galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 18
galakta.pl Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Posiadłość Szaleństwa druga edycja
bluee

Odpowiedzi: 160
Wyświetleń: 25579

PostForum: Posiadłość Szaleństwa   Wysłany: Pon 21 Lis, 2016   Temat: Posiadłość Szaleństwa druga edycja
sirafin napisał/a:
Nie, zasięg zawsze liczysz "na zewnątrz", a więc nie wliczasz pola, na którym się znajdujesz. Jeśli masz kij o zasięgu dwóch metrów, to możesz nim sięgnąć maksymalnie na dwa metry. Jeśli twój zasięg wynosi trzy pola, znaczy że możesz sięgnąć do czegoś, co jest oddalone maksymalnie o trzy pola.


świat się zmienił o 180 stopni. naprawdę, wielkie dzięki za wyjaśnienie tego!

teraz wszystkie sytuacje są prawdopodobne :)
  Temat: Posiadłość Szaleństwa druga edycja
bluee

Odpowiedzi: 160
Wyświetleń: 25579

PostForum: Posiadłość Szaleństwa   Wysłany: Pon 21 Lis, 2016   Temat: Posiadłość Szaleństwa druga edycja
sirafin napisał/a:
Gdyby najbliższy badacz był oddalony o trzy pola, to trzecia opcja byłaby możliwa :)


ale zasięg się liczy od pola, na którym się jest (z tego co wiem?!) (chyba, że jest inaczej :>)
  Temat: Posiadłość Szaleństwa druga edycja
bluee

Odpowiedzi: 160
Wyświetleń: 25579

PostForum: Posiadłość Szaleństwa   Wysłany: Pon 21 Lis, 2016   Temat: Posiadłość Szaleństwa druga edycja
sirafin napisał/a:
Gog napisał/a:
Na tym przykładzie co bluee wrzucił jakby było potwór przesuwa się o 2 pola w kierunki najbliższego badacza i atakuje badacza X, to by sobie przeszedł przez te drzwi tak?
Dokładnie tak, wtedy by przeszedł przez drzwi. Jako że w przykładzie bluee mamy dwóch badaczy oddalonych tak samo, drużyna może wybrać, w kierunku którego z tych badaczy ruszy potwór.


idąc tym tropem zastanawiam się, kiedy jest możliwa sytuacja trzecia z mojego przykładu, skoro, jeśli jest badacz w zasięgu, to musi być na tym polu :>>
  Temat: Posiadłość Szaleństwa druga edycja
bluee

Odpowiedzi: 160
Wyświetleń: 25579

PostForum: Posiadłość Szaleństwa   Wysłany: Pon 21 Lis, 2016   Temat: Posiadłość Szaleństwa druga edycja
sirafin napisał/a:
Dokładnie tak.


Dzięki wielkie :mrgreen:
  Temat: Posiadłość Szaleństwa druga edycja
bluee

Odpowiedzi: 160
Wyświetleń: 25579

PostForum: Posiadłość Szaleństwa   Wysłany: Pon 21 Lis, 2016   Temat: Posiadłość Szaleństwa druga edycja
@bluee
Do nikogo, zostanie w miejscu. Zasięg nie liczy się przez drzwi.[/quote]

Czyli wybieram środkową opcję i być może pojawi się kolejny komunikat, tak?
  Temat: Posiadłość Szaleństwa druga edycja
bluee

Odpowiedzi: 160
Wyświetleń: 25579

PostForum: Posiadłość Szaleństwa   Wysłany: Pon 21 Lis, 2016   Temat: Posiadłość Szaleństwa druga edycja
A ja mam taką sytuację:





Do kogo powinien podejść Shoggoth ?
  Temat: ROK 2016 - Plany Wydawnicze
bluee

Odpowiedzi: 454
Wyświetleń: 107143

PostForum: Plany wydawnicze   Wysłany: Pią 29 Lip, 2016   Temat: ROK 2016 - Plany Wydawnicze
Bary napisał/a:
bluee napisał/a:
Niemcy i Hiszpanie nie śpią i już zapowiedzieli swoje wersje językowe Mansions of Madness (4Q2016). Co na to rodzimy wydawca?

Galakta skomentowała lokalizację na FB:
"Drzwi już zamknięte, ale możemy uchylić rąbka tajemnicy ;) Nasi kultyści są bardzo zaabsorbowani przywoływaniem Cthulhu. Mamy nadzieję, że po urlopie zastaniemy w naszej posiadłości Przedwiecznego i będziemy mogli ogłosić całej Polsce nieuchronne i zbliżające się nadejście szaleństwa."
Innymi słowy teraz pozostaje jedynie pytanie, kiedy dostaniemy w swoje rączki polską wersję. :)
O polskie wydanie możemy być spokojni. :) Jak ja żałuję, że w tym przypadku polska premiera nie może iść równolegle ze światową. Ta gra zapowiada się genialnie! :) Daaaawno tak nie czekałem na planszówkę, jak w tej chwili...



Ja jeszcze poczekam z tydzień po premierze na opinie. Mam nadzieję, że będzie super gra ;)
  Temat: ROK 2016 - Plany Wydawnicze
bluee

Odpowiedzi: 454
Wyświetleń: 107143

PostForum: Plany wydawnicze   Wysłany: Czw 28 Lip, 2016   Temat: ROK 2016 - Plany Wydawnicze
Niemcy i Hiszpanie nie śpią i już zapowiedzieli swoje wersje językowe Mansions of Madness (4Q2016). Co na to rodzimy wydawca?
  Temat: ROK 2014 - Plany Wydawnicze
bluee

Odpowiedzi: 303
Wyświetleń: 103060

PostForum: Plany wydawnicze   Wysłany: Nie 17 Sie, 2014   Temat: ROK 2014 - Plany Wydawnicze
rozumiem, że kontakt z graczami nie należy do Waszych mocnych stron, ale to co robicie w temacie REX: Final Days of an Empire, to już przebija wszystko.

Czekam, wraz z innymi, prawie 2 lata na jedną wiadomość w tym temacie, a Wy zachowujecie się tak, jakby tematu w ogóle nie było. Rozumiem, że po tym długim czasie, trudno jest napisać parę słów komentarza, bo to znaczyłoby przyznanie się do błędu, a nie każdy to potrafi. Zrobiliście wielką reklamę wydania tej gry, która skończyła się jak wszyscy dobrze wiemy, oczekiwaniem "na cud".

Wydaję mi się, że w tej kwestii, wydawca FFG szybciej odpisałby na ten temat, gdyby to do niego należało.

Zostaje zamówić egzemplarz angielski i może wypadałoby robić tak ze wszystkimi grami?
  Temat: Rex: Ostatnie Dni Imperium
bluee

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 21382

PostForum: Plany wydawnicze   Wysłany: Sro 21 Sie, 2013   Temat: Rex: Ostatnie Dni Imperium
to już się robi śmieszne. Czekanie tyle miesięcy (niedługo chyba będzie rok?) na jedną wiadomość: "tak, wydamy", "nie, nie wydamy, zakupcie wersję angielską".
  Temat: ROK 2013 - Plany Wydawnicze
bluee

Odpowiedzi: 465
Wyświetleń: 115432

PostForum: Plany wydawnicze   Wysłany: Sob 23 Lut, 2013   Temat: ROK 2013 - Plany Wydawnicze
a coś się ruszyło w sprawie Rexa, czy odpuszczacie?
  Temat: Mansions of Madness: House of Fears
bluee

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 4843

PostForum: Posiadłość Szaleństwa   Wysłany: Nie 16 Gru, 2012   Temat: Mansions of Madness: House of Fears
a tu jest i odpowiedź:

"This is basic English. The antecedent of "it" is "witch or cultist", not "the card on which these words are printed (even though this card itself has never been mentioned anywhere in this sentence)". It's not ambiguous."

Więc mamy chyba mały błąd w tłumaczeniu.
  Temat: Zasady
bluee

Odpowiedzi: 372
Wyświetleń: 67255

PostForum: Posiadłość Szaleństwa   Wysłany: Nie 02 Gru, 2012   Temat: Zasady
zuljin napisał/a:
Tekst zawiera SPOILERY z Historii 4
Witam, dzisiaj pierwszy raz ze znajomymi zagrałem w posiadłość, jak pierwszy scenariusz "Zagłada domu Lynchów" rozegraliśmy bez większych problemów tak już po Historii 4 "Szkolna Klątwa" czuliśmy lekki niesmak, w wyborach fabularnych wybrałem 1C, 2A, 3B. Kiedy doszliśmy do III karty czasu ztriggerował się event ujawnienia Heleny jako wiedźmy , która ma dość duże obrażenia jako, że jest nazwanym potworem (+4 za każdego badacza) , jednak zanim dotarliśmy do IV karty wydarzeń, badaczom udało się zabić Helenę (5 hp jak na nazwanego potwora to jednak trochę mało) wraz z IV kartą odkryliśmy cel wygranej badaczy, którym to właśnie było wyeliminowanie Heleny, tym samym z niesmakiem badacze niezbyt cieszyli się ze zwyciestwa , ja trochę żałowałem, że zapomniałem jaki byl cel ich wygranej (możliwe, że bym wtedy zaczął Heleną uciekać...) , dodam jeszcze, że badacze nie zdążyli odkryć wskazówki 1C. Chciałem się dowiedzieć czy takie rozegranie jest właściwe czy jednak gdzieś został popelniony błąd (poza moim zapomnieniem o celu wygranej badaczy, który i tak został wyjaśniony 2 tury później).


Mój Strażnik Tajemnic, też zapomniał o Helenie, i wyszło dziwnie :)
  Temat: Zasady
bluee

Odpowiedzi: 372
Wyświetleń: 67255

PostForum: Posiadłość Szaleństwa   Wysłany: Nie 02 Gru, 2012   Temat: Zasady
zvish napisał/a:
bluee napisał/a:
zvish napisał/a:
Kolejne wątpliwości mnie naszły.
Chodzi o test uników jaki badacz musi wykonać jezeli chce opóścić obaszar zajmowany przez potwora lub wykonać akcję nie będącą atakiem.
No własnie akcja nie będąca atakiem - tutaj moja wątpliwość.

Jako akcję będącą atakiem rozumiem w zasadzie tylko dwie rzeczy
Po pierwsze atakowanie potwora wymuszające użycie kart walki.
Po drugie użycia zaklęcia z dopiskiem "atak".

A co z sytuacjami takimi jak:
- Maszyna do pisnaia Goldberowej (wykonaj test siły aby zadać 2 obrażenia)
- Dynamit McGlena - zadaj 1k10 obrażeń wszystkim potworom w zasięgi 2.
- Woda święcona Maryśki - wykonaj test szczęścia aby zadać potworowi 1 obr. i ogłuszyć go
- itd. itp

Dla mnie te akcje są akcjami specjalnymi jakie daja nam pewne przedmioty. I badacze wykonując je muszą ominąc potwora.
Jednak tak sie po X grach zastanowiłem czy aby dobrze to interpretuje.
Z tym ze interesowało by mnie to jak winno to być pod względem suchych i sztywnych zasad (tych samych sztywbych zasad jakie powoduja zrost złamanej ręki z powodu zlamania nogi), a nie fabularnie. Bo fanuła i sztwne zasady to w tej grze chyba dwie różne rzeczy.


Moim zdaniem, jeśli używasz akcji, która zawiera w sobie walkę, to nie jesteś zobligowany do robienia testu uniku (jakby nie patrzeć, Twoją intencją jest zaatakowanie potwora, a nie próba zrobienia czegoś innego).



Ta akcja nie mówi nic o tym że zawiera walkę. Mówi że wykonaj test tego czy tamtego żeby "cos tam" i mi się zdaje że j(*&^%a siostrzyczka mary to jednak musi wykonać test uników żeby se wodą polać potwora.


Dla mnie to nie ma logiki. Dajmy na to siostra Maryśka nie musi robić testu uniku, kiedy stoi obok potwora i mając w ręku młot chce go zaatakować, a jeśli ma przy pasie wodę święconą i chce go polać, to już musi wykonać test, bo np. potwór jej w tym przeszkodzi. Ja to tak widzę. Intencja jest jedna i ja bym się tego trzymał.
*Edit - Przeczytałem raz jeszcze ten fragment w instrukcji mówiący o uniku, i muszę przyznać, że masz rację. Tam jest napisane dokładnie:
"Zaatakowanie potwora nie wymaga wykonywania testu Uników. Atak może być wykonany gołymi rękami, Bronią lub kartą Zaklęcia (atak)".

Podsumowując grałeś dobrze :)
  Temat: Zasady
bluee

Odpowiedzi: 372
Wyświetleń: 67255

PostForum: Posiadłość Szaleństwa   Wysłany: Sob 01 Gru, 2012   Temat: Zasady
zvish napisał/a:
Kolejne wątpliwości mnie naszły.
Chodzi o test uników jaki badacz musi wykonać jezeli chce opóścić obaszar zajmowany przez potwora lub wykonać akcję nie będącą atakiem.
No własnie akcja nie będąca atakiem - tutaj moja wątpliwość.

Jako akcję będącą atakiem rozumiem w zasadzie tylko dwie rzeczy
Po pierwsze atakowanie potwora wymuszające użycie kart walki.
Po drugie użycia zaklęcia z dopiskiem "atak".

A co z sytuacjami takimi jak:
- Maszyna do pisnaia Goldberowej (wykonaj test siły aby zadać 2 obrażenia)
- Dynamit McGlena - zadaj 1k10 obrażeń wszystkim potworom w zasięgi 2.
- Woda święcona Maryśki - wykonaj test szczęścia aby zadać potworowi 1 obr. i ogłuszyć go
- itd. itp

Dla mnie te akcje są akcjami specjalnymi jakie daja nam pewne przedmioty. I badacze wykonując je muszą ominąc potwora.
Jednak tak sie po X grach zastanowiłem czy aby dobrze to interpretuje.
Z tym ze interesowało by mnie to jak winno to być pod względem suchych i sztywnych zasad (tych samych sztywbych zasad jakie powoduja zrost złamanej ręki z powodu zlamania nogi), a nie fabularnie. Bo fanuła i sztwne zasady to w tej grze chyba dwie różne rzeczy.


Moim zdaniem, jeśli używasz akcji, która zawiera w sobie walkę, to nie jesteś zobligowany do robienia testu uniku (jakby nie patrzeć, Twoją intencją jest zaatakowanie potwora, a nie próba zrobienia czegoś innego).
 
Strona 1 z 2
Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.28 sekundy. Zapytań do SQL: 15