już takiej uciechy z przejścia gry).
 
     
uday 

Wiek: 28
Dołączył: 18 Paź 2013
Posty: 126
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto 03 Mar, 2015   

Oficjalnie możesz stosować tylko oficjalne karty (zawierające odpowiedni numerek i ikonkę). Wszystkie samodzielnie robione karty jak PAK, czy 1st Age nie są stricte częścią gry. Natomiast po to się tworzy te fanowskie karty (przynajmniej większość), żeby z nich korzystać. Jeśli pytasz o to, czy możesz dorzucić te karty do swoich talii i rozegrać np. Czarnych Jeźdźców, to jest to pytanie w stylu: "Czy mogę do mojej zupy dorzucić makaron?" Jak Ci smakuje to ser dorzuć. Jak Ci nie smakuje to nie dorzucaj. Nikt za Ciebie nie będzie decydował.

Reasumując: Jak chcesz to wykorzystuj takie karty jak chcesz i tyle ile chcesz. To Twoja zabawka i dopóki sprawia Ci to radość baw się jak chcesz.

Jeśli pytasz o nasze zdanie to osobiście uwarzam, że dwa skrajne podejścia są najlepsze:
1. Mechanika najważniejsza. Brać takie karty jakie się chce nie zważając na spójność fabularną. Ale szkoda tak sprofanować wspaniały setting.
2. Klimat najważniejszy. Talie przygotowywać tylko tak, żeby miały sens fabularny, a dopiero w drugiej kolejności były efektywne. Ale trzeba by się nad każdą kartą zastanowić czy się nada, czy nie.
Można oczywiście zrobić coś pomiędzy, zgodnie z zasadą "co kto woli". Osobiście jestem zwolennikiem drugiej wersji, ale nie chce mi się sprawdzać wszystkich kart "czy pasują" i robię to bardzej na czuja. 1st Age natomiast w ogóle w najbliższej przyszłości nie zamierzam się zajmować.
 
     
Zawojak 

Dołączył: 23 Lut 2015
Posty: 252
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Wto 11 Sie, 2015   

Tak sobie ostatnio patrzyłem na karty z tego dodatku i wręcz uderzyła mnie jedna karta spotkań a mianowicie Balrog. Jeśli dobrze rozumiem to trzeba tego potwora pokonać a statysyki ma niebywale mocne, nie kupiłem jeszcze tegóż dodatku, lecz interesuje mnie jak go pokonaliście (oczywiście jeśli ktoś przeszedł ten scenariusz a przypuszczam że tak) przecież on ma aż 9 obrony + 25 punktów życia nawet Gimliemu zajmie to kilka rund przy szczęściu w dociągu kart (pancerze z cytadeli, krasnoludzki topór) aby ubić stwora. Moje pytanie brzmi jakim cudem go pokonać?
 
     
schen 
Vampire Hunter


Wiek: 29
Dołączył: 14 Maj 2012
Posty: 222
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 11 Sie, 2015   

Nie pamiętam dokładnie treści scenariusza, ale z tego co kojarzę, nie trzeba koniecznie pokonywać Balroga, by go ukończyć. Jednak w takim wypadku dostaje się 4 karty brzemion do puli (jeśli gramy kampanię).
 
 
     
maclis 

Dołączył: 22 Maj 2013
Posty: 286
Wysłany: Wto 11 Sie, 2015   

Nie trzeba go pokonywać. Jednak można, i da się to zrobić. Po pierwsze na ostatnim etapie wyprawy jest obszar, który, gdy go przejdziemy, pozwala każdemu graczowi odrzucić 1 kontrolowanego przez siebie bohatera. Balrog otrzymuje obrażenia równe sumie startowego poziomu zagrożenia wszystkich odrzuconych bohaterów. Więc na 3 i 4 graczy nie trzeba nawet z nim walczyć. Jednak na solo też da się go pokonać. Trzeba użyć efektu obszaru oraz mieć wielu sprzymierzeńców + jakiegoś bohatera od Walki (np.Gimli).

Nie zmienia to faktu iż, jest to bardzo trudny scenariusz.
 
     
Zawojak 

Dołączył: 23 Lut 2015
Posty: 252
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Sro 12 Sie, 2015   

Aaaa, to troszkę zmienia postać rzeczy, ale nie wątpie że i tak scenariusz jest zabójczo trudny dlatego aż mnie korci aby już kupić ten dodatek, ale lepiej kupować +- pokolei dodatki więc jeszcze trochę sobie poczekam, to będzie chyba jak narazie jedyny scenariusz którego nie przejdę swoją najlepszą talią bo niespodziewałem się, iż opłaci się mieć bohatera z wysokim zagrożeniem.
 
     
schen 
Vampire Hunter


Wiek: 29
Dołączył: 14 Maj 2012
Posty: 222
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sro 12 Sie, 2015   

Przy czym ten mus usunięcia bohatera potrafi zaboleć (jeśli się gra w kampanię). Osobiście moje hobbity wolały zostawić żywego Balroga w czeluściach Morii, by móc bez zbędnych poświęceń wrócić w komplecie do Shire ;)
 
 
     
tengu76 

Dołączył: 01 Kwi 2015
Posty: 24
Skąd: Chojnice
Wysłany: Sob 15 Sie, 2015   

Dzisiaj około 1 w nocy udało mi się wydostać z Morii z wszystkimi hobbitami.Ciężko było ale Sam jako strażnik z Żądłem i płaszczem założonym na zbroję (5 obrony i 9 żywotności - buty krasnoludów z dodatku Khazad-Dum i kucyk Bill) dawał radę bronić się przed Balrogiem. Tak się zastanawiałem nad tym kucykiem ale co tam nie zawsze musi być zgodnie z fabułą książki ;) . Cała wyprawa zajęła mi 20 rund i 25 pkt. zagrożenia.
 
     
Zawojak 

Dołączył: 23 Lut 2015
Posty: 252
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Nie 16 Sie, 2015   

tengu76 napisał:
Cytat:
Sam jako strażnik z Żądłem i płaszczem założonym na zbroję (5 obrony i 9 żywotności - buty krasnoludów z dodatku Khazad-Dum i kucyk Bill)


Jaki płaszcz? możesz podać jego nazwe no i jeszcze z krórego dodatku jest?
 
     
tengu76 

Dołączył: 01 Kwi 2015
Posty: 24
Skąd: Chojnice
Wysłany: Nie 16 Sie, 2015   

Płaszcz hobbitów z dodatku Czarni Jeźdźcy +2 do obrony jak bronisz się przed wrogiem o wyższym poziomie zagrożenia niż twój
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.27 sekundy. Zapytań do SQL: 13