|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Osadnicy z Catanu (Settlers of Catan) - Osadnicy Grą Roku 2005!
Geko - Czw 01 Cze, 2006 Temat postu: Osadnicy Grą Roku 2005! No i stało się. Wszyscy się tego spodziewali - Osadnicy z Catanu wygrali konkurs na grę roku 2005
http://www.gry-planszowe....zwyciezce-.html
Gratulacje dla Galakty!! Myślę, że ta gra ma swój duży udział w rozwoju rynku planszówek w Polsce.
Atwar - Czw 01 Cze, 2006
Gratulacje dla wydawcy. Mam nadzieję że grą roku 2006 zostanie Puerto Rico, wydane również przez Galaktę. Czego sobie, graczom i wydawnictwu życzę.
folko - Pią 02 Cze, 2006
Puerto Rico (i nie tylko, bo i Louis XIV, San Juan, Palazzo) jest w katalogu wydawniczym Brio, tylko kiedy to w koncu wydadza??
D.W. - Pią 02 Cze, 2006
Za gratulacje dziekujemy
Grzegorz - Pią 02 Cze, 2006
Ale to pocieszne: dokladnie 10 lat po otrzymaniu nagrody w Niemczech, Osadnicy teraz otrzymali ja i w Polsce.
Gratuluje
D.W. - Sob 03 Cze, 2006
Grzegorz takie życie…
Lepiej 10 lat później niż wcale. Dla pocieszenia można dodać, że istnieje jeszcze pewnie bardzo dużo krajów, które nie mają swojej wersji językowej.
Teraz gry będą się z pewnością pojawiać w większej ilości niż kiedyś i w ten sposób trzeba myśleć. Czyli pozytywnie .
Grzegorz - Sob 03 Cze, 2006
Moja uwaga miala jak najbardziej charakter pozytywny! Polska z tym sprawila Osadnikom piekny jubileusz!
Atwar - Czw 08 Cze, 2006
Offtopic.
Cytat: | Puerto Rico (i nie tylko, bo i Louis XIV, San Juan, Palazzo) jest w katalogu wydawniczym Brio, tylko kiedy to w koncu wydadza?? |
Nigdy, telefonowałem do nich, sprowadzają je tylko na zamówienie hurtowni. Wersja angielskojęzyczna.
Geko - Czw 08 Cze, 2006
Posłuchajcie sobie jaką antyreklamę robi Tok FM Osadnikom:
http://www.gry-planszowe....u-w-TOK-FM.html
Brawa za brak profesjonalizmu i nierzetelne podejście do tematu.
D.W. - Czw 08 Cze, 2006
W sumie lepiej tego nie komentować bo po co się denerwować
Szept - Czw 08 Cze, 2006
Bo to jest jak w dowcipie o Polaku i diable.
Jedną zgubił a druga zepsuł, widać u nas wszystko jest możliwe.
Geko - Czw 08 Cze, 2006
D.Waszkiewicz napisał/a: | W sumie lepiej tego nie komentować bo po co się denerwować |
Szkoda, bo takie audycje to nic innego jak antyreklama planszówek w naszym dziwnym kraju. Niby poważne, profesjonalne radio...
Hudson - Czw 08 Cze, 2006
Moze jestem naiwny, ale wierze, ze za tydzien bedzie sprostowanie i przeproszenie sluchaczy za wprowadzenie w blad.
dasilwa - Czw 08 Cze, 2006
Hudson napisał/a: | Moze jestem naiwny, ale wierze, ze za tydzien bedzie sprostowanie i przeproszenie sluchaczy za wprowadzenie w blad. |
W tym wypadku jesteś naiwny
Szept - Sob 10 Cze, 2006
Hudson napisał/a: | Moze jestem naiwny, ale wierze, ze za tydzien bedzie sprostowanie i przeproszenie sluchaczy za wprowadzenie w blad. |
Za tydzień będzie Boże Ciało i nie będzie audycji
gath - Sob 10 Cze, 2006
Posłuchałem sobie audycji i ręce mi opadły. Masakra. Szkoda, że coś takiego poszło w eter. Więcej nic nie powiem bo mogę kogoś obrazić.
POZDRAWIAM FANÓW CATANA I PLANSZÓWEK !!!
Grzegorz - Nie 11 Cze, 2006
Niech ta facetka lepiej sie przyzna, ze nie potrafi czytac, albo tak naprawde jeszcze nigdy nie zagrala w Osadnikow - porownywac te gre z Monopoly... szczyt idiotyzmu.
raskoks - Nie 11 Cze, 2006
ludzie troche spokoju ... Jedyne co zle zrobila to wymyslila sobie jakas sytuacje patowa,, poza tym w miare cos senswonei mowila na tyle na ile jej rozmowca ja nie wytracal z tematu. Bo to on narzucal niektore odpowiedzi ... tak czy siak porownanie do monopoly nie jest wcale takei glupie i samemu mi sie narzuca
Grzegorz - Nie 11 Cze, 2006
W Monopoly wygrywa jedynie szczesciarz, co "dobrze" rzuca, w Osadnikach mozna i z nieszczesliwymi rzutami wygrac. Kompensuje to handel. W Monopoly nikt ci samowolnie nie skompletuje zestawu ulic zanim sam nie wybudowal sie, a bez budowy mozesz gre zapomniec i sie nudzic. Poza tym moga tam gracze wczesniej wypasc z gry. Gra trwa potwornie dlugo. W Monopoly nie ma ZADNEJ taktyki. Gra jest bardzo linearna, rzut kostki odrazu narzuca cel i konsekwencje. W Osadnikach, kostka jedynie narzuca, jakie surowce gracze otrzymuja, lub czy napada ich zlodziej. Jednak nie wprowadza to gracza na jeden jedyny tor. Ma on wiele mozliwosci przed soba, moze ekspandowac, moze kupowac karty, lub polepszac osady (budujac miasta). Gra jest roznorodna. W Monopoly masz wybor: Targac sie z przeciwnikami o ulice? Majac komplet dobudowac domki? I to bylo. Czasami gra oczekuje od ciebie "wielkiej" decyzji: Zostac w wiezieniu, czy wykupic sie? Porownujac to z mozliwosciami w Osadnikach, nawet slepy zobaczy, ze Monopoly Osadnikom do piet nie dorasta i w zadnym wypadku nie mozna porownac obie gry. Z jednej strony mamy nudna, linearna gre, ktora tak naprawde bawi sie z toba, a z drugiej strony roznorodna gra, ktora w kazdej rundzie otwiera ci wiele drog i ty decydujesz, ktora pojsc. A co najazniejsze, gra jest stosunkowo krotka (zwykla podstawowa nie trwa dluzej niz godzinke), nikogo nie wyrzuca z gry. Kazdy ma szanse na wygrana. A w Monopoly istnieje sama frustracja, jezeli masz pecha. Poza tym, nie ma zadnej mozliwosci pohamowania prowadzacego. W Osadnikach jest jeszcze zlodziej lub "embargo" handlowe. Mam nadzieje, ze po tym juz nikt nie raczy twierdzic o istniejacym "podobienstwie" obu gier. Nie osmieszajcie sie!
Hudson - Czw 03 Sie, 2006
dasilwa napisał/a: | Hudson napisał/a: | Moze jestem naiwny, ale wierze, ze za tydzien bedzie sprostowanie i przeproszenie sluchaczy za wprowadzenie w blad. |
W tym wypadku jesteś naiwny |
Potrwalo to troche wiecej niz tydzien, ale wiara zdzialala cuda
|
|