galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Gra o Tron - Gra o Tron PBF

Darth Misiekh - Pią 17 Lut, 2012
Temat postu: Gra o Tron PBF
Witam!

Szukam osób które byłyby zainteresowane pograniem w tę wspaniałą planszówke przez forum. Więcej informacji na PM albo w tym temacie.

EDIT: Jako że szóstka sie juz zebrała proponuje ustalić kilka regól:

1. Zasady 2 edycji? (tylko do niej mam dostęp)
2. Losowe rody?
3. Tydzień na rozdanie rozkazów?
4. Losy bityw - gramy z nimi czy też odpuszczamy?

Na razie w swoim module nie mam Machin oblężniczych więc proponowałbym bez nich zagrać. Chyba ra razie tyle

8janek8 - Czw 23 Lut, 2012

Moje propozycje:
1. Tak
2. Tak
3. Może trochę krócej?
4. Bez losów bitwy

Może być bez machin

TERF - Czw 23 Lut, 2012

1. Tak (bo tez tylko ta wersje znam)
2. Tak
3. 3-4 dni (osobiscie moge codziennie ale pewnie nie wszyscy moga)
4. Z losami bitwy - jest ciekawiej i trudniej

Jak narazie nie ma machin to trudno, choc jest to dobry aspekt strategiczny.

Darth Misiekh - Czw 23 Lut, 2012

Postaram sie je dodać lecz niczego nie obiecuje . . .
Koshiah - Czw 23 Lut, 2012

1. Tak
2. Tak
3. 2-3 dni?
4. Z losami - zwiększają dynamikę gry

Havoc - Czw 23 Lut, 2012

1. Tak
2. Tak
3. 2-3 dni
4. Losy Bitwy

pulkownik - Czw 23 Lut, 2012

1. Tak
2. Tak
3. 2-3 dni?
4. Z losami - większy fan.

Wellby - Czw 23 Lut, 2012

1. Tak
2. Tak
3. 3-4 dni
4. Z losami bitwy

Darth Misiekh - Czw 23 Lut, 2012

A wiec tak:

Zasady 2 edycji
Losowe rody
3 dni na wysłanie rozkazów
5:1 w sprawie Losów bitwy a więc gramy z nimi

Gre rozpoczniemy najprawdopodobniej w poniedziałek.

pulkownik - Czw 23 Lut, 2012

ma ktos elektroniczna wersje zasad 2 mam tylko te pierwsze a zawsze pisana wersja sie przydaje. prosilbym o podeslanie na jmoc@o2.pl dziekuje.
Darth Misiekh - Pią 24 Lut, 2012

tutaj masz w wersji elektornicznej:

http://www.galakta.pl/pli..._instrukcja.pdf

TERF - Pią 24 Lut, 2012

no to cacy. A info techniczne? (do kogo wysylac rozkazy itd?)

Rozkazy do mnie na PW. Sojusze między sobą na PW albo na forum jak tam wolicie :wink: To samo jeżeli chodzi o Kruka posłańca i Miecz. W międzyczasie zdążyłem wylosować wam karty rodów i tak:

Dom Starków obejmuje TERF
Dom Tyrellów obejmuje 8janek8
Dom Lannisterów obejmuje Koshiash
Dom Baratheonów obejmuje Havoc
Dom Greyjoyów obejmuje Pulkownik
Dom Martellów obejmuje Wellby

A samą gre jak już mówiłem rozpoczniemy w poniedziałek

Havoc - Pią 24 Lut, 2012

Stannis Baratheon nadchodzi. :D
pulkownik - Pią 24 Lut, 2012

tak jeszcze dla pewnosci zapytam.
talia losy bitwy jest kazdorazowo tasowana po bitwie wraz z kartami ktore zostaly ujawnione ? pytam bo spotkalem sie z roznymi interpretacjami.

Ja osobiście wtasowywałem je odrazu po bitwie ale możemy to teraz ustaliść, a więc jak wolicie?
pulkownik - Pią 24 Lut, 2012

Ja tez tak uważam, nie tasowanie powoduje że po kilku bitwach może się zdażyć że można być pewnym ze nie pojawią sie 3 i 2.
TERF - Pią 24 Lut, 2012

według zasad karty powinny byc odrzucane ale tak jak zauwazyliscie sprytni gracze moga wyliczyc pozniej ze nie bedzie mocnych kart, wiec jak dla mnie tez moga byc tasowane co bitwe, W wersji forumowej to nie problem w realu moze byc to dosc czasochlonne. :)
Darth Misiekh - Sob 25 Lut, 2012

http://www.forum.galakta....p?p=59574#59574

Jakby co udało mi się wcześniej wszystko przygotować :mrgreen: Dlatego gre możemy rozpocząć już od dzisiaj

Nie wiem czy lepiej umieszczać mapki w oddzielnym temacie czy w też nie.

Co do Losów Bityw decyduje, że po każdej bitwie będą lądowały spowrotem do talii.

TERF - Sob 25 Lut, 2012

mi to obojetne czy tu czy tam

mala uwaga każdemu rodowi brakuje po jednym KONIKU w 2 edycji ma kazdy ich 5 a nie 4. ale chyba to nie problem to poprawic ;)

Wididze ze mapa jest wersji angielskiej a ja znam wersje polska (mowa o nazwach) dlatego jesli jest mozliwosc mozna ja umiescic w wyzszej rozdzielczosci aby byla bardziej czytelna?
Wowczas ulatwilo by mi to wydawanie rozkazow.

I co z garnizonami w stolicy? Pamietamy o nich w pamieci czy gramy bez nich?

Pamiętamy o nich tzn postaram sie je umieścić w nastepnej mapce gdyż muszę dodać je do modułu. Postaram się też o wyższą rozdzielczość albo chociaż o legende bo faktycznie nie za wiele z nazw widać.
TERF - Sob 25 Lut, 2012

zamiast legendy latwiejszy sposob to ponumerowac/zakodowac (np. 1z, m1) prowincje lądowe i morskie. Fakt utraci sie klimat lecz latwe do nawigowania
Wellby - Sob 25 Lut, 2012

Wszystko da się odczytać z mapki. Jeśli jednak macie dalej problem to Ctrl + rolka na myszce robicie zbliżenie.
TERF - Sob 25 Lut, 2012

OK faktycznie sposób z ctrl działa i jest wystarczający i nawet sie dopatrzylem sily wojsk neutralnych ktora wynosi 3!!!

To jakies ulatwienie? bo normalnie jest 5-6? nie pamietam dokładnie.

Havoc - Sob 25 Lut, 2012

Mógłby ktoś zrobić listę rozkazów? Ile ich jest i jakie?

Jest 5 w Królewskiej przystani i 6 w Orlim gniezdzie spokojnie dało się to rozróżnić nawet mi przez telefon. Co do rozkazów zamieszcze je po 22 bo wtedy będę w domu

EDIT: Rozkazy: 2Marszu (0 i -1) + specjalny marszu +1, 2umocnienia władzy + 1 specjalny umocnienia władzy, 2 najazdy + 1 specjalny najazdu, 2 obrony +1 + 1 specjalny obrony +2, 2wsparcia +0 i 1 specjalny +1,

Darth Misiekh - Nie 26 Lut, 2012

Dodałem wieże oblężnicze do moduły więc jeżeli chcecie z nimi grać to nie ma sprawy.
TERF - Nie 26 Lut, 2012

no z ta wyzsza rozdzielczoscia jest igla :)

nie zapomnij w drugiej turze dorzucic po koniku :D

Darth Misiekh - Nie 26 Lut, 2012

Ta koniki i wieże juz zostały dodane teraz tylko szukam w odpowiedniej rozdzielczości żetony Garnizonów i bedzie już cacy :grin:
Darth Misiekh - Wto 28 Lut, 2012

Jak na razie dotarły do mnie rozkazy od:

Lorda Havoc Baratheon
Lorda Koshiash Lannister
Lorda TERF Stark
Lorda Wellby Martell
Lorda Pulkownik Greyjoy

Na rozkazy Lorda 8janek8 Tyrell czekam do jutra do północy.

Darth Misiekh - Wto 28 Lut, 2012

Zapraszam do tematu z grą gdyz wszystkie rozkazy już dotarły:

http://www.forum.galakta....p?p=59975#59975

Darth Misiekh - Sro 29 Lut, 2012

Jako, że dostałem info ze nie wszyscy wiedzą jaka jest kolejność rozpatrywania rozkazów zamieszczam ja tutaj:

Najazdy gdy wszystkie najazdy zejdą z planszy przechodzimy do Marszów ( jeżeli w wyniku któregoś zostanie rozpoczęta bitwa wykonujemy ją) a na koniec Umocnienia władzy.

Havoc - Sro 29 Lut, 2012

Najazd Lannisterów znikł, więc ja i znowu Lannisterowie. Czekamy. :P
Koshiah - Sro 29 Lut, 2012

Wydanie 3 rozkazów jednocześnie to jakieś ustalenie, które przegapiłem? Usprawni ono rozgrywkę, ale też ogranicza pole manewru.
Havoc - Sro 29 Lut, 2012

Yhm. Tego nie doczytałem, że trzeba po kolei. Każdy po jednym. :O

No faktycznie :razz: Jakoś nigdy nie zwróciłem na to uwagii (Sam jakoś zawsze grałem, że wszystkie odrazu) ale jak tam wolicie?
Havoc - Sro 29 Lut, 2012

Po kolei jest bardziej strategiczne (wydłuża grę, ale gramy forumowo). Niech w 1 turze jest wszystko naraz.

Czyli teraz wszystko na raz, a potem po jednym rozkazie. Zgadza się?

Powiedzmy, że ta ture gramy wszystkie razem, a od następnej już po koleji, ok??

Ok. Czas na Króla Północy :)
TERF - Sro 29 Lut, 2012

ja mam nadzieje ze rozkazy wykonujemy pokolei i swoje przeslalem do prowadzacego ale jak chcecie tu no to prosze:

1. WINTERFELT - marsz +0 - piechur do the STONE Shorg, rycesz do Moat Calin
2. WITHE HARBOR - marsz -1 - piechur do Widows Watch - pozostawic żeton władzy w WITHE HARBOR
3. THE SHIVERING SEA - marsz +1 - statek do the Narrow Sea

Proszę wykonywać według podanej kolejności bo rozumiem że gramy np. pierwszy ruch wykonuja wszyscy, potem drugi wszyscy itd.

Ja podaje od razu wszystkie bo to pierwsza tura i ruchy kazdego gracza sa jasne pozniej bede pisac pojedynczo bo bedzie to zalezne od poczynan pozostalych. ;)

8janek8 - Sob 03 Mar, 2012

Mosz prosić o aktualną planszę na torach i w żetonach Władzy?
Darth Misiekh - Sob 03 Mar, 2012

Do ostatniej mojej wiadomości dodałem mapke.
pulkownik - Pon 05 Mar, 2012

Rozumiem że nie Losy nie są dociągane przy ataku na Neutralne Garnizony. Grałem zatem jakiś niestandardowy wariant w którym było to robione.
Havoc - Pon 05 Mar, 2012

Nie jest w prost napisane, że się nie dociąga, ale to byłby trochę bezsens. Nie można użyć miecza (który z losami bitwy też ma drugą możliwość), nie można użyć generała, czaszki nie działają, miecze i fortyfikacje też (chyba, że na ciebie). Plus dla mniejszej ilości graczy to byłby dodatkowy plus dla niektórych rodów jeśli w ataku mógłbym użyć generała. Np. dla Baratheon - mógłbym teraz zaatakować piechurem i konikiem i użyć generała, który zmieniłby mi piechura na rycerza. Lepiej niech pozostanie jak jest. Siła się liczy i tylko ona.
Darth Misiekh - Pon 05 Mar, 2012

Str. 26 instrukcja:

Podczas ataku na wojska neutralne nie zagrywa sie karty Rodu.

Str. 29 instrukcja:

1. Losowanie Kart Losów Bitwy:

Kiedy gracze wybiorą i ujawnią swoje karty Rodów, losują następnie po jednej karcie Losów Bitwy z wierzchu talii i w sekrecie przed innymi zapoznają się z ich treścią

Jak dla mnie słowo gracze mówi samo za siebie i jest to stosowane tylko dla bitwew w których biorą udział gracze oraz to, że karty Losów Bitwy dociąga się po ujawnieniu Kart Rodów gdzie w przypadku wojsk neutralny taki krok nie następuje bo nie zagrywa się kart rodów.

pulkownik - Pon 05 Mar, 2012

Ok, po przeczytaniu też tak to interpretuje.
Wygląda na to że ludzie z którymi grałem dodali to żeby było mniej przewidywalnie.

Koshiah - Sro 07 Mar, 2012

Darth Misiekh napisał/a:
Mace Tyrell niszczy jednostkę Piechoty Lannisterów. (instrukcja str. 19 podpunkt 2)

Czy Możesz natychmiast anulować wybraną przez przeciwnika kartę Rodu i cofnąć ją na jego rękę nie jest przypadkiem podpadającym pod podpunkt 1?
Cytat:
Najpierw rozpatruje się zdolności „Zignoruj” i „Anuluj”, zgodnie z kolejnością rozgrywki (kolejnością na torze Żelaznego Tronu).

Havoc - Sro 07 Mar, 2012

Zgadzam się z Koshiah. On anuluje jego kartę.
Darth Misiekh - Sro 07 Mar, 2012

Faktycznie - nie wiem czemu przedstawiło mi się że jest tego samego rodzaju co Tyrell :oops: Poprawione
Darth Misiekh - Sro 07 Mar, 2012

Dodałem do modułu żetony Garnizonów więc na nastepnej mapce sie juz pojawią oraz najprawdopodobniej wymienie wszystkie karty z edycji 1 na 2 (bo w moim odczuciu są bardziej klimatyczne :mrgreen: )
Shutt - Sob 10 Mar, 2012

Nowy na forum :P
Jest możliwość dołączenia do przyszłej gry?

Darth Misiekh - Sob 10 Mar, 2012

Jeżeli jakaś będzie miala miejsce to tak. Chociaż na razie nic nie mogę w tej sprawie powiedzieć.
Ash - Pon 19 Mar, 2012

Darth Misiekh napisał/a:
Jeżeli jakaś będzie miala miejsce to tak. Chociaż na razie nic nie mogę w tej sprawie powiedzieć.

Też bym się chętnie pisał.
pozdr.

8janek8 - Pią 23 Mar, 2012

Czy Stark będzie się znajdował na najniższych pozycjach wszystkich torów po rozstrzygnięciu karty dzikich, czy będzie na wyższych pozycjach po przesunięciu żetonów pozostałych Rodów na torach lenników i królewskiego dworu?

Pozostali Gracze: W kolejności rozgrywki, każdy gracz wybiera tor Lenników lub Królewskiego Dworu i przesówa swój żeton Wpływów na najniższą pozycję tego toru.

Aby sprecyzować: czy "każdy gracz" w tym wypadku oznacza każdego gracza w grze, czy tylko graczy pozostałych (bez gracza z najniższą stawką)?

Darth Misiekh - Pią 23 Mar, 2012

Ja to rozumiem tak że kazdy gracz z wyłączeniem gracza który dał najmniej bo on dostaje inną kare. Bo jeżeli było by inaczej to gracz z najniższą stawką otrzymywałby dwie kary.

Co do drugiego pytania to ja zawsze karty rozpatrywałem tak ja są napisane czyli Najpierw kare dostaje ten co dał najmniej, a później reszta.

TERF - Nie 25 Mar, 2012

tak jak piszesz najpeir najsurowsza kara potem pozostale ;)
gamaliel - Czw 29 Mar, 2012

Darth Misiekh napisał/a:

Ja też byłbym chętny.

Darth Misiekh - Czw 29 Mar, 2012

Jakby co ostatni post został zedytowany
Havoc - Sro 04 Kwi, 2012

Baratheon nie ma żetonów Marszu. :P
Darth Misiekh - Czw 05 Kwi, 2012

Zmieniłem ostatni post.
TERF - Pią 06 Kwi, 2012

Ten Seagard to twierdza nie do zdobycia z takimi kartami losów bitwy.

Zaczynaja mnie one irytować i chyba przestane z nimi grać!!! wrr...

pulkownik - Pią 06 Kwi, 2012

To kara za zdradę :twisted:
Darth Misiekh - Pon 16 Kwi, 2012

Do czwartku będę miał utrodniony dostep do internetu dlatego też do tego czasu zawieszam gre
Darth Misiekh - Czw 26 Kwi, 2012

Panowie co robimy? Bo nie mam żadnego kontaktu z Tyrellem a rozkazów dalej od niego nie widać. Macie może jakieś propozycje?
8janek8 - Czw 26 Kwi, 2012

Wybaczcie, ale nie mam kompletnie czasu. Jeśli się wszyscy zgodzą, to może za mnie zagrać ktoś z drugiej rozgrywki (pewnie znajdzie się chętny). A jak nie, to będę dostępny na początku maja.
TERF - Czw 26 Kwi, 2012

to tylko 2 tury i chyba 5 min mozesz wygospodarowac aby luknac raz dziennie ;)
Havoc - Czw 26 Kwi, 2012

Maj jest za tydzień. Tydzień poczekać można.
pulkownik - Czw 26 Kwi, 2012

Proponuje poczekać, gdzie ja znajde takiego solidnego sojusznika ;)
Havoc - Czw 26 Kwi, 2012

Ty wiesz, że nie ma drugiego miejsca w tej grze? Wygrywa tylko jedna osoba? :P

Tak, tak wiem, wiem również że nie da się wygrać mając 5 jednostek, zdrajce na karku i jeszcze wszystkich sąsiadów przeciwko sobie, pozostaje mi powalczyć o inne pozycje.
Havoc - Czw 26 Kwi, 2012

Nie ma innych pozycji. Albo jesteś zwycięzcą albo przegrywasz. :P
TERF - Czw 26 Kwi, 2012

Dokladnie i gra traci sens jesli gracze przestana walczyc o pierwsze miejsce.

5 jednostek? a ja to wiecej mam? i nie placze wygrac w moim wypadku bedzie ciezko lecz bede tak grac aby maksymalnie utrudnic zycia innym ;)

nie twierdze ze jesli nadazy sie okazja to postaram sie siegnac po zwyciestwo i nie mam zamiaru oddac bez walki ani jednego zamku, ale zdrada sojusznika do której namawiał mnie Stark, niechybnie skonczylaby sie tym ze uzyskalbym jeden zamek od Tyrela a stracil dwa na rzecz Starka, to poprostu byloby samobojstwo ;)
TERF - Pią 27 Kwi, 2012

oj tam oj tam wydaje ci sie ;)
Koshiah - Pią 27 Kwi, 2012

pulkownik napisał/a:
uzyskalbym jeden zamek od Tyrela a stracil dwa na rzecz Starka, to poprostu byloby samobojstwo ;)

W zasadzie nie ma dla Ciebie różnicy pomiędzy jednym i drugim wariantem. Może o tyle, że Tyrell ma na ten moment 5 zamków i wieże oblężnicze gotowe do podbicia kolejnych :P Ot: wybierasz, z kim wolisz przegrać ;]

pulkownik - Sob 28 Kwi, 2012

Koshiah napisał/a:
pulkownik napisał/a:
uzyskalbym jeden zamek od Tyrela a stracil dwa na rzecz Starka, to poprostu byloby samobojstwo ;)

W zasadzie nie ma dla Ciebie różnicy pomiędzy jednym i drugim wariantem. Może o tyle, że Tyrell ma na ten moment 5 zamków i wieże oblężnicze gotowe do podbicia kolejnych :P Ot: wybierasz, z kim wolisz przegrać ;]

Doskonale to ująłeś, wybrałem więc Tyrella, a nie Starka który mnie zdradził na początku gry ;)

TERF - Pią 04 Maj, 2012

co z ta gra? gram jeszcze czy koniec?
pulkownik - Pią 04 Maj, 2012

Sądze że już dość czekaliśmy

Proponuje grac dalej bez zielonego, ustaliliśmy zasady 3 dni na rozkazy, a i tak przedłużyliśmy o tydzień ten czas.

Mamy dwie opcje oddajemy go pod wodzę kogoś nowego lub pozostawiamy jako neutral.

Ja jestem za neutral (zaraza była :) , bo dać komuś grać rodem który może od razu wygrać to chyba za dużo szczęscia .

TERF - Pią 04 Maj, 2012

pozostawienie go neutralnym popsuje cala rozgrywke wiec musi go ktos zastapic a nowy gracz nie bedzie znal realacji miedzy graczami wiec nie bedzie mial tak latwo. Wiec wybierzmy najaktywniejszego z 2 edycji gry online. ;)
Darth Misiekh - Pią 04 Maj, 2012

Dobra czyli Tyrella przejmuje ktoś inny czy robimy z niego wojska neutralne? Prosze o info wszystkich grających. Jak na razie jest 1:1
Koshiah - Pią 04 Maj, 2012

Wstrzymuję się od głosu - mi to tam wszystko jedno xD
Havoc - Pią 04 Maj, 2012

Jest początek maja. Nie ma go, więc niech ktoś przejmie jego grę.
Vickon - Pią 04 Maj, 2012

Jak by była taka możliwość, to ja mógłbym przejąć władze w rodzinie Tyrellów. Bo Lord 8janek8 zanimógł z powodu pewnej niewiasty :wink:
Darth Misiekh - Sob 05 Maj, 2012

Dobrze więc nowym Lordem Wysogrodu zostaje Vickon :wink:

Proszę o info z rozkazami

Vickon - Sob 12 Maj, 2012

Mam pytanie.

A mianowicie. Co się dzieje z żetonem marszu, wsparcia, umocnenia właczy lub obrony? W sytuacji gdy na terenie, na który leży dochodzi do walki. Czyli ten teren został zaatakowany, a w wyniku walki atakujący przegrywa. Żeton obrońcy, który wygrał walkę zostaje, czy jest ściągany z planszy?

Murgen - Sob 12 Maj, 2012

Zostaje ściągnięty, poszczególne żetony należą do konkretnego rodu i nie mogą być wykorzystywane przez inny.
Havoc - Sob 12 Maj, 2012

Murgen, chodziło mu o sytuację, gdy atakujący przegrał, czyli nie przejął terenu. Żeton zostaje. Trzeba przejąć teren, aby usunąć go.
Murgen - Sob 12 Maj, 2012

Fakt, trochę się zaplątałem w tym o co chodzi :)
Zostaje - confirmed.

Havoc - Sro 16 Maj, 2012

Szefie? Mapka? Karty rodów? Przyda się naprawdę mieć wszystko poprawnie teraz. Losy Westeros się teraz ważą.
Havoc - Nie 20 Maj, 2012

Błąd na mapie. Moje koniki zajęły Blackwater i zostawiłem w Crackclaw Point żeton Władzy
Darth Misiekh - Pon 21 Maj, 2012

Poprawione w ostatniej mapce
Havoc - Pon 21 Maj, 2012

Martell, twoja kolej. Lannister nie ma ruchu.
Darth Misiekh - Czw 24 Maj, 2012

Dziękuje wszystkim za grę
Havoc - Czw 24 Maj, 2012

Dzięki za grę i prowadzenie!
TERF - Czw 24 Maj, 2012

Dzieki GM za prowadzenie gry! :)