galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Gra o Tron - PBF #97

eSzopiklon - Sob 04 Cze, 2016
Temat postu: PBF #97
Gra o takim numerze się nie odbyła, więc ja zamierzam ją poprowadzić :wink:

Gracze:

Aras - Bolton
Germanus - Baratheon
lukipeki - Greyjoy
Nowakl1993 - Tyrell
player698 czarnylord23- Martell
kajekpl Szewa - Lannister

Zasady:

1. Mapa standardowa do dodatku Taniec ze Smokami (czyli gramy 6 tur, jakby ktoś zapomniał :wink: )
2. brak kart losowości
3. wybór rodów: wylosuję kolejność wyboru rodów, następnie gracze w rozlosowanej kolejności wybierają rody
4. Mój własny wymysł :wink: : Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu może na początku każdej tury (tj. przed przydzieleniem rozkazów) zobaczyć kartę wydarzeń z trzeciej talii, która odbędzie się w następnej turze. Gracz nie może decydować o odłożeniu na spód tej karty, ogranicza się to tylko do tego, że ją poznał.
5. Kryzysy w wersji lekko zmodyfikowanej (poniżej)

W miarę możliwości proszę o aktualizację mapy.
Podawanie rozkazów za pomocą skrótów:
Marsze: M (-1, -0, +1*)
Obrony: D (D, +2*)
Wsparcia: S (S, +1*)
Najazdy: R (R, R*)
Umocnienia Władzy: CP (CP, CP*)

Karty wydarzeń:

Talia I:
Zaopatrzenie Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia.
Zaopatrzenie Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia.
Mobilizacja Zwerbujcie nowe jednostki na obszarach Zamków i Twierdz.
Tron ostrzy [Dzicy] Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu wybiera, czy: a) wszyscy przesuwają żetony Zaopatrzenia i redukują armie b) wszyscy werbują jednostki lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.
Tron ostrzy [Dzicy] Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu wybiera, czy: a) wszyscy przesuwają żetony Zaopatrzenia i redukują armie b) wszyscy werbują jednostki lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.
Ostatnie dni lata [Dzicy] Nic się nie dzieje.
Nadchodzi zima Natychmiast potasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.

Talia II:
Gra o Tron Każdy gracz pobiera po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontroluje.
Gra o Tron Każdy gracz pobiera po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontroluje.
Starcie królów Licytujcie pozycje na trzech torach Wpływów.
Mroczne skrzydła, mroczne słowa [Dzicy] Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licytują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.
Mroczne skrzydła, mroczne słowa [Dzicy] Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licytują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.
Ostatnie dni lata [Dzicy] Nic się nie dzieje.
Nadchodzi zima Natychmiast potasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.

Talia III:
Kryzys! Dzicy atakują Westeros.
Sieć kłamstw [Dzicy] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Wsparcia.
Pod miecz Posiadacz żetonu Ostrza z Valyriańskiej Stali wybiera jedno ograniczenie tej fazy Planowania: a) nie można przydzielać rozkazów Obrony b) nie można przydzielać rozkazów Marszu +1 lub c) nie ma żadnych ograniczeń.
Pod miecz Posiadacz żetonu Ostrza z Valyriańskiej Stali wybiera jedno ograniczenie tej fazy Planowania: a) nie można przydzielać rozkazów Obrony b) nie można przydzielać rozkazów Marszu +1 lub c) nie ma żadnych ograniczeń.
Nawałnica mieczy [Dzicy] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Obrony.
Morze sztormów [Dzicy] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Najazdu.
Jesienne deszcze [Dzicy] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Marszu +1.
Uczta dla wron [Dzicy] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Umocnienia Władzy.

Karty rodów:

Greyjoy:
Euron Wronie Oko [4] Jeśli twój przeciwnik posiada wyższą od ciebie pozycję na torze Lenników, ta karta otrzymuje +1 do siły.
Victarion Greyjoy [3] [miecz][miecz]
Asha Greyjoy [2] [wieża]
Rodrik Czytacz [2] Jeśli wygrasz tę bitwę, przejrzyj dowolną talię Westeros i wybierz z niej jedną kartę. Pozostałe karty potasuj, a wybraną zakrytą kartę umieść na wierzchu odpowiedniej talii.
Qarl Panienka [1] Jeśli to ty atakujesz i przegrasz tę bitwę, otrzymujesz 3 żetony Władzy.
Ser Harras Harlaw [1] [miecz]
Aeron Mokra Czupryna [0] Możesz odrzucić dowolną liczbę ze swoich dostępnych żetonów Władzy, aby zwiększyć siłę tej karty o liczbę odrzuconych żetonów Władzy.

Lannister:
Ser Jaime Lannister [4] [miecz][wieża]
Ser Kevan Lannister [3] [wieża]
Ser Ilyn Payne [2] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz zniszczyć jedną jednostkę Piechurów przeciwnika z dowolnego obszaru na planszy (oprócz zadania normalnych strat). Jeśli ta jednostka jest ostatnią jednostką na swoim obszarze, usuń również spoczywający na tym obszarze żeton Rozkazu.
Daven Lannister [2] [miecz]
Cersei Lannister [1] [wieża]
Ser Addam Marbrand [1] Jeśli to ty atakujesz, wszystkie twoje biorące udział w bitwie jednostki Rycerzy (w tym wspierające jednostki Rycerzy Lannisterów) zapewniają premiędo siły +3, zamiast +2.
Qyburn [0] Możesz odrzucić dwa ze swoich dostępnych żetonów Władzy, aby wybrać kartę Rodu ze stosu kart odrzuconych dowolnego gracza. Qyburn otrzymuje wydrukowaną siłę tej karty oraz wydrukowane na niej symbole bitwy (ale ignoruje treść jej zdolności).

Tyrell:
Mace Tyrell [4] [miecz][wieża]
Randyll Tarly [3] [miecz][miecz]
Willas Tyrell [2] [wieża]
Ser Jon Fossoway [2] [miecz]
Paxter Redwyne [1] Jeśli obszar ogarnięty bitwą to obszar morski, wszystkie twoje biorące udział w bitwie jednostki Statków (w tym wspierające jednostki Statków Tyrellów) zapewniają premię do siły +2, zamiast +1.
Królowa Cierni [1] Zignoruj tekst zdolności wydrukowanej na karcie Rodu twojego przeciwnika.
Margaery Tyrell [0] Jeśli bronisz swojego obszaru rodzinnego lub obszaru, na którym znajduje się jeden z twoich żetonów Władzy, ostateczna siła twojego przeciwnika wynosi 2.

Bolton:
Roose Bolton [4] [miecz]
Ramsey Bolton [3] Jeśli twoja karta Rodu "Fetor" znajduje się na twojej ręce, ta karta otrzymuje +1 do siły i 3 symbole miecza.
Walton Nagolennik [2] [wieża]
Czarny Walder [2] [miecz]
Walder Frey [1] Każdy gracz (oprócz twojego przeciwnika), który wspiera twojego przeciwnika, musi zamiast tego udzielić wsparcia tobie.
Damon Zatańcz ze Mną [1] [miecz]
Fetor [0] Jeśli twoja karta Rodu "Ramsey Bolton" znajduje się na twoim stosie kart odrzuconych, natychmiast cofnij ją na rękę. Jeśli przegrasz tę bitwę, możesz cofnąć na rękę Fetora.

Baratheon:
Stannis Baratheon [4] Jeśli w tej bitwie nie otrzymujesz wsparcia, usuń z planszy wszystkie rozkazy Wsparcia (w tym własne rozkazy) sąsiadujące z obszarem ogarniętym bitwą. Anulujesz w ten sposób całą siłę zapewnianą przez wspierające jednostki.
Jon Snow [3] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz przesunąć żeton Dzikich o jedno pole w dowolną stronę (do minimum 0 lub maksimum 10).
Melisandre [2] Po bitwie możesz cofnąć na rękę dowolną kartę Rodu ze swojego stosu kart odrzuconych (w tym tę kartę), odrzucając tyle ze swoich dostępnych żetonów Władzy, ile wynosi wydrukowana siła cofanej karty.
Bękart z Nocnej Pieśni [2] [wieża]
Ser Davos Seaworth [1] [miecz][wieża]
Ser Axell Florent [1] [miecz]
Mance Rayder [0] Twoja ostateczna siła jest równa pozycji zajmowanej obecnie przez żeton Dzikich.

Martell:
Doran Martell [4] Za każdą kartę Rodu na twojej ręce, ta karta otrzymuje po 1 symbolu fortyfikacji i miecza i -1 do siły (do minimalnie 0).
Areo Hotah [3] [wieża][wieża]
Bękart z Bożejłaski [2] [wieża]
Kolos [2] [miecz]
Ser Gerris Drinkwater [1] Jeśli wygrasz tę bitwę, możesz przesunąć się o jedną pozycję wyżej na wybranym przez siebie torze Wpływów.
Quentyn Martell [1] Za każdą kartę Rodu na twoim stosie kart odrzuconych, ta karta otrzymuje +1 do siły.
Nymeria Sand [0] [miecz][wieża]

Karty Kryzysów:

Aktualną kartę kryzysu widział: Greyjoy
Kartę na spodzie talii widział: wszyscy

Wielki Turniej!
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Zamienia wszystkie swoje jednostki Rycerzy na dostępne jednostki Piechurów, lub tak dużo jak to możliwe.
Pozostali gracze: Zamieniają połowę swoich jednostek Rycerzy na dostępne jednostki Piechurów (zaokrąglenie w górę), lub tak dużo jak to możliwe
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Przesuwa swój żeton wpływów na najwyższą pozycję toru Lenników i bierze Ostrze Valyriańskiej Stali.

Spłata Długów
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Odrzuca wszystkie dostępne żetony Władzy
Pozostali gracze: Odrzucają 1/3 ze swoich dostępnych żetonów władzy (zaokrąglenie zgodnie z zasadami matematyki).
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Każdy przeciwnik musi odrzucić 1 ze swoich żetonów władzy (jeśli posiada), zyskujesz 2 żetony władzy za każdy odrzucony przez przeciwników.

Miasto Złotej Kompanii
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Musi wycofać wszystkie jednostki z losowej Twierdzy lub Zamku który posiada (zachowując normalne zasady dotyczące odwrotów). Na tym obszarze zostaje umieszczony neutralny garnizon o sile 4. Jednostki nie są rozbite po przeprowadzeniu odwrotu.
Pozostali gracze: Nic się nie dzieje
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Może mobilizować wojska (zgodnie z normalnymi zasadami mobilizacji) na jednym z kontrolowanych przez siebie obszarów, na którym znajduje się Zamek lub Twierdza.

Przywdzianie czerni
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Jeśli ma na ręce więcej niż 2 karty rodu odrzuca 2 losowe karty. Jeśli ma na ręce 2 lub mniej karty rodu traci 4 żetony władzy.
Pozostali gracze: Jeśli mają na ręce więcej niż 1 kartę rodu, odrzucają 1 losową kartę. Jeśli mają na ręce jedną kartę rodu, tracą po 2 żetony władzy.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Może odrzucić lub wziąć z powrotem na rękę jakiekolwiek karty rodu.

Obrońcy Wiary
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Przesuwa swój żeton wpływu na torze gdzie posiada najwyższą pozycję na ostatnie miejsce (jeśli na kilku torach zajmuję tą samą pozycję to sam wybiera tor na którym spada na ostatnie miejsce).
Pozostali gracze: Odrzucają 2 ze swoich dostępnych żetonów władzy.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Wybiera tor Żelaznego Tronu albo Królewskiego Dworu i przesuwa swój żeton wpływu na najwyższą pozycję.

Potok Krwi
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Niszczy 3 ze swoich jednostek, gdziekolwiek.
Pozostali gracze: Niszczą 2 ze swoich jednostek, gdziekolwiek.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Może odzyskać 1 wybraną kartę Rodu ze swojego stosu odrzuconych kart Rodu.

Przeklęci Najemnicy
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Niszczy 1 swojego rycerza i 1 piechura, gdziekolwiek.
Pozostali gracze: Niszczą 2 swoich piechurów, gdziekolwiek.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Może wybrać i usunąć jedną wrogą jednostkę z obszaru przylegającego do jego ziem. Może później umieścić taką samą, swoją jednostkę na dowolnym obszarze który kontroluje.

Władca Mórz
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Nie może umieszczać rozkazów na wszystkich swoich obszarach gdzie stacjonują statki w czasie fazy planowania, w tej rundzie.
Pozostali gracze: Nie mogą umieścić rozkazu na jednym ze swoich obszarów gdzie stacjonują statki w czasie fazy planowania, w tej rundzie.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Może zrekrutować statek na dowolnym wodnym obszarze gdzie nie ma statków przeciwników. Zyskuje 1 żeton władzy za każdy statek stacjonujący w porcie.

Długa Zima
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Spada o 2 pozycje na torze Zaopatrzenia (nie niżej niż 0).
Pozostali gracze: Spadają o 1 pozycję na torze Zaopatrzenia (nie niżej niż 0).
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Wspina się o 2 pozycje na torze Zaopatrzenia (nie wyżej niż 6).

Chaos
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Natychmiast wylosuj nową kartę i zastosuj zasadę "Gracz z najniższą stawką".
Pozostali gracze: Natychmiast wylosuj nową kartę i zastosuj zasadę "pozostali Gracze".
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Natychmiast wylosuj nową kartę i zastosuj zasadę "Gracz z najwyższą stawką".

kajekpl - Sob 04 Cze, 2016

Jak Wam brakuje jednego to chętnie zagram
player698 - Sob 04 Cze, 2016

Chcialem zalozenia tego tematu, aby nie spamowac w poprzednim.
Wielki Turniej: zmiana nic nie wnoszaca, a na dalszym etapie gry, gdzie wiekszosc ma dostepnych 5 rycerzy, redukcja az trzech z nich jest zbyt bolesna. Nie zmienialbym oryginalnej tresci karty
Splata Dlugow: jest rowniez zbyt krzywdzaca dla osob, ktore nie maja najwyzszej kary, dlatego zmienilbym albo na wszystkie/6 lub zostawilbym oryginal karty
Miasto Zlotej Kompanii: zachowalbym oryginal karty

Do pozostalych zmian nie mam zdania lub sa mi one obojetne, ale o te trzy karty bede toczyc dyskusje, bowiem sa one niezbalansowane w stosunku do pozostalych kart. Ktores z Krzysow musza byc mniej szkodliwe.

lukipeki - Sob 04 Cze, 2016

Zaczynamy,jak skończymy 118?

Cytat:
Jak Wam brakuje jednego to chętnie zagram

Ok, dodałem Cię :grin:

Cytat:
Wielki Turniej: zmiana nic nie wnoszaca, a na dalszym etapie gry, gdzie wiekszosc ma dostepnych 5 rycerzy, redukcja az trzech z nich jest zbyt bolesna. Nie zmienialbym oryginalnej tresci karty

Za to na wczesnym etapie gry zamiana dwóch rycerzy to często to samo co zamiana wszystkich, dlatego to zmieniłem. Ale faktycznie na późnym etapie lepiej by było po staremu więc mogę to zmienić.

Cytat:
Splata Dlugow: jest rowniez zbyt krzywdzaca dla osob, ktore nie maja najwyzszej kary, dlatego zmienilbym albo na wszystkie/6 lub zostawilbym oryginal karty

Nie bardzo rozumiem Twój zapis
Cytat:
albo na wszystkie/6
w sensie że odrzucasz 1/6 żetonów? to może lepiej 1/3, łatwiej by się liczyło :wink:

Cytat:

Miasto Zlotej Kompanii: zachowalbym oryginal karty

Jest to jedyna karta w której karę (i to dość dotkliwą) otrzymuje tylko jeden gracz, więc żeby tak nie było wymyśliłem to niszczenie. Ewentualnie można by dać zamiast tego np. odrzucenie dwóch żetonów

Cytat:
Zaczynamy,jak skończymy 118?

To zależy tylko od Was, ja mogę zaczynać jak tylko dogadamy wszystkie szczegóły :wink:

Germanus - Sob 04 Cze, 2016

ja myślę że można już tu rozlosować-powybierać rody, aby działała dyplomacja :)
kajekpl - Sob 04 Cze, 2016

Czekanie, aż się skończy 118 może potrwać nawet miesiąc jak nie dłużej, co widać przy wszystkich innych grach. Wydaje mi się, że nie ma sensu czekać
Aras - Sob 04 Cze, 2016

Jestem za tym żeby zaczynać teraz, ale pewnie dlatego ze Lannister zgwałcił mnie ze dwie tury temu ;)

Ja też,nie spodziewałem się po prostu,że nasz MG jest taki miły,że będzie mu się chciało 2 gry prowadzić :wink:

Cytat:
ale pewnie dlatego ze Lannister zgwałcił mnie ze dwie tury temu

:lol: Haha, dobre, powiedziałbym że jak wystawiłeś mu pewną część ciała to sie nie dziw że skorzystał :twisted:

Cytat:

Czekanie, aż się skończy 118 może potrwać nawet miesiąc jak nie dłużej

Na razie mamy średnią ponad turę na tydzień, więc jak utrzymamy to może trochę szybciej :wink:

Cytat:
ja myślę że można już tu rozlosować-powybierać rody, aby działała dyplomacja

Jednak najpierw chciałbym zamknąć sprawę kryzysów, żeby później nie było że zmieniamy zasady w czasie gry

Cytat:
Ja też,nie spodziewałem się po prostu,że nasz MG jest taki miły,że będzie mu się chciało 2 gry prowadzić

Całkiem mi się podoba prowadzenie, zwłaszcza jak niektórzy dodają mi swoją analizę :wink: więc się czuję prawie jakbym sam grał :wink:

Jeśli chodzi o mnie,to dostosuje się do każdych Kryzysów :wink: Ty tu jesteś szefem i Ciebie się będę słuchać :wink:

Aras,w zasadzie to sam rozłożyłes przed Lannisterem nogi xD

kajekpl - Nie 05 Cze, 2016

Dla mnie kryzysy też bez znaczenia :)
Aras - Nie 05 Cze, 2016

lukipeki napisał/a:

Wydarzenia nie pykły :lol:

player698 - Nie 05 Cze, 2016

Wszystkie/6, czyli osoba z najnizsza stawka traci wszystkie zetony, a reszta 6 (czyli kara ciagle dotkliwa, szczegolnie, kiedy wszyscy maja malo zetonow, ale nalezaloby ja brac pod uwage). Z drugiej strony, jest to opcja tak samo niezbalansowana, jak ta z wszystkie/pol.

Bede bronic zapisu oryginalnego Miasta Zlotej Kompanii - z racji, ze Chaos is The Ladder zostalo przemienione, MZK zostaje jedyna karta, ktora ma silne indywidualne konsekwencje - i to bym zostawil, bo jest to balans przy tak mocno nastawionej na wykrwawianie sie talii Kryzysow.

lukipeki - Nie 05 Cze, 2016

Aras napisał/a:
lukipeki napisał/a:

Wydarzenia nie pykły :lol:

Nigdy nie jest tak,że jak w 2 rundzie nie spadnie mobilka,to masz przegrane :razz:

Germanus - Nie 05 Cze, 2016

jak dla mnie kryzysy mogą być takie jak był tylko z jasno opisanym chaosem :)
eSzopiklon - Nie 05 Cze, 2016

Cytat:
Wszystkie/6, czyli osoba z najnizsza stawka traci wszystkie zetony, a reszta 6 (czyli kara ciagle dotkliwa, szczegolnie, kiedy wszyscy maja malo zetonow, ale nalezaloby ja brac pod uwage). Z drugiej strony, jest to opcja tak samo niezbalansowana, jak ta z wszystkie/pol.

Tylko dlaczego akurat 6, a nie np. 5 albo 7? Moim zdaniem ułamek zdecydowanie lepiej to wyraża. Jak jest taki moment gry że gracze mają mało żetonów np.3-4 to przynajmniej nie stracą wszystkiego tak jak największy przegrany. Ewentualnie tak jak mówiłem można zmienić połowę na 1/3 żeby było mniej dotkliwe.

Cytat:
Bede bronic zapisu oryginalnego Miasta Zlotej Kompanii, MZK zostaje jedyna karta, ktora ma silne indywidualne konsekwencje

No właśnie dlatego chciałem ją zmienić, żeby nie była jedyną kartą inną od pozostałych, w której większości graczy nic się nie dzieje. Jeśli uważasz że utrata piechura jest zbyt dotkliwa to tak jak mówiłem wcześniej, mogę dodać opcję zapłacenia 2 ŻW zamiast zniszczenia. Wtedy będzie OK :wink: ?

player698 - Nie 05 Cze, 2016

Co do rozwiązania 1/3 utraconych żetonów przystaję.

Nie przystaję natomiast na MZK, musi być jakaś karta z indywidualnymi konsekwencjami dla balansu Kryzysów.

eSzopiklon - Nie 05 Cze, 2016

Ok, to niech będzie ta jedna karta trochę lżejsza :wink:
Zaktualizowałem pierwszą stronę. W zasadzie moglibyśmy już zaczynać, ale poczekam do jutra po południu w razie gdyby ktoś miał jeszcze jakieś uwagi :wink: (z resztą dzisiaj nie mam za bardzo czasu). Tylko mam nadzieję że zaczęcie kolejnej gry nie wpłynie negatywnie na Waszą aktywność w 118, bo coś długo Wam schodzi z rozkazami :wink:

Germanus - Pon 06 Cze, 2016

zaczynamy, bo tam czekamy tylko na 1 ruch ;)
Aras - Pon 06 Cze, 2016

No to lecimy z losowaniem :)
eSzopiklon - Pon 06 Cze, 2016

Ok, no to proszę o wybór rodów w wylosowanej kolejności:

lukipeki
Aras
Germanus
Nowakl1993
player698
kajekpl

Jak będziecie gotowi to proszę przysyłać rozkazy.
Od wybrania rodów proszę w wiadomościach pisać numer gry i swój ród.
Miło by było gdybyście również w podpisie dodali którym rodem gracie, bo uczestniczę w kilku grach i zaczyna mi się mylić :wink:

player698 - Pon 06 Cze, 2016

kajek, grasz Lannisterami, o ile ktoś inny ich nie wybierze, przykro mi
lukipeki - Pon 06 Cze, 2016

Jak miło :wink: Biorę Greya

Wydaje mi się,że Baratheon ma najbardziej prze*bane,nie Lannister :wink:

kajekpl - Pon 06 Cze, 2016

Wszystko mi jedno kim będę grał, potrafię zawiązywać sojusze, które przetrwają całą grę :) przy tej rozgrywce kim byś nie był, Twoja pozycja zależy tylko od sąsiadów
Aras - Pon 06 Cze, 2016

Ja chciałem GJa ;) trudno, biorę Boltonów

kajekpl napisał/a:
Wszystko mi jedno kim będę grał, potrafię zawiązywać sojusze, które przetrwają całą grę :) przy tej rozgrywce kim byś nie był, Twoja pozycja zależy tylko od sąsiadów

Dokładnie tak :wink: w Tańcu co najmniej połowa sukcesu to dyplomacja :wink:

player698 - Pon 06 Cze, 2016

Napisalem tak tylko dlatego, ze mam dosyc dyplomacji, a Lannister podejmuje ja w najwiekszym stopniu. Granie Baratheonami byloby niezwykle interesujace.
Germanus - Pon 06 Cze, 2016

to ja wezmę ród Prawdziwego Króla
Nasza jest furia.
Pozdrowienia od Stannisa z Domu Baratheonów, Pierwszego tego imienia, Króla Andalów, Rhoynar i Pierwszych Ludzi, Pana Siedmiu Królestw i Obrońcy Królestwa, Lorda Siedmiu Królestw, Lorda Protektora Królestwa, pana Domu Baratheonów, lorda Końca Burzy.

widzę,że jest moda na Północ :wink:
Aras - Pon 06 Cze, 2016

Jakoś tak gęsto 'na dzień dobry' na tej mapie :wink:

Tym lepiej dla Ciebie,że masz w talii największego siekacza w całej grze :wink:
Nowakl1993 - Wto 07 Cze, 2016

to moze sprobuje tyrellami z braku laku xd
player698 - Wto 07 Cze, 2016

Jak pisałem, biorę Martellów
eSzopiklon - Wto 07 Cze, 2016

Czyli wszystko rozdzielone, kajekpl dostaje Lannisterów

Pierwsze rozkazy już spływają :wink: Ciekawe czy tu też wykręcicie takie tempo jak w 118 :wink:

lukipeki - Wto 07 Cze, 2016

Zaczynamy wolniutko :razz:
Germanus - Wto 07 Cze, 2016

ja wysałem po 14:00 rozkazy. Nie wiem co robiła reszta obiboków:P
lukipeki - Wto 07 Cze, 2016

już zawzięcie knują :wink:
eSzopiklon - Wto 07 Cze, 2016

Na razie mam 4/6, brakuje Tyrella i Lannistera
kajekpl - Wto 07 Cze, 2016

Sorki, zasiedziałem się w Wysogrodzie :P Dzisiaj jeszcze podeślę
Aras - Sro 08 Cze, 2016

Czyje kruki lagują?
player698 - Sro 08 Cze, 2016

Strzelam, ze Tyrellowski
eSzopiklon - Sro 08 Cze, 2016

Wszystkie kruki są, możemy zaczynać Taniec :wink:

MAPA

Zaczynamy od decyzji kruka co do zmiany rozkazu, potem najazdy we wiadomej kolejności :wink:

Nowakl1993 - Sro 08 Cze, 2016

zmeniam cp w kingswood na m+0

lorda greyjoya prosze o nie palenie mojego wzmocnienia, sasiad mojego sasiada jest mi przyjacielem, pamietaj to ;P

Aras - Czw 09 Cze, 2016

MAPA po kruku
kajekpl - Czw 09 Cze, 2016

Pale wsparcie Greya
http://npiguet.github.io/...biT4ayD4oyz6pCA

lukipeki - Czw 09 Cze, 2016

Niech będzie lordzie Tyrell,że nie palę Ci wsparcia :razz:
Zdejmuje najazd z Searoad Marches

Aras - Czw 09 Cze, 2016

Możesz chyba rozpatrzyć i drugi najazd - Bara nie ma co palić ;)

Fakt,to palę Ci koronkę :roll:
Wszak Greyjoyowie nie sieją tylko najezdzaja i rabuja :grin:

Mapkę podrzuce koło południa

Aras - Czw 09 Cze, 2016

lukipeki napisał/a:
Fakt,to palę Ci koronkę :roll:
Wszak Greyjoyowie nie sieją tylko najezdzaja i rabuja :grin:

Mapkę podrzuce koło południa

Lordzie Greyjoy nie godzi się rujnować przyjacielskich stosunków z sąsiadem ...

eSzopiklon - Czw 09 Cze, 2016

Najazdy rozpatrzone:
MAPA

Lannister nie ma ruchów, więc marsz wykonuje Tyrell :arrow: Greyjoy itd...

XD No trudno,jakoś będę musiał z tym żyć

Mój pierwszy ruch z nikim nie koliduje,więc:
M-1: Sh,sh na Sunset Sea

http://npiguet.github.io/...uOYheiYl-SggA..

Germanus - Czw 09 Cze, 2016

ruchy kluchy
player698 - Czw 09 Cze, 2016

Co ja mogę...

Tyrell -> Bolton -> Baratheon -> Stark -> druga kolejka marszy

Bolton :arrow: Stark? XD

Grrr, Bolton -> Martell. W 112 nazywalem Ciebie Starkiem z przyzwyczajenia, nie uznaje zadnych tam Boltonow :D
Nowakl1993 - Czw 09 Cze, 2016

Sorry od rana mnie nie bylo, dopiero wrocilem, wykapie sie i zaraz wrzuce po przemysleniu, 10 min cierpliwosci plox
Germanus - Czw 09 Cze, 2016

prawie 30 minut później... :razz:
Nowakl1993 - Czw 09 Cze, 2016

Nie czepiaj sie ;( m+0 na cracklaw. Sorki ze bez mapki ale z telefonu

player698 napisał/a:
Grrr, Bolton -> Martell. W 112 nazywalem Ciebie Starkiem z przyzwyczajenia, nie uznaje zadnych tam Boltonow :D

Lordzie Bolton,ja bym to potraktował jako obrazę :razz:

Moj ruch nie wplywa na to, co sie stanie.

M+0: rycerz na Boneway, zeton zostaje

nudzi mi się,więc wrzucam mapkę :grin:
http://npiguet.github.io/...YzmsIDgtrbpgIA.

Bolton :arrow: Baratheon :arrow: Tyrell :arrow: Greyjoy :arrow: Baratheon :arrow: Martell :arrow: Tyrell :arrow: Martell

Aras - Pią 10 Cze, 2016

Qń na Greywater Watch
Germanus - Pią 10 Cze, 2016

okręt na południe
http://tinyurl.com/V5SYVXKiGJbtnv1ayaYP

Aras - Pią 10 Cze, 2016

Tyrell teraz?
lukipeki - Pią 10 Cze, 2016

Tak.
Nowakl1993 - Pią 10 Cze, 2016

m-1: sh, sh na blackwater bay

mapa

lukipeki - Pią 10 Cze, 2016

M+0: 2 statki na Golden Sound,dowódca na pw
player698 - Sob 11 Cze, 2016

M+1: Statek na ESS
eSzopiklon - Sob 11 Cze, 2016

mapa

obrońca Lannistera i marsze: :arrow: Baratheon :arrow: Tyrell :arrow: Martell

Germanus - Nie 12 Cze, 2016

czekamy na Lannistera
kajekpl - Nie 12 Cze, 2016

Broni 1 z wieżą
lukipeki - Nie 12 Cze, 2016

Atakował Rodrik Czytacz. Grzebię w 1 talii
eSzopiklon - Nie 12 Cze, 2016

MAPA

ostatnie marsze: Baratheon :arrow: Tyrell :arrow: Martell

Germanus - Nie 12 Cze, 2016

M+0: Knight, Footman, Footman na Crackclaw Point
dowódca na pw

Nowakl1993 - Pon 13 Cze, 2016

mace
Germanus - Pon 13 Cze, 2016

Stannis
gdzie się wycofujesz?

lukipeki - Pon 13 Cze, 2016

To Tyrell sobie poatakował :grin:
Trzeci marsz Martella został, i cp*

dziwi mnie, że atak zostawił na sam koniec. W 80% gier Baratheon wchodzi na CP bo ma tam sensowny punkt mobilizacyjny
co by się stało jakby tyrell wpierw zaatakował a potem przesunął okręty? trochę to dziwne...

player698 - Pon 13 Cze, 2016

Germanus napisał/a:
dziwi mnie, że atak zostawił na sam koniec. W 80% gier Baratheon wchodzi na CP bo ma tam sensowny punkt mobilizacyjny
co by się stało jakby tyrell wpierw zaatakował a potem przesunął okręty? trochę to dziwne...

No czemu, czemu. To chyba oczywiste, czemu. Tyrell chciał mnie zaatakować w Sunspear.
Odbieram to jako "zamach" na niepodległość moich ziem :x

Pytanie, gdzie Tyrell się wycofuje jest niczym nieuzasadnione, bo Tyrell nie może się wycofać nigdzie indziej, niż na Kingswood.

M-1: rycerz i piechur na Kingswood, żeton władzy zostaje. Dowódca na PW u GM-a. Jest 2:2
CP* w Sunspear: statek na SoD, statek do portu.

coś Ty taki wyrywny... a Mountains of the Moon?
Chcial Ci zaatakować stolicę,dlatego ruszył statkami na Blackwater Bay?

jezus maria jaki jestem glupi ;x spojrzalem przed bitwa na tor miecza i uroilo mi sie ze jestem wyzej a patrzylem na? starka :)

cofka na kingswood

Ok, to nie mam więcej nic do powiedzenia xD
eSzopiklon - Pon 13 Cze, 2016

Czekamy na obrońcę Tyrella w kingswood i losuję wydarzenia :grin:

A nie, sorry, jeszcze mobilki kto ma CP*

na razie mapa:
mapa

eSzopiklon napisał/a:
Czekamy na obrońcę Tyrella w kingswood i losuję wydarzenia :grin:

Obrońcę i od razu mobilkę, plus mobilka Boltona, którą może chyba podać niezależnie

lukipeki napisał/a:

Fakt, cóż, w pierwszym momencie myslałem, że co Ty ćpiesz, ale teraz rozumiem, że musiałem brać w momencie pisania posta marihuaninę, a on SLD

Aras - Pon 13 Cze, 2016

White Harbor - port: SH

player698 napisał/a:
lukipeki napisał/a:

Fakt, cóż, w pierwszym momencie myslałem, że co Ty ćpiesz, ale teraz rozumiem, że musiałem brać w momencie pisania posta marihuaninę, a on SLD

Chyba dalej działa :grin:

hm zagra player gerrisa czy nie?;x trojka wygrywam, innymi przegrywam ;x

eh juz zmasakrowany w 1 turze ;x niech bedzie

dla dociekliwych pierw zagralem statkiem, bo nie mialem czasu i rzucilem marszem na odwal, glupota jak zawsze ;x

niechze bedzie moja 3ka, pytanie czy dla martella wiecej wart jest kruk czy jednostki :P

Obstawiam jednostki :razz:
eSzopiklon - Pon 13 Cze, 2016

Był Areo Hotah, wszystko ginie Tyrellowi. Więc tylko mobilka Tyrella i wydarzenia

mapa

Najważniejszy jest dla mnie Quentyn ;)

dwa statki na ciesnine

gra Tyrella jest co najmniej zadziwiająca :roll:
Aras - Pon 13 Cze, 2016

mobilka tyrella, podliczyłem koronki

to wydarzenia :wink:

Proszę Bogów o Grę o Tron, o nic więcej

modły trzeba było wcześniej, teraz już Utopiony Bóg dawno zadecydował! :wink:

lukipeki napisał/a:
modły trzeba było wcześniej, teraz już Utopiony Bóg dawno zadecydował! :wink:

Panie, pierwsza talia. Na tym, że tam nic się nie dzieje mi nie zależy, to było do przewidzenia. Chcę jedynie Grę o Tron, reszta to milczenie

Nie doceniasz, jakie wpływy ma Utopiony Bóg :roll:

lukipeki napisał/a:
Nie doceniasz, jakie wpływy ma Utopiony Bóg :roll:

Wpływy Urojonego Boga sięgają zaledwie pierwszej talii, która mnie nie obchodzi.

Chyba, że w ostatniej chwili Urojony Bóg zdecydował się jednak na sięgnięcie po drugą talię, co jest niemożliwe, bo musiałby najpierw ogłosić publicznie, że to zrobił...

kajekpl - Pon 13 Cze, 2016

Greyjoy nie powinien mieć 8 ŻW?
lukipeki - Wto 14 Cze, 2016

nie :razz:
player698 - Wto 14 Cze, 2016

Wszystko się zgadza, na początku tury Greyjoy spalił Boltona, potem zyskał 3 żetony władzy.
Germanus - Wto 14 Cze, 2016

więc czekamy na wydarzenia
eSzopiklon - Wto 14 Cze, 2016

Wydarzenia:
1. Ostatnie dni lata [Dzicy] Nic się nie dzieje.
2. Mroczne skrzydła, mroczne słowa [Dzicy] Posiadacz żetonu Kruka Posłańca wybiera, czy: a) wszyscy licytują o pozycje na trzech torach Wpływów b) wszyscy pobierają po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontrolują lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.
3. Nawałnica mieczy [Dzicy] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Obrony.

Tyrell decyduje co robimy z 2 kartą.

Przesunąłem dzikich i znaczek tury: mapa

Widzę,że dzicy na propsie :cool: Mance zaciera swoje sprytne rączki
Proszę lorda Tyrella,aby podjął jedyną słuszną decyzję,biorąc pod uwagę,ile koronek zyskaliby jego sąsiedzi,a zarazem wrogowie

Aras - Wto 14 Cze, 2016

Nieśmiało proponuję żeby nic się nie działo ;)

1. Nieśmiało sugeruję, że jego wrogowie przestają być jego wrogami, bo główne zagrożenie zostało zneutralizowane
2. Nieśmiało sugeruję, że Lord Geyjoy czuje się za dobrze
3. Nieśmiało sugeruję, że Lord Geyjoy jest największym manipulatorem na forum

Nowakl1993 - Wto 14 Cze, 2016

no to zbieramy zetony ...

...a teraz uspokojcie oddech :P nic sie nie dzieje

Rozumiem, ze decyzja jest taka, ze zbieramy zetony, pierwsze slowo sie liczy. Prosze nie nadinterpretowac, mialo byc jasno pisane, kto co robi

Co to, przedszkole? Pierwsze słowo do dziennika, drugie do śmietnika?
Jest napisane jasno i wyraźnie: nic się nie dzieje, początek to troll :wink:

Czyli mapa wygląda tak samo jak przed wydarzeniami. Zatem zachęcam do wysyłania rozkazów i przypominam że gramy bez obrony

lukipeki napisał/a:
Co to, przedszkole? Pierwsze słowo do dziennika, drugie do śmietnika?
Jest napisane jasno i wyraźnie: nic się nie dzieje, początek to troll :wink:

Tak. Byly przedtem pretensje o to, ze jest niejasno okreslone, kto co zrobil, szczegolnie w wypadku Lorda Tyrella, trzymajmy sie tego.

Szybko Wam poszło :wink:

MAPA z rozkazami

Zaczynamy oczywiście od decyzji Kruka a potem palimy :grin:

Germanus - Wto 14 Cze, 2016

ja tradycyjnie palę się ze wstydu
kajekpl - Sro 15 Cze, 2016

Pale Golden Sound. I ostrzegam Was wszystkich, że za chwilę Greyjoy wygra.
Aras - Sro 15 Cze, 2016

http://npiguet.github.io/...OSxquCnjOGGkA..
Nowakl1993 - Sro 15 Cze, 2016

moje palenie bez efektu
player698 - Sro 15 Cze, 2016

kajekpl napisał/a:
Pale Golden Sound. I ostrzegam Was wszystkich, że za chwilę Greyjoy wygra.

Ciężko, zeby nie wygrał, skoro zamiast próbować się bronić cały czas tylko i wyłącznie zbierasz żetony. Nie mówiąc już o tym, że w pierwszej turze nie wykorzystałeś możliwości mobilizacji

lukipeki - Sro 15 Cze, 2016

Też tego nie rozumiem, póki co Lannister swoją grą w zasadzie mi się podkłada.
Nie wiem też czemu Aras zabrał mi koronkę, a dodał Lannisterowi po tym, jak spalił on moje wsparcie,także poprawiam to :razz:

I palę wsparcie Lannistera w Riverrun. Palę też najazd Martella, żeby nie musiał sam palić się ze wstydu. Baratheon już wcześniej się spalił, więc marsz Tyrella teraz.

http://npiguet.github.io/...eqgn-O-huSAgA..

piechur z reach na kingswood, wspieram sie
Aras - Sro 15 Cze, 2016

lukipeki napisał/a:
Też tego nie rozumiem, póki co Lannister swoją grą w zasadzie mi się podkłada.
Nie wiem też czemu Aras zabrał mi koronkę, a dodał Lannisterowi po tym, jak spalił on moje wsparcie,także poprawiam to :razz:

Też nie wiem dlaczego, wytłumaczeniem może być tylko brak kawy :lol: :oops:

Formalnosc z tym paleniem, tyle, ze to ja pale Ciebie, a nie Ty mnie - kolejnosc ruchow. Wole byc najezdzajacym, a nie najezdzanym :D

Edit: broni Bastard, wycofuje sie na Boneway. Dziekuje za drobna pomoc w wycofaniu sie tam, dziekuje za wzmocnienie Quentyna ;)

Edit 2: istnieje opcja, ze Tyrell zagral Margaery, w co watpie, ale chetnie to zobacze.

M-1: fm na Stoney Sept, fm na Pyke
Nie wiem tylko kto atakował na Kingswood

http://npiguet.github.io/...OGMmuiEs-qxpA..

Aras - Sro 15 Cze, 2016

M+0 FM na Castle Black

http://npiguet.github.io/...uaNkOaZtOSygA..

atakowal fossoway

chyba nic nie stoi na przeszkodzie zebym juz mobilizowal? konik na old town

Germanus - Sro 15 Cze, 2016

m-1: SH na Shipbreaker Bay
jest 0:4 na tę chwilę
dowódca na pw

To teraz ja
Wszystko z Pyke na Lannisport, dowódca na PW

Wyczuwam Paxtera w powietrzu

lukipeki napisał/a:
To teraz ja
Wszystko z Pyke na Lannisport, dowódca na PW

dokładnie tak :wink:
Aras - Sro 15 Cze, 2016

M+1 FM na Seagard
http://npiguet.github.io/...OKoguS6semAgA..
wpisałem atakującego Tyrella i jego mobilkę

broni krolowa cierni

powiedzcie mi od razu co oznacza "home area"na karcie margaery? Teren na ktorym mam jednostki na start?

Nowakl1993 napisał/a:
broni krolowa cierni

powiedzcie mi od razu co oznacza "home area"na karcie margaery? Teren na ktorym mam jednostki na start?

Stolica, czyli Wysogród.

eSzopiklon - Sro 15 Cze, 2016

shipbreaker atakował Davos
mapa

obrońca Lannistera :arrow: ruch Baratheona :arrow: mobilki kto ma

Po mobilce Martella

Podkłada ? Żadnych szans na obronienie Lannisportu nie miałem. Zbiera koronki? Jedyne co może mi pomóc to licytacja.
Przeanalizuj sobie grę Lannisterem i zobacz, że nic się nie da zrobić. Greyjoy ma miecz i najsilniejszą kartę na łapie która w tej chwili ma siłę 9! Jedynie co ratuje Lannistera to licytacja w pierwszej rundzie, oczywiście jeszcze mobilka jak Greyjoy źle zagra - ale tak się nie stało. Nawet znając ruchy nie zagrasz tych 2 tur lepiej. Pozdrawiam.
Broni Kevan

kajekpl napisał/a:
Podkłada ? Żadnych szans na obronienie Lannisportu nie miałem. Zbiera koronki? Jedyne co może mi pomóc to licytacja.
Przeanalizuj sobie grę Lannisterem i zobacz, że nic się nie da zrobić. Greyjoy ma miecz i najsilniejszą kartę na łapie która w tej chwili ma siłę 9! Jedynie co ratuje Lannistera to licytacja w pierwszej rundzie, oczywiście jeszcze mobilka jak Greyjoy źle zagra - ale tak się nie stało. Nawet znając ruchy nie zagrasz tych 2 tur lepiej. Pozdrawiam.
Broni Kevan

Polecam spojrzeć do 112, gdzie grałem... Lannisterem właśnie. ;)

player698 napisał/a:
Nowakl1993 napisał/a:
broni krolowa cierni

Stolica, czyli Wysogród.

home area - teren z namiestnikiem oraz stolica. Czyli tam gdzie jest Twój herb

eSzopiklon - Sro 15 Cze, 2016

Lannisport atakował Victarion, Lannister przegrywa remis i traci pachołka
mapa

został ostatni ruch Baratheona i mobilka Boltona

A i Greyjoy jeszcze decyduje co robi ze statkiem w Lannisporcie

Aras - Sro 15 Cze, 2016

Niszczy - więcej niż 6 chyba mieć nie może

Wstrzymam się z mobilką do ruchu Bara, może łaskawie odpisze na kruka ;)

player698 napisał/a:

Ale co Ty porównujesz - szambo z perfumerią? W 112 Greyjoy zagrał totalne gówno, w dodatku w ogóle Cię nie zaatakował, więc nie rozumiem odpowiedzi? Przejrzyj sobie naszą grę i spróbuj inne rozkazy położyć niż te co ja kladłem. Nic Ci to nie da, kompletnie nic nawet jeśli znasz rozkazy Greyjoy'a. Więc stwierdzenie, że się podkładam jest idiotyczne

już odpisałem że idę na leża zimowe i najazdy Twego okrętu mnie niepokoją
M+0:
Widow's Watch: Footman
white harbor: Knight, Footman

wspieram się
jest 4 do 2 dla mnie
dowódca na pw

player698 - Czw 16 Cze, 2016

kajekpl napisał/a:
player698 napisał/a:

Ale co Ty porównujesz - szambo z perfumerią? W 112 Greyjoy zagrał totalne gówno, w dodatku w ogóle Cię nie zaatakował, więc nie rozumiem odpowiedzi? Przejrzyj sobie naszą grę i spróbuj inne rozkazy położyć niż te co ja kladłem. Nic Ci to nie da, kompletnie nic nawet jeśli znasz rozkazy Greyjoy'a. Więc stwierdzenie, że się podkładam jest idiotyczne

Bo też prowadziłem inną dyplomację, to już są drobiazgi, ale one potem decydują o całej grze. To, że tam Greyjoy zagrał słabo to jedno, ale to, że postawiłem na trochę inną politykę (tu mam na myśli głównie fakt, co zrobiłem z King's Landing i jak pokierowałem grą na południu, co miało wpływ na dalsze wydarzenia na zachodzie... ale to opowieść na inną okazję). W tym konkretnym wypadku dziwi mnie fakt, że mając najwięcej koronek jeszcze spróbowałeś zbierać je w Harrenhal - ale rozumiem motywację, tak więc życzę dobrej licytacji.

lukipeki - Czw 16 Cze, 2016

Ja z kolei nie sieję i nie dyskutuję tylko robię gnój, statek ginie gdyż jak zauważył Aras już mam 6.
W sumie jak Bolton poda obrońcę, to chyba można losować wydarzenia
http://npiguet.github.io/...rqF7KiF5Iei7pCy

Aras - Czw 16 Cze, 2016

Taaaak zanurzmy się w odmętach bezsensownej agresji ku uciesze GJ ...

Broni 2ka z mieczem
http://npiguet.github.io/...e28ueSCqOOhmdmA

Germanus - Czw 16 Cze, 2016

u mnie bastard
rekwiruję łajbę.

eSzopiklon - Czw 16 Cze, 2016

Cytat:
Broni 2ka z mieczem

Z tego co widzę to z wieżą :wink:

Mapa przed wydarzeniami

Wydarzenia:
1. Tron ostrzy [Dzicy] Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu wybiera, czy: a) wszyscy przesuwają żetony Zaopatrzenia i redukują armie b) wszyscy werbują jednostki lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.
2. Starcie królów Licytujcie pozycje na trzech torach Wpływów.
3. Uczta dla wron [Dzicy] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Umocnienia Władzy

Więc zaczynamy od ataku dzikich za 12, a co dalej to zdecyduje Lannister :wink:

Dostępne żetony:
Baretheon : 7
Bolton: 9
Lannister : 15
Martell : 7
Tyrell : 5
Greyjoy : 10

O ja jebie,pakuje manatki xD

mój Mance :(

Germanus napisał/a:
mój Mance :(

Spadnie do 8, jak dobrze pójdzie

Nowakl1993 - Czw 16 Cze, 2016

zegnaj ptaszynko :C

Nowakl1993 napisał/a:
zegnaj ptaszynko :C

Aras - Czw 16 Cze, 2016

Mobilizacja brzmi bardzo zachęcająco
kajekpl - Czw 16 Cze, 2016

zobaczymy co z dzikimi, później decyzja. U mnie poszło

Niestety przegrywacie z Dzikimi:
Greyjoy : 2
Martell : 1
Baretheon : 1
Lannister : 1
Tyrell : 0
Bolton: 0

więc mamy kryzys:
Potok Krwi
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Niszczy 3 ze swoich jednostek, gdziekolwiek.
Pozostali gracze: Niszczą 2 ze swoich jednostek, gdziekolwiek.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Może odzyskać 1 wybraną kartę Rodu ze swojego stosu odrzuconych kart Rodu.

Lannister decyduje kto jest największym przegranym i likwidujemy jednostki

LOL jakie sknery xD poczekam co zniszczy Lannister

lukipeki napisał/a:
LOL jakie sknery xD poczekam co zniszczy Lannister

Serio, bedziesz czekac na to, az Lannister nie zniszczy piechura na Kings Landing i Riverrun?
Niszcze piechura w Sunspear, statek z portu i czekam na mobilke.

Kto ma sie rozwalic? Ja czy Bolton? Sugeruję, abym nie był to ja, bo będe pogrzebany doszczętnie, co zaburzy rówowagę na południu zupełnie i otworzy nie drogę a autostradę do wygranej mojemu przyjacielowi z południa :)

Nowakl1993 napisał/a:
Kto ma sie rozwalic? Ja czy Bolton? Sugeruję, abym nie był to ja, bo będe pogrzebany doszczętnie, co zaburzy rówowagę na południu zupełnie i otworzy nie drogę a autostradę do wygranej mojemu przyjacielowi z południa :)

Ta, chyba przyjacielowi spod czarnej bandery

Aras - Czw 16 Cze, 2016

Nowakl1993 napisał/a:

Chyba patrzymy na różne mapy ... ;)

Jeżeli król zdecyduje że Bolton zgarnia nagrodę trudno - skasuję 3 jednostki, szkoda mi tylko będzie Winterfell jako 6go zamku Greyjoya za dwie rundy

Kolega Tyrell musi usunąć jednostki

Królewska przystań i Riverrun
http://npiguet.github.io/...YDqoL_pp7rkgIA.

Leci też mobilka

Aras - Czw 16 Cze, 2016

castle black i twins
http://npiguet.github.io/...OGUheONt-SggA..

nie wiem czy umiemliczyc, ale jak grey ma miec 6 zamkow jak ma 2 obecnie ;/

mapa

mapa

usuwają jeszcze Baratheon i Greyjoy

done
http://tinyurl.com/uEBVnjTFvjbyYncr5XCf

lukipeki - Pią 17 Cze, 2016

http://npiguet.github.io/...O6UguqBnOe-qQ..
eSzopiklon - Pią 17 Cze, 2016

Cytat:
Leci też mobilka

Król już zarządził mobilkę więc proszę zaciągać wojska :wink:

Nowakl1993 - Pią 17 Cze, 2016

mobilka tyrella
kajekpl - Pią 17 Cze, 2016

Mobilka Lannister
http://npiguet.github.io/...Iqc6oGU4K2P4bSg

lukipeki - Pią 17 Cze, 2016

Grey

http://npiguet.github.io/...p-07pSC6oKW5qep

eSzopiklon - Pią 17 Cze, 2016

dodana mobilka Boltona

mapa

jeszcze Baratheon i Martell i przysyłajcie żetoniki na Tron :wink:

Germanus - Sob 18 Cze, 2016

http://tinyurl.com/EEOV3js76fiOuqLYQm83
player698 - Sob 18 Cze, 2016

Mobilka
eSzopiklon - Sob 18 Cze, 2016

Skoro wszyscy już zrobili mobilkę to poproszę licytację na tron (parę już dostałem, ale nie wszystkie :wink: )

Dostępne żetony:
Baretheon : 6
Lannister : 14
Martell : 6
Greyjoy : 8

O, jak szybko się sprawiliście :wink:

Licytacja o tron:
Lannister : 2
Baretheon : 0
Greyjoy : 0
Martell : 0

Lannister pozostaje na stanowisku króla i rozstawia resztę jak chce :wink:

To teraz czas na Ostrze :grin:

Dostępne żetony:
Lannister : 12
Baretheon : 6
Martell : 6

kajekpl - Sob 18 Cze, 2016

Bolton
Baratheon
Tyrell
Martell
Greyjoy
Coś mi się wydaje że powinienem mieć 15 żetonów, a po licytacji Tronu 13

Cytat:
Coś mi się wydaje że powinienem mieć 15 żetonów, a po licytacji Tronu 13

Miałeś 15, -1 na dzikich, -2 na tron to zostaje 12

lukipeki - Sob 18 Cze, 2016

Taki bogaty, a jeszcze sknerzy :cry:

Wyniki licytacji o miecz:

Lannister : 6
Baretheon : 2
Bolton : 2
Greyjoy : 0

Lannister decyduje o remisach

To jeszcze tylko ptak i na razie koniec z tymi licytacjami :wink:

Bolton: 7
Lannister : 6
Martell : 5
Baretheon : 4

kajekpl - Sob 18 Cze, 2016

Tak jak napisane może być

Licytacja o kruka:
Lannister : 5

Podejrzewam że Lannister ustali taką kolejność więc nanoszę na mapę. Jeśli będzie inaczej to proszę o poprawienie.

MAPA po wydarzeniach. Zapraszam do wysyłania rozkazów :wink: (przypominam że bez koron)

lukipeki - Sob 18 Cze, 2016

Kajam się i odejmuję sobie żetony

http://npiguet.github.io/...uGwmOuBjOiAgA..

Cytat:
Kajam się i odejmuję sobie żetony

Tak to jest jak się zmienia decyzję w ostatniej sekundzie to potem zapominam odjąć :razz:

eSzopiklon - Nie 19 Cze, 2016

Lord Bolton odnalazł się szybciej niż zapowiadał i mam już komplet rozkazów :wink:

MAPA z rozkazami

Kruk decyduje co robi, a potem najazdy.
Z tego co widzę to najazdy w Białym porcie, cailin, stoney sept, i portach będą bez efektu. Także do rozpatrzenia zostają najazdy: Baratheona na narrow sea, Tyrella na shipbreaker i Greyjoy'a na Ironmans

Edit: na shipbreaker się nie dodał, ale jest tam najazd, nie chce mi się jeszcze raz wklejać mapy, zwłaszcza że pewnie zostanie zaraz spalony :wink:

Germanus - Nie 19 Cze, 2016

eSzopiklon napisał/a:
Edit: na shipbreaker się nie dodał, ale jest tam najazd, nie chce mi się jeszcze raz wklejać mapy, zwłaszcza że pewnie zostanie zaraz spalony :wink:

tak własnie się stało

Aras - Nie 19 Cze, 2016

Na północy to już chyba możemy zaczynać? ruchy nie wpłyną na Lannistera ;)

wszystko z winterfell na white harbor, atakuje ramsey

lukipeki - Nie 19 Cze, 2016

Palę wsparcie w Greywater Watch
Zmieniam palenie w Stoney Sept na M+0

eSzopiklon - Nie 19 Cze, 2016

mapa po najazdach i pierwszym ruchu Boltona
kajekpl - Nie 19 Cze, 2016

M+1 to Stoney Sept. Karta pw.
http://npiguet.github.io/...JeE67Kg6JyE7bSA

eSzopiklon - Pon 20 Cze, 2016

obrońca Greyjoy :arrow: obrońca i ruch Baratheon :arrow: ruch Tyrell itd...
lukipeki - Pon 20 Cze, 2016

Euron

Atakował Ilyn Payne, czyli Lannister nie ma szans nawet jeśli by użył miecza bo przegrywa 4:6. Wieża ginie, piechur cofa się na riverrun
mapa

obrońca i ruch Baratheon :arrow: ruch Tyrell itd...

:lol: :lol: :cool: :cool:

Na lądzie też niepokonani!

Germanus - Pon 20 Cze, 2016

coś źle zapamiętałem ramseya :/
melisanre
płacę 4 i biore Stannisa

M-1: Sh, Sh na Shipbreaker Bay
dowódca na pw

mapa

obrońca i ruch Tyrella :arrow: Martell :arrow: Greyjoy

player698 - Pon 20 Cze, 2016

Jeżeli Lord Baratheon chce, to go wspieram.

nie chce:)
Nowakl1993 - Pon 20 Cze, 2016

:( margaery

Stannis wygrywa i usuwa Ci wsparcie z blackwater bay oraz Martella z ESS, musisz wycofać na blackwaer bay
Więc możesz od razu dodać swój ruch
mapa

Nowakl1993 - Pon 20 Cze, 2016

konik ze starego miasta do stolicy mapa
player698 - Pon 20 Cze, 2016

M+0: piechur i rycerz na Kingswood. Jest 3:2, gram Gerrisa, wygrywam i przesuwam się na Torze Królewskiego Dworu.

Lord Tyrell decyduje się, czy cofa się na Reach, czy na Crackclaw, także decyduje o tym, czy broni Willas, czy Paxter.

Mapka

Cytat:
Lord Tyrell decyduje się, czy cofa się na Reach, czy na Crackclaw, także decyduje o tym, czy broni Willas, czy Paxter

A w międzyczasie Greyjoy może zrobić ostatni ruch w tej serii bo chyba nie koliduje :wink:

Wolę poczekać,żeby wiedzieć na czym stoję,bo nie wiem co mam zrobić :razz:
Nowakl1993 - Wto 21 Cze, 2016

paxter, cofam na reach ;/
lukipeki - Wto 21 Cze, 2016

M+0: fm na Blackwater

http://npiguet.github.io/...7fvu6XQuOWjqA..

eSzopiklon - Wto 21 Cze, 2016

No to druga seria :wink: zaczynamy od Lannistera, potem Bolton itd...
Aras - Wto 21 Cze, 2016

To ja sobie jeszcze myknę przed Lannisterem bo nie koliduje, a i GJ jeszcze nie atakuje ;)

M+0 FM na Twins

kajekpl - Wto 21 Cze, 2016

Atak na Blackwater koniem zostawiam żeton i pion na Crackclaw Point http://npiguet.github.io/...OGAiOeGoe-osg.. karta pw

Proszę Tyrella o wsparcie
W zamian pomogę się przewinąć

player698 - Wto 21 Cze, 2016

<pusty post, sorry>

Prosze, daj wsparcie Lannisterowi, bo Greyjoy jest za mocny, nie widac osoby, ktora moglaby go powstrzymac. Nie daj sie manipulacjom Greyjoy'a, co jest dla niego typowe.

A Ty jesteś Lannister? On nawet sam nie chciał wsparcia.
Z punktu widzenia wyniku bitwy to wsparcie nie ma żadnego znaczenia. Chcę wiedzieć jedynie,czy lord Tyrell dalej chce zachować przyjazne stosunki między nami,i skorzystać np w postaci przewiniecia,oraz również później

Alternatywą jest słuchanie Martella,który Cię ciśnie od początku gry,i kasuje Ci jednostki :wink:

lukipeki napisał/a:
A Ty jesteś Lannister? On nawet sam nie chciał wsparcia.
Z punktu widzenia wyniku bitwy to wsparcie nie ma żadnego znaczenia. Chcę wiedzieć jedynie,czy lord Tyrell dalej chce zachować przyjazne stosunki między nami,i skorzystać np w postaci przewiniecia,oraz również później

Alternatywą jest słuchanie Martella,który Cię ciśnie od początku gry,i kasuje Ci jednostki :wink:

Ma. Jezeli Lannister zagral Davena, a Ty zagrasz Victariona, to wtedy wsparcie Tyrella decyduje o bitwie.

Nie mam Victariona,cala Twoja teoria więc upadła
Nowakl1993 - Wto 21 Cze, 2016

chetnie skorzystam z mozliwosciprzewiniecia;)

To broni Asha,dziękuję
bez kart jest 2:1 dla mnie

Atakował Daven, więc z kartami 4:3 dla Greyjoya, ale Lannister może użyć miecza i wygrać. Jednakże mi nic o tym nie mówił więc trzeba poczekać aż sam odpowie.
I co się stało z marszem w Harrenhal? Lannister już sam go zdjął czy ktoś przypadkiem go usunął :wink: ?

kajekpl - Wto 21 Cze, 2016

Szkoda ze miecz muszę używać i z 0 Greyjoy wygra Seagard. Tyrell dobrze ze mu się podkladasz... używam miecza. Harrenhal powinien być marsz
Aras - Wto 21 Cze, 2016

kajekpl napisał/a:
i z 0 Greyjoy wygra Seagard

nic mi o tym nie wiadomo ...

Martell straszy kartami których nie mam,Lannister zamkami których nie mogę zdobyć... nie jesteście przekonujący :razz:

Wycofuje się na Searoad Marches

Aras - Wto 21 Cze, 2016

lukipeki napisał/a:
Martell straszy kartami których nie mam,Lannister zamkami których nie mogę zdobyć... nie jesteście przekonujący :razz:

Ten akurat możesz, tyle że nie w tej turze ;)

Ale na pewno nie z 0 :razz:

mapa
kolej Baratheona, później Tyrell i dalej, wiecie jak :wink:

W momencie patrzenia na forum nie miałem pojęcia, że wykorzystałeś już Victariona. No, ale nawet jakby. Serio, jesteś na tyle potężny i jeszcze Tobie mało? ;)

A Tyrellowi gratuluję podania Greyjoy'owi stolicy jak na talerzu (a przynajmniej powodu do jej zdobycia, czyli "przewinięcie się". To jest trzecia gra, w której widzę, jak dajesz się skłonić do planów lukipekiego za małe korzyści. Enough is enough

Germanus - Sro 22 Cze, 2016

M+0: FM na White Harbor
wspieram się,dowódca na pw

lukipeki - Sro 22 Cze, 2016

player698 napisał/a:
W momencie patrzenia na forum nie miałem pojęcia, że wykorzystałeś już Victariona. No, ale nawet jakby. Serio, jesteś na tyle potężny i jeszcze Tobie mało? ;)

A Tyrellowi gratuluję podania Greyjoy'owi stolicy jak na talerzu (a przynajmniej powodu do jej zdobycia, czyli "przewinięcie się". To jest trzecia gra, w której widzę, jak dajesz się skłonić do planów lukipekiego za małe korzyści. Enough is enough

Mam kartę o sile max 1, z marszu mogę zdobyć max 6, Tyrell ma na stolicy więcej obrony bez karty

Rozumiem że wszyscy mają ze mną jakiś problem,bo mam dobrą pozycję,ale proszę nie pisać takich bzdur,bo nie wiem czemu to ma służyć,każdy chyba liczyć umie

player698 - Sro 22 Cze, 2016

lukipeki napisał/a:
player698 napisał/a:

Mam kartę o sile max 1, z marszu mogę zdobyć max 6, Tyrell ma na stolicy więcej obrony bez karty

Rozumiem że wszyscy mają ze mną jakiś problem,bo mam dobrą pozycję,ale proszę nie pisać takich bzdur,bo nie wiem czemu to ma służyć,każdy chyba liczyć umie

M-1 gdziekolwiek na Boltona, grasz Qarla, następnie wjazd wszystkim na Highgarden i Aeron. Liczyć najwyraźniej umiem.

Genialne, tracę piechura z Boltonem, oddaję Lannisport Lannisterowi, i przegrywam 9:9 na remisie z Tyrellem,tracąc przy okazji całą armię z Lannisportu która nie ma się gdzie wycofać.

Tak jak pisałem,wierutne bzdury,tak samo wykonalne jak mój jakiś wjazd z 0 na Seagard,cokolwiek to znaczy

Aras - Sro 22 Cze, 2016

Germanus napisał/a:
M+0: FM na White Harbor
wspieram się,dowódca na pw

Broni Black Walder [2]
Był Mance czy Snow?

Germanus - Sro 22 Cze, 2016

mance, wsparcie było jako podpucha :lol:
Aras - Sro 22 Cze, 2016

Germanus napisał/a:
mance, wsparcie było jako podpucha :lol:

tak też myślałem, trzeba było grać Reek'a ;)

http://npiguet.github.io/...o3jgYDih4DknYA.

Zgodnie z obietnicą, piechur z Pyke na Wysogród, gram Qarla, zdobywam 3 żetony, przewijam Tyrella i cofam się na Pyke

http://npiguet.github.io/...uaCgOSOi-C6gA..

Wyprzedziłem Martella, ale nasze ruchy i tak nie kolidują :wink:

Sorry za opóźnienie.

M-1: KN, KN na Boneway, FM na Storms End. Karta na PW u prowadzącego.

Lannister czeka na obrońcę Baratheona?

lukipeki napisał/a:
Lannister czeka na obrońcę Baratheona?

Nie ma po co czekać, jego ostatni ruch nie koliduje z dowódcą Baratheona.

Po ruchu Lannistera zostaje Bolton i Greyjoy

Germanus - Czw 23 Cze, 2016

u mnie broni Axell
player698 - Czw 23 Cze, 2016

Atakował Doran Martell
eSzopiklon - Czw 23 Cze, 2016

Czyli ostatnia seria, Lannister :arrow: Bolton :arrow: Greyjoy

mapa

kajekpl - Czw 23 Cze, 2016

Zdejmuje rozkaz
Aras - Czw 23 Cze, 2016

FM na tMotM
http://npiguet.github.io/...uOTgcKH4Keu5Yyg

lukipeki - Czw 23 Cze, 2016

M+1: Kn na Riverrun, kn zostaje, i fm na Flint's Finger

Gram Aerona,nie korzystam ze zdolności, jest 5:0, Lannister zużył miecz, więc wygrywam cokolwiek rzuci

http://npiguet.github.io/...rya5oKA5I6A4LqA

eSzopiklon - Czw 23 Cze, 2016

Czyli czekamy na obrońcę Lannistera i losuję wydarzenia :wink:
kajekpl - Pią 24 Cze, 2016

Wyrzucam Qubryna (0) i tym samym dziękuję Tyrellowi za pomoc dla Greyjoya
player698 - Pią 24 Cze, 2016

kajekpl napisał/a:
Wyrzucam Qubryna (0) i tym samym dziękuję Tyrellowi za pomoc dla Greyjoya

Dołączam się do podziękowań, góra dwie kolejki i możemy kolejną koronę oddawać Greyjoy'owi

eSzopiklon - Pią 24 Cze, 2016

Czyli wydarzenia:
1. Zaopatrzenie Przesuńcie żetony Zaopatrzenia. Zredukujcie armie, które przekraczają limit Zaopatrzenia.
2. Ostatnie dni lata [Dzicy] Nic się nie dzieje.
3. Kryzys! Dzicy atakują Westeros.

MAPA
Policzyłem beczki, nikt nie musi nic redukować.

A więc następuje atak dzikich za 10, kogo stać niech wyśle żeton :wink:

Dostępne żetony:
Greyjoy : 3
Martell : 4
Lannister : 0

Aras - Pią 24 Cze, 2016

Bolton stawia wszystko na dzikich! :lol:
lukipeki - Pią 24 Cze, 2016

Szkoda czasu na licytację,ja daję 1,niech Martell też napisze ile daje i tyle

Wyczuwam Spłatę Długów, przez co stracę wszystkie swoje żetony, niestety.

Rzucam 1.

Tym razem przeczucie Cię zawiodło :wink:

Miasto Złotej Kompanii
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Musi wycofać wszystkie jednostki z losowej Twierdzy lub Zamku który posiada (zachowując normalne zasady dotyczące odwrotów). Na tym obszarze zostaje umieszczony neutralny garnizon o sile 4. Jednostki nie są rozbite po przeprowadzeniu odwrotu.
Pozostali gracze: Nic się nie dzieje
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Może mobilizować wojska (zgodnie z normalnymi zasadami mobilizacji) na jednym z kontrolowanych przez siebie obszarów, na którym znajduje się Zamek lub Twierdza.

Oczywiście przegrywacie 2:10
Lannister decyduje kto jest jedynym przegranym tego kryzysu (oprócz oczywiście Greyjoya i Martella)

Aras - Pią 24 Cze, 2016

Losowa twierdza/zamek oznacza losowanie przez GM'a?
Germanus - Pią 24 Cze, 2016

tak

Tyrell

kajekpl napisał/a:
Tyrell

Ja pierdzielę, nie skomentuję tego, pół dnia pisania z Barą, Tyrellem i Boltonem tylko po to, abyś zniweczył wysiłek montowania koalicji anty-Greyjoy'owskiej.

Jakkolwiek brzmi to śmiesznie, trzeba było wybrać siebie - w Królewskiej nie było jednostek, Harrenhal lepiej by się obroniło, mając garnizon, zaś jakbyś stracił Crackclaw, to nie byłoby zbytnio przykro. Ba, nawet można było wrzucić Barze, który ma zamki oddalone od Tyrella.

A teraz wystarczy wylosowanie Highgarden, Greyjoy zajmuje i mamy duży problem, bo nie widzę nawet, czym tu Tyrell miałby logicznie odbijać.

Pierdzielę to, niech Greyjoy wygrywa grę.

Nie wdaję się w koalicję antygreyjoyowskie,ale wydaje mi się,że nikt nie lubi,jak mu się dyktuje,jak ma grać,zaznaczając przy tym,że gra chujowo :razz:

lukipeki napisał/a:
Nie wdaję się w koalicję antygreyjoyowskie,ale wydaje mi się,że nikt nie lubi,jak mu się dyktuje,jak ma grać,zaznaczając przy tym,że gra chujowo :razz:

Nie to, że coś, ale są pewne sytuacje w grze, które wymagają wyższego dobra niż to, czy ma się wolność w podejmowaniu decyzji czy nie. Tutaj akurat nie ma jeszcze bezpośredniego zagrożenia, w porządku, masz zaledwie cztery zamki. Ale trzeźwa ocena sytuacji pozwala zauważyć, że Tyrell jest w tym wypadku główną równowagą dla Greyjoy'a. Poprawcie mnie, jeśli się mylę ;) (tak więc, niech nikt mnie nie poprawia :D )
Nie zaznaczam, że gra chujowo; jeśli grałby chujowo, to bym już dawno to napisał. Wg mnie kajek jest dobrym graczem, który ma potencjał (np. w #111, gdzie prowadzę grę, wg mnie grał dobrą partię). Jednakże, tutaj popełnił słabe posunięcie i zwróciłem na to uwagę.

Wygrywaj, jak dasz radę, póki co wszyscy Tobie sprzyjają, nikt nawet palcem nie kiwnął na anihilację Lannistera, także tego.

Wylosowałem Highgarden, przykro mi Lordzie Tyrell ale musisz wycofać jednostki ze stolicy

mapa dodałem garnizon

Po wycofaniu Tyrella zapraszam do wysyłania rozkazów :wink:

Nowakl1993 - Pią 24 Cze, 2016

wycofuje sie na dornijskie pogranicze :(

Czyli ostatecznie mapa wygląda tak:
mapa

nie da się zdjąć żetonu z Wysogrodu, ale zakładam że skoro jest tam garnizon neutralny to jeśli ktoś będzie chciał go zdobyć to nie wywołuje bitwy z Tyrellem tylko po prostu zdobywa za 4, tak jak np. Orle gniazdo?

Chciałbym tylko zaznaczyć, że od 2giej tury pisze wam, że Greyjoy wygra tą grę, nie mówiąc już o tym, że przed startem gry opisałem dokładnie taki scenariusz Tyrellowi jeśli on nie wróci statkami na "swoje" morza. Paradoksalnie Tyrell zagrał najgorzej że wszystkich i to nie on ma jakiekolwiek szanse na przeszkodzenie Greyowi, tylko Stark. Najlepiej jest siedzieć z tyłu, komentować, każdemu pisać co ma robić i nagle zdobyć 7 zamków... Weźcie odpuśćcie swoje wojny i bijcie Greyjoya, a nie mydlicie mi tu oczy

Walka z garnizonem jest traktowana jak bitwa,tylko nie zuzywasz karty

Cytat:
Walka z garnizonem jest traktowana jak bitwa,tylko nie zuzywasz karty

Czyli tak jak myślałem i napisałem, tylko chciałem żeby była jasność :wink:

kajekpl napisał/a:
Chciałbym tylko zaznaczyć, że od 2giej tury pisze wam, że Greyjoy wygra tą grę, nie mówiąc już o tym, że przed startem gry opisałem dokładnie taki scenariusz Tyrellowi jeśli on nie wróci statkami na "swoje" morza. Paradoksalnie Tyrell zagrał najgorzej że wszystkich i to nie on ma jakiekolwiek szanse na przeszkodzenie Greyowi, tylko Stark. Najlepiej jest siedzieć z tyłu, komentować, każdemu pisać co ma robić i nagle zdobyć 7 zamków... Weźcie odpuśćcie swoje wojny i bijcie Greyjoya, a nie mydlicie mi tu oczy

Bo polecę na Greyjoy'a z jednym statkiem, potem na Searoad Marches etc. - widzę to samo, tylko moja dyplomacja z Tyrellem jest nieskuteczna od pierwszej tury, a ja sam nie jestem w stanie jakkolwiek wesprzeć Ciebie. A samemu nie mogłem skutecznie zacząć czegokolwiek przeciwko Greyjoy'owi, skoro moja granica z Tyrellem była w stanie alarmowym. Pewnie nadal jest, bo nie wiem, czy jest opcja montowania koalicji w tym momencie, kiedy jest za późno.

Aras - Nie 26 Cze, 2016

Na kogo czekamy?
eSzopiklon - Nie 26 Cze, 2016

Mam dopiero 3/6, więc może się szykuje jakiś większy plan :wink:
lukipeki - Nie 26 Cze, 2016

koalicja antygreyjoyowska jakoś nie może się dogadać :lol:
player698 - Nie 26 Cze, 2016

Wiecie co...
Nowakl1993 - Nie 26 Cze, 2016

Taa, Twoja dyplomacja ze mna lezy :D zrobilem w 1 turze dokladnie to, co obiecywalem, nawet zeby udowodnic ze nie mam zamiarow wbijac na poludnie bezmyslnie szybko przesunalem statki i co? skasowales mi pacholkow rozbitych, naprawde przyjaznie ;d
player698 - Nie 26 Cze, 2016

Czasami liczy się sam zamiar :x
Aras - Pon 27 Cze, 2016

Coś się ruszyło? GJ przestał knuć z Barą i Tyrellem? ;)
lukipeki - Pon 27 Cze, 2016

Moje już były wśród tych 3 na 6 :razz:
Aras - Pon 27 Cze, 2016

Moje też
PS rozbieracie mnie z Barą teraz czy w ostatniej rundzie? :lol:

eSzopiklon - Pon 27 Cze, 2016

Wszyscy przysłali, tylko jedne są do poprawy z powodu nadmiaru rozkazów z gwiazdką i na razie czekam na odpowiedź...

Aras napisał/a:
Moje też
PS rozbieracie mnie z Barą teraz czy w ostatniej rundzie? :lol:

A może w przedostatniej? :lol:

eSzopiklon - Pon 27 Cze, 2016

Mapa z rozkazami:

MAPA

Kruken decyduje co robi :wink: , potem palenie Baratheona, pozostałe najazdy nie mają co palić

Germanus - Pon 27 Cze, 2016

nie chcę ryzykować.
palę Szlak Kości

Zmieniam najazd na WSS na obronę
Aras - Pon 27 Cze, 2016

lukipeki napisał/a:
Zmieniam najazd na WSS na obronę
Widzę,że lord Bolton koniecznie chce stracić Winterfell :grin:

Zupełnie nie wiem o co chodzi ;)

A miałem powrzucać CP albo wsparcia żebyś je popalił zaraz? ;)

Zobaczymy, jak nie wiesz to bardzo się cieszę :wink:
player698 - Pon 27 Cze, 2016

Pisałem tobie na PW, że to dla Tyrella. Vivat koalicja antygreyjowska!

P.S. A, teraz lepiej popatrzyłem na mapę, w sumie to bez znaczenia, czy spaliłeś to, czy nie

player698 napisał/a:
Pisałem tobie na PW, że to dla Tyrella.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

kajekpl - Pon 27 Cze, 2016

Koń na Stoney Sept m+0

http://npiguet.github.io/...6ej5LCQceuPkA..
Aras - Wto 28 Cze, 2016

M-1 KN na Moat Cailin
http://npiguet.github.io/...p7jk4EH4KGH4Yyg

Germanus - Wto 28 Cze, 2016

ja mam Jona Snow
Aras - Wto 28 Cze, 2016

Germanus napisał/a:
ja mam Jona Snow

Wiemy, ale mógłbyś się ruszyć ;)

i gdzie miałbym Cię zaatakować z tak wielką siłą?
Kogo dałeś?

Aras - Wto 28 Cze, 2016

przesunąłem knighta do moat cailin (tam gdzie mam wsparcie), nie atakowałem Cię

aaaa, to mi się pokićkało :P
Aras - Wto 28 Cze, 2016

Germanus napisał/a:
aaaa, to mi się pokićkało :P

Kawy się napij :lol:

nie piję. Spać poszedłem o 1 w nocy a o 4:45 pobudka do pracy po 2 tygodniach urlopu :/
lukipeki - Wto 28 Cze, 2016

Germanus obudzileś się? :wink: Teraz Ty :wink:

nie ma gdzie się bezpiecznie przewinąć. anuluję marsz

http://npiguet.github.io/...piIOO6wuOmkgA..

Tyrell

Nowakl1993 - Wto 28 Cze, 2016

shipbreaker bay bez efektu
eSzopiklon - Wto 28 Cze, 2016

mapa
Martell :arrow: Greyjoy :arrow: następna seria

player698 - Wto 28 Cze, 2016

Znowu się zaczyna... "Bez efektu", "bez efektu", bez efektu.

Cała ta koalicja antygreyjoyowska jest bez efektu.

M+0: statek na WSS, gram Quentyna Martella, przewijam Greyjoy'a

P.S. Party hard trwa, niech Grey leci po koronę

Mapka

Wkurza mnie to ciągłe wmawianie,że lecę po koronę, a jednocześnie samemu robienie dokładnie to samo
Kn na Lannisport

http://npiguet.github.io/...-qYiDjhq6PhpIA.

player698 - Wto 28 Cze, 2016

Z trzema zamkami i ruchem -1 lecę po siódmy zamek :D płakłem i skisłem, w końcu to ja mam wszystkie morza zachodu :D

Już nie mam wszystkich, bo się usadowiłeś przy Wysogrodzie :wink: Ja też mam 3 zamki, a i tak płaczesz i straszysz mna :wink:
player698 - Sro 29 Cze, 2016

lukipeki napisał/a:
Już nie mam wszystkich, bo się usadowiłeś przy Wysogrodzie :wink: Ja też mam 3 zamki, a i tak płaczesz i straszysz mna :wink:

Ta, lecem pendzem na Wysogłód.
I jakkolwiek chcę, to kurde nie jestem w stanie wyobrazić sobie sytuacji, w której oddajesz Riverrun ot tak, bez powodu :D

Aras - Sro 29 Cze, 2016

A gdzie to się Lord Greyjoy wybiera tymi siłami z Lannisportu? :wink:
lukipeki - Sro 29 Cze, 2016

To zależy m.in. od tego,gdzie się wybiera lord Bolton,i jak potraktuje mnie w przypadku niewinnego szturchniecia :wink:
player698 - Sro 29 Cze, 2016

lukipeki napisał/a:
To zależy m.in. od tego,gdzie się wybiera lord Bolton,i jak potraktuje mnie w przypadku niewinnego szturchniecia :wink:

Wszystkich straszysz, że wygram grę (jak zawsze...), Boltona straszysz, że go zaatakujesz, Tyrell przestraszony jest samą Twoją obecnością, jedynie Lannistera (który ma niewielkie siły militarne) i Baratheona (który nie ma z Tobą granicy) się nie boisz. Ciekawe :D

Aras - Sro 29 Cze, 2016

Proszę zdefiniować 'niewinne szturchnięcie' :roll:
Germanus - Sro 29 Cze, 2016

niszczenie garnizonu i zabicie konika ;)
Aras - Sro 29 Cze, 2016

A to da się zrobić, w tej turze, tylko przy wsparciu Lorda Baratheona

Aras napisał/a:
Proszę zdefiniować 'niewinne szturchnięcie' :roll:

Takie, które nie wyrządzi Ci absolutnie żadnej krzywdy :roll:

Aras - Sro 29 Cze, 2016

Teraz Lannister?

Tak
eSzopiklon - Sro 29 Cze, 2016

mapa
kolej Lanntstera :arrow: Bolton :arrow: Tyrell itd...

kajekpl - Pią 01 Lip, 2016

Kn m+1 na Seagard. Sory że zamulam ale jestem w Niemczech do 20.07 i mam ograniczony dostęp do internetu
lukipeki - Pią 01 Lip, 2016

masz na myśli Riverrun?
player698 - Pią 01 Lip, 2016

Ciężko byłoby mu się ruszyć na Seagard, więc założmy, że chodzi o Riverrun.
Aras - Sob 02 Lip, 2016

M+0 kn na flints fingers
lukipeki - Sob 02 Lip, 2016

Broni Rodrik Czytacz
player698 - Sob 02 Lip, 2016

Cokolwiek zrobi Tyrell: M-1 - KN na King's Landing, piechur na Storm's End. Nie wspieram się, gram Nymerię i przewijam Baratheona. Rekrutuję statek na ESS i robię up piechura do katapulty.
Germanus - Sob 02 Lip, 2016

przesuwam dzikich o 1 do przodu
Aras - Sob 02 Lip, 2016

lukipeki napisał/a:
Broni Rodrik Czytacz

Był reek , koń kraca skąd przybył, na ręke wraca ramsay i reek

lukipeki - Sob 02 Lip, 2016

Ustawiam 1 talię

Tyrell pisał że go nie ma w weekend. Ale na 99% zajmie wysogrod,zresztą jego ruch i tak nie wpływa na mój
M-1: fm na Winterfell. To jest to niewinne szturchniecie,o którym wspominałem,lordzie Bolton :wink: Dowódca poszedł

eSzopiklon - Sob 02 Lip, 2016

mapa

Wszystko naniosłem na mapę, czyli teraz obrońca Boltona, ruch Tyrell :arrow: Lannister :arrow: Bolton :arrow: Greyjoy i mobilka Greyjoy

Aras - Sob 02 Lip, 2016

broni walder frey
lukipeki - Nie 03 Lip, 2016

Atakował Qarl, zdobywam 3 żetony, dziękuję za ocalenie piechurka :wink:
http://npiguet.github.io/...OKHgu6elOyggA..

Aras - Nie 03 Lip, 2016

lukipeki napisał/a:
Atakował Qarl, zdobywam 3 żetony, dziękuję za ocalenie piechurka :wink:

Wiem, że będę tego żałował za jakiś czas ...

lukipeki - Nie 03 Lip, 2016

:roll:
kajekpl - Nie 03 Lip, 2016

Pion na King's Landing używam 4ki i zabijam konia
player698 - Pon 04 Lip, 2016

kajekpl napisał/a:
Pion na King's Landing używam 4ki i zabijam konia

Dziękuję za przewijkę :)

Aras - Pon 04 Lip, 2016

Z Ciężkim sercem ściągam M+1 bez efektu :razz:
http://npiguet.github.io/...rzmpoLEjti57JmA

eSzopiklon - Pon 04 Lip, 2016

Został zaległy ruch Tyrella i ostatni Greyjoy ruch i mobilka
lukipeki - Pon 04 Lip, 2016

Atakuję jednym koniem Riverrun, z bólem serca zuzywam taką fajną kartę jak Victarion, Lannister się przewija i traci konia
Z CP* dwóch piechurów

Mapkę dam po południu

Aras - Pon 04 Lip, 2016

http://npiguet.github.io/...oel0Ljio6_hpIA.

Skoro Tyrell i tak odbija Wysogród może ruszymy się za niego? :P

http://npiguet.github.io/...6eK4KGw7Iuy44iA

Zaktualizowałem tor zwycięstwa, zakładając,że Tyrell zajmie Wysogród

eSzopiklon - Pon 04 Lip, 2016

Tyrell nie ruszył się przez dłuższy czas, więc uznaję że jedyny sensowny ruch to zdobycie wysogrodu i traktuję to jako jego ruch

Tak więc mapa przed wydarzeniami

I wydarzenia:
1 Mobilizacja Zwerbujcie nowe jednostki na obszarach Zamków i Twierdz.
2. Nadchodzi zima Natychmiast potasujcie tę talię. Następnie wylosujcie i rozpatrzcie nową kartę.
3. Morze sztormów [Dzicy] Podczas tej fazy Planowania nie można przydzielać rozkazów Najazdu.

Także mobilizujcie, a potem ujawnię drugą talię :wink:

A nie teraz?
player698 - Pon 04 Lip, 2016

Jak juz ujawniasz, to ujawniaj wszystkie, mozna latwo sie domyslec, ze druga karta jest licytacja.

Sunspear: KN
Yronwood: SH na Sea of Dorne
Starfall: up do KN

Aras - Wto 05 Lip, 2016

winterfell port: sh, sh
moat cailin: up do SE
seagard: kn

http://npiguet.github.io/...ZDkjoXhmrHpgIA.

kajekpl - Wto 05 Lip, 2016

2 piony na królewską
eSzopiklon - Wto 05 Lip, 2016

Cytat:
Jak juz ujawniasz, to ujawniaj wszystkie,

Wydaje mi się, że jednak zrobiłem prawidłowo. Znalazłem nawet coś takiego w dziale z pytaniami o zasady:

Cytat:
Mam ostatnie pytanie, ponieważ ciągle spotykam się z różnych rozegraniem jednej części - gdy odsłaniane są karty westeros i w drugim stosie jest nadchodzi zima, to tasuje się i odkrywa odrazu czy dopiero po rozpatrzeniu karty z 1 stosu następuje tasowanie i odkrycie nowej karty z drugiego stosu?

Cytat:
odkrywacie 3 karty westeros. Następnie liczycie znaczki dzikich. Jak jest 12 to atak dzikich. Potem po kolei wypełniacie treść karty. Jak jest nadchodzi zima i wyjdzie karta ze znaczkiem dzikich nie dodajecie siły dzikim.
Czyli jak w tali jeden jest mobilizacja a w dwa nadchodzi zima, to robicie mobilizację nie wiedząc co zaraz nastąpi

I ja się zgadzam z tą odpowiedzią, nawiasem mówiąc udzieloną przez Germanusa, więc drugą ujawnię jak wszyscy zrobią mobilkę

A brakuje jeszcze mobilizacji Baratheona, Tyrella i Greyjoya
mapa

lukipeki - Wto 05 Lip, 2016

Greyjoy
Germanus - Wto 05 Lip, 2016

dziś widzę tylko mapki w tinyurl...

http://tinyurl.com/fctOqaIDiWC0YqBCtyGe
eSzopiklon - Wto 05 Lip, 2016

A co się stało ze statkiem na wąskim morzu? ktoś go zniszczył czy wybrał wolność i popłynął do wolnych miast :grin:

przecinek po nim się wkradł :roll: http://tinyurl.com/YyTgt1nJciUbv2kc0IbI
Germanus - Wto 05 Lip, 2016

Dragonstone: Knight, Siege
white harbor: Knight
shipbreaker bay: Ship, Ship, ship

to do wklejenia na mapkę

http://tinyurl.com/6QXXjVlDUtDXbI7XgYRV
http://npiguet.github.io/...OSOheGbsemAgA..

Nowakl1993 - Wto 05 Lip, 2016

po mobilce tyrella, na reach up, stolica i stare miasto po kuniu
Aras - Sro 06 Lip, 2016

Została mobilka Martella tylko?
lukipeki - Sro 06 Lip, 2016

Został MG który musi ujawnić drugą kartę :wink:
player698 - Sro 06 Lip, 2016

Aras napisał/a:

Martell rekrutował jako pierwszy jeszcze, nie śpij :D
Czekamy na Starcie Królów...

Aras - Sro 06 Lip, 2016

player698 napisał/a:
Aras napisał/a:

Martell rekrutował jako pierwszy jeszcze, nie śpij :D
Czekamy na Starcie Królów...

Potrzebuję mocniejszej kawy :D
Starcie Królów? Greyjoy takes it all!

eSzopiklon - Sro 06 Lip, 2016

Skoro wszyscy zmobilizowali to podaję kartę:
2. b) Gra o Tron Każdy gracz pobiera po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontroluje.

Policzyłem żetony, przesunąłem dzikich.
Przypominam że gramy bez najazdów, oraz że jest to przed ostatnia tura.
Poproszę o wysyłanie rozkazów :wink:

mapa

lukipeki - Sro 06 Lip, 2016

Cóż player, słaby z Ciebie wizjoner :wink:
Aha, i Bolton dostał nielegalną koronkę za statki w porcie

Aras - Sro 06 Lip, 2016

lukipeki napisał/a:

jakby to coś zmieniało :roll: :razz:

http://npiguet.github.io/...6qD4bC84LmM6ICA

No to rozkazy

player698 - Sro 06 Lip, 2016

Aras napisał/a:
lukipeki napisał/a:

jakby to coś zmieniało :roll: :razz:

Taka sugestia, to mogłoby wiele zmienić. :D

eSzopiklon - Czw 07 Lip, 2016

Na razie mam 4/6
Aras - Pią 08 Lip, 2016

Kto jeszcze knuje? :)
eSzopiklon - Sob 09 Lip, 2016

Nowak pisał że go nie ma do wtorku, a kajek też się dawno nie logował i to na nich czekamy
Nowakl1993 - Nie 10 Lip, 2016

juz jestem, wlasnie wrocilem z trasy ale jestem tak styrany, ze wysle dopiero jutro, wybaczcie:(
lukipeki - Wto 12 Lip, 2016

Straciliśmy tempo :sad:
eSzopiklon - Sro 13 Lip, 2016

Wreszcie mam wszystkie rozkazy :grin:

MAPA

Znowu Kruken decyduje czy zmienia jakiś rozkaz i jako że nie ma najazdów to jedziemy po kolei z marszami :wink:

lukipeki - Sro 13 Lip, 2016

Poproszę kartę Kryzysu
lukipeki - Sro 13 Lip, 2016

Niech już zostanie, przynajmniej wiem, jak bardzo mamy przejebane xD
I taka mała uwaga: Po użyciu Rodrika, bierze się wszystkie karty, w tym te, które wcześniej były zużyte, wtasowuje z powrotem do talii, i kładzie na górze ta wybraną. Krótko mówiąc, w talii I powinno być teraz wszystko z wyjątkiem jednej mobilki

eSzopiklon - Sro 13 Lip, 2016

Masz rację, potasowałem wszystkie ale zapomniałem tu odznaczyć :wink:
Także Lannister może zaczynać :wink:

Aras - Czw 14 Lip, 2016

lukipeki napisał/a:
Niech już zostanie, przynajmniej wiem, jak bardzo mamy przejebane xD

Tak przejebane że kończysz w tej turze? ;)

W sumie to mój ruch i tak nie wpłynie na Lannistera:
M-1 KN na Winterfell SE na Seagard

player698 - Czw 14 Lip, 2016

lukipeki napisał/a:
Niech już zostanie, przynajmniej wiem, jak bardzo mamy przejebane

Spłata długów w wyniku Kryzysu bez symbolów :D :D :D

lukipeki - Czw 14 Lip, 2016

Cytat:

Widzę,że się postarałeś, żeby tak nie było :wink:

Aras - Czw 14 Lip, 2016

lukipeki napisał/a:
Cytat:

Widzę,że się postarałeś, żeby tak nie było :wink:

hehe mogę pomarzyć :)

kajekpl - Czw 14 Lip, 2016

http://npiguet.github.io/...4yEzJzjsIrssoA.
M+1 FM na Crackclaw Point, fm na Blackwater

lukipeki - Pią 15 Lip, 2016

Germanus, Twój ruch
Germanus - Pią 15 Lip, 2016

ruszyłem okrętami na północ, bo Nocna Straż wzywa
http://tinyurl.com/bi9sgCHaYSjsWQaDkhy3

Aras - Pią 15 Lip, 2016

http://npiguet.github.io/...LDkgLHsj4Dvk4g.

Naniosłem swój ruch o którym chyba zapomnieliście ;)
a przy okazji poinformuję Lorda Baratheona, że Nocna Straż ma się dobrze i nie potrzebuje takiego wsparcia ...

pewnie znów Davos coś pomylił czytając list :(
player698 - Pią 15 Lip, 2016

Germanus napisał/a:
pewnie znów Davos coś pomylił czytając list :(

Też mi się tak wydaje, a wystarczyło zaatakować mnie na południu i zdobyć Sunspear... drżałem o to przez całe dwa tygodnie (dzięki za podtrzymanie emocji, Lordzie Tyrellu :D ), ale jak widać - niepotrzebnie :D

przecież żyjemy w przyjaźni, więc dlaczego miałbym Cię atakować :roll:
Aras - Pią 15 Lip, 2016

Sami przyjaciele, nie ma kogo atakować...
player698 - Pią 15 Lip, 2016

Germanus napisał/a:
przecież żyjemy w przyjaźni, więc dlaczego miałbym Cię atakować :roll:

Nie wiem, choćby dlatego, że zbliża się koniec gry... :D

lukipeki - Nie 17 Lip, 2016

Tyrell?
Nowakl1993 - Nie 17 Lip, 2016

statek z portu na wode
eSzopiklon - Nie 17 Lip, 2016

mapa

teraz Martell :arrow: Greyjoy i kolejna seria

player698 - Wto 19 Lip, 2016

Przepraszam, nie zwróciłem uwagi, że jest moja kolejka - takie szybkie tempo mieliśmy w przeciągu ostatnich dwóch tygodni...

M-1: katapulta i rycerz na Boneway

lukipeki - Wto 19 Lip, 2016

M+0: Kn na Harrenhal, Kn na Stoney Sept
6:2 dla mnie, dowódca PW

eSzopiklon - Wto 19 Lip, 2016

mapa

obrońca i ewentualny ruch Lannistera :arrow: Bolton itd...

Aras - Wto 19 Lip, 2016

Wskakuje startowa mapa II edycji ;)
http://npiguet.github.io/...9CD4bC81YzogIA.
M+1 SH SH na bay of ice, dowódca na PW

lukipeki - Wto 19 Lip, 2016

no dobra, fajnie, ale nie podam obrońcy, bo zasugeruję Lannisterowi co zagrałem
Aras - Wto 19 Lip, 2016

Można się domyślić ;) Spoko, poczekamy na Lannistera
kajekpl - Sro 20 Lip, 2016

Używam 4ki jak będzie potrzeba to używam miecza
lukipeki - Sro 20 Lip, 2016

Atakował Aeron,broni Euron
i teraz pytanie do MG- co się dzieje najpierw,Lannister decyduje o mieczu czy ja o ilości żetonów?

player698 - Sro 20 Lip, 2016

Miecz jest zawsze na końcu bitwy, przed podsumowaniem, więc najpierw żetony.

(Tak, wiem, że nie jestem GM-em :D )

eSzopiklon - Sro 20 Lip, 2016

Cytat:
Tak, wiem, że nie jestem GM-em

Ale tutaj zgadzam się że masz rację :wink: , miecz jest na końcu więc najpierw żetony

player698 - Sro 20 Lip, 2016

eSzopiklon napisał/a:
Cytat:
Tak, wiem, że nie jestem GM-em

Ale tutaj zgadzam się że masz rację :wink: , miecz jest na końcu więc najpierw żetony

To było do mojego drogiego kolegi Greyjoy'a :D

lukipeki - Sro 20 Lip, 2016

Ok ok,płacę 2 żetony w takim razie,Lannister leci na Blackwater :wink:
Aras - Czw 21 Lip, 2016

U mnie atakował Reek, więc sobie wraca na rękę. Trochę się pomyliłem co do Twoich kart :D

http://npiguet.github.io/...OSAseyPgOiziA..

eSzopiklon - Czw 21 Lip, 2016

Czyli żeby nie było wątpliwości Greyjoy wygrał obie bitwy, ale Lannister nie użył jeszcze miecza

A więc teraz Barateon :arrow: Tyrell :arrow: Martell...

Germanus - Czw 21 Lip, 2016

m-1:Kn na Storm's End
Siege na The Eyrie. Wspieram się i wygrywam

eSzopiklon - Czw 21 Lip, 2016

mapa

teraz Tyrell

Nowakl1993 - Sob 23 Lip, 2016

Naprawde nie chce wchodzic w lannistera, ale znow musialbym sciagac marsz.

Kn i fm na KL, na razie nie podaje dowodcy, gdyz mam do Lanniego pytanie: Nie chce zbijac Ci piona, ale jedyna karta gwarantujaca mi zwyciestwo w bitwie ma miecz. Rzucac cos mniejszego i opuszczasz KL czy jednak Qyburn?

player698 - Sob 23 Lip, 2016

Nowakl1993 napisał/a:
Naprawde nie chce wchodzic w lannistera, ale znow musialbym sciagac marsz.

Kn i fm na KL, na razie nie podaje dowodcy, gdyz mam do Lanniego pytanie: Nie chce zbijac Ci piona, ale jedyna karta gwarantujaca mi zwyciestwo w bitwie ma miecz. Rzucac cos mniejszego i opuszczasz KL czy jednak Qyburn?

Serio? ...

To jest jakaś farsa, zdaję zastępstwo, mam dosyć.

Germanus - Sob 23 Lip, 2016

a o co chodzi?

Germanus napisał/a:
a o co chodzi?

Można podkładać jedną grę, drugą i trzecią, ale nie można podkładać każdej gry.

To jest czwarta gra, w której mam okazję grać z Nowakiem. W #113 podłożył się Tobie, co pamiętasz, zagrożenie wygrania przeze mnie gry tam i słabe położenie Tyrella co prawda ułatwiło sprawę, ale zawsze. W #117 co robiłem z Arrynem, każdy widział. W #118 dość wspomnieć, że Tyrell był dobrym sojusznikiem Baratheona praktycznie do końca gry, ba, nawet będąc w sytuacji kingmakerskiej starałem się mu pomóc, a on... ok, kto co lubi.

Zaś tutaj to jest jawna kpina ze wszystkich graczy.

Dość wspomnieć, że moje kruki dolatują od blisko miesiąca w kierunku Nowaka i zostają bez odpowiedzi.

Nie mam ochoty dłużej denerwować się i przyglądać, jak ktoś kolejny raz wykorzystuje takie sytuacje. Rozumiem, gdyby on grał pierwszy raz na forum, w porządku. Ale to nie jest jego pierwsza gra. Zakrawa to na zdrowy rozsądek, zaś ja - pomimo tego, że jestem impulsywnym człowiekiem - nie mam ochoty denerwować się o byle grę.

P.S. Możecie pisać, że nie umiem przegrywać - nie dbam o to. Może i nie umiem przegrywać, nie wiem, nie sprawdzałem - ale wiem za to, że jeszcze umiem logicznie myśleć. A logiczne myślenie podpowiada, że w grze zwaną GoT robi się wszystko, aby utrudnić wygraną komuś, a nie ułatwić. Howgh.

kajekpl - Sob 23 Lip, 2016

Zgadzam się z playerem
eSzopiklon - Sob 23 Lip, 2016

Cytat:
6. Pamiętaj, że w grze zawsze wolno Ci zrobić wszystko, co nie jest zabronione przez zasady. Oznacza to, że nikt nie może wpłynąć na Twoje decyzje w sposób ostateczny. W każdej grze możesz zawierać sojusze lub je zrywać wedle własnej woli. Czasem od Twojej decyzji może zależeć zwycięstwo innego gracza i również wtedy możesz ją podjąć według własnego uznania.

Zasady mówią jasno, że każdy może podejmować decyzje jakie chce, nawet jeśli nie podobają się one innym graczom i są delikatnie mówiąc dziwne. Także jeśli player definitywnie odchodzi (czego bardzo żałuję, ale chyba na razie nie da się przekonać do gry) to szukamy zastępstwa za Martella.

Zasady gry zasadami gry, zasady honoru zasadami honoru
Nowakl1993 - Sob 23 Lip, 2016

Jakim sposobem mam greyowi zbic ten rozkaz marszu waszym zdaniem? Bylo palic z morza a nie dawac def, to moze by sie cos udalo wskurac a nie
player698 - Nie 24 Lip, 2016

Nowakl1993 napisał/a:
Jakim sposobem mam greyowi zbic ten rozkaz marszu waszym zdaniem? Bylo palic z morza a nie dawac def, to moze by sie cos udalo wskurac a nie

Było odpisywać na PW. Na ostatnich kilka PW w ogóle nie odpisywałeś. Nie jestem Wróżką Zębuszką, aby przewidywać, co ktoś na ma myśli.

P.S. pieprzyć to, życzę powodzenia Greyjoy'owi, wylogowuję się z forum, a co za tym idzie, nie odczytuję PW.

Nowakl1993 - Nie 24 Lip, 2016

ale wyjasnij co bylo nie tak w tym ruchu, jak po nim takiego wylewu zolci dostales
player698 - Nie 24 Lip, 2016

Dobrze, napiszę łopatologicznie, krok po kroku. Tak, aby nie pozostawić wątpliwości, o czym mówię.

1. Próbowałem dyplomować z Tobą od pierwszej tury, o czym wspominałem wcześniej:KLIK. Dyplomacja ta ograniczyła się do:
- propozycji sojuszu z mojej strony przed właściwym rozpoczęciem gry, co spotkało się z niedwuznaczną odpowiedzią "pomyślę"
- w trakcie pierwszej kolejki zaproponowałeś układ, wg którego miałem Ciebie przepuścić na ESS, bo chciałeś przetransportować swoje statki w swoje okolice. Aby tego dokonać, musiałbyś jeszcze zająć WSS, zaś ja straciłbym jeszcze jedną kolejkę. Co więcej, w momencie proponowania tego układu miałeś jeszcze ruch +1 z Crackclaw. Implikowało to następujące fakty (mapka dla podglądu: MAPKA
a) mogłeś mi zająć bez problemu morze Paxterem;
b) tymi piechurami z rycerzem mogłeś po prostu zająć Mace'em moją stolicę po zajęciu tego morza.
Późniejsze próby jakichkolwiek kruków pozostawały bez odpowiedzi, a było ich kilka - na koniec drugiej tury, na początek trzeciej, a nawet na początku czwartej - a nie, odpisałeś wtedy po tym, co napisałem na forum, że jest to nieaktualne uznając, że po tym, co zrobił kajek nie da się nic zrobić, o czym niżej. Po ostatniej próbie na koniec czwartej tury stwierdziłem, że olałeś temat, że się obraziłeś za coś, że zrobiłem coś nie tak - whatever. Mogłem dostać dowolną interpretację tego.

2. Wszyscy widzieliśmy od 3 rundy, że Greyjoy rośnie w siłę. W związku z tym z Baratheonem - to nie jest żadna tajemnica - uznaliśmy, że będzie dobrze, jak wszyscy ruszymy na Baratheona. Moment był odpowiedni, bowiem nie doszło do mobilizacji, zaś Greyjoy nie miał zbyt wiele jednostek. Ba, nawet, jeśli trafiło się to nieszczęsne Miasto Złotej Kompanii i Lannister wybrał Ciebie jako najbardziej poszkodowanego, to nie stało nic na przeszkodzie, aby dołączyć do takiej koalicji, bo nawet w luźnej rozmowie z Grey'em doszliśmy do wniosku, że to jest nieuniknione i że stanie się jak się stanie. Przyznaję, że wtedy zdziwiłem się, dlaczego tak się stało, ale wyjaśnienie na PW ze strony kajka wydaje się logiczne - osłabienie Boltona byłoby zaproszeniem Greyjoy'a na północ, gdzie Baratheon z wątłymi siłami i osłabiony Bolton nie byliby w stanie zrobić wiele. Napisałem po tym wszystkim do Bary, że ta koalicja nie ma przyszłości (z krytyką decyzji kajka, o którego motywach jeszcze wtedy nie wiedziałem), a że potem otwarcie krytykowałem całość, to już inna bajka.

3. Cofnę się do tury trzeciej, gdzie miało w mojej ocenie kluczowe dla przebiegu gry starcie o Blackwater:
MAPKA
Było ono kluczowe z dwóch względów:
a) sprawdzian sojuszu między Greyjoy'em a Tyrellem - owszem, jest to niezwykle cenne. Ale wspieranie Greyjoy'a, który po tej kolejce mógł mieć potencjalnie 4 zamki, z czego 3 twierdze i wszystkie morza na zachodzie? Really?
b) wymuszenie zagrania miecza na Lannisterze, co zmusiłoby do innego zagrania na Riverrun, a tym samym doprowadziłoby to do sytuacji, w której albo nie miałby Palca Flinta (punkt mobilizacji przy mobilce zawsze cenny), albo nie zostawiłby rycerza w Lannisporcie, tym samym tracąc tam żeton władzy. Niby subtelna kwestia, ale z perspektywy czasu cenna.
(A nuż Greyjoy zrobiłby te same posunięcie na Riverrun, ale wtedy zagrałby Harlawa zamiast Aerona i straciłby najbardziej OP kartę w tej talii? Tutaj już można gdybać...)

4. Ostatni Twój ruch to jest harakiri w najczystszej postaci. W porządku, nie atakowałeś Greyjoy'a, bo jest silny na Searoad Marches, nie przeczę. Ale wystarczyłoby sobie przeliczyć, że siły wyjściowej Greyjoy ma 9 i ma Ashę - więc nieważne co zrobi, jego siła końcowa wynosi 11 punktów. Ty zaś masz wyjściowe 7 punktów i masz Mace'a, co daje razem 11. Wygrywasz remisy na mieczu. Teraz ten ruch +1 może zrobić wszystko: może wzmocnić Stoney Sept i dawać kolejne wsparcia - na Riverrun, Harrenhal, na (prawdopodobnie) zajęty w przyszłości Czarny Nurt. Może zdjąć Tobie Margaery potencjalnie niskim kosztem na którymkolwiek z Twoich zamków, co będzie mieć w ostatniej kolejce katastrofalne skutki. Może w ładnym stylu zająć dobrze bronione Seagard. W końcu, to też ewentualność - zająć Winterfell, a co, kto bogatemu zabroni. Ok, mogłeś mieć własne powody, King's Landing ładnie wygląda, ale w wyścigu po zamki z Greyjoy'em nie miałbyś żadnych szans. Ale to nawet nie o to chodzi - pozwolę sobie przytoczyć fragment z punktu piątego "Sekcji początkujących", z tej samej, z której czerpał inspirację GM:
"Jeśli siedzisz już przy stole (prawdziwym bądź wirtualnym), a Twoi współgracze zaczynają nazywać Cię imieniem Twojego rodu, to znaczy że gra się rozpoczęła i Twoim celem jest tylko zwycięstwo - w Grze o Tron nie ma drugich miejsc."
Co za tym idzie:
a) punkt ten sugeruje jasno i wyraźnie - skoro celem jest zwycięstwo, to znaczy, że trzeba być najlepszym. A najlepszym nie da się być tylko i wyłącznie poprzez zdobywanie zamków, ale także - i to mi wydaje się ważniejsze - osłabianie rywali.
b) "Kn i fm na KL, na razie nie podaje dowodcy, gdyz mam do Lanniego pytanie: Nie chce zbijac Ci piona, ale jedyna karta gwarantujaca mi zwyciestwo w bitwie ma miecz. Rzucac cos mniejszego i opuszczasz KL czy jednak Qyburn?" - takie postawienie sprawy to splunięcie w twarz Lannisterowi ze względu na ten punkt. Lannister, mimo że ma najmniejsze szanse na wygraną ze wszystkich sześciu rodów ma taki sam cel, jak każdy inny, a został on postawiony w tamtym punkcie.
c) takie postawienie sprawy publicznie, przy innych graczach jest również splunięciem im w twarz, bo w ten sposób niweczysz wszelkie wysiłki graczy dążących do wygranej. Owszem, punkt 6 mówi, że inni gracze nie mają wpływu na decyzje - jak to GM określił - "dziwne", ale tak się po prostu nie robi w jakiejkolwiek grze, i nieważne, czy to jest Gra o Tron, czy to jest pici-polo. Gry jakiegokolwiek rodzaju (poza grami imprezowymi, edukacyjnymi, a także innymi nie mającego na celu określenia najlepszego gracza, choć i te mają element rywalizacji) polegają na wspólnej rywalizacji w celu osiągnięcia wygranej. Przekreślając element rywalizacji poprzez przedwczesne rozstrzygnięcie gry zabija całą przyjemność czerpaną z grania w nią, a gra - o czym wspominałem już - rozstrzygnęła się prawdopodobnie w trzeciej kolejce, a nawet, jak nie wtedy, to rozstrzygnęła się definitywnie tym ostatnim ruchem.
d) napomknę tylko o tym, że w dobrym smaku jest najpierw przedyskutowanie takiej sprawy prywatnie z zainteresowanym graczem, zaś w momencie wykonywania ruchu podać na PW dowódcę, lub w wypadku, kiedy nie ma się pewnej sytuacji (np. brak wsparć) - odpowiednie warianty dowódców [tym samym sugeruję, że vademecum, mimo spełniania podstawowej roli jest lekko nieaktualne i ktoś mógłby się podjąć spisania bardziej szczegółowych reguł funkcjonowania na forum, aby nie dochodziło do rożnych spornych sytuacji]. Pierwszy raz spotykam się z czymś takim na forum, żeby broniący musiał podać publicznie swojego dowódcę przed tym, jak atakujący nikomu nie dał informacji o tym (ani GM-owi, ani publicznie pozostałym współgraczom). Jeden z moich znajomych powiedziałby o takiej sytuacji, że jest to zwyczajne oszustwo, ja się jedynie ograniczę do stwierdzenia faktu, że takie coś wygląda "dziwnie".

5. Wspominałem już o kwiatkach z innych gier, tutaj głównie mam na myśli #117, gdzie mam ten sam jeden zarzut - brak odpisywania na PW, bądź propozycje, które nie miały logicznego uzasadnienia i oparcia. Ponieważ tam się toczy gra, nie będę przytaczać szczegółów, co i jak, ale w skrócie - to wpłynęło na przebieg gry w takim stopniu, że gra prawdopodobnie będzie tam trwać do max 8 rundy.

Dziękuję wszystkim za czas spędzony na forum. Miło było Was poznać, miło się także z Wami grało.

lukipeki - Nie 24 Lip, 2016

Nie chcę się mądrować ani nic w tym stylu,ale Tyrell ma max siłę 10 na Searoad Marches(2 konie,2 piechurów i 4 karta),więc i tak przegrywa
Wiem też,że inni gracze nie lubią jak się im mówi jak mają grać,i są jeszcze za to jebani.
Uważam też za lekko nieeleganckie takie zachowania jak publikowanie czyichś prywatnych wiadomości,nie wiem czemu ma to służyć
Z paroma rzeczami się jednak zgodzę- wspieranie na Blackwater było z mojej strony trochę perfidne,no ale czemu miałem nie próbować... I tak przewinalbym wtedy Tyrella,bo po prostu mi się to opłacało,nie tracilem na tym piechura,wszędzie indziej bym go tracił

Atakowanie kogoś i prośba o podanie obrońcy przed atakujacym...........
no niezbyt :razz:

Zaraz zaraz. Jakies ideologiczne pierdalamento o spluwaniu w twarz mozesz raczej zachowac dla siebie, bo ten argument jest glupi po prostu. Cala sprawa rozgrywa sie jak mniemam o to dokad przeprowadzilem marsz, bo wczesniej jakos nie lamentowales.

Mialem nastepujace opcje:
a) Atak na KL- jest spora szansa na mobilizacje, w tym momencie moglbym sie odbic i moze cos z tego wyjdzie. Stwierdzenie zenie chce zbijac mu piechura jest czyms zlym? Wycofuje go sobie do dwoch swoich innych jednostek i jest ok, lepsze to chyba niz strata go? Uwazam ze jednak i tak jest juz poza gra i ta mobilizacja mu nic nie da, a przy odrobinie szczescia moge cos GJowi pokrzyzowac planow
b) Atakna 3 konie i wieze obleznicza na Boneway: sila 9 jednostek rywala (ląd + morze) + 3 karta vs moje sila 7+ karta 4 = przegrywam, w najlepszym wypadku trace marsz
c)Atak na kingswood- wysylam wojska na peryferie i nic juz nimi w tej grze nie zrobie przeciw glownemu pretendentowi
d)Atak na blackwater- serio?
e)cofka na stolice albo pogranicze- zaopatrzenie
f) ATAK NA SEAROAD MARCHES- fajnie gdyby wyszlo, ale przegrywam. Mam 2 konie + 2 piechurow = 6+ mace = 10. Teraz ladnie policzmy sily oponenta
piechur na SM=1
wsparcie z sunset sea= 2x1 = 2
wsparcie z lannisportu= 2x2 = 4
wsparcie z the golden soud=1+1= 2
+ asha 2
Calosc wynosi 11

Teraz co do niecheci do odpisywania. Po 1 jak wspominalem gdzies jestem non stop praktycznie w rozjazdach, w necie bywam a nie jestem. Po 2- w 1 turze zrobiles mnie tak w chuja, ze sie nie dziw, ze nie mam zbytniej ochoty na pertraktacje. Gdybys przepuscil mi statki mialbys zachod dla siebie, a ja moglbym napierac na greya. Obecnie statki stoja i smierdza.
Jak doszlo do zrobienia w chuja? Otoz poprosilem ladnie o przepuszczenie moich statkow do siebie. Obiecalem przy tym, ze nie zrobie zadnego fikolka z wjazdami na sunspear itp. Odmowiles, przy czym poinformowales mnie, ze statki wygladaja dla Ciebie zlowrogo (tak, mialem mozliwosc pognebic Cie w 1 turze), wiec zrobilem z braku czasu szybki ruch do zatoki, przez co baratheon mogl zaatakowac mnie na CP i spalic marsz. Kit, nie zdobylem zamku i tyle. Co sie potem stalo? Dobiles moje jednostki i zrzuciles mnie z kruka. Pal licho te jednostki. Gdybym mial gwiazdke to na pewno GJ by nie mogl teraz swojego marszu przeprowadzic.
Dodajmy, ze w zadnej grze nikogo nie wykiwalem, mowiac ze zrobie A a robiac B. Ciebie tez nie. Takze reasumujac: Prosze o przepuszczenie- odmowa + quasi grozba. Ok wykonuje ruch zapewniajacy Cie, ze nie zagrazam, za co zostaje skarcony przez innego gracza. Ty mnie dobijasz, po czym lamentujesz, ze nie zagrazam odpowiednio Greyjoyowi. Serio? Spojrz na mape po 1 turze. Nie bede dalej sie rozpisywac. Jesli z powodu takich a nie innych moich zagran, ktore wynikaja czasem z nieuwagi, a czasem z tego, ze ktos jest ode mnie lepiej otrzaskany z gra, gry w ktorych uczestnicze maja ucierpiec, gdyz innym sie to nie podoba to spokojnie moge oddac uczestnictwo innym.

Zostal podjety takze watek gry nr chyba 113. Byla to moja 1 gra na forum, gdzie od poczatku bylem jedzony z 2 stron. W dodatku zaryzykowalem zajmujac 4 zamki i liczac na mobilke, ktorej nie bylo 4 tury. Tak, to bylo strasznie zle z mojej strony, ze zostalem dojechany. Wtedy chyba akurat Ty starkiem grales i nie chciales pomoc w walce z baratheonem, ktory wygral. Dobrze pamietam? :)

czarnylord23 - Nie 24 Lip, 2016

Zgłosiłem się do zastępstwa za Martella. Dobrze rozumiem, że czekamy na dowódców w bitwie Tyrella z Lannisterem a potem jest mój ruch?

wysylam dowodce, nie zostawiam zetonu
eSzopiklon - Nie 24 Lip, 2016

Dobra, proszę się już nie kłócić i przerzucać wyrzutami mieszając w tą grą inne rozgrywki. Z mojej strony przyczepię do tego, że Tyrell nie podał atakującego na przystań. Jeśli chciałeś negocjować z Lannisterem to rób to na PW, bo jeśli zrobiłeś atak to należy od razu wysłać dowódcę. Bo jeszcze nie widziałem żeby obrońca podawał dowódcę jako pierwszy...

Sytuacja jest taka, że mamy nowego Martella (dziękuję Czarnemu lordowi za zgłoszenie się :wink: ), który po podaniu dowódców w bitwe o Królewską przystań ma ruch.

lukipeki - Pon 25 Lip, 2016

Czyli czekamy na obrońcę Lannistera, tak?
eSzopiklon - Pon 25 Lip, 2016

Tak, Tyrell już wysłał mi dowódcę
kajekpl - Wto 26 Lip, 2016

Czy może ktoś zaktualizować mapę,bo nie mam pojęcia co się dzieje?
lukipeki - Wto 26 Lip, 2016

mapa przecież była aktualna
http://npiguet.github.io/...4yEbOOwgeSygA..

i Tyrell cię zaatakował wszystkim z Reach, jest 3:1

kajekpl - Sro 27 Lip, 2016

Qubryn
lukipeki - Sro 27 Lip, 2016

Ruch Martella nie wpłynie na mój, więc:
M-1: Se, fm na Searoad Marches, fm na Riverrun, fm na Greywater Watch
Jest 2:0 dla Boltona, mam Ashe, jeśli będzie Ramsay to piechur ginie, jeśli coś innego wracam na Pyke

http://npiguet.github.io/...paY4oCD5oeg56mk

eSzopiklon - Sro 27 Lip, 2016

Na przystań atakowała królowa cierni
Czyli rozpatrując w kolejności tronu, to nawet jeśli lanni wykorzysta quyburna to królowa cierni to wykasuje? Czyli Tyrell wygrywa i zajmuje przystań?

Aras - Sro 27 Lip, 2016

eSzopiklon napisał/a:
Na przystań atakowała królowa cierni
Czyli rozpatrując w kolejności tronu, to nawet jeśli lanni wykorzysta quyburna to królowa cierni to wykasuje? Czyli Tyrell wygrywa i zajmuje przystań?

a nie odwrotnie? po tronie najpierw jest Lanni - wyrzuca 2 ŻW i bierze np Jamiego, albo Eurona 4+1=5, Tyrell ma 3+1=4 a Królowa Cierni kasuje tekst karty którego Qburn i tak nie przejmuje?

Aras - Sro 27 Lip, 2016

lukipeki napisał/a:
Ruch Martella nie wpłynie na mój, więc:
M-1: Se, fm na Searoad Marches, fm na Riverrun, fm na Greywater Watch
Jest 2:0 dla Boltona, mam Ashe, jeśli będzie Ramsay to piechur ginie, jeśli coś innego wracam na Pyke

Bronił Damon
http://npiguet.github.io/...oKA4LaH6IWp6YCA

eSzopiklon - Sro 27 Lip, 2016

Cytat:
a nie odwrotnie? po tronie najpierw jest Lanni - wyrzuca 2 ŻW i bierze np Jamiego, albo Eurona 4+1=5, Tyrell ma 3+1=4 a Królowa Cierni kasuje tekst karty którego Qburn i tak nie przejmuje?

To ma sens :wink:
Bo jak dla mnie to jednak ten co jest wyżej na tronie powinien mieć lepiej niż ten co jest niżej. W takim razie czekamy czy lanni płaci żetony i kogo ewentualnie bierze

lukipeki - Czw 28 Lip, 2016

Nie, to nie ma sensu

Takie rozkminy, z kolejnością można mieć wtedy, kiedy jedna zdolność karty nie wyklucza drugiej, tak jak np gdyby Lannister zagrał Qyburna w bitwie gdzie ja zagrałem Aerona. Wtedy decyduje tron: najpierw Lanni czy zamienia karte i płaci, potem ja czy płacę

Albo: Margaery Tyrell vs Mance Rayder- jeśli Tyrell jest wyżej na tronie, to siła Bary jest równa pozycji na dzikich, jeśli Bara jest wyżej to jego siła wynosi 2. Także tutaj niekoniecznie ten co jest wyżej na tronie ma lepiej.

Ale tutaj Królowa Cierni mówi jasno - Zignoruj zdolność karty przeciwnika, więc Lannister nawet nie może zamienić innej karty. Gdyby było tak jak mówicie, to królowa cierni działałaby w ogóle tylko jeśli przeciwnik byłby niżej na tronie, co jest dla mnie z deka bez sensu

Załóżmy, że macie rację, i Lannister może użyć zdolności zanim będzie zignorowana- nic to nie zmienia, zużyje tylko bez sensu 2 żetony. Na zdolności Qyburna jest wyraźnie napisane: możesz wybrać jedną kartę ze stosu kart odrzuconych: Qyburn przejmuje jej siłę i symbole, ale ignoruje zdolności tekstowe.

Czyli, zagrywaną kartą jest dalej Qyburn, a nie coś innego. A wtedy i tak królowa Cierni kasuje zdolność qyburna, i robi z niego bezużyteczne 0

W FAQ do podstawki jest opisana podobna sytuacja: Victarion Greyjoy vs Salhaador Saan, i jest wyraźnie zaznaczone, że Saan kasuje siłę ze statków przeciwnika, niezależnie od kolejności na tronie. Tutaj tak samo, królowa kasuje machloje qyburna

kajekpl - Czw 28 Lip, 2016

Ja bym się kłócił, zawsze jest najpierw rozpatrywanie jednej karty, później drugiej

Ta,zwłaszcza jak zdolność jednej kasuje zdolność drugiej
Germanus - Czw 28 Lip, 2016

zdolność królowej kasuje umiejętnośc qubyrna
Nowakl1993 - Czw 28 Lip, 2016

Moim zdaniem definitywnie tak. W przypadku takiego rozpatrywania, to jak ktos wyzej napisal- karty typu QoT nie mialyby najmniejszego sensu. Pierwszy raz sie spotykam z taka interpretacja ;o
Aras - Czw 28 Lip, 2016

kworum się wypowiedziało, czekamy na decyzję GMa :mrgreen:
eSzopiklon - Czw 28 Lip, 2016

Licząc tylko wypowiedzi niezaangażowanych bezpośrednio osób i kierując się jednak pierwszą myślą jest tak, że Królowa kasuje zdolność quyburna i Tyrell wygrywa.
lukipeki dobrze to wyjaśnił:
Cytat:
Gdyby było tak jak mówicie, to królowa cierni działałaby w ogóle tylko jeśli przeciwnik byłby niżej na tronie, co jest dla mnie z deka bez sensu

mapa

Lannister się wycofuje :arrow: ruch Martell :arrow: Bolton :arrow: Martell :arrow: Greyjoy

P.S. tego przykłądu nie rozumiem:
Cytat:
Albo: Margaery Tyrell vs Mance Rayder- jeśli Tyrell jest wyżej na tronie, to siła Bary jest równa pozycji na dzikich, jeśli Bara jest wyżej to jego siła wynosi 2. Także tutaj niekoniecznie ten co jest wyżej na tronie ma lepiej.

chyba jest właśnie odwrotnie, jak tyrel jest wyżej to on najpierw korzysta ze zdolności i siła Bary wynosi 2 (wtedy bara jeśli bara chciały skorzystać z Manca to jego siła i tak pozostanie na 2). Jeśli Bara byłby wyżej na tronie to najpierw on ustala swoją siłę np. na 10 i Margery nie ma już nic do powiedzenia bo "ostateczna siła" Bary jest już ustalona

czytałem o tym kiedyś na bgg, i tak to było opisane
Obie karty odnoszą się do tego samego, a więc "ostatecznej siły ataku", więc ostateczna jest ta, która będzie później, tak to rozumiem :wink:

kajekpl - Czw 28 Lip, 2016

Craclaw Point
lukipeki - Pią 29 Lip, 2016

http://npiguet.github.io/...OiAjeiegOamkA..
http://tinyurl.com/LOZykYkF8zK11lp8dhbL

Zaktualizowałem tor
Drogi lordzie Martellu, Twoja kolej :wink:

czarnylord23 - Sob 30 Lip, 2016

Wybaczcie, ale jeszcze nie ogarniam dobrze tej gry, a jestem dzisiaj strasznie zmęczony. Jutro rano/~południa napiszę co robię.

Hm, w sumie sytacja na mapie jest dość specyficzna. Niech będzie że zrobię coś takiego
Boneway: Rycerz->Reach, Rycerz+Rycerz+Wieża->Starfall.

http://tinyurl.com/tUJTAbIIpq0IFhVWOJR9

W sumie to która jest tura? :D

eSzopiklon - Sob 30 Lip, 2016

Tor jest aktualny, mamy 5 turę (przedostatnią)

Bolton :arrow: Martell :arrow: Greyjoy

Germanus - Sob 30 Lip, 2016

co jest specyficzne?

To, że bijąc Tyrella pomógłbym tylko podbić go Greyjoyowi. ;)
Aras - Sob 30 Lip, 2016

KN na Greywater Watch
Aras - Pon 01 Sie, 2016

coś nam tempo siadło :(
Martell -> GJ i ostatnia runda?

eSzopiklon - Pon 01 Sie, 2016

Tak, dwa ruchy i jeszcze Twoja mobilka :wink:
A o tempie nawet nie wspominam, ta tura trwa już ponad 2 tygodnie. Widocznie wakacje działają niekorzystnie na częstotliwość logowań :wink:

Aras - Pon 01 Sie, 2016

Wątpię w moją mobilkę bo Ktulu zgromadził siły ;)
Germanus - Pon 01 Sie, 2016

teraz czarny lord
czarnylord23 - Pon 01 Sie, 2016

O matko, przepraszam. Nie ogarnąłem, że Greyjoy zrobił ruch przede mną i czekałem na niego.
Hm, w takim razie:
Starfal: Rycerz+Rycerz+Rycerz+Wieża -> Koniec Burzy, jest 15:9 dla mnie, dowódca na PW

lukipeki - Pon 01 Sie, 2016

Aras napisał/a:

Dobry pomysł :lol:
Wszystko na Winterfell
Wysyłam dowódcę niezależnie od decyzji Lorda Baratheona odnośnie wsparcia

eSzopiklon - Pon 01 Sie, 2016

Czyli teraz Baratheon podaje obrońcę końca burzy i decyzję o wsparciu w bitwie o winterfell, a Bolton obrońcę winterfell

i dlatego nie cierpię zmian graczy. Od początku mam sojusz z martellem. zmiana gracza i wszystkie ustalenia lecą

to nie wina nowego Martella, że stary się obraził :wink:

broni Stannis
Aras - Pon 01 Sie, 2016

lukipeki napisał/a:
Aras napisał/a:

Dobry pomysł :lol:
Wszystko na Winterfell
Wysyłam dowódcę niezależnie od decyzji Lorda Baratheona odnośnie wsparcia

taaaaak, bo wcześniej chciałeś zdjąc rozkaz marszu :roll:
broni reek i wraca na rekę, wycofka na Moat Cailin

Euron

http://npiguet.github.io/...L7lpoI24biA5JmA

czarnylord23 - Wto 02 Sie, 2016

Germanus napisał/a:
broni Stannis

[3] Areo Hotah

Anulujesz mi wsparcie, jest 11:9 bez wsparcia, z dowódcami 14:13 i wygrywam.

http://tinyurl.com/lKery44ZcGOMoheHRekx

eSzopiklon - Wto 02 Sie, 2016

Jak Baratheon się wycofa z końca burzy to wrzucam ostatnie wydarzenia :grin:
Germanus - Sro 03 Sie, 2016

na SMoczą SKałę
lukipeki - Sro 03 Sie, 2016

teraz zauważyłem,że Tyrell nie miał prawa wypływać z portu, bo tworzył 5 armię
http://npiguet.github.io/...eaYiMOY56CC4aSA

http://tinyurl.com/L2ImminMFhuJ3sbHROHU

eSzopiklon - Sro 03 Sie, 2016

Ok, czyli udało się wreszcie skończyć tą turę :grin:

mapa przed wydarzeniami

I wydarzenia:

1. Tron ostrzy [Dzicy] Posiadacz żetonu Żelaznego Tronu wybiera, czy: a) wszyscy przesuwają żetony Zaopatrzenia i redukują armie b) wszyscy werbują jednostki lub c) ta karta nie wywiera żadnego efektu.
2. Gra o Tron Każdy gracz pobiera po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontroluje.
3. Pod miecz Posiadacz żetonu Ostrza z Valyriańskiej Stali wybiera jedno ograniczenie tej fazy Planowania: a) nie można przydzielać rozkazów Obrony b) nie można przydzielać rozkazów Marszu +1 lub c) nie ma żadnych ograniczeń.

Zaczynamy od ataku dzikich za 12, następnie Lannister decyduje co się dzieje z obu kart.
Dodam tylko że kolejna tura będzie turą ostatnią, oraz że nie chciałbym żeby trwała ona 3 tygodnie. Także zapraszam do przysyłania żetonów na dzikich :wink:

Dostępne żetony:
Greyjoy : 9
Martell : 12
Baratheon : 3
Lannister : 3

eSzopiklon - Czw 04 Sie, 2016

Gratulacje, wreszcie udało Wam się wygrać z dzikimi i to aż 19:12 :wink:

Martell : 10
Bolton: 6
Greyjoy : 2
Tyrell : 1
Baratheon : 0
Lannister : 0

Władca Mórz
Kryzys!
Gracz z najniższą stawką: Nie może umieszczać rozkazów na wszystkich swoich obszarach gdzie stacjonują statki w czasie fazy planowania, w tej rundzie.
Pozostali gracze: Nie mogą umieścić rozkazu na jednym ze swoich obszarów gdzie stacjonują statki w czasie fazy planowania, w tej rundzie.
Kryzys zażegnany
Gracz z najwyższą stawką: Może zrekrutować statek na dowolnym wodnym obszarze gdzie nie ma statków przeciwników. Zyskuje 1 żeton władzy za każdy statek stacjonujący w porcie.

Główną nagrodę zgarnia Martell, dostajesz 1 żw i wybierasz gdzie dajesz statek.

Pozostało żetonów:
Martell : 3
Bolton: 1
Greyjoy : 7
Tyrell : 4
Baratheon : 3
Lannister : 3

Teraz Lannister decyduje co robimy z pierwszą i trzecią kartą.

czarnylord23 - Czw 04 Sie, 2016

A to mogę dodać siódmy statek, kiedy limit to sześć statków?
lukipeki - Czw 04 Sie, 2016

Właśnie miałem pytać :roll:
eSzopiklon - Czw 04 Sie, 2016

Sorry, nie doliczyłem że masz już limit :oops:
W takim razie dostajesz tylko 1 żw za statek w porcie a reszta nagrody przepada.
Czyli czekamy tylko co zdecyduje Lannister

eSzopiklon - Wto 09 Sie, 2016

Kajek chyba się poddał, czekamy na niego już za długo więc zdecydowałem o powołaniu nowego Lannistera, będzie nim Szewa

Proszę nowego Lannistera o decyzję co do kart i możemy zaczynać ostatnią rundę

Szewa - Wto 09 Sie, 2016

eSzopiklon napisał/a:

I wydarzenia:

2. Gra o Tron Każdy gracz pobiera po jednym żetonie Władzy za każdy symbol władzy wydrukowany na obszarach, które kontroluje.
3. Pod miecz Posiadacz żetonu Ostrza z Valyriańskiej Stali wybiera jedno ograniczenie tej fazy Planowania: a) nie można przydzielać rozkazów Obrony b) nie można przydzielać rozkazów Marszu +1 lub c) nie ma żadnych ograniczeń.

Witajcie, jako, że mój ród powoli dogorywa, ostatnim tchnieniem:
1. Wszyscy przesuwają żeton Zaopatrzenia i redukują jednostki.
3. Nie można przydzielać rozkazów Obrony!

eSzopiklon - Wto 09 Sie, 2016

MAPA po wydarzeniach

Przysyłajcie rozkazy bez obrony i pamiętajcie że to już ostatnia tura :wink:

Aras - Czw 11 Sie, 2016

Jak nam idzie?
eSzopiklon - Czw 11 Sie, 2016

Mam już 5/6
lukipeki - Czw 11 Sie, 2016

Dalej 5/6? Kto to taki? Może publiczny ostracyzm go zmobilizuje? :lol:
eSzopiklon - Czw 11 Sie, 2016

Są wreszcie wszyscy:

MAPA
ostatniej tury

Czarny Kruken może coś zmienić (chociaż watpię, bo mógłby tylko cp* zamiast innego rozkazu z gwiazdką)

Także najazdy: Lannister :arrow: Baratheon :arrow: Tyrell :arrow: Martell :arrow: Greyjoy

Szewa - Czw 11 Sie, 2016

Palę najazd w Harenhall.

http://npiguet.github.io/...oDjloPog4HpgIA.

lukipeki - Pią 12 Sie, 2016

no nic nie robię z krukiem, bo przez brak obron nawet nie mam co :wink:
z najazdami poczekam, bo jestem ostatni na tronie
po pierwszej rundzie marszów, chyba będę miał 7 zamków, ale lepiej zagrajmy i poczekajmy :wink:

Germanus - Pią 12 Sie, 2016

palę ess
Nowakl1993 - Pią 12 Sie, 2016

Starku, dlaczego nie polozyles ataku z gwiazdka na fosie? :( (
Aras - Pią 12 Sie, 2016

Bo tak naprawdę to nie ma znaczenia ;) zbija każdy mój ruch aeronem ...

Nowakl1993 napisał/a:
Starku, dlaczego nie polozyles ataku z gwiazdka na fosie? :( (

Tyrellu,dlaczego nie wykonujesz palenia,tylko gadasz jakieś nieznaczace farmazony? :cry:

Aras - Pią 12 Sie, 2016

Może spalić tylko palenie na WSE, ablo sobie koronkę :lol: , (chyba) jedyny najazd który nie wiadomo co robi został Martella w Reach
TAk to po mojemu wygląda:
http://npiguet.github.io/...piIzZjjoIzhpIA.

Lannister nie ma ruchów - mogę teraz ja, czy czekamy zgodnie ze sztuką aż wszyscy rozpatrzą najazdy?

Jak dla mnie luz
Ty jesteś na Północy,oni na Południu :wink:

Aras - Pią 12 Sie, 2016

No to M-1 SE na Riverrun, karta poszła na PW :)
http://npiguet.github.io/...oDjloPohqHpgIA.

Aeron ofc
Dodam,że Baratheon nie ma mi jak odbić Winterfell( jego max 4 w ataku +1 wsparcia +2 dowódca kontra moje 2+4 wsparcia,wystarczy 2 dowódca)
A ja z Winterfell mogę spokojnie zająć Seagard(6-4 dla mnie,i mam 3 na ręce) lub White Harbor,jeśli Baratheon nie wróci sobie na rękę Jona Snow

Aras - Pią 12 Sie, 2016

lukipeki napisał/a:
Aeron ofc

wiadomo ;) Był Roose, SE ginie, odrzuciłem CI 5 żetonów potrzebnych do wygranej
http://npiguet.github.io/...uCgg-WguOGQmQ..

Nowakl1993 - Pią 12 Sie, 2016

ah aeron ;x sory ja mentalnie dalej siedze w kartach z podstawki :P
Germanus - Sob 13 Sie, 2016

marsz zrobie wieczorem
czarnylord23 - Pon 15 Sie, 2016

Wybaczcie opóźnienie, byłem przekonany że przedwczoraj wykonałem ten najazd.
Chociaż to chyba i tak bez znaczenia.
http://tinyurl.com/UnRo4ewKijBcIb9Dl5wX

lukipeki - Pon 15 Sie, 2016

Germanus napisał/a:
marsz zrobie wieczorem

Na tego tu czekamy :razz:

Germanus - Wto 16 Sie, 2016

M+0: Kn na White Harbor
Kn na Kingswood
proszę Tyrella o wsparcie bo to w jego interesie atakuję Kingswood
dowódca po decyzji Tyrella

lukipeki - Wto 16 Sie, 2016

No to super :grin:
M+0: Wszystko z Winterfell na Seagard, zostawiam żeton władzy
6:4 dla mnie, gram Victariona, czyli 3, Bolton ma max Ramsaya, czyli 4
wygrywam 9:8, i biore 7 zameczek :twisted:

http://npiguet.github.io/...uCgg-WguOGQmQ..

eSzopiklon - Wto 16 Sie, 2016

Czyli potwierdziło się to, co było wiadome od dłuższego czasu:

Wygrywa lukipeki z rodu Greyjoy

Gratulacje dla zwycięzcy, masz szczęście do moich gier, drugą prowadzę i drugą wygrywasz :wink:
Dziękuję wszystkim za grę, trwało to trochę dłużej niż zakładałem, ale okres urlopowy robi swoje.

Dodam jeszcze kilka słów o dodatku: moim zdaniem Lannister ma jeszcze gorzej niż w podstawce, Greyjoy ciśnie go od początku, a mając Rodrika zapewnia sobie przychylność wydarzeń. Miałem nadzieję że ten dodatek sprawi że Lanni nie będzie najbardziej niechcianym rodem, ale jednak nie wyszło. Do tego moim zdaniem Martell ma kiepskie karty (najgorsza czwórka w historii czwórek, 0 z mieczem, a 3 z 2 wieżami...) a Stark bez statków również ma ciężkie życie. Ale za to dużym plusem jest to, że gra zaczyna się od razu, a nie przez pierwsze 2 tury 1 bitwa na rundę. Więc jakby wprowadzić niewielkie zmiany to byłby to całkiem fajny dodatek.

lukipeki - Sro 17 Sie, 2016

Zgadzam się,Lannister ma bardzo źle.Jeśli Greyjoy zrobi to co ja,to rola Lannistera sprowadza się tylko i wyłącznie do przeszkadzania mu w wygranej, oraz rozpaczliwej obrony. Greyjoy i Tyrell mają tutaj zdecydowanie największe szanse na wygraną. Na Tyrella jeszcze mogą się zgadac Bara z Martellem,ale Greyjoy na zachodzie jest praktycznie bezkarny. W dodatku,agresja Greya na Laniego wzmacnia jeszcze również Tyrella,który mógłby łatwiej dobić Laniego ma lądzie

Jak Greyjoy i Tyrell zdadzą sobie sprawę ze swoich początkowych atutów,ciężko to wygrać komuś innemu

Dzięki wszystkim za grę :wink:

Germanus - Sro 17 Sie, 2016

jak dla mnie właśnie Martell ma największe szanse na wygranie. Moją pierwszą grę na forum wygrałem właśnie ten dodatek Martellami:D
Tyrell ma ciężką bo na początku ma dobrą sytuację i jest gnojony :P