galakta.pl galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 540
galakta.pl Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Pytanie o zasady
Radziol88

Odpowiedzi: 733
Wyświetleń: 99454

PostForum: Gra o Tron   Wysłany: Wto 08 Paź, 2019   Temat: Pytanie o zasady
Przy użyciu tych rozkazów, w niektórych sytuacjach, tak na prawdę całą fazę trzeba rozpatrywać rozkaz po rozkazie, gdzie każdy po kolei rozpatruje jeden wybrany prze siebie rozkaz.
W praktyce pożyczkę chcesz brać jak najszybciej, ale czasem najpierw musisz zebrać żetony i dopiero potem, jeśli jeszcze coś zostało, brać pożyczkę.
  Temat: Battlestar Galactica Exodus
Radziol88

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 628

PostForum: Plany wydawnicze   Wysłany: Wto 04 Cze, 2019   Temat: Battlestar Galactica Exodus
Gra jak dla mnie jest cały czas nieprzewidywalna.
W podstawce jak dla mnie jest miotanie się między dwoma skrajnościami, które są bardziej angażujące dla jednych postaci a wiejące nudą dla innych.
  Temat: Pytanie o zasady
Radziol88

Odpowiedzi: 733
Wyświetleń: 99454

PostForum: Gra o Tron   Wysłany: Wto 28 Maj, 2019   Temat: Pytanie o zasady
Nie wiem czemu, ale częsty błąd.
Na poparcie z instrukcji:
Cytat:
Jednostki Statków, podobnie jak pozostałe jednostki, są werbowane przez obszar zawierający Zamek lub Twierdzę. W przeciwieństwie do innych rodzajów jednostek, jednostki Statków można umieszczać jedynie w porcie połączonym z obszarem mobilizacji albo na sąsiednim obszarze morskim

Cytat:
Jeśli obszar Zamku lub Twierdzy nie ma portu lub dostępu do odpowiedniego sąsiedniego obszaru morskiego, nie można tam mobilizować jednostek Statków.

Jak widać wyraźnie, porty to tylko jedna z opcji i nic więcej.
  Temat: Pytanie o zasady
Radziol88

Odpowiedzi: 733
Wyświetleń: 99454

PostForum: Gra o Tron   Wysłany: Pon 01 Kwi, 2019   Temat: Pytanie o zasady
No nie możesz, bo pozwala tylko na danym obszarze na normalnych zasadach mobilizacji.
  Temat: Zasady scenuriaszy, a zasady ogólne (z podstawki)
Radziol88

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 1063

PostForum: Osadnicy z Catanu (Settlers of Catan)   Wysłany: Pon 01 Kwi, 2019   Temat: Zasady scenuriaszy, a zasady ogólne (z podstawki)
Trzymajmy się poprawnego nazewnictwa ;)

W podstawce są karty rozwoju, których nie można użyć w turze zakupu i których można użyć jedną na turę, ale nie ma limitu trzymanych kart.

W MiR są karty postępu, które nie mają powyższych ograniczeń, ale których można mieć maks 4 na ręce.

Nie ma żadnego konfliktu zasad, bo stosujemy te, które odpowiadają używanym kartom.
  Temat: Pytanie o zasady
Radziol88

Odpowiedzi: 733
Wyświetleń: 99454

PostForum: Gra o Tron   Wysłany: Pon 01 Kwi, 2019   Temat: Pytanie o zasady
Na pewno statek z a może wspierać ląd na b, skoro są po sąsiedzku.
Wspierać można dowolny sąsiedni obszar, za wyjątkiem wspierania wody z lądu. Liczy się, w którym obszarze toczy się walka, ie z którego obszaru wyszły atakujące jednostki.
  Temat: Dodatek Mother of Dragons
Radziol88

Odpowiedzi: 52
Wyświetleń: 4870

PostForum: Gra o Tron   Wysłany: Pią 29 Mar, 2019   Temat: Dodatek Mother of Dragons
Nieźle.
Jak czytałem ludzie już piszą, że doświadczeni gracze powinni bardziej cisnąć Targaryena na "jego" części planszy, bo jak mu zostaną wszystkie smoki, to pod koniec nie ma szans go zatrzymać.
Więc powinno być mniej nudy ;)
  Temat: FAQ 2.0
Radziol88

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 841

PostForum: Gra o Tron   Wysłany: Czw 28 Mar, 2019   Temat: FAQ 2.0
eSzopiklon napisał/a:
Czyli żeby była jasnośc, teraz warunki zwycięstwa to:
1. pozycja na torze zwycięstwa
2. liczba terenów lądowych
3. pozycja na torze zaopatrzenia
4. pozycja na torze tronu

Tak
Cytat:
wiadomo że skoro przez tyle partii grało się na starych zasadach to najlepiej zaznaczyć że teraz gramy na nowych

Oczywiście, ale należy jasno powiedzieć, że oficjalne zasady są tylko jedne i od teraz zarówno online jak i przy stole można oczekiwać grania zgodnie z nimi, chyba że zaznaczone inaczej.
Cytat:
No i np. ja osobiście zmodyfikowałbym to jednak dodając pomiędzy pkt 1 a 2 liczby twierdz tak jak do tej pory, ten wariant się sprawdzał i był po prostu dobry.

Rozstrzyganie remisów twierdzami było jednym z najczęstszych, obok sytuacji Lannister-Greyjoy, zarzutów odnośnie balansu na BGG i wielu od dawna grało bez tego.
Cytat:
Nowa wersja została prawdopodobnie wymyślona głównie do matki smoków, żeby Targowie nie byli pokrzywdzeni, bo ich celem nie jest posiadanie twierdz.

Nie zgodzę się, a jeśliby chcieli to zrobić typowo pod Targa, to by to dorzucili do sekcji tylko dla dodatku.
  Temat: FAQ 2.0
Radziol88

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 841

PostForum: Gra o Tron   Wysłany: Czw 28 Mar, 2019   Temat: FAQ 2.0
eSzopiklon napisał/a:
chodzi mi o to w którym miejscu dochodzą te nowe (nie widzę tam trzeciego paragrafu, chodzi o trzeci warunek tj.liczba beczek czy o co?).

Wszystko co zacytowałeś, to trzeci paragraf w dziale "Wygrana".
Całość jest zastąpiona przez nowe zasady z FAQ.
Cytat:
I musimy si e umówić jak gramy tutaj w kolejnych partiach, myślę że GM bedzie musiał określić w pierwszym poście każdej nowej gry na których zasadach gramy, zeby było wszystko jasne

Od teraz oficjalne zasady są jedne i każdy ma prawo oczekiwać, że brak modyfikacji czegoś wprost w danej partii, to granie według aktualnych oficjalnych zasad.
  Temat: FAQ 2.0
Radziol88

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 841

PostForum: Gra o Tron   Wysłany: Sob 23 Mar, 2019   Temat: FAQ 2.0
Ril napisał/a:
Mam mieszane uczucia co do tych wszystkich zmian. :/ Po ich wprowadzeniu prawdopodobnie gra działa lepiej, tylko że wiele kart powinno mieć zupełnie inną treść. I co teraz, mam sobie przeprawić długopisem, czy każdemu graczowi rozdać erratę na 7 stron?

Errata dla gracza zajmie pewnie stronę A5, więc da się z tym grać. Reszta to zmiana lub interpretacja instrukcji, więc wystarczy, że objaśniający zapamięta.
  Temat: FAQ 2.0
Radziol88

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 841

PostForum: Gra o Tron   Wysłany: Sob 23 Mar, 2019   Temat: FAQ 2.0
Horn-Varelius napisał/a:
Cytat:
Q: Can a wildling icon revealed by a “Winter Is Coming”
Westeros card trigger a wildling attack?
A: Yes. Unlike most other Westeros cards, the “Winter Is
Coming” card is intended to be resolved immediately upon
being drawn, not during “Step 4. Resolve Westeros Cards.”


To jest wg mnie jedna z istotniejszych zasad z tego FAQ. Tak graliśmy na żywo więc byłem zaskoczony jak to tutaj było interpretowane.

Zgodnie z tym jak są napisane zasady i jak były oficjalnie interpretowane, to kartę należało rozpatrzeć (=odkryć nową kartę) dopiero jak dochodziła kolej rozpatrywania danego stosu, a rozpatrywanie ikon Dzikich jest w kolejności zanim zaczniemy rozpatrywać same karty. Należało więc zliczyć ikony tylko z 3 początkowo odkrytych kart i zignorować ewentualne ikony na nowych kartach.
  Temat: FAQ 2.0
Radziol88

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 841

PostForum: Gra o Tron   Wysłany: Pią 22 Mar, 2019   Temat: FAQ 2.0
Czytacz tak był zawsze w oficjalnych odpowiedziach w mailu.

Victarion wcześniej zawsze był zerowany. Teraz w zależności od kolejności będzie albo 0 albo +1 z karty.
  Temat: FAQ 2.0
Radziol88

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 841

PostForum: Gra o Tron   Wysłany: Pią 22 Mar, 2019   Temat: FAQ 2.0
Polskiego tłumaczenia jeszcze nie widzę.
https://images-cdn.fantasyflightgames.com/filer_public/22/2c/222c584e-9fed-48bc-a567-d71eb4c93614/agotbg_faq_v2_forweb.pdf
  Temat: Battlestar Galactica - pytania o zasady
Radziol88

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 541

PostForum: Plany wydawnicze   Wysłany: Pon 18 Mar, 2019   Temat: Battlestar Galactica - pytania o zasady
Doczytaj instrukcję, bo tu dużo podstawowych braków jest i możesz jeszcze coś ważnego pomijać.
1. 1, 2 się odnosi do zwykłych.
2. Na koniec tury gracza się sprawdza.
3. Dowolna kombinacja, nie ma limitu aktywacji dla jednego vipera.
4. Tak
5. Wszystko, zarówna plus jak i minus przestaje działać natychmiast, więc nie odrzuca losowo.
6. Nic nie przestawiasz. Jak brak w puli to się nie dokłada.
7. Tak
8. Tak, bez zdradzania szczegółów.
9. Tak, to zwykła akcja jak każda inna.
10. Po skoku znacznik natychmiast wraca na 0, więc cokolwek ma go przesunąć, to przesunie.
11. Nie można, a należy wziąć te z rezerwy.
12. Spoza planszy, chyba że brakuje.
13. Więc jaka jeszcze wątpliwość?
14. Tak
15. Wszystko co nie jest zabronione jest dozwolone, więc tak na wszystko za wyjątkiem superkryzysu, na który ludzie nie mogą bezpośrednio wpływać.
16. Po wszystkim.
17. Dobiera i jest cała procedura co z tą kartą można jeszcze zrobić.
18. Wszystko
19. Odkryte
20. Vipery wykłada się na przestrzeń, nie na te małe paski. Nie ma limitu startu w jednej turze.
21. Zawsze decyzje podejmuje aktywny gracz, chyba że podane inaczej.

Polskiego faq chyba nie ma.
  Temat: Battlestar Galactica Exodus
Radziol88

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 628

PostForum: Plany wydawnicze   Wysłany: Pon 18 Mar, 2019   Temat: Battlestar Galactica Exodus
Flota jest najlepsza z całego dodatku. W końcu jest stabilnie, zamiast przeskoków między nuda dla pilotów i graniem co chwilę rozkazów prezydenckich na pilotów, żeby wyrobili z obroną floty.
 
Strona 1 z 36
Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.52 sekundy. Zapytań do SQL: 15