galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Władca Pierścieni LCG - Zasady gry - Unikalne karty i ich różne wersje.

JollyRoger1916 - Pią 14 Wrz, 2012
Temat postu: Unikalne karty i ich różne wersje.
Stało się mamy bohatera, którego możemy zagrać także jako sprzymierzeńca. Czy jeśli Beorn zginie, a mam go na ręce jako sprzymierzeńca, to mogę go zagrać? Osobiście nie widzę przeciwwskazań, ale może się mylę.

Druga sprawa.

Mogę do talii wrzucić 6 Gandalfów, 3x podstawka i 3x Hobbit? W-g mnie tak, tylko nie można ich zagrać jednocześnie.

Problem niby oczywisty, ale wolę się upewnić. Jak Wy gracie?

stforek - Pią 14 Wrz, 2012

Wg mnie Beorn-sprzymierzeniec może zastąpić Beorna-herosa, gdy ten padnie.

Nad Gandalfami sam się zastanawiałem, w instrukcji jest mowa o 'trzech kopiach dowolnej karty'.

Pytanie, czy o rodzaju karty decyduje jej nazwa, czy np. numerek kolekcjonerski.

Mi się wydaje, że można mieć po trzech Gandalfów.

TomB - Pią 14 Wrz, 2012

Można mieć 3 kopie karty o tej samej nazwie (instrukcja s.27). Obie karty Gandalfa nazywają się tak samo, więc trzeba wybrać tylko 3.

Beorn bohater może być zastąpiony sprzymierzeńcem. Przynajmniej ja nie znalazłem przeciwwskazań.

JollyRoger1916 - Pią 14 Wrz, 2012

Dzięki za odzew. Jednak sprawa z Gandalfem nie jest taka oczywista jak myślałem. Przyznam się, że dawno nie zaglądałem do instrukcji i nie pomyślałem, że może tam być sprecyzowane, że karty nie muszą być te same, tylko na przyszłość zabezpieczyli się tym, że nie mogą się nawet tak samo nazywać.