|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Gra o Tron - Vademecum gry na forum
Martin - Wto 03 Cze, 2014 Temat postu: Vademecum gry na forum
Uwaga! Zanim napiszesz - przeczytaj ten post!
- - - - - - - - - - Gra na forum - Vademecum - - - - - - - - - -
Jeśli tu trafiłeś, to znaczy, że miałeś szczęście zetknąć się z jedną z najlepszych gier planszowych, jakie kiedykolwiek powstały - Grą o Tron i przykuła ona Twoją uwagę. Została ona wydana przez Fantasy Flight Games w 2003 roku, której polskim dystrybutorem jest wydawnictwo Galakta - administrator tego forum. Wyjątkowość tej gry objawia się między innymi wyjątkową aktywnością graczy w Internecie, przyjmującą formę gier online. Ich właśnie dotyczy ten temat. Został on podzielony na 3 sekcje. Pierwsza z nich - sekcja początkujących graczy - jest zbiorem podstawowych informacji dla tych osób, które jedynie zetknęły się z grą, ale chciałyby rozszerzyć swoją wiedzę. Jeśli kilka partii na żywo masz już za sobą i swoją znajomość zasad oceniasz jako dobrą, możesz ją pominąć. Druga - sekcja graczy na forum - przeznaczona jest dla graczy, którzy dotychczas mieli do czynienia tylko z fizyczną grą na planszy lub którzy przeczytali i zaznajomili się z sekcją pierwszą i są zainteresowani wzięciem udziału w partii Gry o Tron na online. Ostatnia sekcja - sekcja mistrzowska skierowana jest do osób, które chciałyby poprowadzić własną grę. Mistrzem gry może zostać również ktoś, kto nigdy nie grał na forum, więc jedynym wymogiem jest wcześniejsze przeczytanie sekcji pierwszej. Vademecum dotyczy przede wszystkim 2 edycji Gry o Tron.
Sekcja początkujących graczy
1. Najważniejsza w Grze o Tron jest dobra zabawa. Strategie, wojny, spiski, intrygi, knucie i zdrady - odnajdziesz tutaj to wszystko. Ponadto jest to gra o dosyć wysokim stopniu skomplikowania z dodatkowym elementem losowym, więc w byciu coraz lepszym graczem pomogą Ci zarówno logiczne myślenie i strategiczne planowanie, jak również zdolności dyplomatyczne.
2. Musisz pamiętać, że podstawą gry (zarówno na żywo jak i na forum) w Grę o Tron jest dobra znajomość zasad. Konieczne jest więc wcześniejsze przeczytanie instrukcji ze zrozumieniem. Jest ona dostępna online pod tym adresem. Ten temat nie ma za zadanie nauczyć Cię zasad.
3. Istotnym dodatkiem do instrukcji jest oficjalny FAQ, czyli odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania do zasad, dostępny pod tym adresem.
4. Odpowiedzi na wątpliwości nie wyjaśnione w instrukcji ani w FAQu możesz uzyskać w tym temacie. Zanim jednak zadasz pytanie upewnij się, czy takie pytanie nie zostało już zadane, używając opcji szukaj.
5. Jeśli siedzisz już przy stole (prawdziwym bądź wirtualnym), a Twoi współgracze zaczynają nazywać Cię imieniem Twojego rodu, to znaczy że gra się rozpoczęła i Twoim celem jest tylko zwycięstwo - w Grze o Tron nie ma drugich miejsc. Jeśli jednak idzie Ci słabiej, to w dalszym ciągu staraj się dążyć do zwycięstwa, jakkolwiek nieprawdopodobne by ono nie było. Zawsze może zdarzyć się nieprzewidziany splot akcji, który da Ci koronę, więc nie należy się zniechęcać. Poza tym nietaktem wobec przeciwników jest olewanie gry, kiedy "już przestało Ci zależeć".
6. Pamiętaj, że w grze zawsze wolno Ci zrobić wszystko, co nie jest zabronione przez zasady. Oznacza to, że nikt nie może wpłynąć na Twoje decyzje w sposób ostateczny. W każdej grze możesz zawierać sojusze lub je zrywać wedle własnej woli. Czasem od Twojej decyzji może zależeć zwycięstwo innego gracza i również wtedy możesz ją podjąć według własnego uznania.
Sekcja graczy na forum
1. Gra na forum jest odwzorowaniem gry na żywo na planszy z pewnymi różnicami, wyznaczonymi przez fakt gry przez Internet.
2. Gry na forum są numerowane dla ułatwienia ich rozróżniania. Dodatkowo gra może posiadać klimatyczną nazwę.
3. W każdej grze na forum bierze udział określona liczba graczy oraz mistrz gry, Zwyczajowo mistrz gry nie uczestniczy osobiście w grze, a jest jedynie jej moderatorem. Jest on neutralny i nie sprzyja żadnemu z graczy.
4. Mistrz gry zajmuje się tworzeniem pola gry - mapy i aktualnego opisu gry. Zawiera on w sobie wszystkie niezbędne elementy i powinien być na bieżąco aktualizowany, by zapewnić płynność gry. Mistrz otrzymuje również od graczy w prywatnych wiadomościach rozkazy na daną rundę, wybranych dowódców podczas walki oraz licytacje. Losuje też karty Westeros i karty dzikich.
5. Nową grę zakłada mistrz gry, którym może zostać każdy. Nie ma określonych zasad, według których mistrz gry wybiera graczy - zazwyczaj robi to zakładając nowy temat z numerem gry i słowem nabór, w których chętni mogą zgłaszać swoje kandydatury. Jednak to do mistrza gry zawsze należy ostatnie słowo i od jego decyzji co do wyboru graczy nie ma odwołania. Podczas naboru miejsca w grze zazwyczaj rozchodzą się szybko.
6. Jeden gracz może grać w dowolnej liczbie gier oraz dowolnej ich liczbie mistrzować.
7. Nie zostałeś wybrany do gry? Nie obrażaj się, poczekaj na następny nabór, a może założysz własną grę? Pamiętaj, że zazwyczaj osoby zakładające nową grę podczas naboru faworyzują osoby prowadzące inne gry, graczy z małą liczbą aktualnych gier lub osoby nowe na forum.
8. Jeśli w danym momencie nie jest prowadzony żaden nabór, możesz napisać pod tym tematem, że jesteś chętny do gry. Jest to forma tablicy ogłoszeń. Dzięki temu potencjalny mistrz gry będzie mógł zobaczyć, jakie jest na nią zapotrzebowanie.
9. Gra na forum trwa zazwyczaj kilka tygodni, choć zdarzały się gry trwające kilka miesięcy. Zależy to od ustalonej ilości tur gry oraz liczby graczy. Dla przykładu gra 9-osobowa prawie na pewno potrwa ponad miesiąc.
10. Kiedy już zostaniesz wybrany do gry, pamiętaj że jest to rodzaj zobowiązania wobec innych gracz - zobowiązania że do jej końca będziesz w niej aktywnie uczestniczył. Jeśli jednak z jakiegoś powodu w pewnym momencie stwierdzisz, że nie możesz lub nie chcesz tego dłużej robić, to nie znikaj z forum bez słowa. Poszukaj dla siebie zastępstwa w grze lub po prostu napisz, że rezygnujesz, żeby nie wywoływać przykrej sytuacji, w której reszta graczy nie wie co się dzieje. Gracz, który zyska sobie opinię "znikającego", nie będzie miał szansy na wybranie do gier w przyszłości.
11. Staraj się dostosować do tempa rozgrywki. Jeśli jednak nie będziesz miał możliwości wykonać swojej akcji przez dłuższy czas (np. dłużej niż 24 h) to napisz o tym, żeby nikt nie denerwował się czekaniem na Ciebie. Pamiętaj też, że zawsze przysługuje Ci czas na namyślenie się, dyplomację etc.
12. Nieważne co się wydarzy, pamiętaj że najważniejsza jest zabawa i gra na forum nie powinna powodować negatywnych emocji. Ponieważ z niektórymi graczami możesz spotkać się w kilku grach na raz, to może się zdarzyć, że w jednej będziecie wrogami, a w innej sojusznikami i nie ma w tym nic niepoprawnego.
13. Choć najczęstszą grą rozgrywaną na forum jest standardowa 2 edycja Gry o Tron, to mistrz gry ma prawo ustalać własne zasady obowiązujące w danej rozgrywce. Mogą one pochodzić z jednego z oficjalnych dodatków. Możecie grać wg. zasad 1 edycji. Może to być również miks różnych zasad, również autorskich lub pochodzących z nieoficjalnych dodatków fanowskich. Ważne jedynie, że zasady te muszą zostać ustalone przed rozpoczęciem rozgrywki (za takowe powinno uznawać się przydzielenie rodów).
14. Dobrym zwyczajem jest wstawianie do podpisu numerów gier, w których uczestniczysz wraz z nazwami rodów, którymi w nich grasz. Alternatywnie może to być odpowiednio zedytowany avatar, pozwalający Cię łatwo w danej grze zidentyfikować.
15. Prowadząc prywatną korespondencję z innymi graczami oraz mistrzem gry, w temacie wpisuj numer gry oraz nazwę swojego rodu, ewentualnie również temat, którego wiadomość dotyczy.
16. Pamiętaj, że zawsze kiedy podejmujesz jakąś decyzję niejawnie, np. rozkładając rozkazy na daną turę, wysyłasz ją prywatną wiadomością mistrzowi gry. Podawanie jej w polu gry może być blefem i nie ma mocy wiążącej - taką ma tylko wiadomość wysłana do mistrza gry. Jedynym wyjątkiem jest sytuacja, w której jesteś ostatnią osobą, na którą czekacie, np. kiedy wszyscy inni wysłali już licytację. Wtedy możesz swoją podać publicznie.
17. W nawiązaniu do poprzedniego punktu, bitwy rozstrzygane są w sposób następujący: gracz atakujący wykonuje swój ruch, podając go w polu gry, przy czym zaznacza czy wysłał dowódcę mistrzowi gry prywatną wiadomością (może się z tym wstrzymać np. czekając na decyzję gracza 3-go o wsparciu). Jeśli wysłał, to gracz broniący się, może swojego podać publicznie, po czym również gracz atakujący może ujawnić swojego lub robi to mistrz gry (zazwyczaj ten z nich, który będzie szybszy).
18. Wszelkie wątpliwości i spory w rozgrywce wyjaśnia mistrz gry, również w przypadku pomyłek, np. położeniu niedozwolonych rozkazów. W tym przypadku powinien on przypilnować, żeby nie miało to miejsca jeszcze przed ich ujawnieniem, ale jeśli pomyłka nie zostanie wtedy wykryta to ustala on, co zrobić w tej sytuacji. Zadaniem wszystkich graczy jest granie zgodne z zasadami, a także pilnowanie innych, aby też to robili.
Sekcja mistrzowska
1. Podstawowa mapa do gry (2 edycja bez dodatków)
2. Edytowalne mapki w Gimpie:
Podstawowa 2 edycja
Wojna o Północ autorstwa Goga, Sardo i Shutta
Komplet wielu map zebranych przez Guzu:
- Podstawowa 2 edycja
- Dance with Dragons
- Feast for Crows
- 2 edycja z Banefort
- Wojna o Północ
- Winds of Winter
- Feast for Crows (fanowski dodatek z Boardgamegeeka)
- Got 9pl by Vitezslav
3. Gimp download
4. Edytowalny szkielet pierwszego posta pola gry - wg. mojego konceptu bazującego na pierwszym poście Germanusa.
5. Jak obsługiwać mapkę do GoTa w Gimpie
1. Po wybraniu tego narzędzia możemy przesuwać elementy (warstwy, których lista jest w okienku z warstwami.
2. Lupą przybliżamy lub oddalamy obraz (np. używając klawiszy + i - na klawiaturze)
3. Tym możemy obracać elementy, podając kąt, np. -45,00 (przydatne przy pokazywaniu rozbitych jednostek)
4. Oczko przy danym elemencie oznacza, że jest on widoczny, więc odklikując je możemy go "zniknąć" - robiwmy to z kartami rodów lub garnizonami.
5. Nigdy nie zapomnijmy zapisać mapy!
6. Przy eksportowaniu wybieramy rozszerzenie .png i najepszą możliwą jakość
6. Wyeksportowaną mapkę wrzucamy na jedną ze stron umożliwiających hosting obrazów, a na forum dajemy bezpośredni link do niej.
7. Po założeniu tematu z polem gry, prosimy Nemomona w prywatnej wiadomości (podając link do tematu) o podpięcie go.
Martin - Wto 03 Cze, 2014
Pozwoliłem sobie popełnić takie "dzieło". Co o tym sądzicie? Czy nadałoby się jako podpięty post? Pomyślałem że chętne na grę nowe osoby mogłyby pisać w tym temacie, co mogłoby pokazywać potencjalnym mistrzom gry, czy są chętni (takie niezobowiązujące zgłoszenia).
Dodalibyście coś do tego?
edit: jest to oczywiście pewna odpowiedź na dyskusje w temacie dotyczącym zasad
Nemomon - Wto 03 Cze, 2014
Podpiąłem .
hahaha, chciałem najpierw zrobić z tego dyskusję nadal czekam na uwagi
dzięki Nemomon
Nemomon - Wto 03 Cze, 2014
Możesz ewentualnie dodać coby prośby o podpięcie i odpięcie tematów z grami kierować do mnie na PW ale obowiązkowo z linkami do tychże tematów.
guzu - Wto 03 Cze, 2014
Opis mistrz
Jasno czarno na białym.
Wkleiłbym jednak więcej pliczków z grami co by był większy wybór
Ja możesz to wrzuć te które masz na speedyshare lub gdziekolwiek indziej i podaj linki to dołożę Bo ja mam jeszcze tylko DwD i mój autorski Balansssssssss ;p DwD dorzucę
Gog - Wto 03 Cze, 2014
chcecie wojne o północ ?:D
jasne, daj
guzu - Wto 03 Cze, 2014
myślę optymalnie byłoby zebrać i wrzucić w jednym miejscu np. na dropbox, bo co mi z tego, że mam plik jak nie ma kto prowadzić
w sumie mam wszystkie pliki oprócz Wojny o Północ, jeśli nikt nie zgłasza praw autorskich mogę wrzucić
No właśnie o to chodzi, żeby je wrzucić - ja jedną na razie wrzuciłem na speedyshare i tu dałem link. Możesz tak samo wrzucić swoje (tylko najlepiej pojedynczo) i dać linki do nich, a ja je dokleję do mojego postu żeby było łatwo znaleźć
Richtus - Wto 03 Cze, 2014
Świetna robota. Baaardzo by się przydały pliki do różnych dodatków (chcemy Wojnę o Północ!). Myślałem nad poprowadzeniem czegoś innego niż 2. edycja po #56 ale nie wiedziałem do kogo pisać z prośbą o materiały.
Gog - Wto 03 Cze, 2014
to dajcie mail podesle
Dredzilla - Sro 04 Cze, 2014
Wrzucajcie na zippyshare , na speedyshare pliki mają krótką zywotność
Gog - Czw 05 Cze, 2014
http://www.speedyshare.com/HdM4A/WoP.rar <- link na speedyshare WOP enjoy :0 przykro mi Dred, ale twoje zippyshare nie działa
Dredzilla - Czw 05 Cze, 2014
http://www.zippyshare.com/ Śmiga wszystko
Gog - Czw 05 Cze, 2014
Dredzilla napisał/a: | http://www.zippyshare.com/ Śmiga wszystko | ale przy załączaniu plików jest jakiś błąd i nie ma linków ani nic
guzu - Czw 05 Cze, 2014
wrzuciłem mapki na dropbox, link ma Martin, myślę że wrzuci do pierwszego postu
Martin - Czw 05 Cze, 2014
już jest Świetna robota, dzięki! Ładną kolekcję zebrałeś są tu chyba wszystkie mapki używane kiedykolwiek na forum
Beez - Czw 05 Cze, 2014
heh jak widzę tą sekcję mistrzowską i te mapy to od razu mam ochotę coś poprowadzić.
Jeszcze Czarnego Lorda trzeba będzie poprosić żeby swoją mapkę udostępnił
Georgie - Pon 21 Lip, 2014
rozumiem ze kazdy z prowadzących ma swoje karty weteros w domu i z nich losuje ? czy macie moze jakas strone ? bo zastanawiam sie nad poprowadzeniem gry tylko niestety nie posiadam kart,
do tego, moze ktos z dawnych graczy pamieta, mortyrowską wersje na 12 graczy ? z kad mape do tego wytrzasne ?
guzu - Pon 21 Lip, 2014
Georgie napisał/a: | rozumiem ze kazdy z prowadzących ma swoje karty weteros w domu i z nich losuje ? czy macie moze jakas strone ? bo zastanawiam sie nad poprowadzeniem gry tylko niestety nie posiadam kart,
do tego, moze ktos z dawnych graczy pamieta, mortyrowską wersje na 12 graczy ? z kad mape do tego wytrzasne ? |
nie trzeba mieć kart, używa się kości lub generatora liczb do losowania wydarzeń
Martin - Pon 21 Lip, 2014
Ot, chociażby tu: http://www.losowe.pl/. A tekst kart Westeros wszyscy przecież tu znają doskonale Wiem, że pewnie zaraz ktoś się przyczepi, że to nie jest prawdziwe losowanie, bo to generator liczb PSEUDOlosowych, ale moim zdaniem to w zupełności wystarcza ;p
Swoją drogą fajnie by było, gdyby wszyscy, którzy tworzyli nowe mapy udostępnili je tutaj. Piję oczywiście do czarnegolorda23 i figola (chyba że prawa autorskie na to nie pozwalają)
czarnylord23 - Pon 21 Lip, 2014
Aj sorki, raz zacząłem wstawiać i akurat komputer się zaciął, a potem z głowy mi wyleciało.
Edit: Albo wiecie co, pozwólcie że wstawię wersję po paru poprawkach, po skończeniu gier testowych. Jednej jestem już prawie pewien, ale nie chcę dyskutować o tym póki gracze wciaż walczę. A nuż mnie czymś zaskoczą.
Georgie - Wto 22 Lip, 2014
no a ja jeszcze raz wspomnę, o tej wersji na 12 graczy mortyra ma ktos moze mapke w stanie surowym ?
w pbf8 widze ze nadal mapa jest na serwerze, ale mistrzem gimpa nie jestem i nie wiem czy sobie pradze
http://www.forum.galakta....?t=4505&start=0
Gog - Wto 22 Lip, 2014
Georgie napisał/a: | no a ja jeszcze raz wspomnę, o tej wersji na 12 graczy mortyra ma ktos moze mapke w stanie surowym ?
w pbf8 widze ze nadal mapa jest na serwerze, ale mistrzem gimpa nie jestem i nie wiem czy sobie pradze
http://www.forum.galakta....?t=4505&start=0 | pisz do Sarda
Czarny Jaszczur - Wto 22 Lip, 2014
Cytat: | 10. Kiedy już zostaniesz wybrany do gry, pamiętaj że jest to rodzaj zobowiązania wobec innych gracz - zobowiązania że do jej końca będziesz w niej aktywnie uczestniczył. Jeśli jednak z jakiegoś powodu w pewnym momencie stwierdzisz, że nie możesz lub nie chcesz tego dłużej robić, to nie znikaj z forum bez słowa. Poszukaj dla siebie zastępstwa w grze lub po prostu napisz, że rezygnujesz, żeby nie wywoływać przykrej sytuacji, w której reszta graczy nie wie co się dzieje. Gracz, który zyska sobie opinię "znikającego", nie będzie miał szansy na wybranie do gier w przyszłości. |
Ten punkt można uwypuklić bo jest najgorszą zmorą gry na forum. Jedna osoba może swoim szczeniackim podejściem zniszczyć rozgrywkę większej liczbie graczy, wprawić ich w zakłopotanie i złość. A na domiar złego samemu sobie narobić olbrzymich problemów i wyrzutów sumienia.
Tyle już czasu obserwuje jak się dobrze bawicie a mimo to brakowało mi odwagi do wstawienia jakiegokolwiek posta po tych przykrych wydarzeniach. Wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd. Nie mam niczego sensownego na swoje usprawiedliwienie, spiepszyłem sprawę, możecie mnie ochrzaniać na PW a ja z pokorą przyjmę je wszystkie.
guzu - Wto 22 Lip, 2014
Georgie napisał/a: | no a ja jeszcze raz wspomnę, o tej wersji na 12 graczy mortyra ma ktos moze mapke w stanie surowym ?
http://www.forum.galakta....?t=4505&start=0 |
mapka wrzucona do dropboxa
Czarny Jaszczur napisał/a: |
Ten punkt można uwypuklić bo jest najgorszą zmorą gry na forum. Jedna osoba może swoim szczeniackim podejściem zniszczyć rozgrywkę większej liczbie graczy, wprawić ich w zakłopotanie i złość. A na domiar złego samemu sobie narobić olbrzymich problemów i wyrzutów sumienia.
Tyle już czasu obserwuje jak się dobrze bawicie a mimo to brakowało mi odwagi do wstawienia jakiegokolwiek posta po tych przykrych wydarzeniach. Wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd. Nie mam niczego sensownego na swoje usprawiedliwienie, spiepszyłem sprawę, możecie mnie ochrzaniać na PW a ja z pokorą przyjmę je wszystkie. |
Witamy ponownie na pokładzie
Jako pokutę nakazuję Ci poprowadzić grę na 18 osób
i ją skończyć przed Gwiazdką
Gog - Wto 22 Lip, 2014
głupie są zasady tej gry tylko 3 rozkazy jednostek tyle co w grze na 6 zdolnosc ultra hiper niezbalansowane karty za to fajne mam gdzie spis jak ktoś chce:d
Martin - Wto 22 Lip, 2014
Gog napisał/a: | głupie są zasady tej gry tylko 3 rozkazy jednostek tyle co w grze na 6 zdolnosc ultra hiper niezbalansowane karty za to fajne mam gdzie spis jak ktoś chce:d |
Gog - dobry duch tego forum :p
Gwoli ścisłości - mi też ta mapa się nie podoba ;p W 18 osób to by się chyba toczyło na forum z rok albo dłużej, a i tak wygrałby pewnie ktoś tak oddalony ode mnie, że nie pamiętałbym kto tam gra. Na pewno się nie zgłoszę. Już 9-osobówki się wleką.
Czarny Jaszczur napisał/a: | Cytat: | 10. Kiedy już zostaniesz wybrany do gry, pamiętaj że jest to rodzaj zobowiązania wobec innych gracz - zobowiązania że do jej końca będziesz w niej aktywnie uczestniczył. Jeśli jednak z jakiegoś powodu w pewnym momencie stwierdzisz, że nie możesz lub nie chcesz tego dłużej robić, to nie znikaj z forum bez słowa. Poszukaj dla siebie zastępstwa w grze lub po prostu napisz, że rezygnujesz, żeby nie wywoływać przykrej sytuacji, w której reszta graczy nie wie co się dzieje. Gracz, który zyska sobie opinię "znikającego", nie będzie miał szansy na wybranie do gier w przyszłości. |
Tyle już czasu obserwuje jak się dobrze bawicie a mimo to brakowało mi odwagi do wstawienia jakiegokolwiek posta po tych przykrych wydarzeniach. Wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd. Nie mam niczego sensownego na swoje usprawiedliwienie, spiepszyłem sprawę, możecie mnie ochrzaniać na PW a ja z pokorą przyjmę je wszystkie. |
Ale zawsze można przeprosić i wrócić do gry Ja nie żywię do Ciebie żadnych negatywnych uczuć. Wkurzałem się trochę, że opuściłeś prowadzenie gry, w której dobrze mi szło, ale Richtus doprowadził ją do końca, więc zapomniane. Nie planuję prowadzenia nowej gry, ale gdybym miał jednak poprowadzić to bym Cię wziął do gry. Tylko jeszcze raz radzę - nie wkładaj aż tak wiele uczucia w grę, bo możesz pomylić ją z rzeczywistością.
EDIT: ta gra na 18 to jakiś żart. Do ilu zamków tu się gra? Jak do 7, to taki na przykład Lannister ma 8 w swoim obszarze rodowym (o ile to jest obszar rodowy). A Essos po prawej..... no, nawet ciężko wymienić wszystko co tam jest nie tak
Gog - Sro 23 Lip, 2014
niee to jest lannister + crackehall tam 2 rózne odcienie :d jest bractwo bez chorogwi bez dostepu do morza ktore ma edrica dondariona który usuwa po bitwie bodaj 2 jednostki wroga z pola bitwy ;d
Martin - Sro 23 Lip, 2014
Widzę Crakehalla, ale sam Lannister (czerwony, nie różowy kolor) ma 8 zamków na obszarze rodowym
Gog - Sro 23 Lip, 2014
Martin napisał/a: | Widzę Crakehalla, ale sam Lannister (czerwony, nie różowy kolor) ma 8 zamków na obszarze rodowym | wybacz racja :d nie wiem czy tu sie nie gra, ze wraz z rodem przydupasem nie macie miec 50% czy cos;d
Arre - Sro 03 Wrz, 2014
Witam jestem nowy. Z chęcią zagram jakąś potyczke
levi - Sro 03 Wrz, 2014
Witam, również palę się do gry.
merkan - Sro 08 Paź, 2014
Cześć,
Wczoraj dołączyłem do forum w poszukiwaniu gier przez neta. Doświadczenie w Grze o Tron mam małe - zaledwie jedna rozgrywka. Ale mnie wciągnęło. Chętnie bym zagrał. Jednakże jak nie ma MG to sam mogę poprowadzić - na początek coś mniejszego, żeby się wprawić. Zbierze się ekipa?
gamaliel - Sro 08 Paź, 2014
witam
o to się nie martw, ekipa zawsze się zbiera, założysz temat o naborze i sądze w parę godzin będziesz miał graczy
guzu - Sro 08 Paź, 2014
Na bank sie znajdzie ekipa
gamaliel - Sro 08 Paź, 2014
np, jeśli poprowadzisz podstawkę lub taniec ze smokami, to ja się pisze
ale jak pisałem, załóż temat z naborem
Czarny Jaszczur - Sro 08 Paź, 2014
Jeżeli masz jakieś pytania lub wątpliwości to napisz do jednego z nas, z chęcią Ci pomożemy
merkan - Sro 08 Paź, 2014
Dobra, zachęciliście mnie
Tylko jedna sprawa - ten link z pierwszego postu nie działa:
Cytat: | 4. Edytowalny szkielet pierwszego posta pola gry - wg. mojego konceptu bazującego na pierwszym poście Germanusa.
|
Ma ktoś u siebie?
Edit: I niestety żadne linki do map (GIMP) poza "Komplet wielu map". Ale może to wystarczy.
Czarny Jaszczur - Sro 08 Paź, 2014
Zdecydowałeś się już na którąś z map? Szkielet pierwszego postu zależy od tego czy będzie to podstawowa wersja dla sześciu czy któryś z oficjalny/nieoficjalnych dodatków. Najpierw wybierz scenariusz z 'Kompletu wielu map' a ja podeślę Ci link do tematu gdzie ostatnio prowadzona była dana gra [będziesz mógł z niego skopiować pierwszy post za pomocą opcji 'cytuj']
@ Link z punktu 4. faktycznie nie działa ale to żaden problem
macziupeksiu - Pon 10 Lis, 2014
Witam serdecznie lordów Westeros Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem nowiutkiego egzemplarza Gry o Tron. Niestety rzadko kiedy mam z kim toczyć boje o panowanie w Siedmiu Królestwach. Byłbym więc zaszczycony mogąc wziąć udział w jakiejś batalii tutaj, gdzie jak widzę nigdy nie panuje spokój. Czy planowana jest może jakaś nowa gra? Jeśli tak, to zgłaszam swój akces do niej już teraz
Serdecznie pozdrawiam
guzu - Pon 10 Lis, 2014
Witamy
O naborach na razie cichosza jednak najprostszą drogą by zagrać jest najpierw konieczność samemu poprowadzenia gry
czarnylord23 - Pon 10 Lis, 2014
Witamy, witamy.
Jeżeli chcesz to mogę odstąpić Ci miejsce w #67, gdzie gram Lannisterem (którego zresztą też przejąłem), bo od jakiegoś czasu ciężko mi się wyrobić przez studia z prowadzeniem gry i graniem w aż 3 (a o graniu bezbłędnym już dawno zapomniałem), a tak naprawdę dopiero teraz (tj od środy) zacznie się najcięższy okres.
Bardzo dziękuję za propozycję czarnylord23, ale z tego co widzę gra, o której piszesz nie jest oficjalna wersją, tylko bardziej zaawansowaną modyfikacją (nie wiem nawet czy oficjalną, ale mam wrażenie ze nie było takowej, czy mam rację?), a ja nie czuję się jeszcze wystarczająco obyty z podstaaową wersją, żeby podejmować się takiego zadania Poza tym nie wiedziałbym chyba jak mam grać kiedy wszyscy gracze już od dawna sa oswojeni z sytuacją i prawdopodobnie mają już zawarte sojusze. Nie chcę się rzucić na zbyt głęboką wodę
Jeśli zaś chodzi o prowadzenie rozgrywki to bardzo chętnie bym to zrobił, ale tylko wtedy kiedy byłbym już zaznajomiony z internetową grą o tron. Powody są dokładnie te same co w poprzednim akapicie. Jeśli nie będzie w najbliższym czasie żadnej nowej gry to trudno chciałem tylko zaznaczyć swoje nią zainteresowanie tak, jak sugerował autor Vademecum (które zapewniam was że przeczytałem w całości). Na więcej po prostu nie czuję się na razie gotów.
merkan - Pon 10 Lis, 2014
Ja też się nie czułem na siłach, ale nie chciało mi się czekać na następną rozgrywkę. Więc rzuciłem się na głęboką wodę i sam prowadzę (druga edycja, podstawka). Właśnie zaczęliśmy 8 turę i jak dotąd miałem tylko kilka pomyłek
Ma to swoje zalety. Nie myślisz nad taktyką, tylko poznajesz grę od podszewki (kruczki, kombinacje marszy, itp.). A dodatkową zaletą jest to, że masz niemal pewną miejscówkę, jeśli któryś z graczy zdecyduje się poprowadzić grę.
P.S. Jeśli masz konto na Google i mniej więcej wiesz o co chodzi w Google Sheet (taki Excel, tylko online), to mogę Ci pokazać jak ja sobie ułatwiam generowanie posta z aktualnymi wydarzeniami.
guzu - Pon 10 Lis, 2014
merkan napisał/a: |
P.S. Jeśli masz konto na Google i mniej więcej wiesz o co chodzi w Google Sheet (taki Excel, tylko online), to mogę Ci pokazać jak ja sobie ułatwiam generowanie posta z aktualnymi wydarzeniami. |
poprosimy wrzucić tutorial tutaj, to podepniemy do pierwszego posta, niech wszyscy skorzystają
W takim razie gratuluję Ci merkan odwagi ale ja naprawdę nie czuję się na razie na to gotów. Czuję, że oczekujecie ode mnie troszkę zbyt wiele. A przecież wszyscy jesteście doświadczonymi graczami, a ja dopiero nowicjuszem. Myślałem, że może jakiś obyty Mistrz Gry bezterminowo szukał w najbliższym czasie graczy do podstawowej rozgrywki i wtedy mógłby wziąć nieopierzonego żółtodzioba jeśli nie ma takiego to będę czekał wytrwale. Na wszystko inne przyjdzie pora później.
Pozdrawiam wszystkich
merkan - Pon 10 Lis, 2014
Ja miałem na koncie jedną gra na żywo (do tej pory mam ). Więc to na prawdę nie jest trudne - wymaga tylko trochę czasu i samozaparcia.
Formularz wrzucę do vademecum, jak tylko skończę rozgrywkę (już nie długo). Nie chciałbym, żeby gracze poznali kolejność kart i innych "tajnych" informacji.
czarnylord23 - Pon 10 Lis, 2014
macziupeksiu napisał/a: | Bardzo dziękuję za propozycję czarnylord23, ale z tego co widzę gra, o której piszesz nie jest oficjalna wersją, tylko bardziej zaawansowaną modyfikacją (nie wiem nawet czy oficjalną, ale mam wrażenie ze nie było takowej, czy mam rację?), a ja nie czuję się jeszcze wystarczająco obyty z podstaaową wersją, żeby podejmować się takiego zadania Poza tym nie wiedziałbym chyba jak mam grać kiedy wszyscy gracze już od dawna sa oswojeni z sytuacją i prawdopodobnie mają już zawarte sojusze. Nie chcę się rzucić na zbyt głęboką wodę |
E tam, ja zaczynam grać na forum też od gry na 9 osób będąc po dwóch grach w podstawkę. I zakończyłem z 4 zamkami grając Lannisterem.
macziupeksiu - Wto 11 Lis, 2014
Przejrzałem wszystkie toczące się obecnie rozgrywki i ze zdziwieniem zauważyłem, że tylko kilka z nich wygląda znajomo, a zdecydowana większość posiada inne plansze, innych bohaterów a czasem tych samych ale pomieszanych. Możecie mi powiedzieć, czy to są jakieś oficjalne modyfikacje/dodatki do gry. Słyszałem tylko o dwóch, chociaż nie miałem jeszcze okazji w nie grać, ale te wykorzystywane na forum wyglądają raczej na nieoficjalne. Jeśli mam rację, to czy to czy można gdzieś w internecie znaleźć ich listę i opis? Na forum nie ma o tym informacji, a bardzo mnie to zaciekawiło
Gog - Wto 11 Lis, 2014
macziupeksiu napisał/a: | Przejrzałem wszystkie toczące się obecnie rozgrywki i ze zdziwieniem zauważyłem, że tylko kilka z nich wygląda znajomo, a zdecydowana większość posiada inne plansze, innych bohaterów a czasem tych samych ale pomieszanych. Możecie mi powiedzieć, czy to są jakieś oficjalne modyfikacje/dodatki do gry. Słyszałem tylko o dwóch, chociaż nie miałem jeszcze okazji w nie grać, ale te wykorzystywane na forum wyglądają raczej na nieoficjalne. Jeśli mam rację, to czy to czy można gdzieś w internecie znaleźć ich listę i opis? Na forum nie ma o tym informacji, a bardzo mnie to zaciekawiło | nie chce być niemiły, ale może przeczytaj pierwszy post w tym temacie ?:D
macziupeksiu - Sro 12 Lis, 2014
Nie chcę być niemiły, ale tam nie ma odpowiedzi na moje pytania. Poza tym niektóre linki w pierwszym poście nie działają. Autor powinien zadbać o to, żeby działały jeśli to Vademecum ma być naprawdę pomocne nowym graczom.
Gog - Sro 12 Lis, 2014
macziupeksiu napisał/a: | Nie chcę być niemiły, ale tam nie ma odpowiedzi na moje pytania. Poza tym niektóre linki w pierwszym poście nie działają. Autor powinien zadbać o to, żeby działały jeśli to Vademecum ma być naprawdę pomocne nowym graczom. | ja będę niemiły, leniu opcje szukaj na górze lub przelecieć w 5-10 minut tematy na forum, w 1 postach(NABÓR i POLE gry masz zasady poszczególnych map/rozszerzeń) i lepiej powiedz które linki konkretnie nie działają, nie pozdrawiam
Beez - Sro 12 Lis, 2014
Nie trzeba być takim niemiłym
tak większość to dodatki nieoficjalnie tworzone przez osoby które rozegrały wiele partii na standardowej mapie i wymyśliły własne pomysły jak je ulepszyć.
Ich listy raczej nie znajdziesz bo tworzyły je osoby ktore wypowiadają się na tym forum - ewentualnie na Boardgamegeeku można znależć sporo wariantow)
Jeśli chodzi o zasady/zmiany względem normalnych zasad to są one zazwyczaj w temacie naboru poszczególnych pól gry:)
Linki z kolekcji powinny działać, jeżeli tego nie robia to poprawi się to niedługo.
W sumie mam dostęp do 1 posta (konta Martina) więc mógłbym te linki wymienić jednakże sam nie wiem które są błędne ponieważ mój komp ma często problem nawet z prawidłowymi linkami
Pozdrawiam
macziupeksiu - Sob 15 Lis, 2014
Dziękuję Beez. Wypowiedź Goga pozostawiam bez komentarza, bo nie jest moim celem wzniecanie tu kłótni. Już trochę więcej rozumiem. Po prostu pierwszy rzut oka na toczące się tu gry dla osoby niezorientowanej może być nieco niezrozumiały. To powód, dla którego zadawałem moje pytanie.
Nie działają wszystkie linki na speedyshare, między innymi szkielet pierwszego posta gry.
merkan - Pią 21 Lis, 2014
Witam,
Tak jak obiecałem udostępniam link do generatora.
Google Sheet - 2nd Edition
Obsługiwana jest tylko podstawka 2-iej edycji (bez losów bitwy). Ponadto opisane są tylko 3 spośród Kart Dzikich. Będę to rozszerzał w miarę możliwości.
Dokument udostępniony jest także do zapisu, więc żeby proszę uważać co się zmienia (tylko pomarańczowe pola).
Krótki opis:
1. Pierwsze dwie zakładki to wygenerowany post (część "dynamiczna" i "statyczna"). Aby skopiować do posta na forum, należy zaznaczyć komórkę A1 i nacisnąć Ctrl+A, a następnie Ctrl+C (UWAGA! Ponowne naciśnięcie Ctrl+A powoduje zaznaczenie całej zakładki, co jest niepożądane).
2. Generalnie modyfikujemy tylko komórki pokolorowane na pomarańczowo, większość z nich ma walidację danych (wybór z dropdown listy) - pozostałe (zwłaszcza szare) zawierają formuły wyliczeniowe.
3. W zakładce "Mapy" należy wstawiać linki do obrazów map. Na tej podstawie są generowane URL-e, numer tury, faza tury, itp.
4. Zakładka "Rody" zawiera spis graczy (wraz z linkami) oraz dowódców i ich status (1- aktywny, 0 - nie aktywny).
5. Zakładka "Wskazniki" zawiera wszelkie potrzebne informacje typu ilość zamków, żetonów, kolejność na torach.
6. Zakładka "Talie" zawiera listę kard Westeros i Dzikich, wraz z ich statusem. Ta i dwie poprzednie zakładki są wykorzystywane do wygenerowania części "statycznej" posta.
7. Zakładka "Westeros" obsługuje wydarzenia z kart (losowanie lub wybór, decyzja gracza, itp.).
8. Zakładki "Atak Dzikich", "Westeros Talia I", "Westeros Talia II" i "Westeros Talia III" umożliwiają obsługę wydarzeń.
9. "Karty Dzikich" z kolei służy to opisu kary/nagrody z kart (połączona jest z zakładkami "Atak Dzikich" i "Westeros Talia III"). Jak pisałem wcześniej, na razie tylko 3 karty dzikich są zaimplementowane.
10. Zakładka "Faza Planowania" jest tylko po to by dostarczyć informację, kto wysłał rozkazy.
11. "Faza Akcji" i "Bitwy" opisują poszczególne działania na froncie. Zakładki te są ze sobą połączone - kiedy wpisze się informację do "Fazy Akcji", że ktoś zaatakował innego gracza, to w zakładce "Bitwy" automatycznie zostaną wprowadzone dostępne informacje.
Pytania i komentarze mile widziane. Przeróbki w miarę wolnego czasu.
Czarny Jaszczur - Sob 22 Lis, 2014
Dla mnie, bardzo słabo zinformatyzowanego człeka, jest to czarna magia. Wciąż mam wrażenie że 'ręczne' prowadzenie gier na forum działa równie szybko i sprawnie
Jazmatos - Sob 22 Lis, 2014
No, ale może dzięki temu 78 idzie nam tak szybko
Jack Daniel's - Wto 25 Lis, 2014
Witam się z Państwem.
Chętnie dołączę do jakiejś rozgrywki, jak będzie nabór. Sam jeszcze nie czuję się na siłach prowadzić, mimo iż rozgrywki u siebie przy planszy (mam II edycję, bez dodatków) prowadzę (tłumaczę zasady itp.). Zdecydowałem się dołączyć do forum przede wszystkim dlatego, że w tzw. realu zbyt rzadko grywamy w GoT niestety, z braku czasu.
Także - niecierpliwie czekam, aż coś ruszy
czarnylord23 - Sro 26 Lis, 2014
Może chciałbyś przejąć Lannistera w #67 (mapka w 1. poście trochę nieaktualna jakby co)? Bo ja liczyłem że moje pbfy skończą się w połowie listopada, a teraz mam taką masę roboty, że głowa (przynajmniej moja) mała.
Jack Daniel's - Sro 26 Lis, 2014
9 rodów? Ło Panie, aż tak wprawny w GoT to ja nie jestem. Wczytam się, co tam się nowego pojawia i dam do północy odpowiedź.
Sznycelek - Pon 05 Sty, 2015
Witam. Już od jakiegoś czasu mam ochotę dołączyć do zabawy, ale niestety nie jestem posiadaczem planszówki i nie mam w niej żadnego doświadczenia. Poszukuję zatem innych początkujących i niedoświadczonych graczy, którzy wzięliby wraz ze mną udział w rozgrywce wprowadzającej w świat gry (czyli w skrócie "Tutorial Gry o Tron"). Liczę, że odezwą się przynajmniej 2 osoby, żebyśmy mogli rozegrać grę chociaż na 3 rody.
kupujmiecza - Nie 08 Lut, 2015
Witam,
Jestem szczęśliwym posiadaczem Gry o Tron pierwszej oraz drugiej edycji.Przypadkiem szukając materiałów do stworzenia fizycznej wersji 9 osobowej udało mi się znaleźć to forum (na szczęście ).W związku z tym że nie zawsze udaje się zebrać licznie znajomych jak to w życiu bywa...postanowiłem spróbować swoich sił przez internet.Więc dołączę się to pytania poprzednika???
guzu - Nie 08 Lut, 2015
Poprzednik założył właśnie i prowadzi własną grę. Tobie radzę to samo - to najszybsza droga do wejścia w Świat gry online
Sznycelek - Pon 09 Lut, 2015
Dokładnie tak, jak mówi guzu - jak widzisz po moim poście, trochę możesz czekać zanim uda ci się załapać na jakąś grę (a i tak mi się nie udało ). Od tamtego czasu zdążyłem sobie sprezentować urodzinową Grę o Tron z dodatkami przy pomocy znajomych, a najszybciej włączysz się do grona poprzez poprowadzenie własnej gry, tak jak postanowiłem to zrobić ja.
kupujmiecza - Pon 09 Lut, 2015
chętnie poprowadziłbym gre ale nie czuje sie na siłach wolałbym spróbować jako gracz poza tym mój netbook chyba nie poradzi sobie z takim zadaniem (szkoda nerwów) .Póki co ćwicze dalej w "realu".Może ktoś da szanse będe zaglądał tu często może sie uda
Gog - Pon 09 Lut, 2015
kupujmiecza napisał/a: | chętnie poprowadziłbym gre ale nie czuje sie na siłach wolałbym spróbować jako gracz poza tym mój netbook chyba nie poradzi sobie z takim zadaniem (szkoda nerwów) .Póki co ćwicze dalej w "realu".Może ktoś da szanse będe zaglądał tu często może sie uda |
jesteś po prostu leniwy i tyle spójrzmy prawdzie w oczy
guzu - Pon 09 Lut, 2015
Gog napisał/a: | jesteś po prostu leniwy i tyle spójrzmy prawdzie w oczy |
jak gog, dawno u Ciebie nie grałem ostatnio
Gog - Pon 09 Lut, 2015
guzu napisał/a: | Gog napisał/a: | jesteś po prostu leniwy i tyle spójrzmy prawdzie w oczy |
jak gog, dawno u Ciebie nie grałem ostatnio |
hmm przykro mi magisterka + służba przygotowawcza do urzędu ale dziś zdałem i powoli ruszę z WoPem o ile ktoś będzie tak kochany i wprowadzi moje poprawki na mapkę
Pietruch - Pią 17 Kwi, 2015
Postanowiłem zorganizować gierkę GoT PBF dla swoich znajomych. Niestety nie przejawiali oni takiego entuzjazmu jak ja i w efekcie skończyliśmy grę zanim na dobre ją zaczęliśmy (nie doszło nawet do wysłania Rozkazów w Turze I).
Trochę szkoda mi roboty, która już włożyłem w przygotowanie gry więc jeśli znajdą się chętni żeby podmienić/zastąpić moich znajomych "przy stole" to zapraszam na AGoT FfC PBF #289 Cebule w Westeros [Polish Speakers].
Uwaga: Nigdy nie pełniłem roli moderatora, ale chętnie się sprawdzę. Co do doświadczenia w planszowym wydaniu GoT - grałem 4 razy.
Gra będzie się zaczynać od samego początku, do obsadzenia zostało ostatnie miejsce. Pierwsza osoba, która wyśle do mnie PM na stronie BGG wskakuje do gry
jama87 - Wto 21 Kwi, 2015
Kiedy będzie można się dołączyć do którejś z gry? Jest to możliwe w tym momencie, bo się średnio orientuję
Pietruch - Wto 21 Kwi, 2015
Jeśli interesuje Cię FFC na forum BGG to zerknij dwa posty wyżej
Pietruch - Czw 30 Kwi, 2015
Podbijam:
Postanowiłem zorganizować gierkę GoT PBF dla swoich znajomych. Niestety nie przejawiali oni takiego entuzjazmu jak ja i w efekcie skończyliśmy grę zanim na dobre ją zaczęliśmy (nie doszło nawet do wysłania Rozkazów w Turze I).
Trochę szkoda mi roboty, która już włożyłem w przygotowanie gry więc jeśli znajdą się chętni żeby podmienić/zastąpić moich znajomych "przy stole" to zapraszam na AGoT FfC PBF #289 Cebule w Westeros [Polish Speakers].
Uwaga: Nigdy nie pełniłem roli moderatora, ale chętnie się sprawdzę. Co do doświadczenia w planszowym wydaniu GoT - grałem 4 razy.
Gra będzie się zaczynać od samego początku, do obsadzenia zostało ostatnie miejsce - Ród Arryn. Pierwsza osoba, która wyśle do mnie PM na stronie BGG wskakuje do gry
ByeBye - Wto 08 Wrz, 2015
Cześć!
Dopiero co zarejestrowałem się na forum. Miesiąc temu kupiłem drugą edycję Gry o tron, tak mi się spodobała, że mimo grania 2 razy w tygodniu ciągle mi mało. Jeśli powstawałaby nowa gra (2 edycja, w miarę bez wariacji) to jestem bardzo chętny do gry
guzu - Wto 08 Wrz, 2015
Witamy
Sposob na grę jest bardzo prosty - prowadzisz grę - ktoś zaprasza cię do gry.
ByeBye - Wto 08 Wrz, 2015
Póki co nie czuje się na siłach grę poprowadzić, myślę, że na to przyjdzie pora, a póki co chciałbym poczuć jak to jest być stroną konfliktu na forum. W każdym razie, jeśli jakaś nowa gra powstanie to jak najbardziej liczę na zaproszenie
Nero - Wto 24 Lis, 2015
Witam wszystkich serdecznie.
Chętnie wezmę udział w rozgrywce, jeżeli zostanie otworzona. Prowadzić gry nie będę, gdyż mam za mało doświadczenia.
guzu - Wto 24 Lis, 2015
Nero napisał/a: | Witam wszystkich serdecznie.
Chętnie wezmę udział w rozgrywce, jeżeli zostanie otworzona. Prowadzić gry nie będę, gdyż mam za mało doświadczenia. |
ciężkie podejście, mało gier się otwiera teraz, poprowadzić, a potem uczestniczyć, na pewno pomożemy
Nero - Nie 06 Gru, 2015
Dobra zasada, lecz niestety nie pomogę, gdyż właśnie poprzez uczestnictwo w grze przez forum chciałem utrwalić sobie zasady i nabrać wprawy w ich interpretacji, aby przygotować się do uczestnictwa w grze po raz pierwszy na żywo i jej prowadzenia (wśród ludzi, którzy nie czytali nawet jeszcze instrukcji).
Przejrzałem cały temat z wyjaśnieniem zasad, mam jeszcze prośbę: Możecie mi wskazać miejsce, gdzie znajdę własne zasady graczy GOT, które optymalizują/urealniają grę (np. czytałem o wykorzystaniu kart losów bitwy tylko podczas ataku na wojska neutralne; poza tym rzuciło mi się w oczy, że zamki/twierdze nie licząc tych z garnizonami, nie spełniają swojej roli taktycznej i ze względu na machiny oblężnicze łatwiej je zdobyć niż puste tereny, co jeszcze potęguje fakt, że jest ich dużo).
Pozdrawiam!!
Martin - Nie 06 Gru, 2015
Nie wiem o co pytasz, przeczytaj najpierw dokładnie instrukcję, bo zasady dotyczące machin oblężniczych są właśnie w instrukcji, a nie w żadnych wersjach alternatywnych. Poza tym po co chcesz optymalizować/urealniać grę, jeśli jeszcze nigdy w nią nie grałeś?
Nero - Nie 06 Gru, 2015
Przeczytałem zasady bardzo dokładnie, dodatkowo przeanalizowałem pytania do zasad z forum, robiąc symulację. Wiem, jak to wygląda z wieżami oblężniczymi. Proszę jedynie o dojście do alternatywnych zasad, używanych na zjazdach itp..
Martin - Nie 06 Gru, 2015
No to ja nie wiem, chyba jestem na to za mało doświadczony, nigdy na żadnym zjeździe nie byłem. Może wypowie się ktoś ze starych wyjadaczy
Nero - Nie 06 Gru, 2015
Założyłem nowy temat z tym pytaniem.
http://www.forum.galakta.pl/viewtopic.php?t=7307
Nie mam doświadczenia w GOT (mam w innych grach), ale nie widzę powodu, dla którego nie miałbym o to pytać, chociaż najwyraźniej jestem odbierany jako irytujący - jeżeli tak, to nie było to moim zamiarem, przez forum czasem nie da się przekazać naszych emocji.
Martin - Pon 07 Gru, 2015
Ależ was łatwo urazić Przepraszam w takim razie. Nie wydaje mi się, żeby ktoś spisywał wszelkie modyfikacje gry. Może na BGG ale nie tu. Tutaj większość modyfikacji, w które graliśmy polegała na zmianie mapy. Były też inne, np. gra z celami na 6-ciu graczy, gry z wyborem kart rodów na początku, gry z sojuszami itp. ale służyły one raczej dobrej zabawie dla graczy, których znudziła już ograna wersja podstawowa.
Zasada jest prosta - zakładasz grę, ustalasz zasady. Jeśli znajdzie się 6-ciu chętnych (chyba że twoja wersja zakłada inną liczbę graczy) to będziesz miał okazję je wypróbować.
Cytat: | poza tym rzuciło mi się w oczy, że zamki/twierdze nie licząc tych z garnizonami, nie spełniają swojej roli taktycznej i ze względu na machiny oblężnicze łatwiej je zdobyć niż puste tereny, co jeszcze potęguje fakt, że jest ich dużo |
Zakładam, że twórcy gry w ten sposób chcieli, by walka, która w końcu jest celem gry, była jak najntensywniejsza. Jak napisałem powyżej - nic nie stoi na przeszkodzie byś zaproponował grę, w której obrońca zamku/twierdzy będzie zyskiwał automatycznie bonusy.
Niemniej naprawdę polecam Ci najpierw rozegrać kilka gier z zasadami z instrukcji
Leśnik - Pon 07 Gru, 2015
Większość home-ruli bierze się z znudzenia wersją podstawową i szukanie balansu w modyfikacjach. Na początek jest to zbędne.
po 10-15 partiach dopiero warto szukać kolejnych wariantów i modyfikacji. Zwłaszcza, że parafrazując Petyr Baelish Gra o Tron to nie jest zabawa dla Wszystkich.
BTW: zjazd takich dzików GoTowych i napierdalanie 5-7 partii w weekend do wyparowania mózgów mogłoby być fajną inicjatywą.
Martin - Pon 07 Gru, 2015
Leśnik napisał/a: | BTW: zjazd takich dzików GoTowych i napierdalanie 5-7 partii w weekend do wyparowania mózgów mogłoby być fajną inicjatywą. |
Sam jesteś dzik nie da rady tylu partii, moim zdaniem już przy trzeciej poszłoby na noże
Nero - Pon 07 Gru, 2015
Martin napisał/a: |
Niemniej naprawdę polecam Ci najpierw rozegrać kilka gier z zasadami z instrukcji |
Właśnie czekam na taką sposobność, żeby grać w większym gronie. Dzięki za pomoc, nikt nikogo chyba nie uraził.
Martin napisał/a: | Leśnik napisał/a: | BTW: zjazd takich dzików GoTowych i napierdalanie 5-7 partii w weekend do wyparowania mózgów mogłoby być fajną inicjatywą. |
Sam jesteś dzik nie da rady tylu partii, moim zdaniem już przy trzeciej poszłoby na noże |
no jestem
Chyba nie byłoby tak źle. Zakaz dla nastoletnich dziewczynek i osób z taką psychiką lub otwarty na miejscu bar powinien wystarczyć.
loonger87 - Pon 07 Gru, 2015
Otwarty bar? Lesnik organizujesz?:-D
Właśnie sobie uświadomiłem, że mnie nie stać.
Pietruch - Pon 18 Sty, 2016
Komu należy zgłaszać, że PBFy zostały ukończone?
Mam na myśli to, że moderator "przerzuca" ukończone gry do sekcji Tematy z sekcji Ważne Tematy
103, 108 i 109 już się skończyły, w górnej części forum trochę syf się zrobił
guzu - Pon 18 Sty, 2016
do Nemomon
Nemomon - Pon 08 Lut, 2016
Cześć,
Jedna rzecz. Była już o tym mowa wcześniej, ale chyba nie dotarła ona do wszystkich...
Ja NIE podpinam tematów, do których nie otrzymam odnośników. Chcecie, bym coś podpiął lub odpiął? Wyślijcie mi odnośnik. Ja nie mam zamiaru przedzierać się przez to całe forum w poszukiwaniu kilku cyferek.
Szewa - Sro 03 Sie, 2016
Witam,
Forum jeszcze żyje?
Gdyby ktoś rozpoczynał nową grę lub poszukiwał osoby, która zastąpi osobę nieobecną to zgłaszam swoją kandydaturę
Niedawno dostałem Grę o Tron w prezencie i od tej pory jestem bardzo chętny do gry. Jakiejkolwiek, czy to przez internet czy w rzeczywistości.
Leśnik - Sro 03 Sie, 2016
Szewa napisał/a: |
Forum jeszcze żyje?
|
lukipeki - Sro 03 Sie, 2016
dokładnie tak, Leśnik to co się dzieje w lipcu, to tragedia
W zasadzie to nic się nie dzieje
Aras - Sro 03 Sie, 2016
Sezon urlopowo-wakacyjny, nic nie poradzisz
Szewa - Sro 03 Sie, 2016
Po wakacjach będzie lepiej
Gog - Nie 28 Sie, 2016
Nie jestem ekspertem, ale nie ma ludzi dlatego, że połowa osób na tym forum na wodogłowie, a druga robi ruchy na zupełnym randomie, co normalnych graczy w grze strategicznej wkurwia? Plus gracie w kółko to samo, a jak coś nowego to jakieś niegrywalne, niezbalansowane gówno z BGG? Zabiliście forum, więc nie pozdrawiam.
Ps No i w sumie w porównaniu do innych strategii GoT jest nudny jak flaki z olejem, przez mechanikę, statyczność morską itd.
Germanus - Nie 28 Sie, 2016
ciekawe których graczy przydzielisz do której połowy
pozdrowionka Gog
loonger87 - Pon 29 Sie, 2016
bardziej sie zastanawiam do ktorej grupy Gog sam siebie przydziela:D
Gog - Pon 10 Paź, 2016
Pozdrawiam "Ogarniętego" Germanusa:) loonger do żadnej dlatego nie gram już tu
Moni - Nie 13 Sie, 2017
Nie wnikam w dyskusję czemu mało ludu, sama dopiero przyszłam i niemal nikogo nie znam... W każdym razie z wielką chęcią w coś bym sobie pograła, chociaż doświadczenie mam niewielkie, więc nie oczekujcie ode mnie bardzo wyszukanych strategii. Jedna gra zaledwie, chociaż wygrana.
Takie kwestie jak np. ilość graczy na razie mnie nie interesują.
Baldur - Pią 15 Gru, 2017
Zgłaszam chęć do gry, gdyby ktoś zastanawiał sie nad prowadzeniem
Koper - Pią 28 Gru, 2018
Również zgłaszam chęć do gry, jestem nowy i póki co mam za sobą jedynie rozgrywki w podstawową Grę o tron edycja 2 więc na takiej by mi na starcie najbardziej zależało.
Eryk - Nie 20 Sty, 2019
to i ja się zgłoszę
dzerard - Nie 20 Sty, 2019
Też bym chętnie po długiej przerwie zagrał
Koper - Nie 20 Sty, 2019
Też bym coś chętnie zagrał, najlepiej na 6 osób bo teraz gram Ucztę dla Wron.
Horn-Varelius - Nie 20 Sty, 2019
Mogę poprowadzić Taniec jeśli znajdą się kolejni chętni.
eSzopiklon - Nie 20 Sty, 2019
Ja też mogę poprowadzić podstawkę, taniec, czy co tam chcecie, jeśli np. Horn chciałby grać. Bo ja grać to na razie nie chcę, 3 gry na raz mi wystrczają
dzerard - Pon 21 Sty, 2019
eSzopiklon napisał/a: | Ja też mogę poprowadzić podstawkę, taniec, czy co tam chcecie, jeśli np. Horn chciałby grać. Bo ja grać to na razie nie chcę, 3 gry na raz mi wystrczają |
Jak jakąś partyjke na 6 graczy to jestem w grze
lukipeki - Pon 21 Sty, 2019
Mi chwilowo w zupełności starcza to co jest teraz
Germanus - Pon 21 Sty, 2019
jakaś dla 7 graczy rusza
|
|