galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Gra o Tron - 58 nabór

Rold - Sob 31 Maj, 2014
Temat postu: 58 nabór
W ramach chęci większej aktywności na forum postanowiłem że założę grę! Jestem po maturze i mam 4 miesiące wakacji... kiedy jak nie teraz? :p
Nigdy tego nie robiłem w dodatku jestem dość chaotycznym człowiekiem, więc wolałbym prowadzić coś w czym się orientuję :)
A dotychczas na żywo miałem okazję grać tylko w klasyczną 2 edycję oraz FFC.

A) Generalnie granie w 2.ed jest już troszkę dla mnie nudne jak na grę na forum więc może ciekawszą wersją będzie zagranie z modyfikacją. Będzie to odkrywanie następnych wydarzeń zaraz po fazie Westeros. :)

B) Klasyczne FFC na 4 osoby. Lubię Ucztę bo to wersja w której Beez sobie nie radzi idealnie, natomiast ja się czuje całkiem dobrze i miło mi będzie popatrzeć :)

Co do naboru stwierdziłem ze odwdzięczę się osobom które pozwoliły mi grać u siebie i zapewnię im pierwszeństwo przy decyzji czy chcą grać.
1. Beez
2. Sardo
3. Martin
Decyzję co do A lub B pozostawiam tej trójce pod głosowanie. Resztę ustalam kolejnością kto pierwszy ten lepszy.

PS. PBF nie będzie schludny, bo ze mnie nie ten typ. Aczkolwiek postaram się robić częste aktualizacje :)

Rold - Sob 31 Maj, 2014

Nom i jeszcze będzie musiał znaleźć się samarytanin który prześle mi mapkę :P
Germanus - Sob 31 Maj, 2014

zgłaszam się
Kamo - Sob 31 Maj, 2014

To ile tam tego miejsca masz? :D bo jak się zmieszczę to dopisz mnie.
lukiluk - Sob 31 Maj, 2014

Jeśli jest jeszcze miejsce (rozumiem, że tylko w wersji A) to zgłaszam się, jeśli zgodzicie się zagrać z nowicjuszem na forum. Pracuję przy komputerze, więc nie ma problemu we wchodzeniu parę razy dziennie na forum.
Beez - Sob 31 Maj, 2014

mi obojętnie byle nie totalnie klasyczna podstawka :D
I zagram

Mieciu - Sob 31 Maj, 2014

Zgłaszam się do podstawki bo inaczej się raczej nie wcisnę :D
guzu - Sob 31 Maj, 2014

ja tez ale juz po miejscach widze :)
Martin - Sob 31 Maj, 2014

Ja jeśli FFC to spasuję, a jeśli 6-osobowa z odkrytymi wydarzeniami to bardzo chętnie chociaż zgłosiłem się już u guzu. Jednak za 2 miesiące będę musiał skończyć całkiem grę na forum więc chyba jednak wolałbym grę 6-osobową a nie 9-cio, więc jeśi weźmiesz mnie tu to tam zrezygnuję
Sardo - Sob 31 Maj, 2014

dzięki za miejsce, chętnie skorzystam ;)
z tych dwóch opcji chyba wolałbym zagrać w Ucztę dla Wron, ale pierwsza opcja też jest ok
ważne by gra była sprawna i bez zamulania

Rold - Sob 31 Maj, 2014

Hmm po moich obliczeniach wyszło, że gramy w 6 osobową wersję z odkrytymi wydarzeniami na następną turę :) Ma to taki sens że przez to Martin rezygnuje z 9 osobówki i jest jedno miejsce więcej dla mnie :3
Tak jak mówiłem trójka która zgłasza obecność + trzy pierwsze osoby
1. Beez
2. Sardo
3. Martin
4. Germanus
5. Kamo
6. Lukiluk

Rezerwa to Mieciu
@Lukiluk nie ma problemu jeżeli nie stwierdzisz po tygodniu że rezygnujesz :)

Wszyscy zgłosili się rano więc chyba nie ma problemu żeby potwierdzać.

Rold - Sob 31 Maj, 2014

Beez - Stak
Sardo - Greyjoy
Martin - Baratheon
Germanus - Lanister
Kamo - Tyrell
Lukiluk - Martell

Wymiany są dopuszczalne :) Gdy 5 osób potwierdzi swój ród losuję wydarzenia na drugą turę robię pole gry i czekam na rozkazy :p

Startową mapę znacie więc na razie mam nadzieję że nie jest potrzebna, tyle że przed wystartowaniem ktoś będzie musiał mi ją jednak podesłać :P

Rold - Sob 31 Maj, 2014

Dzięki wspaniałości naszego rezerwowego prawdopodobnie dostanę mapkę :P

Dzięki Mieciu :P

ja zostane przy baratheonie

wydarzenia znamy na 1 ture naprzód? zdarzały się gry w których były odkryte 3 najbliższe tury

oczywiście bez Losów bitwy? :p

też mogę ci wysłać mapke jakby co

Rold napisał/a:
Beez - Stak
Sardo - Greyjoy
Martin - Baratheon
Germanus - Lanister
Kamo - Tyrell
Lukiluk - Martell

Wymiany są dopuszczalne :) Gdy 5 osób potwierdzi swój ród losuję wydarzenia na drugą turę robię pole gry i czekam na rozkazy :p

Startową mapę znacie więc na razie mam nadzieję że nie jest potrzebna, tyle że przed wystartowaniem ktoś będzie musiał mi ją jednak podesłać :P

mogę grać Lanisterem ale Stakiem tez nie grałem więc mogę się wymienić. Jakieś nowe rody czy efekt spolszczenia nazw rodowych... :P

Rold - Sob 31 Maj, 2014

To jak uważacie :)
A) Może być 1 karta
B) Mogą być dwie
C) Mogą być trzy
D) Albo dodam dodatkową kartę nadchodzi zima (lub2) i Odsłonie wszystkie wydarzenia aż do "Nadchodzi zima"

Mi się na pierwszy rzut oka wydaje fajna opcja D. Co prawda neguje kompletnie liczenie prawdopodobieństwa, ale nie o to w tej grze chodzi :)

Sardo - Sob 31 Maj, 2014

Greyjoy, to chyba jedyny ród, którego nie lubię, ale zagram nim, może właśnie przy okazji tej gry się do niego przekonam.
Jeśli już gramy z odsłoniętymi wydarzeniami, to grajmy bez losów bitwy (choć chętnie bym z nimi zagrał), będzie to bardzo strategiczna rozgrywka.
3 wydarzenia na przód, to za dużo :P 1 jest ok.

Rold - Sob 31 Maj, 2014

Germanus napisał/a:
Rold napisał/a:
Beez - Stak
Sardo - Greyjoy
Martin - Baratheon
Germanus - Lanister
Kamo - Tyrell
Lukiluk - Martell

mogę grać Lanisterem ale Stakiem tez nie grałem więc mogę się wymienić. Jakieś nowe rody czy efekt spolszczenia nazw rodowych... :P

A co jest nie tak? :D Źle nazwałem jakiś ród? :P

Beez - Sob 31 Maj, 2014

lannister - 2x n
Stark nie Stak :D
polecam robić Starkowi [color=grey] a Baratheonowi [color=olive]

mi jest totalnie obojętne więc mogę przygarnąć lannistera jak i każdy inny ród - your call :)

1 wydarzenie

lukiluk - Sob 31 Maj, 2014

Martell jest ok. Również najchętniej zagram z wydarzeniami max na 1 turę naprzód.

1 może być, chociaż na 3 byłoby ciekawiej ;p
Rold - Sob 31 Maj, 2014

... :shock:
Lannister nie pisze się przez 1x n? :???: Czytam książki, gram w gre planszową i o tym nie wiedziałem xD

Zagramy bez losów i z 1 wydarzeniem na przód :p

Czekam na oficjalne stanowisko Germanusa kim chce grać :)

Lannisterem, choć jak widzę głowonogach w mackach Sardo to wiem kogo będzie nękał :sad:

no to potrzebujemy jeszcze wydarzeń i możemy wysyłać rozkazy ;) chociaż pewnie będą dosyć przewidywalne
Sardo - Sob 31 Maj, 2014

Germanus napisał/a:
Lannisterem, choć jak widzę głowonogach w mackach Sardo to wiem kogo będzie nękał :sad:

:oops: Chyba mnie przeceniasz ;) Ale chyba lepsze to niż niedocenienie.

Martin napisał/a:
no to potrzebujemy jeszcze wydarzeń i możemy wysyłać rozkazy ;) chociaż pewnie będą dosyć przewidywalne

Znając nadchodzące wydarzenia, to niekoniecznie ;)
I też z niecierpliwością na karty czekam, chciałem już słać rozkazy, ale sobie przypomniałem o tym.

właśnie wydaje mi się że w 1 turze większość rozkazów będzie łatwiejsza do przewidzenia, jak już będziemy znali wydarzenia ;p

Cytat:

niedocenienie to najlepsze co może ci się w grze przytrafić!

Sardo - Sob 31 Maj, 2014

Martin napisał/a:
Cytat:

Chodziło mi, że lepsze dla Germanusa.

Rold - Sob 31 Maj, 2014

wydarzenia w drugiej turze dosc zwykle :p
1 talia to zaopatrzenie.
2 to gra o tron
3 brak najazdow.

rozpisze ladnie w nocy jak wroce do domu :)

Sardo napisał/a:
Martin napisał/a:
Cytat:

Chodziło mi, że lepsze dla Germanusa.

a które miejsce zająłeś na pierwszym dużym turnieju w Polsce?
Chodzi mi raczej o relacje Lanni - Grey w naszym wykonaniu w ostatniej grze :D

Kamo - Sob 31 Maj, 2014

Mi tam wszystko pasuje :) , tak jak pisałem gdzieś wcześniej, póki co jestem aktywny rano i wieczorem, ale niedługo powinienem każdego dnia popołudniu mieć dostęp do forum. :)
Martin - Nie 28 Wrz, 2014

W życiu bym nie pomyślał, że ta gra będzie tak długo trwać. Wyjeżdżam w czwartek i jestem zmuszony oddać mojego Baratheona na zastępstwo
Rold - Nie 28 Wrz, 2014

Na swoje usprawiedliwienie powiem, że ja też nie spodziewałem się tego. :)

Do kiedy wyjeżdżasz? No i przede wszystkim czy to tymczasowe zastępstwo czy stałe?

Rewolta - Nie 28 Wrz, 2014

Tu już 77 jest a 58 nadal trwa ;D
Martin - Nie 28 Wrz, 2014

Rold napisał/a:
Na swoje usprawiedliwienie powiem, że ja też nie spodziewałem się tego. :)

Do kiedy wyjeżdżasz? No i przede wszystkim czy to tymczasowe zastępstwo czy stałe?

Stałe. Wyjeżdżam na rok, a chyba nawet ta gra tak długo nie potrwa... Chyba ;p

Rold - Wto 30 Wrz, 2014

Szukam gracza jako Baratheon. Stan jaki widać w 58 :)
gamaliel - Wto 30 Wrz, 2014

Mogę zastępować jak by co, napiszcie mi czyja kolej i dajcie chwile na zapoznanie się z sytuacją.
Martin - Wto 30 Wrz, 2014

Kolej Tyrella. Ok, niniejszym zdaję Baratheona gamalielowi. Zaraz Ci napiszę na pw co nieco o sytuacji
Rold - Sro 22 Paź, 2014

Poszukiwany gracz do zastąpienia Tyrella w pbf58 :) (tura VIII faza akcji)

Jest to tradycyjna wersja 2 edycji, ale ze znanymi wydarzeniami wprzód :p

Gra toczyła się dość wolno, ale w dużej mierze było to spowodowane tymże Kamo właśnie. Także chętnego poszukuję :)

karol399 - Sro 22 Paź, 2014

zgłaszam sie, zaraz obczaje kolejnosc zeby nie przedluzac :P
prosze o ogolna sytuacje sojuszy, albo na PW na szybko od bary martela i laniego opcjonalnie :)
EDIT
aczkolwiek widze ze poprostu wszyscy nienawidza tyrella i tyle w temacie :)

Rold - Wto 09 Gru, 2014

Nie mam żadnego infa od Tyrella. Dostatecznie długo go nie ma jak na nowego gracza, więc szukamy zastępstwa xD

O Niechże się znajdzie jakiś lord :) Obiecuję całe bogactwa Wysogrodu!