galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 31
galakta.pl Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: WROcław - Kocia Kołyska i inne wrocławskie spotkania :-)
cahir7

Odpowiedzi: 28
Wyświetleń: 11464

PostForum: Miejsca, gdzie można zagrać we Władcę   Wysłany: Pon 05 Paź, 2015   Temat: WROcław - Kocia Kołyska i inne wrocławskie spotkania :-)
W końcu znalazłem nieco więcej czasu, więc jak ktoś ma ochotę pograć we Władcę i/lub inne planszówki, piątek od około 14.00 do 20.00 niech da znać. Kino NH zapewne lub jakiś Rozbrykany Kucyk.
  Temat: Problem z zasadami
cahir7

Odpowiedzi: 1604
Wyświetleń: 200125

PostForum: Władca Pierścieni LCG - Zasady gry   Wysłany: Sob 03 Sty, 2015   Temat: Problem z zasadami
Cytat:
mam pytanko o scenariusz " Trzy próby"
-the trial of perseverance - "Guardian enemies cannot be damaged or leave play except by quest effect" - czy to oznacza, że nie można ich ranić poza fazą combat? czy jeszcze bardziej jest to obostrzone?
-the trial of strenght - "barrow locations cannot be the active location and are immune to player card effects" - rozumiem tekst, ale nie dowierzam, jak w takim razie zdjąc ta lokację, skoro zasadą jest, że wszytskie lokacje " barrow" i " guardiani"( pkt 1) mają trafic do victory display?

dobra, dla potomności sam sobie odpowiem. na rozwiązanie wpadłem po przejściu następnego scenariusza, gdzie zastosowano podobne rozwiązania. Otóż na dwóch ww. questach 2a, nie ma informacji istotnej, że "Progress that would be placed on this quest are instead placed on...."i tu odpowiednio na lokacji w staging area lub na guardianie.
  Temat: Problem z zasadami
cahir7

Odpowiedzi: 1604
Wyświetleń: 200125

PostForum: Władca Pierścieni LCG - Zasady gry   Wysłany: Wto 30 Gru, 2014   Temat: Problem z zasadami
mam pytanko o scenariusz " Trzy próby"
-the trial of perseverance - "Guardian enemies cannot be damaged or leave play except by quest effect" - czy to oznacza, że nie można ich ranić poza fazą combat? czy jeszcze bardziej jest to obostrzone?
-the trial of strenght - "barrow locations cannot be the active location and are immune to player card effects" - rozumiem tekst, ale nie dowierzam, jak w takim razie zdjąc ta lokację, skoro zasadą jest, że wszytskie lokacje " barrow" i " guardiani"( pkt 1) mają trafic do victory display?
  Temat: Problem z zasadami
cahir7

Odpowiedzi: 1604
Wyświetleń: 200125

PostForum: Władca Pierścieni LCG - Zasady gry   Wysłany: Pon 22 Gru, 2014   Temat: Problem z zasadami
Nowe pytanka po wizycie w Dolinie Morgul:
- Morgul Sorcerer
Cytat:
-Forced: After any number of progress tokens are placed on To the Tower, deal Morgul Sorcerer a shadow card.
- te karty cienia rozdane czarownikowi poza fazą combat, przechodzą do fazy combat :?:
-Murzag -
Cytat:
Forced: After Murzag attacks, reveal the top card of the encounter deck. If that card is an enemy, put it into play engaged with the defending player.

w fazie combat najpierw używam zdolności Murzaga i sprawdzam czy kogoś nie przywlókł ze sobą, a potem rozdaje jemu/im karty cienia czy pierwsza karta jest cieniem dla Murzaga a potem dopiero sprawdzam czy kogos nie przywlókł ze sobą?
-the power of mordor-
Cytat:
When Revealed: Count the number of encounter cards in the staging area and shuffle them into the encounter deck. Then, reveal an equal number of cards from the encounter deck and add them to the staging area. This effect cannot be canceled.
- czy ta karta działa na kapitanów, któzy nie mogą opuścić gry, czy tylko na karty im towarzyszące w staging area :?:
  Temat: The Blood of Gondor
cahir7

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 10774

PostForum: Cykl Przeciwko Cieniowi   Wysłany: Pią 19 Gru, 2014   Temat: The Blood of Gondor
czy ktoś już znalazł wyjaśnienie do tego nakładania pułapek na jednego wroga :?:
  Temat: Problem z zasadami
cahir7

Odpowiedzi: 1604
Wyświetleń: 200125

PostForum: Władca Pierścieni LCG - Zasady gry   Wysłany: Pią 19 Gru, 2014   Temat: Problem z zasadami
Cytat:
3. Odpalasz wszystkie efekty when revealed ale umieszczasz w grze tylko obszary.

czyli doprecyzowując- nie umieszczam w grze wrogów, odkrytych tą kartą, tylko ich odrzucam na discard?

NOWE:
6) jak podczas rozdawania kart cienia, kończy się encounter deck, to nie tasuje go, gram co już jest na stole, a nowe tasowanie/rozdanie dopiero podczas nastepnego questa?
7) podczas combat phase, na samym poczatku każdy wróg dostaje karty cienia, nawet jak wiadomo, że zaraz jakiś wróg trafi na Gondorczyka z włócznią i nie zdąży nic zadziałać, to i tak dajemy mu kartę i odrzucamy ją wraz z wrogiem :?:
  Temat: Problem z zasadami
cahir7

Odpowiedzi: 1604
Wyświetleń: 200125

PostForum: Władca Pierścieni LCG - Zasady gry   Wysłany: Pią 19 Gru, 2014   Temat: Problem z zasadami
Kończę właśnie cykl przeciwko cieniowi i nasunęło mi się kilka pytań. wybaczcie mieszane słownictwo:
1) karta
Cytat:
" dark woods" [Location] Forest. Archery X.
X is the number of players in the game. Forced: After The Dark Woods leaves play as an explored location, the first player discards 1 hidden card."
lokacja z "archery" - kiedy w tych lasach woundy są zadawane? podczas podróży tam? kto może je otrzymać questujące postacie czy dowolna?
2) quote]Squire of the citadel: [Ally] Gondor. Response: After Squire of the Citadel leaves play, add 1 resource to a Gondor hero's resource pool.[/quote] Postać schodzi, dodaje sobie resource do puli, czy mogę od razu zapałcić i rzucić event, który będzie kolejnym responsem na opuszczenie gry przez tego sojusznika?
3)
Cytat:
Lying in Wait
[Treachery]When Revealed: The first player turns each hidden card in his play area faceup. Resolve the "When Revealed" effects of each encounter card turned faceup by this effect. If a location is turned faceup, add it to the staging area.
ta karta mówi o lokacjach i eventach, czyli odwrotnie niż przy rozpatrywaniu hidden cards, gdzie bierze się pod uwagę tylko wrogów. No właśnie, ale co z wrogami w kontekście tej karty? ignorujemy ich czy działamy normalnie jak przy hidden cards?
4) rozumiem, że hidden karty ( scenariusz " blood of Gondor") po odkryciu już nie są " hidden" w kontekście Czarnego Numenorejczyka?
5) niektóre lokacje dodają sporo quest pointów do lokacji będących w staging area. zastanawiam się po co? to ma być takie zabezpieczenie przed np. Asfalothem?, który ściągałby je ze staging area bez odbycia podróży?
  Temat: Głos Isengardu
cahir7

Odpowiedzi: 34
Wyświetleń: 20722

PostForum: Głos Isengardu   Wysłany: Nie 27 Lip, 2014   Temat: Głos Isengardu
Przeszedłem scenariusze z pudełka i mam wątpliwości, czy ostatni scenariusz z Entami jest rzeczywiście najtrudniejszy. Przeszedłem go niczym "polowanie na muchy",ale grałem " po angielsku" więc może coś przeoczyłem :?: Pierwszy scenariusz z Dunlandczykami był rzeczywiście ciężki, ale ten trzeci, z Enatmi, które nie atakują :?: w etapie 3 rzeczywiście cięzko się nakładało tokeny postępu, ale jak rozbudowałeś przez dwa poprzednie drużynę, to nie było większego problemu.
  Temat: Problem z zasadami
cahir7

Odpowiedzi: 1604
Wyświetleń: 200125

PostForum: Władca Pierścieni LCG - Zasady gry   Wysłany: Nie 27 Lip, 2014   Temat: Problem z zasadami
Mam pytanko, stare,ale zapomniałem rozstrzygnięcia. W " ucieczce z Dol Guldur" wykłada się trzy strzeżone cele. Co będzie jak jedna z kart strażniczych ma " mroczną falę" :?:
  Temat: Koniec wersji PL
cahir7

Odpowiedzi: 101
Wyświetleń: 26674

PostForum: Władca Pierścieni LCG - dyskusja ogólna   Wysłany: Pią 11 Kwi, 2014   Temat: Koniec wersji PL
Też się dołączę do wylewania żalów. Sprzedałem już niemal całą kolekcję, niestety nie zniósłbym kart angielskich wymieszanych z polskimi ze względów estetycznych :wink: nie mógłbym też spokojnie grać posiadaną kolekcją, wiedząc , że gdzieś tam w wielkim świecie, ktoś ma dużo więcej kart, których ja nigdy nie zobaczę w swojej kolekcji. A już wydanie 1 części Sagi "Czarni Jeźdźcy" w wersji PL i zakończenie wydawania, to naprawdę świństwo godne Mordoru.Mogli chociaż zapowiedzieć, że rozważają wydawania tych dużych dodatków Sagi w formacie " na życzenie" czy to naprawdę tak dużo by kosztowało trudu i pieniędzy :?: przecież wszystko by im zeszło...tymczasem wydają " koszmarne talie" jak dla mnie całkiem niepotrzebne, jakby " ucieczka z Dol guldur" była nie dość koszmarna. Nie można było tych wysiłków przenieść na dokończenie sagi chociaż...ech taka klimatyczna gra i cały fluff w wersji polskiej, naprawdę było warto mieć tą grę w wersji PL( w przeciwieństwie np. do Inwazji,tam chyba tylko do śmiechu z tłumaczeń).
Cóż mam nadzieję, że znajdę CS po angielsku w rozsądnej cenie, i zacznę od nowa, ech...
  Temat: Core set poprawiony
cahir7

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 2281

PostForum: Władca Pierścieni LCG - ARCHIWUM   Wysłany: Sob 15 Mar, 2014   Temat: Core set poprawiony
wydaje mi się, ze ciężko na coś takiego liczyć, jeśli chodzi o gry LCG, choć niedawno miło mnie zaskoczyło wydanie kart z podstawki zerratowanych w dodatku do " znaku starszych bogów", ale to nie LCG. Już szybciej może wydadzą 3 kartowy CS bez erraty, ale i w to wątpię.
  Temat: Problem z zasadami
cahir7

Odpowiedzi: 1604
Wyświetleń: 200125

PostForum: Władca Pierścieni LCG - Zasady gry   Wysłany: Sob 15 Mar, 2014   Temat: Problem z zasadami
maclis napisał/a:
Jak to w końcu jest z efektami "raz na grę"? Czy każdy ze sprzymierzeńców z takim efektem może go użyć raz podczas gry, czy tylko jeden z nich może użyć efektu raz na grę?

najlepiej jakbyś podał przykład karty, ale skoro to jest opis na dwóch odrębnych kartach i nie ma w opisie zastrzeżenia innego, to oczywistym raczej jest, ze każdy sprzymierzeniec może " odpalić" swoją akcję raz na grę, niezależnie od innej karty.
  Temat: Vilya
cahir7

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 6439

PostForum: Władca Pierścieni LCG - Zasady gry   Wysłany: Pią 14 Mar, 2014   Temat: Vilya
Co będzie jak Vilya wyciągnie mi event: " stawić czoła", który wyciąga sprzymierzeńca ze stosu kart odrzuconych o koszcie " x" :?:
- mogę wyciągnąć dowolnego :?:
- mogę wyciągnąć tylko o koszcie 0 :?:
- mogę wyciągnąć dowolnego jak zapłacę :?:
  Temat: Lista chętnych na Call of Cthulhu LCG
cahir7

Odpowiedzi: 63
Wyświetleń: 28669

PostForum: Plany wydawnicze   Wysłany: Sro 05 Mar, 2014   Temat: Lista chętnych na Call of Cthulhu LCG
Cieszy mnie zapał nowych graczy, ale to miałoby jedynie sens, gdyby za tym wydaniem poszła opieka sponsora- turnieje z "night kit", organizowanie regionalsów przez Galaktę itp., wszystko to czego nie było do tej pory. wtedy być może gra miałaby szansę na nowy początek.
Może nie wszyscy wiedzą, ale historia CoC ccg/lcg w Polsce to już kilka dobrych lat, Mistrzostwa Polski, objazdowa Liga itp., wszystko organizowane przez fanów, bez żadnego wsparcia. po zmianie formatu na lcg dużo graczy odeszło( przez rok nie było żadnej informacji z FFG co dalej z grą :!: ) a ci co przetrwali stopniowo się wykruszali, tak że obecnie nie są organizowane nawet najmniejsze turnieje w miastach. Kilku graczy jeszcze jednak jest i naprawdę nie trzeba czekać na wersję PL, żeby zacząć przygodę z CoC, bo gra nie jest skomplikowana pod względem mechaniki, teksty na kartach raczej też proste, a gramy w to przede wszystkim dla wszechogarniającego klimaty bluźnierczej grozy :grin: W kwietniu być może w końcu jakiś turniej we Wrocławiu. Poniżej link do forum, dla wszystkich zainteresowanych. W razie pytań, jeśli ktoś chciałby wystartować wcześniej, piszcie na forum, tutaj lub na stronie CoC na FB ( call of cthulhu lcg Polska)
http://www.cthulhu.otchlan.pl/forum/index.php
  Temat: [kupię] Playmat Moria
cahir7

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 2524

PostForum: Władca Pierścieni LCG - ARCHIWUM   Wysłany: Wto 04 Mar, 2014   Temat: [kupię] Playmat Moria
Cytat:
LoTR S3 2013
Three new Nightmare Decks, each with twenty-two cards: The Hills of Emyn Muil, The Dead Marshes, and Return to Mirkwood
A custom playmat featuring artist Magali Villeneuve’s stunning depiction of the Elven archer, Legolas, in action
An eye-catching promotional poster
Optional tournament rules with a competitive team play format


tutaj mata z Legolasem i reszta zestawu za 165zł. tylko chyba nikt sam tego nie kupi :?: trzeba by jakiś turniej zorganizować....
 
Strona 1 z 3
Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.35 sekundy. Zapytań do SQL: 15