galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 94
galakta.pl Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Pytania odnośnie zasad.
rep02

Odpowiedzi: 691
Wyświetleń: 123412

PostForum: Descent   Wysłany: Nie 18 Sie, 2013   Temat: Pytania odnośnie zasad.
Tak, ale nie przejmuj się, pierwsza misja jest prawie nie do wygrania przez MW ;)
  Temat: Pytania odnośnie zasad.
rep02

Odpowiedzi: 691
Wyświetleń: 123412

PostForum: Descent   Wysłany: Wto 09 Lip, 2013   Temat: Pytania odnośnie zasad.
Tak, blokuje przejście i jest widoczny na każdym polu zajmowanym.
  Temat: Pytania odnośnie zasad.
rep02

Odpowiedzi: 691
Wyświetleń: 123412

PostForum: Descent   Wysłany: Pon 08 Lip, 2013   Temat: Pytania odnośnie zasad.
Dobrze zrozumiałaś. Dokładnie to miałem na myśli. Tylko powtarzam, ja tak gram a oficjalnej odpowiedzi na takie pytanie nie znam.

Wzmocnienia piorunów wykorzystujesz po rzucie obrony. Czyli tak jak napisałaś 5 obrażeń trafia i piorun na wyleczenie zmęczenia bo potwór zginął tylko tymi 5 obrażeniami. Bo w innej sytuacji mogłabyś wydać wzmocnienie na coś innego.
  Temat: Pytania odnośnie zasad.
rep02

Odpowiedzi: 691
Wyświetleń: 123412

PostForum: Descent   Wysłany: Pon 08 Lip, 2013   Temat: Pytania odnośnie zasad.
Hmmm. Ciekawe zagadnienie. Wydaje mi się, że to zależy od tego na co miałby ten punkt zmęczenia wydany.

No bo jeśli rozliczony już został rzut ataku i obrony i została błyskawica, i tą błyskawice wykorzystasz na dodanie punktu zmęczenia to ta akcja ataku jest skończona. Także nie możesz dodać nic za sprawą punktu zmęczenia czegoś do tego ataku (wtedy można by było pompować atak na maksa w nieskończoność), ale możesz np wykorzystać żeby użyć jakiejś umiejętności nie wymagającej akcji. Czyli ruszyć się o jedno pole albo coś innego podobnego.

Ale tak jak powiedziałem, to moje zdanie i ja tak gram, ktoś inny może mieć inne zdanie odnośnie tego.
  Temat: Pytanie o pole widzenia i atak dystansowy
rep02

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 1732

PostForum: Descent   Wysłany: Nie 07 Lip, 2013   Temat: Pytanie o pole widzenia i atak dystansowy
A)
1- Potwór nr 3 nie widzi bohatera nr 1
2- Potwór 4 widzi bohatera 1 i ma do niego odległość 5
3- Figurki blokują pole widzenia więc bohater 1 może zaatakować potwora 4 ale nie może potwora 3.

B)
Duży potwór "kurczy się" tylko na potrzeby ruchu. Jak się zatrzymuje to wraca do normalnego rozmiaru w tym przypadku 4 pól. Więc obaj bohaterowie widzą dużego potwora 6. 1 nie widzi 5, 2 widzi wszystkie. I w drugą stronę, 6 widzi 1 i 2, natomiast 5 widzi tylko 2.

Pozdro i miłej gry.
  Temat: Co chetnie ujrzelisbycie w zapowiedziach firmy?
rep02

Odpowiedzi: 1684
Wyświetleń: 466980

PostForum: Plany wydawnicze   Wysłany: Czw 30 Maj, 2013   Temat: Co chetnie ujrzelisbycie w zapowiedziach firmy?
Drow napisał/a:
Chetnie sie dowiem czy Galakta planuje wydac Descent: Labyrinth of Ruin.
W zasadzie od wydania tego dodatku uzalezniam swoja decyzje kupna Descenta w ogole (w koncu to duzy dodatek z praktycznie druga kampania).


Kup podstawkę mimo wszystko. Jak będą widzieli, że się sprzedaje to będą wydawali kolejne dodatki w wersji PL...
  Temat: ROK 2013 - Plany Wydawnicze
rep02

Odpowiedzi: 465
Wyświetleń: 117478

PostForum: Plany wydawnicze   Wysłany: Sob 25 Maj, 2013   Temat: ROK 2013 - Plany Wydawnicze
Czy planujecie wydać w PL Descent:Labyrinth of Ruin?? Dobrze by było bo zapowiada się świetny dodatek..
  Temat: Pytania odnośnie zasad.
rep02

Odpowiedzi: 691
Wyświetleń: 123412

PostForum: Descent   Wysłany: Nie 28 Kwi, 2013   Temat: Pytania odnośnie zasad.
Po raz kolejny, MW nie ma bohaterów. Ma potwory i popleczników (reprezentowani żetonami). I wszystko co kontroluje MW rządzi się tymi samymi zasadami, jeden atak podczas aktywacji, i jedna inna akcja.
  Temat: Pytania odnośnie zasad.
rep02

Odpowiedzi: 691
Wyświetleń: 123412

PostForum: Descent   Wysłany: Nie 28 Kwi, 2013   Temat: Pytania odnośnie zasad.
Witaj, odpowiadając na Twoje pytania
Mitril napisał/a:

- czy Avric leczy w promieniu trzech pól bez względu od kogo pochodzą ataki? W sensie takim, ze jeśli atakują potwory i mają błyskawicę na kostce, to też może leczyć?

Tą zdolność Avrica mogą wykorzystać tylko bohaterowie. Znaczy to, że każdy w promieniu 3 pól od Avrica przy każdym rzucie ataku może wykorzystać jedną błyskawicę na wyleczenie 1 rany.
Mitril napisał/a:

- czy jeśli bohater osiągnie maksymalną liczbę zmęczenia, to czy może dalej ruszać się, walczyć, wykonywać akcje, czy też jedyne, co może zrobić, to odpocząć?

Jeżeli bohater osiągnie maksymalną liczbę puntów zmęczenia nadal może się poruszać, atakować, używać zdolności, ale tylko pod warunkiem, że nie będzie go to kosztowało dodatkowych punktów zmęczenia. Jeżeli jednak ma pełną ilość puntów zmęczenia a za sprawą jakiejś karty MW musi przyjąć kolejny punkt, wtedy zamiast tego dostaje jedno obrażenie.
Mitril napisał/a:

- czy bohater Mrocznego Władcy może przeszukiwać?

Po pierwsze, MW nie ma bohaterów. Ma jedynie pomniejsze i potężne potwory i poruczników.
Przeszukiwać, aby otrzymać karty przeszukiwania? Nie, nie może. Jedynie przeszukiwanie dla MW oznacza odsłanianie żetonów które mają związek z daną przygodą, co opisane jest w każdej przygodzie.
Mitril napisał/a:

- czy bohater Mrocznego Władcy liczy sie do ilości bohaterów biorących udział w danej rozgrywce? Chodzi mi o to, że niektóre scenariusze określają, że warunkiem zwycięstwa jest liczba bohaterów biorących udział w grze - czy w takich sytuacjach liczymy tylko bohaterów Dobra, czy tez liczymy wszystkich, łącznie z Mrocznym Władcą?

Po raz kolejny. Bohaterowie to Ci dobrzy. MW ma swoje pomniejsze i potężne potwory i swoich poruczników. Tak więc wszystko co się odnosi do bohaterów, to znaczy, że odnosi się tylko i wyłącznie do tych dobrych.

Mam nadzieję, że rozwiałem Twoje wątpliwości.

Pozdro.
  Temat: Pytania odnośnie zasad.
rep02

Odpowiedzi: 691
Wyświetleń: 123412

PostForum: Descent   Wysłany: Sob 27 Kwi, 2013   Temat: Pytania odnośnie zasad.
Jednorazowego. Tylko podczas tej przygody w której został znaleziony może zostać użyty. Mimo użycia nadal liczy się złoto uzyskane za ten eliksir po końcu przygody.
  Temat: Figurki Popleczników
rep02

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 9268

PostForum: Descent   Wysłany: Sro 17 Kwi, 2013   Temat: Figurki Popleczników
No tak, trzech popleczników będzie można kupić, ale co ze starymi? Po co kupować tylko trzech?
  Temat: Figurki Popleczników
rep02

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 9268

PostForum: Descent   Wysłany: Wto 16 Kwi, 2013   Temat: Figurki Popleczników
No z tymi figurkami to bardzo ciężki temat jest. Wydaje mi się, że w tej chwili to tylko rynek wtórny wchodzi w grę. Ja szukałem i w Polsce i za granica i nie mogłem znaleźć. Także chyba pomyślę nad jakimiś zamiennikami. Niektórzy wykorzystują figsy z Talizmana. Myślę, że lepszym i chyba nawet tańszym rozwiązaniem jest właśnie wykorzystanie zamienników. Ale to już indywidualna sprawa.
  Temat: Descent Wędrówki w Mroku
rep02

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 2215

PostForum: Descent   Wysłany: Sob 06 Kwi, 2013   Temat: Descent Wędrówki w Mroku
Kup nowego :) wspieraj wydawnictwo, będzie wydawało więcej gier :)
  Temat: Kilka pytań i uwag
rep02

Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 7711

PostForum: Descent   Wysłany: Sro 03 Kwi, 2013   Temat: Kilka pytań i uwag
Już ten temat był wiele razy poruszany i nie tylko tutaj ale i na innych forach. Dla dwóch bohaterów gra jest bardzo trudna, to fakt. Ale szczerze mówiąc połowo sukcesu moim zdaniem to wybór odpowiednich bohaterów i szczęście w rzutach. Poza tym tak też kiedyś proponowałem, że kiedy duża figurka blokuje przejście, można się umówić, że bohater sąsiadujący z potworem może wykonać test atrybutu np. Czujności. Jeżeli zaliczy to może przemknąć obok niego. Jeżeli gra się z osobami które raczej stawiają na dobrą zabawę a nie z wielką napinką chcą jedynie wygrać, to można wprowadzać różne zasady domowe. To naprawdę nie boli ;)
  Temat: Descent: Labyrinth of Ruin
rep02

Odpowiedzi: 27
Wyświetleń: 10309

PostForum: Descent   Wysłany: Pią 29 Mar, 2013   Temat: Descent: Labyrinth of Ruin
Już teraz chciałbym zobaczyć polską wersję w zapowiedzi Galakty :D
 
Strona 1 z 7
Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.27 sekundy. Zapytań do SQL: 15