galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 2
galakta.pl Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Zasady gry, opisy kart- Interpretacja
silvar2

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 3286

PostForum: L5K LCG - dzial ogólny   Wysłany: Wto 14 Lis, 2017   Temat: Zasady gry, opisy kart- Interpretacja
Witam

Ustosunkuje się od pierwszego pytania. Będę odnosił się do tekstów angielskich ponieważ:
- jest mi łatwiej, bo posiadam wersję angielską
- o ile mnie pamięć nie myli, to tekst karty w oryginale jest wiążący jeżeli chodzi o rozstrzyganie jakiś sporów

Umiejętności Akodo Toturi i Doji Hotaru są reakcjami i zgodnie z stroną drugą Rules Reference i opisem Ability

Cytat:
The initiation of action, interrupt, and reaction abilities is optional.


Czyli nawet jeżeli zdarzyłaby się sytuacja, w której odpalenie tej reakcji nie byłoby korzystne dla gracza to nie musi tego robić. Inaczej by to wyglądało jakby to były Forced Reaction, wtedy musiały by się odpalić po zajściu warunku (triggering condition).

Okienko akcji fazy rozstrzygania konfliktów wygląda tak (strona 19 Rules Reference)
Cytat:
3.2.2 CONFLICT ACTION WINDOW
(Defender has first opportunity)
3.2.3 Compare skill values.
3.2.4 Apply unopposed.
3.2.5 Break province.
3.2.6 Resolve ring effects.
3.2.7 Claim ring.
3.2.8 Return home.


W sytuacji, w której gracz atakujący Akodo Toturi wygrał konflikt militarny i dojdziemy do kroku 3.2.6, zgodnie z tym co pisałeś może on, ale nie musi, rozpatrzyć efekt pierścienia.
Następnie przechodzimy do kroku 3.2.7 i gracz atakujący dodaje contested ring do swojej puli zdobytych pierścieni i potem może, ale nie musi odpalić reakcje championa, która pozwoli mu jeszcze raz rozpatrzyć efekt właśnie zdobytego pierścienia.
Czyli dzięki temu będzie on mógł rozpatrzyć efekt pierścienia dwukrotnie.

Jeżeli reakcja brzmiała by "po tym jak zadeklarujesz krąg" to była by za potężna, bo umożliwiałaby rozpatrzenie efektu pierścienia jeszcze przed rozstrzygnięciem konfliktu. A tak, to mimo że i tak jest bardzo potężną reakcją to trzeba najpierw ten konflikt wygrać.

Nie mogę sobie wyobrazić sytuacji, w której tak działająca zdolność jest niekorzystna dla gracza kontrolującego Akodo Toturi czy Doji Hotaru, zupełnie inaczej to wygląda dla przeciwnika :)

pozdrawiam,
Paweł
  Temat: L5R LCG w Łodzi
silvar2

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 1111

PostForum: L5K LCG - dzial ogólny   Wysłany: Pon 13 Lis, 2017   Temat: L5R LCG w Łodzi
Witam

Jeżeli ktoś z Łodzi czy okolic ma ochotę pograć w Legendę Pięciu Kręgów LCG to zapraszam w poniedziałki do GameLorda (Piotrkowska 101) na godzinę 17.
Staramy się spotykać regularnie co poniedziałek.

Zapraszam do wątku http://www.chikan.pl/index.php?topic=9219.0 gdzie będzie można śledzić zmiany w terminach spotkań.

Akurat w ten poniedziałek (13 listopada) zaczniemy trochę później, bo o 18:30

Pozdrawiam
 
Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.28 sekundy. Zapytań do SQL: 15