galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Gra o Tron - Gra o Tron PBF #22 - Nabór

Sardo - Sob 23 Mar, 2013
Temat postu: Gra o Tron PBF #22 - Nabór
Jeżeli kogoś nie zraziło moje prowadzenie #18-stki, to zapraszam na kolejną grę :)
Tym razem chciałbym zaoferować scenariusz gry podstawowej, natomiast karty rodów z dodatku, bez losów bitwy i losowane rody.
Jeżeli znajdę się chętnie to będzie miło.
Jeśli będziecie woleli inne reguły, to brzy braku chętnych na moje, mogę się ugiąć :roll:

Chętni:
1. Georgie - Baratheon - potwierdzony
2. badoomboom - Stark - potwierdzony
3. tamten - Tyrell - niepotwierdzony
4. Dredzilla - Martell - niepotwierdzony
5. Gog - Lannister - niepotwierdzony
6. Beez - Greyjoy - potwierdzony

Georgie - Sob 23 Mar, 2013

oczywiście sie pisze !
rozumiem ze zasady 2 edycji plus karty z dodatku ? nie grałem jeszcze z nimi ale najwyzsza pora :D

Sardo - Sob 23 Mar, 2013

Georgie napisał/a:
oczywiście sie pisze !
rozumiem ze zasady 2 edycji plus karty z dodatku ? nie grałem jeszcze z nimi ale najwyzsza pora :D

Tak tak, wszystko normalnie tylko podmiana dowódców.

badoomboom - Sob 23 Mar, 2013

ja też się piszę
tamten - Sob 23 Mar, 2013

ja też chętnie zagram
Dredzilla - Sob 23 Mar, 2013

Szkoda przepuscic taka okazje, bo sam jeszcze nie gralem z nowymi kartami rodow:)
Gog - Sob 23 Mar, 2013

ja zagram :D
Beez - Sob 23 Mar, 2013

zdazylem?
Sardo - Sob 23 Mar, 2013

Mamy komplet, niedługo temat powstanie i możecie już słać rozkazy.
Rody:
1. Georgie - Baratheon
2. badoomboom - Lannister
3. tamten - Tyrell
4. Dredzilla - Martell
5. Gog - Stark
6. Beez - Greyjoy
Zgłoście gotowość jak się pozamieniacie itp.

Karty rodów
    Stark
      Roose Bolton [4] [miecz]
      Ramsey Bolton [3] Jeśli twoja karta Rodu "Fetor" znajduje się na twojej ręce, ta karta otrzymuje +1 do siły i 3 symbole miecza.
      Walton Nagolennik [2] [wieża]
      Czarny Walder [2] [miecz]
      Walder Frey [1] Każdy gracz (oprócz twojego przeciwnika), który wspiera twojego przeciwnika, musi zamiast tego udzielić wsparcia tobie.
      Damon Zatańcz ze Mną [1] [miecz]
      Fetor [0] Jeśli twoja karta Rodu "Ramsey Bolton" zajduje się na twoim stosie kart odrzuconych, natychmiast cofnij ją na rękę. Jeśli rpzegrasz tę bitwę, możesz cofnąć na rękę Fetora.

Greyjoy
      Euron Wronie Oko [4] Jeśli twój przeciwnik posiada wyższą od ciebie pozycję na torze Lenników, ta karta otrzymuje +1 do siły.
      Victarion Greyjoy [3] [miecz][miecz]
      Asha Greyjoy [2] [wieża]
      Rodrik Czytacz [2] Jeśli wygrasz tę bitwę, przejrzyj dowolną talię Westeros i wybierz z niej jedną kartę. Pozostałe karty potasuj, a wybraną zakrytą kartę umieść na wierzchu odpowiednij talii.
      Qarl Panienka [1] Jeśli to ty atakujesz i przegrasz tę bitwę, otrzymujesz 3 żetony Władzy.
      Ser Harras Harlaw [1] [miecz]
      Aeron Mokra Czupryna [0] Możesz odrzucić dowolną liczbę ze swoich dostępncyh żetonów Władzy, aby zwiększyć siłę tej karty o liczbę odrzuconych żetonów Władzy.

Lannister
      Ser Jaime Lannister [4] [miecz][wieża]
      Ser Kevan Lannister [3] [wieża]
      Daven Lannister [2] [miecz]
      Ser Ilyn Payne [2] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz zniszczyć jedną jednostkę PIechurów przeciwnika z dowolnego obszaru na planszy (oprócz zadania normalnych strat). Jeśli ta jednostka jest ostatnią jednostką na swoim obszarze, usuń również spoczywający na tym obszarze żeton Rozkazu.
      Ser Addam Marbrand [1] Jeśli to ty atakujesz, wszystkie twoje biorące udział w bitwie jednostki Rycerzy (w tym wspierające jednostki Rycerzy Lannisterów) zapewniają premiędo siły +3, zamiast +2.
      Cersei Lannister [1] [wieża]
      Qyburn [0] Możesz odrzucić dwa ze swoich dostępnych żetonów Władzy, aby wybrać kartę Rodu ze stosu kart odrzuconych dowolnego gracza. Qyburn otrzymuje wydrukowaną siłę tej karty oraz wydrukowane na niej symbole bitwy (ale ignoruje treść jej zdolności).

Baratheon
      Stannis Baratheon [4] Jeśli w tej bitwie nie otrzymujesz wsparcia, usuń z planszy wszystkie rozkazy Wsparcia (w tym własne rozkazy) sąsiadujące z obszarem ogarniętym bitwą. Anulujesz w ten sposób całą siłę zapewnianą przez wspierające jednostki.
      Jon Snow [3] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz przesunąć żeton Dzikich o jedno pole w dowolną stronę (do minimum 0 lub maksimum 10).
      Melisandre [2] [i]Po bitwie możesz cofnąć na rękę dowolną kartę Rodu ze swojego stosu kart odrzuconych (w tym tę kartę), odrzucając tyle ze swoich dostępnych żetonów Władzy, ile wynosi wydrukowana siła cofanej karty.

Bękart z Nocnej Pieśni [2] [wieża]
      Ser Davos Seaworth [1] [miecz][wieża]
      Ser Axell Florent [1] [miecz]
      Mance Rayder [0] Twoja ostateczna siła jest równa pozycji zajmowanej obecnie przez żeton Dzikich.

Tyrell
      Mace Tyrell [4] [miecz][wieża]
      Randyll Tarly [3] [miecz][miecz]
      Willas Tyrell [2] [wieża]
      Ser Jon Fossoway [2] [miecz]
      Paxter Redwyne [1] Jeśli obszar ogarnięty bitwą to obszar morski, wszystkie twoje biorące udział w bitwie jednostki Statków (w tym wspierające jednostki Statków Tyrellów) zapewniają premię do siły +2, zamiast +1.
      Królowa Cierni [1] Zignoruj tekst zdolności wydrukowanej na karcie Rodu twojego przeciwnika.
      Margaery Tyrell [0] Jeśli bronisz swojego obszaru rodzinnego lub obszaru, na którym znajduje się jeden z twoich żetonów Władzy, ostateczna siła twojego przeciwnika wynosi 2.

Martell
      Doran Martell [4] Za każdą kartę Rodu na twojej ręce, ta karta otrzymuje po 1 symbolu fortyfikacji i miecza i -1 do siły (do minimalnie 0).
      Areo Hotah [3] [wieża][wieża]
      Kolos [2] [miecz]
      Bękar z Bożejłaski [2] [wieża]
      Ser Gerris Drinkwater [1] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz przesunąć się o jedną pozycję wyżej na wybranym przez siebie torze Wpływów.
      Quentyn Martell [1] Za każdą kartę Rodu na twoim stosie kart odrzuconych, ta karta otrzymuje +1 do siły.
      Nymeria Sand [0] [miecz][wieża]

chce ktoś lannistera?
Gog - Sob 23 Mar, 2013

a tory z dodatku ? jesli tory z podstawki biore lannistera:D a i jeszcze jak ktos nowy by sie zgłosił do grania to odstąpie miejsca niech nowa krew wejdzie :)
Sardo - Sob 23 Mar, 2013

Z podstawki, w instrukcji napisane, że karty rodów można wykorzystać w podstawowej grze. Więc rozumiem, że tylko karty rodów zamieniamy ;)

spoko, to stark jest dla mnie :wink:
Beez - Sob 23 Mar, 2013

Ok potwierdzam greya:)
Aczkolwiek mam wrazenie, ze ta zmiana kart bardzo podzialala na jego niekorzysc:D
+mam pytanie o Mance'a
Dzicy moga zajmowac pozycje pierwsza, druga ... piata. ?
Czy raczej: Zerowa, druga , czwarta ... dziesiata ?

Dredzilla - Sob 23 Mar, 2013

Czy ktos ma ochote zamienic sie za Martella? to juz 3 z rzedu gra na tym forum
Gog - Sob 23 Mar, 2013

0-10
Georgie - Nie 24 Mar, 2013

a ja mam pytanie co do kart skoro pierwszy raz nimi gram :

Rodrik Czytacz [2] Jeśli wygrasz tę bitwę, przejrzyj dowolną talię Westeros i wybierz z niej jedną kartę. Pozostałe karty potasuj, a wybraną zakrytą kartę umieść na wierzchu odpowiednij talii.

rozumiem ze to działa jak własciwośc kruka z PBF 12 ? O.o

Melisandre [2] [i]Po bitwie możesz cofnąć na rękę dowolną kartę Rodu ze swojego stosu kart odrzuconych (w tym tę kartę), odrzucając tyle ze swoich dostępnych żetonów Władzy, ile wynosi wydrukowana siła cofanej karty.

odrzucam żetony tylko za kartę dobieraną ? za samą mellisandre nie płace ? w końcu pisze ( w tym te karte) - wole być tego pewien na przyszłość :P

Królowa Cierni [1] Zignoruj tekst zdolności wydrukowanej na karcie Rodu twojego przeciwnika.

przez tekst rozumiem absolutnie wszystko co jest na niej napisane ? tak wiec absolutnie wszystkie karty tracą zdolności ?

EDIT :
i jeszcze jedno

Stannis Baratheon [4] Jeśli w tej bitwie nie otrzymujesz wsparcia, usuń z planszy wszystkie rozkazy Wsparcia (w tym własne rozkazy) sąsiadujące z obszarem ogarniętym bitwą. Anulujesz w ten sposób całą siłę zapewnianą przez wspierające jednostki.

czy jeśli nie mogę sie wspierac w tej bitwie, przeciwnik też sie nie wspiera, lub ja poprostu nie chcę sciagać wszystkich wsparć to moge tego nie robic ?

Gog - Nie 24 Mar, 2013

tak roderik ustawia karte, w melisce chodzi oto ze ona sama siebie moze wrocic , krolowa cierni kasuje tylko tekst ikony zostają, a stannis działa tak ze jak nie mozesz albo nie chcesz sie wspierać to wywalasz wszystkie wsparcia na około :D
Sardo - Nie 24 Mar, 2013

To może mniej chaotycznie od Goga :D

Rodrik Czytacz - wybierasz talię, przeglądasz jakie karty zostały i ustawiasz na górze tą która Ci pasuje.

Melisandre - odzyskujesz 1 kartę Stannisa/Jona/Meliandre/Bękarta/Davosa/Florenta/Mance, płacąc odpowiednio tyle ile mają wydrukowane siły na karcie (czyli Mance'a możesz odzyskać za darmo)

Królowa Cierni - jej umiejętność ma pierwszeństwo przed umiejętnościami innych

Stannis - nie jest napisane że możesz więc musisz jak dla mnie :)

Gog - Nie 24 Mar, 2013

Sardo napisał/a:

Rodrik Czytacz - wybierasz talię, przeglądasz jakie karty zostały i ustawiasz na górze tą która Ci pasuje.

Melisandre - odzyskujesz 1 kartę Stannisa/Jona/Meliandre/Bękarta/Davosa/Florenta/Mance, płacąc odpowiednio tyle ile mają wydrukowane siły na karcie (czyli Mance'a możesz odzyskać za darmo)

ej a jakby na karcie było natychmiast to bedziesz przed królowa cierni ?:D

Sardo - Nie 24 Mar, 2013

Gog napisał/a:
Sardo napisał/a:

ej a jakby na karcie było natychmiast to bedziesz przed królowa cierni ?:D

Nie ma tak w tym zestawie :D Ale jakby było ja, bym dał pierwszeństwo umiejętności ignorowania. Chyba, że pojawiłaby się podoba, to wtedy bym się zastanawiał.

Ja czekam na potwierdzenie rodów :D
Jak na razie:
    badoomboom - Stark
    Beez - Greyjoy
się potwierdzili
reszta jak na chwilę obecną (po jednej wymianie) to:
    Gog - Lannister (?)
    Dredzilla - Martell (?) - postulował że chce się zamienić
    tamten - Tyrell (?)
    Georgie - Baratheon (?)

Sardo - Nie 24 Mar, 2013

Temat z polem gry utworzony. Jak się pozamieniacie rodami to uzupełnię je tam odpowiednio. Kto chce może posyłać rozkazy :)

Pole gry

badoomboom - Nie 24 Mar, 2013

to ja jeszcze zapytam o intrerakcję mance vs margaery tyrell

która ostateczna siła jest ta ostateczna... mance'a czy margaery czy może to od kolejności na tronie zależy?

Sardo - Nie 24 Mar, 2013

Tutaj rozpatrujemy wg tronu. Czyli ostatecznie tego karta działa kto jest niżej.
Medyk - Nie 24 Mar, 2013

Ja z tego co pamiętam to system rozpatrywania kart jest taki:
1. Wszystkie zdolności z "ignoruj" lub "anuluj"
2. Zdolności typu "natychmiast..."
3. Zdolności typu "jeśli wygrasz/przegrasz..."

Nie wiem jak jest w instrukcji w 2, ale pamiętam, że w FAQu do 1 było napisane, że karty wg toru Miecza. I rozgrywa się zawsze całą zdolność jednej karty, a potem całą zdolność drugiej. No i zdolności Ignoruj/anuluj działają do końca bitwy. Nie ma sytuacji, że anulujesz siłę karty przeciwnika, a on ze zdolności sobie ją zwiększy.

Sardo - Nie 24 Mar, 2013

Co do pierwszego mogę się zgodzić.

Ale efekty kart w II edycji są rozpatrywane wg kolejności na Tronie.

Georgie - Nie 24 Mar, 2013

czyli królowa cierni niweluje absolutnie kazdą inną umiejętność i zawsze jest pierwsza ?

i Georgie potwierdza baratheona

Sardo - Nie 24 Mar, 2013

Georgie napisał/a:
czyli królowa cierni niweluje absolutnie kazdą inną umiejętność i zawsze jest pierwsza ?

Tak

To jeszcze czekamy na Goga, Drzedzille i tamtena

Dredzilla - Nie 24 Mar, 2013

Jesli nikt nie chce sie zamienic to ez potwierdze..
Sardo - Nie 24 Mar, 2013

Gog również potwierdził, także panowie, let's begin.
tamten - Pon 25 Mar, 2013

Potwierdzam Tyrella.
Sardo - Pią 29 Mar, 2013

W związku z długą nieaktywnością badoombooma, poszukuję kogoś kto go zastąpi. Ród - Stark. Gra dopiero się rozpoczęła.
Shutt - Pią 29 Mar, 2013

Ja tam mogę się włączyć do gry. Nie wiem co na to Georgie xD
Gog - Pią 29 Mar, 2013

niepotrzebnie sie zamienialem za starka haha no trudno :D
Sardo - Pią 29 Mar, 2013

No dobra, brak innych chętnych to bierzemy Shutta na Starka.
Sardo - Pon 29 Kwi, 2013

W związku z decyzją Goga poszukujemy chętnego na przejęcie rodu Lannisterów!
gamaliel - Pon 29 Kwi, 2013

Jeśli nie ma przeciwwskazań to mogę zagrać.
Sardo - Pon 29 Kwi, 2013

Myślę że nikt nie będzie miał nic przeciwko dlatego gamaliel przejmuje Lannisterów
Sardo - Wto 07 Maj, 2013

Prawdopodobnie nie będę w stanie zrobić aktualizacji do jutrzejszego wieczora, więc proszę o cierpliwość.
Shutt - Nie 23 Cze, 2013

Pomysł tak na przyszłość:

może będziemy licytowali się w odwrotnej kolejności? Kruk>Lennicy>Tron

Z reguły wszyscy oszczędzają na Kruka i w sumie niewielu coś daje na Tron/Miecz.
Teraz, przed pierwszą licytacją byłaby większa kmina, brak czekania na to ile kto sobie zostawi żetonów :)

Dredzilla - Nie 23 Cze, 2013

akurat tron decyduje o remisach, w przypadku gdy mamy po rowno zetonow jest to bardzo wazne ;)
gamaliel - Nie 23 Cze, 2013

Niby jakiś pomysł to jest ale ma jedną wadę:
Tron rozstrzyga remisy, a więc w tym przypadku trochę by stracił na sile.
Poza tym z licytacja zależy od ekipy, u mnie tron jest popularnym celem licytacji
a najbardziej gracze się biją o miecz

Dredzilla - Nie 23 Cze, 2013

Drugi minus to taki ze aktualny wlasciciel tronu jest bardzo urzywilejowany przy licytacjach, bo wie ze nadal bedzie rozstrzygal remisy
Shutt - Nie 23 Cze, 2013

Chciałem pisać o Tronie, ale liczyłem, że ogarniecie o co mi chodzi :)

"Zaletą" tego, że Tron jest ostatni, jest możliwość ustawienia siebie przy kolejnej licytacji na 3 torach.

Dred - dlatego Tron staje się coraz bardziej cenny :) o to mi chodziło.

...

Ewentualnie można by Tron dać na 2-gą licytację.

Georgie - Wto 25 Cze, 2013

moim zdaniem "popyt" na zetony władzy zalezy od wielu czynnikow na mapie ;] nie wspominajac ze na poczatku gdy kruk sie przydaje do rozwoju a pod koniec wieksze kwoty padają na miecz :) do tego rozstrzyganie remisow jest bardzo wazne w aktualnej lucytacji a na przyszłą to mało kto bezie ryzykował bo nie wiadomo jaka bedzie sytacja na mapie
Sardo - Pon 15 Lip, 2013

W środę i czwartek mnie nie będzie (mały wyjazd) ;)
Armitage - Wto 16 Lip, 2013

Witam,

rozumiem że po przetasowaniach nie zwolniło się w grze żadne miejsce? Chętnie bym zagrał, ale nie ma otwartych rekrutacji żadnych.

Czy zwykle długo trzeba czekać aż ktoś otworzy kolejną (jestem świeżak na forum)?

A.

Sardo - Wto 16 Lip, 2013

Armitage napisał/a:
Witam,

rozumiem że po przetasowaniach nie zwolniło się w grze żadne miejsce? Chętnie bym zagrał, ale nie ma otwartych rekrutacji żadnych.

Czy zwykle długo trzeba czekać aż ktoś otworzy kolejną (jestem świeżak na forum)?

A.

Hej, podejrzewam, że ten skład chciałby już skończyć grę razem, myślę, że powoli ale jakoś to się uda.
Tak naprawdę zależy czy znajdzie się chętny do tego by prowadzić grę. Myślę, że co najmniej raz na miesiąc jakaś rusza. No, ale trzeba znaleźć chętnych do prowadzenia ;)

Armitage - Wto 16 Lip, 2013

No ja się na początek nie wezmę do prowadzenia :) . Mam za sobą tylko parę partii w realu w 2ed, a w PBF-a jeszcze nic - więc byłbym kiepskim kandydatem. Jak parę razy zagram na forum to chętnie się podejmę, ale na razie wolałbym po prostu popykać.