galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Runebound - kiedy dodatki po polsku?

Lord Agrael - Sob 15 Lip, 2006
Temat postu: kiedy dodatki po polsku?
Kiedy będą dodatki po polsku??
Ajgor - Wto 05 Wrz, 2006

No właśnie! Czekamy na jakieś wieści! Mamy pieniążki do wydania! :D
uiek - Wto 05 Wrz, 2006

tak? jak chcesz moge Ci sprzedac wykałaczki po 10zł sztuka, chustki po 1zł/szt i masę innych przydatnych rzeczy...

Napisze jeszcze raz to, co było wielokrotnie powtarzane - to, czy wydawca wyda dodatki jest uzależnione od sprzedaży podstawki. Więc namawiajcie znajomych zeby kupowali podstawki, to bedziecie szybciej mieć dodatki!! ;)

kristof - Sob 09 Wrz, 2006

A to ciekawe swoją drogą. Może D.W. mógłby uchylić rąbka tajemnicy i zdradzić np. ile Runeboundów musi się sprzedać, by Galakta zaczęła realnie myśleć o jakimś dodatku itp. zagadnienia. Ja bym się chętnie dowiedział jakie są perspektywy i poznał kawałek planszówkowej "polityki" :)

No i oczywiście sam chętnie nabyłbym jakiś dodatek do Runebound.

D.W. - Nie 10 Wrz, 2006

Aby cokolwiek powiedzieć o sprzedaży musi minąć więcej czasu. A już na pewno nie po okresie tych wakacyjnych miesięcy bo one nie są miarodajne.

Jeśli chodzi o dodatki to są planowane. I w pierwszej kolejności wyjdą zestawy dodatkowych kart.
Kiedy? naprawdę wolałbym nie pisać. Bo ptem będzie "DW pisał a tutaj nie ma"

Powiedzmy, że na ten temat wypowiem się za około 2 miesiące.

Ajgor - Pon 11 Wrz, 2006

Tak czy inaczej, DW daje nam nadzieję! :D
Dusso - Wto 19 Wrz, 2006

D.Waszkiewicz napisał/a:
Aby cokolwiek powiedzieć o sprzedaży musi minąć więcej czasu. A już na pewno nie po okresie tych wakacyjnych miesięcy bo one nie są miarodajne.

Jeśli chodzi o dodatki to są planowane. I w pierwszej kolejności wyjdą zestawy dodatkowych kart.

Swoją drogą ciekawi mnie jakie są nakłady waszych dotychczasowych gier? Czy na podstawie ich sprzedaży można powiedzieć o jakimś rozwoju rynku planszówek? Widać jakiś progres? To, że wydajecie kolejne tytuły daje podstawę przypuszczać, że źle nie jest, ale myslę, ze wielu graczy chciałoby się dowiedzieć, jakie naprawdę są odczucia wydawcy? :roll:

czeskigluz - Pon 06 Lis, 2006

minely mniejwiecej 2 miesiace, wiec mozna ponownie zapytac co z dodatkami
ja dopiero co kupilem gre, jescze nawet nie doszla do mnie ale bardzo mnie interesuja dodatki
odswiezam temat:)

uiek - Wto 07 Lis, 2006

aleście niecierlpliwi :P

Osadnicy doczekali sie dodatku po roku, więc co ty chcesz mieć po kilku miechach od wydania runebound?

Atwar - Czw 09 Lis, 2006

Cytat:
Osadnicy doczekali sie dodatku po roku, więc co ty chcesz mieć po kilku miechach od wydania runebound?

A dlaczego nie?

uiek - Pią 10 Lis, 2006

chociażby dlatego, że osadnicy są tańsi od runebounda - więc mogą znaleźć większą liczbę potencjalnych klientów (nie wspominając o tym, że są lepsi od Runebound :P )
xshadow - Pią 10 Lis, 2006

Uiek, biadolisz. Dodatki do Runebounda są o wiele tańsze niż Żeglarze, więc nie przesadzaj, może nie trzeba będzie tyle czekać. Chociaż wszystko zależy od wyników sprzedaży podstawki- to fakt.
uiek - Pią 10 Lis, 2006

:P biadolą Ci, któzy ciągle nudzą o dodatki.
a pisząc o cenie, miałm na myśłi cenę podstawek obu gier

CubeX - Wto 02 Sty, 2007

D.Waszkiewicz napisał/a:

Nieśmiało przypomnieć chciałem, że od powstania tego postu minęło już trochę więcej niżdwa miesiące. Może więc choć jakieś dwa zdania w powyższym temacie?

D.W. - Wto 02 Sty, 2007

Zakładam, że dodatki karciane wyjdą w pierwszej połowie tego roku.
charlie brown - Wto 02 Sty, 2007
Temat postu: dodatki
Przeglądnąłem opisy różnych dodatków w internecie i widzę, że idą w różnym kierunku. Są np. takie, które zawierają tylko dodatkowe karty handlu i przygód, takie które zmieniają zasady rozwoju bohatera i takie które zmieniają cele rozgrywki. Mnie najbardziej zachęca do kupna ten ostatni typ dodatków, bo uganianie się za smokami zrobiło się trochę schematyczne...

Zastanawiam się czym będzie się kierował DW wybierając dodatki do polskiego wydania? Z tego co pamiętam to polskie dodatki mają być bardziej dopakowane np. 3 w 1?

:D :) :? :( :x :twisted: :x :( :? :) :D

D.W. - Wto 02 Sty, 2007

Cytat:
Zastanawiam się czym będzie się kierował DW wybierając dodatki do polskiego wydania? Z tego co pamiętam to polskie dodatki mają być bardziej dopakowane np. 3 w 1?

Raczej nic takiego nie pisałem ani nie sugerowałem :)
Co najwyżej tyle, że na pewno wyjdzie ich kilka od razu.

CubeX - Sro 03 Sty, 2007

D.Waszkiewicz napisał/a:
Zakładam, że dodatki karciane wyjdą w pierwszej połowie tego roku.

No i extra. Dopiero co niedawno zacząłem tu zaglądć, a już macie we mnie wiernego czytelnika Forum i klienta Waszego sklepu. Dzięki.

Ajgor - Sro 03 Sty, 2007

D. Waszkiewicz! Podaj cenę! Robię przelew. Moja córka szaleje z radości!
uiek - Czw 04 Sty, 2007

Ajgor = przelej 1.000.000 a będziesz miał gwarancję, że dostaniesz wszystkie dodatki do Runebound, jakie zostaną w tym roku wydane przez Galaktę :P
Ajgor - Pią 05 Sty, 2007

To muszę się potargować! Uiek, ty łobuzie widzę że masz jakiś chytry plan! :D
Dusso - Pią 05 Sty, 2007

Noo możesz się stargowac nawet do 100 000 :lol:
I tak DW nie bedzie miał nic przeciw :D

uiek - Pią 05 Sty, 2007

Planu żadnego nie mam :P Ale jakby jakakolwiek firma dostałaby rzeczoną sumę to by spełniła życzenie wpłacającego :P
Lord Agrael - Pon 22 Sty, 2007

Już nie mogę się doczekać :D
Moim zdaniem warto najpierw wydać dodatkowe karty wydarzeń, a dopiero potem bawić się w karty handlu.

A teraz pytanie dotyczące już nie dodatków karcianych, ale tych większych:
Który z nich zostanie wydany pierwszy (o ile zostanie wydany :?: ) Midnight czy Island of Dread?
Kiedy można się ich ewentualnie spodziewać (za rok?) :?:

Ja osobiście wolałbym Midnighta - wprowadza on element współpracy, a może to być ciekawe (przynajmniej w Descencie sprawdza się super)

Lord Agrael - Pon 29 Sty, 2007

A tak przy okazji: Żeglarze wyszli mniej więcej rok po premierze Osadników...
Lord Agrael - Sro 31 Sty, 2007

I jeszcze jedno pytanie:

Ile będą kosztować dodatki i czy będzie przedsprzedaż :?:

kristof - Wto 20 Lut, 2007

O tak - orientacyjna cena dodatków (tym bardziej, że istnieje szansa aż na 6) bardzo by ułatwiła wstępne kalkulacje. I może wiadomo też, w jakich odstępach czasowych będą wychodzić i czy będzie możliwość kupienia ich w jakichś pakietach. Chociaż może za dużo tych pytań jak na razie ;)
styrka - Pon 05 Mar, 2007

Witam. Również czekam na dodatki w naszym ojczystym języku. Miejmy nadzeję, że juz niedługo zostaną wydane :)
Kvachu - Nie 25 Mar, 2007

Tak jak wszyscy fani Runebounda, czekam z niecierpliwością na dodatki w polskiej wersji językowej. Wiem, że w tym roku Galakta planuje wydac kilka dodatków z nowymi kartami. Mam pytanie, czy planowanie jest wydanie jakiegoś większego dodatku? (Island of Dread, Midnight Expansion, The Sands of Al-Kalim).
Pozdrawiam

Lord Agrael - Pon 26 Mar, 2007

D.W. zapowiadał, że jeśli wszystko pójdzie dobrze to w drugiej połowie roku światło dzienne ujrzy Runebound: Island of Dread PL.
CiasteK - Sro 28 Mar, 2007

[quote="kristof"]O tak - orientacyjna cena dodatków (tym bardziej, że istnieje szansa aż na 6) bardzo by ułatwiła wstępne kalkulacje.quote]

I edycja dodatkow (czyli te 6 planowanych przez Galakte) na Rebelu kosztuje 30 zl od sztuki

II edycja dodatkow (shadows of margath, cult of the rune itd) po 40 zl od sztuki

takze orientacyjna cena wyniesie 180-240 peelenow, ale warto :wink:

Lord Agrael - Sro 28 Mar, 2007

Za to na FFG cena wynosi coś około 6 USD (chyba).
CiasteK - Sro 28 Mar, 2007

Lord Agrael napisał/a:
Za to na FFG cena wynosi coś około 6 USD (chyba).

dokladnie 5.95 :wink: , ale w Polszcze zawsze bedzie drozej niestety (koszty transportu, oplaty na granicach itd itp) jedno jest pewne - drozej niz 40 zlotych od sztuki nie bedzie

blood dwarf - Pon 14 Maj, 2007

Witam wszystkich.
Czy wiadomo coś o polskich dodatkach, bo widzę że temat nie był już dawno poruszany. Mam nadzieję że dowiem się paru nowych faktów. nie ukrywam że najbardziej cieszyła by mnie wiadomość o wydaniu dodatków w najbliższym czasie. :D
Mam nadzieję że Galakta wyda te dodatki i że nie będziemy musieli za długo na nie czekać.
pozdro All

Lord Agrael - Pon 14 Maj, 2007

W innym miejscu na forum jest podane że szacowany termin wydania dodatków karcianych to koniec czerwca.
blood dwarf - Pon 04 Cze, 2007

Mam małą prośbę do DW. Otóż już mamy początek czerwca i czy można by zdradzić jakieś nowe pikantne szczególiki o dodatkach ??. Interesowało by mnie: jakie będą wydane, jaka będzie ich cena, czy termin koniec czerwca jest nadal aktualny i czy będzie jakaś przed sprzedaż.
Z góry dziękuję za odpowiedz :)
Pozdrawiam

Ajgor - Wto 05 Cze, 2007

Jakieś wieści dla oczekujących? Może mały obrazeczek, zajawka, naparsteczek? Coś, cokolwiek? :)
Mockerre - Wto 05 Cze, 2007

Jak już wspominano gdzie indziej, Galakta wyda pierwsze sześć dodatków karcianych. Z tego co się orientuję, to termin końca czerwca jest wciąż aktualny. Jestem również pewien, że odbędzie się przedsprzedaż.

Co do dodatków:
Legendarne relikty oddadzą do dyspozycji graczy nowe przedmioty i nowych sprzymierzeńców. Jeśli idzie o przedmioty, to będą to relikty związane z poszczególnymi miastami, w tym Sztandary, (np. Sztandar Dzika z Tamalir, którego moc wzrasta wraz z gromadzonymi przez gracza żetonami Doświadczenia) i przedmioty sygnowane (Napierśnik Forge, anulujący magiczne, a nie zadane wręcz rany). Sprzymierzeńcy to bestie chroniące miasta (np Lew z Frostgate).

Artefakty i Sprzymierzeńcy zawierają... chyba się domyślacie . W tym zestawie pojawia się nowy rodzaj sprzymierzeńców - Chowańce. I tak na przykład, Chochlik sługa pozwala dokonywać zakupów nie będąc w mieście, a demoniczny kot zwiększa cechy bohatera.. ale za pewną cenę. Cały zestaw jest nastawiony na zwiększenie interakcji między graczami.

Mroczna Puszcza i W czeluściach grobowca to zestawy nowych wyzwań i spotkań powiązanych w jakiś sposób z nieprzebytymi ostępami lasów Terrinoth lub z zapomnianymi kryptami i nieumarłymi. Pojawią się nowe runy, nowe sposoby na dotarcie do Margatha, a nawet karty pozwalające stać się nieumarłym lub żywiołem lasu.

Dwa ostatnie dodatki to przygody zastępujące Powrót Władców Smoków.

Akcja Berła Kyrosa rozgrywa się jakiś czas po pokonaniu Vorakesha i Margatha i opowiada o nadejściu nowego zagrożenia - olbrzymów! Lordowie olbrzymów będą w stanie korzystać z Przedmiotów, posiadać Sprzymierzeńców, a w ostatecznej rozgrywce okupować miasta.

Druga przygoda rozgrywa się w czasie Powrotu Władców Smoków, ale opowiada zgoła inną historię. W Koronie Starszych Królów bohaterom przyjdzie przywdziać szaty łotrów. Każdy z nich będzie próbował zgromadzić wokół siebie wiernych Wasali, którzy pomogą mu sięgnąć po koronę Starszych Królów.

Mam nadzieję, że tyle informacji na razie wystarczy ;)

blood dwarf - Wto 05 Cze, 2007

Dziękuję ślicznie. Wiele wyjaśnia. Szkoda że już nie można kupić, a jeżeli chodzi o kupowanie to szkoda że zabrakło orientacyjnych cen :) . Spokojnie wiem że nie wszystko od razu.
Moje uszanowanie. pozdrawiam.

Ajgor - Sro 06 Cze, 2007

Poprawiłeś mi nastrój Panie "Mockerre" Nie mam pojęcia co takiego jest w tej grze że poświęcamy jej razem z moją Córką tyle czasu. Ledwie zrobiliśmy nasze własne postacie i kilka kart a już z niecierpliwością czekamy na dodatki!
D.W. - Sro 06 Cze, 2007

Dodatki zostana wydane w zestawach po 3. Każdy będzie zawierał przygodę, wyzwania itp.

Cena detaliczna jednego takiego zbiorczego dodatku będzie wynosiła 49,90 zł.

Oba zestawy będą dostępne na przełomie czerwca i lipca.

Ajgor - Sro 06 Cze, 2007

No jak miło tu się zrobiło! Dziękujemy Ci "Galakta"
blood dwarf - Sro 06 Cze, 2007

Dzięki, dzięki wielkie dzięki
Szkoda tylko że aż tyle trzeba czekać. :P

Lord Agrael - Sro 06 Cze, 2007

No to wspaniale. :D
Po pierwsze będą dostępne juz niedługo, a po drugie cena jest bardzo atrakcyjna :D

moonman - Pon 25 Cze, 2007

ile kart liczą sobie te dodatki?
Lord Agrael - Pon 25 Cze, 2007

W każdym z małych dodatków jest 30 kart - czyli w pakiecie za 49,90 będzie 90 kart.
blood dwarf - Wto 26 Cze, 2007

Powolutku zbliża się koniec czerwca :) Mam nadzieję że usłyszymy że są dodatki dostępne i można kupować, a nie że musimy jeszcze miesiąc poczekać :( .
Ajgor - Wto 26 Cze, 2007

Widzę że ciśnienie się podnosi, he, he. No... Czekamy, czekamy!
moonman - Czw 28 Cze, 2007

Lord Agrael napisał/a:
W każdym z małych dodatków jest 30 kart - czyli w pakiecie za 49,90 będzie 90 kart.

dzięki za re, jeszcze jedno techniczne pytanko
czy te trzy dodatki w pakiecie będą miały "zbiorcze" opakowanie, zawierające w środku trzy blistery (czy jak tam fachowo nazywa się takie 'wieszane' pudełko) czy po prostu jedna wielka talia kart (90).

pzdr.

D.W. - Czw 28 Cze, 2007

Będzie jedno wieksze opakowanie. Takie 10 cm x 16 cm.
W srodku talia 90 kart.

Ajgor - Czw 28 Cze, 2007

No "DW" Ty to potrafisz podgrzać atmosferę! Ale kiedy? Miej litość, dla spragnionych!
CubeX - Pią 29 Cze, 2007

Czy odnośnie "zbiorowego dodatku" jest planowana jakaś promocyjna przedsprzedaż?
CubeX - Sob 30 Cze, 2007

D.Waszkiewicz napisał/a:
Dodatki zostana wydane w zestawach po 3. Każdy będzie zawierał przygodę, wyzwania itp.

Cena detaliczna jednego takiego zbiorczego dodatku będzie wynosiła 49,90 zł.

Oba zestawy będą dostępne na przełomie czerwca i lipca.

Mamy ostatni dzień czerwca, od napisania tego posta minęły zaledwie 3 tygodnie. Co z tych informacji jest jeszcze aktualne na dzień dzisiejszy? Termin wydania dodatków chyba już nie, informacja o dwóch zbiorczych dodatkach chyba też (widzieliśmy zdjęcie pudełka tylko jednego), czy i planowana cena też już nie jest tak atrakcyjna?

Lord Agrael - Sob 30 Cze, 2007

Nie, no ja myślę że to był po prostu przykład jak będzie wyglądać pudełko... mam nadzieje że teraz wyjdą oba. Przecież w zapowiedziach i planie wydawniczym było 6 dodatków karcianych.
Mockerre - Sob 30 Cze, 2007

Oczywiście, że wyjdą oba.
D.W. - Sob 30 Cze, 2007

CuberX należysz do „sekty” pesymistów i osób wyznających zasadę „na pewno się nie uda” ? :)
Trochę więcej optymizmu.

Na przełomie czerwca/lipca oznacza że co najmniej 10 dni jeszcze pozostało.
Jeśli nawet termin trochę się przesunie co jak zawsze jest możliwe to reszt pozostaje bez zmian.

Ajgor - Sob 30 Cze, 2007

Dajcie tam jakąś przedsprzedaż bo 13 lipca wyjeżdżam z Żoną i Córką na wczasy! Zamówię, zapłacę i po powrocie będzie czekać na nas, wspaniała zabawa! :) Matko jedyna, żeby tylko starczyło dla wszystkich!
moonman - Sob 30 Cze, 2007

ja wyjezdzam we wtorek :D
to moze w poniedzialek przedsprzedaz ;)

moonman - Sob 30 Cze, 2007

sry za double post
ale na skrinach jest second edition... - mam nadzieje, ze to nie sa ostateczne wersje i na PL pudelkach będzie 'druga edycja'

D.W. - Sob 30 Cze, 2007

moonman to wersja jedynie poglądowa.
Lord Agrael - Nie 01 Lip, 2007

A może jednak będzie ta przedsprzedaż...
Kvachu - Wto 03 Lip, 2007

Już się nie mogę doczekać dodatków. Pomysł z dwoma zestawami (każdy po 49 zł) uważam za świetny i jak najbardziej opłacalny.

Ciekawi mnie tylko jedno, na zachodzie pojawiło się już mnóstwo dodatków karcianych (dużo więcej niż 6), oprócz tego wydano kilka DUŻYCH dodatków zawierających nową plansze itp. i stąd moje pytanie - czy Galakta planuje wydać jakieś inne dodatki? Dlaczego nie wydać od razu wszystkich jakie tylko się pojawiły na zachodzie (w tym te duże)?. Przecież fakty są takie że Runebound cieszy się dużym powodzeniem wśród polskich graczy o czym może świadczyć fakt że w tej chwili ciężko znależć w sklepach podstawke. Dlatego uważam że warto zainwestować w produkcję reszty dodatków.

Lord Agrael - Wto 03 Lip, 2007

Jeden duzy dodatek - Island of Dread, był już zapowiadany.
Mi się wydaje że po prostu potrzeba na to czasu. Najpierw trzeba kupic licencję a później to przetłumaczyć (a jak w każdym dodatku jest ponad 100 kart to trochę to czasu zajmuje :( ). Pozostaje jeszcze kwestia druku... Jakby to była gra komputerowa to Galakta pewnie juz dawno wydałaby większość dodatków, a z planszówką to tak łatwo nie pójdzie...

Ramontalonas - Wto 03 Lip, 2007

Poza tym nie można ze względów finansowych nastawiać się tylko na jedną grupę odbiorców - stąd różnego typu gry. Poza tym tak naprawdę jakby wydali wszystko na raz to po pierwsze mało kto by sobie na to pozwolił, a po drugie zrobiłby się przesyt bo ile można... :wink:
A tak raz na jakiś czas jest tak w sam raz.

Kvachu - Wto 03 Lip, 2007

Ramontalonas napisał/a:

A tak raz na jakiś czas jest tak w sam raz.

W sumie macie rację. Lepiej wydawać to co jakiś czas niż wszystko od razu :) Po krótkim namyśle sam stwierdziłem ze nie byłbym w stanie wykupić wszystkich dodatków za jednym zamachem. Cieszę się na myśl o Island of Dread, gdyby pojawiło się jeszcze w tym roku byłoby super :)
Galakta rządzi! Kocham ją! :lol:

Ajgor - Sro 04 Lip, 2007

Myślę że w dalszym ciągu brakuje ogromnej ilości zapaleńców (odbiorców), aby pozwolić sobie na tak rozległe wydania. Przyznam się że sam ponad rok temu na nowo odkryłem świat rozrywki analogowej i bardzo mnie to cieszy, zwłaszcza z powodu Córki i Żony. Mam wrażenie że z tymi grami jest bardzo trudny temat, a bo się za mało o nich mówi, a mało się mówi bo jest małe zainteresowanie i tak bez końca! Jako osoba zawodowo związana z sektorem IT, jestem zdania że gry planszowe są znacznie bardziej przydatne w kształtowaniu młodych charakterów od gier komputerowych a lubię sobie pograć, oj lubię te cRPG! Choć jak ostatnio zobaczyłem reklamę Osadników i Carcassonne na xbox-a, to natychmiast pomyślałem o Runebound w wersji PC, a że na brak komputerów i sporych LCD nie cierpię, bardzo mnie to zaciekawiło.
CubeX - Sro 04 Lip, 2007

D.Waszkiewicz napisał/a:
CuberX należysz do „sekty” pesymistów i osób wyznających zasadę „na pewno się nie uda” ? :)
Trochę więcej optymizmu.

Nie no, przepraszam wszystkich za sianie defetyzmu. Nie mogę się po prostu doczekać tych dodatków i stąd mój zły nastrój. Postaram się poprawić. To, że jestem cholernie niecierpliwy to jedna z moich nieodłącznych cech. Tak naprawdę pierońsko mnie cieszy to, co robi Galakta i jeśli tylko będzie przedsprzedaż, postaram się załapać na listę jak najwyżej.

Ajgor - Pon 09 Lip, 2007

I co tam? W piątek pomykamy z rodzinką na wczasy i bierzemy "Runebound". A tu nic, cisza. Mam dreszcze i złe przeczucia. Czuję jak mi poziom spada! Ogarnia mnie ciemność! :D
Lord Agrael - Wto 10 Lip, 2007

Jeżeli nic nie wiadomo o tym kiedy wyjdą dodatki to może chociaż będzie można zobaczyć instrukcję w języku polskim :?:
Kvachu - Wto 10 Lip, 2007

Nareszcie :) Czy to wszystko oznacza że w następnym tygodniu będę mógł iść do Empiku i kupić te dwa wymarzone zestawy?
moonman - Wto 10 Lip, 2007

news na stronie głównej cieszy :D

ale chyba wynika z tego, że nie będzie przedsprzedaży (obym się mylił ;) )

Lord Agrael - Wto 10 Lip, 2007

Jupiii... :lol:
blood dwarf - Wto 10 Lip, 2007

Ciesze się że w końcu dodatki wychodzą. Ale spodobało mi się to oczekiwanie na nie, więc mam pytanie. kiedy następne ?? :)
Tak szczerze to wystarczy informacja czy jest coś takiego w planach. Podejrzewam że i tak chcecie najpierw sprawdzić jak się sprzedadzą te dodatki.
Pozdro all.

Ajgor - Wto 10 Lip, 2007

A ja w piątek odlatuję w miejsce gdzie nie będę miał dostępu do internetu i chciałem mieć możliwość zamówienia dodatków do piątku aby zapłacić i mieć je zaraz po powrocie! Co tam z tą przedsprzedażą? :D
D.W. - Pią 20 Lip, 2007

Dodatki pojawią się na początku sierpnia. Są juz praktycznie gotowe ale mamy czas wakacji. I musimy zrobić małą przerwę, aby nabrać sił...
Ajgor - Sob 21 Lip, 2007

To ja atakuję kafejkę, aby zrobić zamówienie a tu co? A pisaliście że w przyszłym tygodniu! A ten początek sierpnia to taki ostateczny termin, czy raczej myśleć o wrześniu? :)
kowal85 - Sro 01 Sie, 2007
Temat postu: Jest juz 1 Sierpnia
Hej

Witam forumowiczów, jestem swieży na forum Galakty, mamy dzisiaj już początek sierpnia :] A jak jest to sprawie polskich dodatków do Runebounda pytanko do D.W.,Swoje Runebounda trafiłem na allegro prawie nie używana podstawka(100 zł - ale warto byłoby wydać każde pieniądze :shock: ) , i już się palę do zakupu dodatków mimo, że pierwsza grę odbędę w pierwszy piątek sierpnia czyli za dwa dni normalnie aż mi łezka w oku staneła jak zobaczyłem pudełko i co w nim jest ;)

Brawo dla Galakty za super wykonanie i przetłumaczenie tej świetnej gry :o

Pozdro dla wszystkich uzytkownikow Forum ;D

kowal85 - Pon 06 Sie, 2007
Temat postu: Juz sa dodatki po polsku :)
Witam
Patrze na moj mail o godzinie 1:09 dnia 6.08.07 i nie moglem uwierzyc dodatki sa juz wystawione w przedsprzedazy oto link do oficjalnego info Dodatki do Runebound

I przepraszam za posta pod postem :)

Pzdro dla wszystkich wielbicieli gry :)

Ajgor - Pon 06 Sie, 2007

Aaaa.............. Zamówiłem razem z Filarami! :D Mam nadzieję że starczy mi nadchodzących zimowych wieczorów! Ciekawe kiedy wysyłka? Jakaś taka mini, mini ta promocja! Dobrze że strona Galakty codziennie mi się sama otwiera bo inaczej to marnie widzę skorzystanie z promocji
CubeX - Pią 10 Sie, 2007

Ajgor napisał/a:
Jakaś taka mini, mini ta promocja! Dobrze że strona Galakty codziennie mi się sama otwiera bo inaczej to marnie widzę skorzystanie z promocji

Niestety, nie każdego dnia zaglądam na strony internetowe (ze względu na możliwości, a nie chęci). Nie miałem więc najmniejszych szans na skorzystanie z promocji. A żałuję bardzo, tym bardziej, że uważam się za stałego klienta Galakty, a już na pewno za zagorzałego fana Runebounda.

I druga sprawa - te nowe dodatki można już zamówić, czy nie?

Ajgor - Pią 10 Sie, 2007

Można, można - Wczoraj otrzymałem paczkę z pięknymi dodatkami!
CubeX - Pią 17 Sie, 2007

Dodatki zamówione. Lada dzień przesyłka powinna dotrzeć. Oczekiwanie osładza mi przyglądanie się się figurce Varikasa, którą pomalował dla mnie kumpel - prawdziwy ekspert w tej dziedzinie.

a może ktoś, kto już "przetestował" te dodatki podzieli się kilkoma refleksjami? Interesuje mnie np., czy dodatki stosować na przemian, czy też "hurtowo", itp.

Lord Agrael - Pią 17 Sie, 2007

Dodatki już mam, ale jeszcze nie grałem.

Lecz od razu nasunęło mi się jedno pytanie:
Czy test Pomysłowości jest równoznaczny z testem Sprytu z wersji podstawowej? A pytam bo w dodatkach nie ma testów Sprytu, a żaden Bohater nie posiada zdolności Pomysłowość.

Mockerre - Pią 17 Sie, 2007

Tak.
moonman - Pią 17 Sie, 2007

k.... jak mnie denerwują takie nieścisłości.... wrrrrr.... te gry do najtańszych nie należą.... wypadałoby się przyłożyć
Kvachu - Pią 17 Sie, 2007

moonman napisał/a:
k.... jak mnie denerwują takie nieścisłości.... wrrrrr.... te gry do najtańszych nie należą.... wypadałoby się przyłożyć

Dokładnie. Mnie też to strasznie wk...ia. Jak zrobili w podstawowej test sprytu to dlaczego do jasnej cholery w dodatkach dali zamiast tego test pomysłowości?! Kompletny idiotyzm. Nie wiem czy kupie te dodatki....

Lord Agrael - Pią 17 Sie, 2007

Nie no ja myślę że tak przynajmniej jeden dodatek to się przyda - szczególnie inne cele gry urozmaicają grę w znaczny sposób. No chyba żeby czekać na duży dodatek...
moonman - Pią 17 Sie, 2007

Kvachu napisał/a:
Dokładnie. Mnie też to strasznie wk...ia. Jak zrobili w podstawowej test sprytu to dlaczego do jasnej cholery w dodatkach dali zamiast tego test pomysłowości?! Kompletny idiotyzm. Nie wiem czy kupie te dodatki....

dodatki warto kupić, naprawdę! - ale jeśli chodzi o tłumaczenie to nie jest to majstersztyk... już w instrukcji od podstawki były różne sformułowania np. walka dystansowa - walka strzelecka, karta handlu - karta rynku itd.

w dodatki na razie grałem dwa razy i gra się robi znacznie ciekawsza... ale jest sporo kart, które mogłyby być lepiej (bardziej zrozumiale) przetłumaczone. Np "wieczny odpoczynek" czyli karta na którą odkładamy żetony złota, po to by je sobie wziąć po dotarciu do Vynelvale... cytuję "Jeśli podczas swojej Fazy Handlu znajdujesz się w Vynelvale, odrzuć tę kartę, aby otrzymać po 1 (symbol żetonu złota) za każdy żeton złota znajdujący się na tej karcie."

odrzucam kartę, i oddaję do banku 3 żetony złota w zamian za 3 żetony złota :D - nie lepiej byłoby napisać zatrzymujesz całe złoto zgromadzone na karcie...

ale i tak polecam dodatki i czekam na następne - szczególnie planszowe :P

D.W. - Sob 18 Sie, 2007

Co można powiedzieć… Jest błąd. Można tylko mieć nadzieję, że większość nie będzie miała kłopotów z interpretacją tego określenia. To w końcu są już dodatki, czyli trafia do fanów gry.

Jeśli chodzi o gry, które są w magazynie to zostaną przepakowane i zostanie dołączona errata wyjaśniająca, że Spryt=Pomysłowość.
Na stronie www w dziale Runebound zostanie to także wyjaśnione.

Za błąd można tylko przeprosić.

Fugazi - Sob 18 Sie, 2007

Ja tak dla pewnosci chcialem zapytac - z ta pomyslowoscia to tylko jest niedopatrzenie w instrukcji czy na wszystkich kartach w dodatkach zamiast testow sprytu sa testy pomyslowosci?
D.W. - Sob 18 Sie, 2007

W dodatkach zamiast Spryt jest Pomysłowość. Czyli gdzie chodzi o test Pomysłowości to w rzeczywistości chodzi o test Sprytu.

Tłumacz zrobił błąd. Dlaczego to sam nie wiem...

Kvachu - Nie 19 Sie, 2007

D.Waszkiewicz - tłumacza wywalić! ;) ))) Oczywiście żartuję ale rzeczywiście taki błąd nie powinien mieć miejsca. Trudno, stało się. Może fani jakoś to przełkną, przyzwyczają się choć z drugiej strony szkoda :)

Ja osobiście mogę powiedzieć że Runebound tak mi się spodobał że kupię dodatki bez względu na tą nieszczęsną pomysłowość. Mam nadzieję że nie przeszkodzi ona zbytnio w grze i wszyscy gracze szybko się do tego przyzwyczają ;)

Ciekaw jestem jak będzie wyglądała sytuacja gdy Galakta wyda kiedyś tam następne dodatki, czy będziemy mieli pomysłowość czy spryt, hehe może zrobimy wtedy głosowanie :)

Pozdrawiam

Fugazi - Nie 19 Sie, 2007

Kurcze, powinniscie bardziej sprawdzac gry prze wydaniem. Pamietam tez ze byly podobne sprawy z Wladca Pierscieni (nieszczesny IsengarT), bledy na kartach w Dungeonner i Cytadeli. Gdzies czytalem, ze podobno kolejne wydania Wladcy pierscieni i Dungeoneer'a sa juz poprawione. I podobnie ma byc z dodrukiem Cytadeli - drobne bledy maja byc usuniete. Stad wniosek, ze najlepiej odczekac troche i kupic sobie kolejne, poprawione wydanie danej gry, ale z drugiej strony bez sensu czekac tyle czasu jezeli jestesmy napaleni na dany tytul. A poza tym na dodatki do Runebound'a to sie pewnie tyle chetnych nie znajdzie zeby kiedykolwiek sie wyprzedaly i by byla szansa na dodruk z poprawionymi kartami...
Lord Agrael - Nie 19 Sie, 2007

Oj kurde czepiacie się jednego błędu. W rozgrywce to zupełnie nie przeszkadza :)
Kvachu - Nie 19 Sie, 2007

Fugazi napisał/a:
Stad wniosek, ze najlepiej odczekac troche i kupic sobie kolejne, poprawione wydanie danej gry

Ciekawe czy III wydanie podstawki Runebounda będzie zawierało pomysłowość zamiast sprytu i w tym przypadku najbardziej poszkodowani będa Ci co kupili wcześniejsze wydania.
Zresztą teraz to już możemy sobie gdybać. Stało się, błąd jest i jesteśmy skazani na takie dodatki a nie inne. Lepsze to niż wersja angielska. Też jestem bardzo wkurzony że takie błędy się przytrafiają Galakcie.

D.W. - Nie 19 Sie, 2007

Spryt będzie obowiązywał w kolejnych wydaniach podstawki i ewentualnych nowych dodatkach. Tym bardziej, że podstawka czeka już tylko na figurki, które płyną już do nas. Dlatego nikt nie będzie poszkodowany inaczej niż inni…

Te dodatki zawierają takie a takie błędne sformułowanie. A że nie będzie w dającej się przewidzieć przyszłości dodruku tych dodatków nikt nie będzie miał innej wersji.

mriswith - Pon 20 Sie, 2007

Czy w Runeboundzie wykorzystano grafiki z Krainy Czterech Koron czy mi się wydaje? :)
Lord Agrael - Pon 20 Sie, 2007

Raczej nie...
Kvachu - Czw 13 Wrz, 2007

Czy te dodatki można kupić już w Empikach?
Lord Agrael - Czw 13 Wrz, 2007

Tak, przynajmniej w Warszawie widziałem...
MarioSan - Wto 16 Paź, 2007

Czy Galakta planuje wydać również Class Decki po polsku??