galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Wyjaśnianie zasad obowiązującyh w grze Inwazja - Dzikość i obrażenia niebezpośrednie

Mouse - Nie 12 Cze, 2011
Temat postu: Dzikość i obrażenia niebezpośrednie
Chciałem sie do końca dopytać, bo nie jestem pewnien czy to tak działa. Znowu posłużę się przeykładem carnosaura. Jeżeli mam go na stole, i dostaje 1 obrażenie niebezpośrednie, przydzielam je na carnosaura, to czy to uruchamia dzikość - czyli wale za 3 w jakąś jednostkę w strefie przeciwnika ?

Zasady dotyczące inderect mówią, że to gracz otrzymuje obrażenie i przydziela jednostce. Warunkiem uruchomienia dzikości jest aby ta jednostka otrzymała obrażenie. Moving damage nie uruchamia dzikości, czy zatem indirect damage ją uruchamiają ? Według zasad obrażeń niebezpośrednich otrzymuje je gracz, nie jednostka ( czy może oboje na raz ? ):

faq 1.4 napisał/a:
Indirect Damage is non-combat damage that is dealt to a target player. The player who is dealt the indirect damage must assign it to his units and/or his capital.

carnosaur napisał/a:
Savage 3 (whenever this unit is dealt damage, it may deal 3 damage to target unit in any corresponding zone.)

Jest jeszcze jedna kwestia w obrażeniach niebezpośrednich, w faq pojawia się słowo assign, czy to oznacza, że są rozpatrywane tak jak obrażenia w walce, czyli np. mogę poświęcić Lobber Crew któremy przydzieliłem 1 obrażenie niebezpośrednie ?

DaRKeR - Nie 12 Cze, 2011

non-combat damage jest assign and apply at the same time. Czyli Lobber crew nie ma tam miejsca na poświęcenie.

Co do reszty to TAK, indirecty odpalają Savage.