galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Gra o Tron - Gra o Tron PBF #6 - Nabór

Adam Badura - Sro 01 Sie, 2012
Temat postu: Gra o Tron PBF #6 - Nabór
Czy są chętni do kolejnej gry?

Proponuję (podlega to jednak dyskusji):
- 6 graczy,
- druga edycja + FAQ,
- karty Westeros jawne na dwie tury w przód,
- karty Losów Bitwy, ale z siłą podzieloną na 3, ułamki 1/3 i 2/3 obowiązują, dodatkowy poziom rozstrzygania remisów (to mocno eksperymentalny pomysł, chciałem spróbować Losów Bitwy ale rozrzut siły uważam za zbyt duży, a tak wystarczy dodać +1 do siły, żeby mieć pewność, że wyrówna się najgorszą możliwość z kart Losów Bitwy).

Shutt - Sro 01 Sie, 2012

Adam - podziwiam.
toszt - Sro 01 Sie, 2012
Temat postu: Re: Gra o Tron PBF #6 - Nabór
Adam Badura napisał/a:

- 6 graczy,
- druga edycja + FAQ,
- karty Losów Bitwy, ale z siłą podzieloną na 3, ułamki 1/3 i 2/3 obowiązują, dodatkowy poziom rozstrzygania remisów (to mocno eksperymentalny pomysł, chciałem spróbować Losów Bitwy ale rozrzut siły uważam za zbyt duży, a tak wystarczy dodać +1 do siły, żeby mieć pewność, że wyrówna się najgorszą możliwość z kart Losów Bitwy).

Wpisuję się :)

Losy Bitwy - fakt, eksperymentalnie, tylko przez to trochę gubi się kolejność na torze lenników, bo nie często będą remisy.

Karty Westeros - im mniej tym lepiej, jedna w przód albo nawet na bieżąco byłoby ok (moim zdaniem)

TERF - Sro 01 Sie, 2012
ja sie pisze na gre

Adam Badura napisał/a:

moge prosic o wyjasnienie na przykladzie bitwy bo nie lapie ;)

lub usunac z tali losów bitwy 0 i 3 lub pozostawić 0 i 1. Ani tego ani tego nie probowalem lecz wersja orginalna na pewno odpada 0-3 to za duza rozbierzność ;)

TERF napisał/a:
moge prosic o wyjasnienie na przykladzie bitwy bo nie lapie ;)

lub usunac z tali losów bitwy 0 i 3 lub pozostawić 0 i 1. Ani tego ani tego nie probowalem lecz wersja orginalna na pewno odpada 0-3 to za duza rozbierzność ;)

Losujesz karty Losu Bitwy dla obu stron. Jeden dostaje [1], drugi [3]. Zgadzamy się (przynajmniej my dwaj), że rozbieżność jest duża. Dlatego proponuję dzielić siłę karty na 3 (żeby przedział [0;3] zredukować do [0;1]).

Wtedy wychodzi, że jeden dostaje [1/3], a drugi [1]. Jeśli ich "bazowe" siły wynosiły [3] i [4], to teraz jest [3,(3)] i [5] - wynik jest oczywisty. Ale jeśli wynosiły [4] i [3], to teraz jest [4,(3)] i [4] - gracz pierwszy wygrywa niezależnie od toru Lenników. (Oczywiście jeśli gracz drugi ma miecz, to może się podbić do [5] i wtedy on wygrywa.)

toszt sugeruje, że to może pomniejszyć znaczenie toru Lenników. Może. Nie jestem pewien. Musiałbym to sobie przeanalizować, a w tej chwili nie mam czasu. Może wieczorem policzę.

Nie obstaję przy tym, żeby tak grać. To tylko autorski pomysł na granie Losami (co może być interesujące), ale bez tak dużego rozrzutu sił (co już uważam za niefajne).

toszt - Sro 01 Sie, 2012

Tak dla jasności, jak będę miał grę pod ręką, to policzę ile jest jakich kart, może niektórzy nie widzieli tej talii, z tego co pamiętam, połowa kart to +0, więc bez szału, kart +3 jest ledwie kilka, przed każdą bitwą tasuje się wszystkie karty, więc szanse są takie same za każdym razem i nie ma co liczyć, co już było wylosowane

toszt napisał/a:
Tak dla jasności, jak będę miał grę pod ręką, to policzę ile jest jakich kart, może niektórzy nie widzieli tej talii

Ja nie widziałem. Na BGG nie ma obrazka więc musiałby mi ktoś podesłać dokładną listę kart z siłami i ikonami.

toszt napisał/a:
z tego co pamiętam, połowa kart to +0, więc bez szału, kart +3 jest ledwie kilka, przed każdą bitwą tasuje się wszystkie karty, więc szanse są takie same za każdym razem i nie ma co liczyć, co już było wylosowane

To zarówno zaleta jak i wada. Bo przez to właśnie możesz kilka początkowych bitew przegrać dostają 0/1 gdy przeciwnik dostał 2/3 i odpadasz z gry. Gdyby deck nie był zawsze tasowany to przynajmniej można by unikać walk, gdy ryzyko jest duże. ;)

TERF - Sro 01 Sie, 2012
Adam Badura napisał/a:
TERF napisał/a:

Losujesz karty Losu Bitwy dla obu stron. Jeden dostaje [1], drugi [3]. Zgadzamy się (przynajmniej my dwaj), że rozbieżność jest duża. Dlatego proponuję dzielić siłę karty na 3 (żeby przedział [0;3] zredukować do [0;1]).

Wtedy wychodzi, że jeden dostaje [1/3], a drugi [1]. Jeśli ich "bazowe" siły wynosiły [3] i [4], to teraz jest [3,(3)] i [5] - wynik jest oczywisty. Ale jeśli wynosiły [4] i [3], to teraz jest [4,(3)] i [4] - gracz pierwszy wygrywa niezależnie od toru Lenników. (Oczywiście jeśli gracz drugi ma miecz, to może się podbić do [5] i wtedy on wygrywa.)

rozwiazanie ciekawe lecz sytuacja z remisami bedzie zadkoscia bo kazdy bedzie staral sie atakowac z przewaga 1 a trafienie w takie same ulamki to bedzie zadkość. Na pewno trzeba było by dopracować oznaczenie bo zasugerowane przez ceibie jest mylne. Jak w pierwszym przykładzie:
Adam Badura napisał/a:

Wtedy wychodzi, że jeden dostaje [1/3], a drugi [1]. Jeśli ich "bazowe" siły wynosiły [3] i [4], to teraz jest [3,(3)] i [5] - wynik jest oczywisty.

lepiej wyglądało by [3(1) i 5)
1- oznacza 1/3
2 - oznacza 2/3
3- nie istnieje bo to 1

Ale rozwiazanie ciekawe choc nie wiem czy nie lepiej zagrac z kartami ze wzgledu na ich dodatkowe oznaczenia czyli zostawic matematyke tak jak jest czyli nie dodawac losow bitwy a jedynie brac pod uwage wierze miecze i czaszki.

EDIT: tosz niby jest tylko kilka tych 3 ale ostanio grajac pdf1 3 razy pod kolei dostalem 0 a przeciwnik 3 wiec jak masz szczescie to jestes nie do ruszenia! ;(

TERF napisał/a:
Ale rozwiazanie ciekawe choc nie wiem czy nie lepiej zagrac z kartami ze wzgledu na ich dodatkowe oznaczenia czyli zostawic matematyke tak jak jest czyli nie dodawac losow bitwy a jedynie brac pod uwage wierze miecze i czaszki.

Też się nad tym zastanawiałem.

dibbler - Sro 01 Sie, 2012
Adam Badura napisał/a:

- 6 graczy,
- druga edycja + FAQ,

Zgłaszam się :)
karty losów - dobra propozycja
karty westeros - jestem za 1 turą naprzód

TERF napisał/a:
Na pewno trzeba było by dopracować oznaczenie bo zasugerowane przez ceibie jest mylne.

Pierwszy zapis [1/3] i [2/3] jest fajny, ale tylko z samym ułamkiem. Potem zapisywałem [x,(3)] jako matematycznie poprawny odpowiednik. Ale skłaniał bym się w sumie do zapisów [x], [x,3] i [x,6] (na przykład [0], [1,3] i [5,6]), jako że są krótsze a w tym kontekście zupełnie wystarczające.

TERF - Sro 01 Sie, 2012
Adam Badura napisał/a:
TERF napisał/a:
Na pewno trzeba było by dopracować oznaczenie bo zasugerowane przez ceibie jest mylne.

Pierwszy zapis [1/3] i [2/3] jest fajny, ale tylko z samym ułamkiem. Potem zapisywałem [x,(3)] jako matematycznie poprawny odpowiednik. Ale skłaniał bym się w sumie do zapisów [x], [x,3] i [x,6] (na przykład [0], [1,3] i [5,6]), jako że są krótsze a w tym kontekście zupełnie wystarczające.

ok załapałem, zapomniałem że 1,(3) to zapis matematyczny i oznacza w okresie przez co dość dziwnie to dla mnie wyglądało. Od zakończenia edukacji nie użwyałem okresów ;)

toszt - Sro 01 Sie, 2012

Kumpel ma grę pod ręką i spisał:

+0 z czaszką - 2
+0 - 8
+1 z wieżą - 4
+1 z mieczem - 4
+2 - 4
+3 - 2

więc mamy:
symbol | liczba kat | szansa wylosowania
+0 10 41,6%
+1 8 33,3%
+2 4 16,6%
+3 2 8,3%
---
24 karty

Mam nadzieję, że to czytelne :)
w 3 na 4 losowania trafia się 0 lub +1
1 na 12 losowań to +3

Ja wiem, że można trafić +3 3 razy z rzędu, ale to rachunek prawdopodobieństwa, to się zdarza, graliśmy z tymi kartami na planszy i wg mnie są dobrze zbalansowane.

Sardo - Sro 01 Sie, 2012

Ja chętnie pogram :)
Karty Westeros najlepiej jakby nie były jawne według mnie, a jak już muszą to maksymalnie na 1 turę.
Ciekawy pomysł z Kartami Losów Bitwy, ale przy nim pozycja Lenników będzie mniej warta. Ja zagrałbym z normalnymi Losami Bitwy albo w ogóle. Chętniej z nimi bo ciekawsza zabawa się robi :)
Jeśli większość będzie chciała inaczej dostosuję się ;)

toszt - Sro 01 Sie, 2012

Sardo napisał/a:
Ja chętnie pogram :)
Karty Westeros najlepiej jakby nie były jawne według mnie, a jak już muszą to maksymalnie na 1 turę.
Ciekawy pomysł z Kartami Losów Bitwy, ale przy nim pozycja Lenników będzie mniej warta. Ja zagrałbym z normalnymi Losami Bitwy albo w ogóle. Chętniej z nimi bo ciekawsza zabawa się robi :)
Jeśli większość będzie chciała inaczej dostosuję się ;)

O! z tym Panem się zgadzam ;)

a przy okazji co myślicie o statystykach jakie prowadzi Mortyr w #5 w pierwszym poście?

pulkownik - Sro 01 Sie, 2012

Wpisuje się
TERF - Sro 01 Sie, 2012

Co do Losów bitew niezależnie od rodzaju przelicznika to Tor Lenników się gubi bo nigdy nie bedzie sie dało wyliczyć czy będzie remis czy przewaga czy to bedzie 1,3 czy 2 pkt sily

no to moze jakas ankieta? np:

Karty Westeros:
a) nieznane
b) 1 tura do przodu
c) 2 tury do przodu

Losy bitew:
A) bez
B) w wersji orginalnej z siła 0-3
C) rozwiazanie adama z ułamkami 1/3, 2/3
D) karty losów bitew lecz tylko symbole (miecz, wieża, czaszka)
E) inne rozwiazanie

toszt napisał/a:
a przy okazji co myślicie o statystykach jakie prowadzi Mortyr w #5 w pierwszym poście?

Podobają mi się. Nawet się zastanawiałem czy ich nie zrobić. Ale to więcej pracy dla mnie. Zobaczymy.

Sardo - Sro 01 Sie, 2012

Karty Westeros: a) nieznane
Losy Bitwy: B) w wersji orginalnej z siła 0-3

TERF - Sro 01 Sie, 2012

Karty Westeros:
a) nieznane

Losy bitew:

EDIT lecz ostateczna decyzje bedzie podejmował GM niezaleznie od wyniku ankiety ;)

toszt - Sro 01 Sie, 2012

Karty Westeros: a) nieznane
Losy Bitwy: B) w wersji orginalnej z siła 0-3

edit:
z tego co widzę to mamy:

TERF
Pulkownik
GSP Dibbler
świeżynek-Sardo
ja-Toszt

Czy kolega Mortyr zdecyduje się powalczyć, dał już się poznać z dobrej strony, może się skusi ;)

Balerion - Sro 01 Sie, 2012

Jeśli będzie wolne miejsce chętnie zagram
toszt - Sro 01 Sie, 2012

Szkoda, że nigdzie nie można znaleźć (albo ja nie umiem) szczegółów z dodatku PoD Dance with Dragons... To byłoby ciekawe doświadczenie.
Mortyr - Sro 01 Sie, 2012

no ja się zgłaszam jeśli jest miejsce jeszcze :grin: przy czym jak dostane Starka to wyrzuce monitor przez balkon...
Co do ankiety to:
1. b) 1 turę do przodu
2. b) w wersji oryginalnej z sila 0-3 (a co, nie było tak źle jak graliśmy z tym ostatnio :wink: )

toszt - Sro 01 Sie, 2012

TERF napisał/a:
no to moze jakas ankieta? np:

Karty Westeros:
a) nieznane
b) 1 tura do przodu
c) 2 tury do przodu

Losy bitew:
A) bez
B) w wersji orginalnej z siła 0-3
C) rozwiazanie adama z ułamkami 1/3, 2/3
E) inne rozwiazanie

Wypowiedziało się już paru kolegów, to podsumuję:
Dibbler: 1) 1 tura 2) z kartami
Sardo 1) nieznane 2) z kartami
TERF 1) nieznane 2) D. okrojone karty
toszt 1) nieznane 2) z kartami
Mortyr 1) 1 tura 2) z kartami

Jeszcze Pulkownik niech się wypowie i będziemy wiedzieli już (prawie) wszystko :)

Moje typy:

1) 1 do przodu
2) okrojone karty

Zatem lista graczy ustalona.

Wobec remisu w pytaniu (1) wybieram 1 kartę w przód, jako rekompensatę większej losowości pełnych kart Losów Bitwy (gdzie głosowanie jest już rozstrzygające).

Postaram się niebawem rozlosować rody i założyć wątek gry.

TERF - Sro 01 Sie, 2012

noto mamy remisy

Dibbler: 1) 1 tura 2) z kartami
Sardo 1) nieznane 2) z kartami
TERF 1) nieznane 2) D. okrojone karty
toszt 1) nieznane 2) z kartami
Mortyr 1) 1 tura 2) z kartami
pulkownik 1) 1 tura 2) z okrojonymi kartami

MG zna nasze zdanie wiec teraz podejmnie decyzje ktora niezaleznie przyjmniemy :D

EDIT hehehe Adam jak zwykle szybki jak blyskawica ;)

Hmmmm....

Własnie uświadomiłem sobie, że Balerion zgłosił się przed Mortyrem, więc to on powinien grać, a nie Mortyr. Ale przyznam miejsce Mortyrowi za zasługi (prowadzenie #5). Przykro mi Balerion - następnym razem masz pierwszeństwo (przypomnij o tym gdybym zapomniał!).

toszt - Sro 01 Sie, 2012

Adam Badura napisał/a:
Hmmmm....

Własnie uświadomiłem sobie, że Balerion zgłosił się przed Mortyrem, więc to on powinien grać, a nie Mortyr. Ale przyznam miejsce Mortyrowi za zasługi (prowadzenie #5). Przykro mi Balerion - następnym razem masz pierwszeństwo (przypomnij o tym gdybym zapomniał!).

To ja Mortyra wziąłem pod uwagę pierwszego, bo założyłem nieśmiało, że przede wszystkim gramy składem chętnych z #3. Miejsce Gamaliela się zwolniło, ale reszta jest chętna.

W wyniku losowania mamy:

Jeśli chcecie zmienić rody to proszę się wymieniać w parach (lub wyższych cyklach). Chyba, że nie potraficie się zdecydować to zbiór niezadowolonych rozlosuję ponownie. ;)

toszt napisał/a:
To ja Mortyra wziąłem pod uwagę pierwszego, bo założyłem nieśmiało, że przede wszystkim gramy składem chętnych z #3. Miejsce Gamaliela się zwolniło, ale reszta jest chętna.

Tak, to kolejny argument na rzecz tego wyboru.

toszt - Sro 01 Sie, 2012

Adam Badura napisał/a:
W wyniku losowania mamy:

No to pięknie, na południu prawie bez zmian... ;) Już to widzę...

TERF - Sro 01 Sie, 2012

oddam starka za tyllera

no lub cos innego ale na pewnoe nie Barathona

Zamienię się na Starka - nie ma problemu nieco się zgrzałem na południu.
TERF - Sro 01 Sie, 2012

jeszcze ktos zglasza wymiany czy juz sklad i rody ustalone? :)
dibbler - Sro 01 Sie, 2012

Adam Badura napisał/a:
Martell[/b] dibbler[/URL][/list]

Od tego słońca to mnie już głowa boli ;)

Shutt - Sro 01 Sie, 2012

Powodzenia Lannisterowi, żeby nie skończył zbyt szybko gry ^^

Shutt napisał/a:
Powodzenia Lannisterowi, żeby nie skończył zbyt szybko gry ^^

Bez żartów, ktoś musi w końcu dać radę Lannim :P

Shutt - Sro 01 Sie, 2012

Gamaliel nieźle ciśnie, ale to dlatego, że dogadał się z Greyjoyami :D
Dredzilla - Sro 01 Sie, 2012

Nie rozumiem dlaczego mowicie ze przy kartach losow bitwy mniej wazny jest tor lennikow, wlasnie wtedy miecz jest jeszcze bardziej wazny bo mozna wymienic sobie karte losow bitwy jesli Ci nie pasuje
toszt - Sro 01 Sie, 2012

Dredzilla napisał/a:
Nie rozumiem dlaczego mowicie ze przy kartach losow bitwy mniej wazny jest tor lennikow, wlasnie wtedy miecz jest jeszcze bardziej wazny bo mozna wymienic sobie karte losow bitwy jesli Ci nie pasuje

Tu rozważaliśmy pomysł Adama, żeby wynik Karty Losu dzielić przez 3, wtedy byłoby mniej remisów moim zdaniem.

Obecnie mamy:

Jakieś dalsze wymiany?

TERF - Sro 01 Sie, 2012

ja zflaszam gotowosc jako Tyller:D

No grajmy, grajmy! Czas to pieniądz
Adam Badura - Czw 02 Sie, 2012

Przygotowuję mapkę i myślę że do 2h powinienem już założyć wątek gry.
Adam Badura - Czw 02 Sie, 2012

Założyłem wątek gry: http://www.forum.galakta....p?p=67608#67608.

Informacje (w tym mapę!) będę aktualizował w pierwszym poście. Spodziewam się, że generalnie będę aktualizował cały post z każdą mapką, ale mogę od tego czynić wyjątki.

Zmieniłem kolejność graczy na taką jaką ma mapka (lewa kolumna góra -> dół, potem prawa kolumna góra -> dół). Poprawiłem też kolejności dowódców, tak żeby odpowiadały tym na mapce.

W pierwszym poście są też zarysowane statystyki, które spróbuję śledzić, ale być może się z nich (części) wycofam, jeśli okażą się zbyt pracochłonne.

Grę uważam za rozpoczętą.

TERF - Czw 02 Sie, 2012

Szacun dla ciebie za ilość tych statystyk. Niektóre fajne np. zamki/mobilizacja ale chya i tak malo praktyczne bo latwo to wynika z mapy a tobie dolozy duzo roboty.

Na pewno zostawiłbym informacje kto ogladał karte dzikich ;)

dibbler - Czw 02 Sie, 2012

TERF napisał/a:

+ to kto ile i co stracił :)

toszt - Czw 02 Sie, 2012

TERF napisał/a:
Szacun dla ciebie za ilość tych statystyk. Niektóre fajne np. zamki/mobilizacja ale chya i tak malo praktyczne bo latwo to wynika z mapy a tobie dolozy duzo roboty.

Ja na pewno bym zrezygnował z wypisywania kolejności na torach i żetony władzy; jeden rzut oka na mapę i to widać od razu.
Za to można by dodać statystyki wylosowanych kart losów bitwy :)

TERF - Czw 02 Sie, 2012

toszt napisał/a:

Za to można by dodać statystyki wylosowanych kart losów bitwy :)

i do tego z podzialem na graczy np: stark: 2, 0,1 a barathon: 3 , 3 ,0 bylo by wiadome kto ma wiecej szczescia ;)

dibbler - Czw 02 Sie, 2012

TERF napisał/a:
stark: 2, 0,1 a barathon: 3 , 3 ,0

Od razu widać komu kibicujesz ;)

TERF - Czw 02 Sie, 2012

dibbler napisał/a:
TERF napisał/a:
stark: 2, 0,1 a barathon: 3 , 3 ,0

Od razu widać komu kibicujesz ;)

hehehe... przypadek... bo kibicuje jak na razie sobie :D

Shutt - Wto 07 Sie, 2012

Mod powinien Wam przekleić temat za jakiś czas ;)
TERF - Wto 07 Sie, 2012

juz to uczynil lecz moglby odklepic pbf3 :D
Shutt - Wto 07 Sie, 2012

PBF #2 i #3 - wystarczy do moda napisać ;)
toszt - Sro 29 Sie, 2012

Początkowo miałem napisać w głównym wątku, ale nie będę tam 'śmiecił' osobistymi wynurzeniami ;)

Przyczynek do dyskusji na temat kart losów bitwy.

Dotychczas stoczyliśmy w #6 13 bitew, wylosowano 26 kart losów bitwy. W dwóch przypadkach losy bitwy zmieniły zwycięzcę. 3 czaszki zadziałały niszcząc jednostki, raz zadziałał miecz na Losie Bitwy, raz Blackfish pokazał swoją moc, broniąc przed efektem karty.
W 'naborze' pisałem jakie są szanse na wylosowanie poszczególnych kart, przypomnę te zestawienie, dodając wylosowane karty.

(c-czacha, m-miecz, w-wieża)
jaka karta / ile razy wylosowana / udział procentowy / statystyczna szansa na wylosowanie
    0 -12- 46,2 % - 33,3 %
    0c - 3- 11,5 % - 8,3 %
    +1m - 4- 15,4 % - 16,7 %
    +1w - 4 - 15,4 % - 16,7 %
    +2 - 2- 7,7 % - 16,7 %
    +3 - 1- 3,8 % - 8,3 %

Wyniki do własnej interpretacji. ;)

Wiadomo, tak jak pisał Pulkownik, gdyby nie losy bitwy, niektóre rozkazy byłyby inne, bitwy pewnie częstsze, ale i bardziej wykalkulowane. Jednak, planować dalej można, zamiast kalkulacji trzeba się wesprzeć statystyką ;)

kolejne bitwy wyglądały tak:

Kolejność podawana przez Adama (z tego co widziałem, atakujący pierwszy),
nie/TAK - czy karta zmieniła los bitwy
c-czaszka spowodowała śmierć jednostki (piechur, rycerz i machina)
m-miecz spowodował śmierć jednostki (piechur)
Blackfish-zniwelowane działanie Losu Bitwy
    0,0c nie, c
    0,2 nie, -
    2,0 nie, -
    0,0 nie, -
    0,0 nie, -
    0,1w nie, -
    1m,0c nie, c,Blackfish
    0,3 TAK, -
    1m,1w nie, -
    0,1w TAK, -
    0,0 nie, -
    1m,0c nie, m,c
    1w,1m nie, -

I tylko ostatnie info, z tego co widziałem dwa razy czaszki spowodowały, że na polu na którym toczyła się bitwa nie zostały żadne wojska.

Komentarze/dyskusje/polemiki mile widziane :)

PS.Jak coś jest nie jasne - piszcie, poprawię, rozjaśnię.

PS2 w 4. bitwie zaliczyłem wylosowaną kartę jako "0", tak jak zostało to policzone w bitwie
dla ścisłości okazało się, że karta to było "+1wieża" co zmieniło by wynik bitwy.

Adam Badura - Sro 29 Sie, 2012

Ja na razie Losy Bitwy podobają mi się bardziej, niż początkowo sądziłem. Ale też na razie to nie ja stoję po niewłaściwej stronie +3 lub [czaszka]. ;)
toszt - Sro 29 Sie, 2012

Adam Badura napisał/a:
Ja na razie Losy Bitwy podobają mi się bardziej, niż początkowo sądziłem. Ale też na razie to nie ja stoję po niewłaściwej stronie +3 lub [czaszka]. ;)

Trzeba się liczyć z tym, że bitwy się nie da opanować w 100%. :)

toszt - Czw 27 Wrz, 2012

Polemika/odpowiedź TERFowi na wpis w głównym wątku
(żeby nie mieszać za bardzo tam)

TERF napisał/a:
nie wiem kolego toszt-u czemu masz taka niechec do mnie i uwazasz ze za wszelka cene chce wygrac?
Przy tym zdaniu nie mogłem się oprzeć; TERF, nikt Ci nie powiedział, że w tą grę się gra, żeby wygrać? :twisted:

Czytaj mnie proszę z przymrużeniem oka, to tylko gra. Rozrosłeś się aż nadto, to trzeba Cię powstrzymać. Tyle. Żadnej personalnej niechęci nie ma. Czasem tylko tak patrzę jak przed ruchami dyrygujesz na forum, co kto ma zrobić. :) To takie zabawne jest...

Co do drugiego akapitu: w 9tej kolejce dajesz propozycję zmiany jednej z możliwości zwycięstwa (pal licho, że na 7 zamków nie mam szans, jak nie Stark to MArtell). Dziecinne to było, to i odpowiedziałem prześmiewczo, odkryj tam ironię, proszę. Ty dbasz o równowagę między Starkiem Lannisterem i Greyjoyem, ja pilnuję, żeby Martell grał jak najdłużej. :)

Jako, że kończymy 9tą turę, to pozwolę sobie na małą obserwację, ja ciągle nie wiem, gdzie ty 'szedłeś' w tej grze?.. Armia największa, flota rządzi, bitwy wygrywasz jakbyś się urodził z mieczem w ręku. A ciągle siedzisz w swoim Wysogrodzie i okolicach. Tak, wiem, że pilnowałeś równowagi na północy, ale za co? za nic. Nie widać Twoich korzyści z tej pomocy. Skoro lubisz kontrolować innych i trzymać balans między sąsiadami, Twoja wola. Ja wolę kombinować jak rozwinąć siebie najlepiej i w efekcie wygrać.

TERF - Czw 27 Wrz, 2012

moze i masz racje lecz nie do konca twe wypowiedzi sa jednoznaczne. ;)

a co do mojej taktyki to popsul ja pulkownik kradnac mi kruka od dzikich i chcialbym aby wypowiedzial sie skad wiedzial lub czy gral na farcie, ze sie moze uda (i sie udalo :( ) majac kruka martel pewnie juz by nie mial 2 zamkow :(