galakta.pl
Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta

Wyjaśnianie zasad obowiązującyh w grze Inwazja - świeżak o lojalnościach

true_asbestos - Wto 09 Lis, 2010
Temat postu: świeżak o lojalnościach
Witam, mam za sobą pierwszy kontakt z Inwazją podstawką. No i tak się zastanwiam o lojalnościach. Mniej więcej przeczesałem forum, ale dla pewności potrzebuję konkretnej odpowiedzi. Bo z tego co zrozumiałem to:

Koszt lojalności odpowiada znakom rasy na kartach, które już aktualnie są w grze. Zaużmy mam dwa znaki rasy w grze, i zasobów wystarzcająco by postawić dwie karty, każda o koszcie dwie lojalności. Mogę postawić te dwie karty? Jak zrozumiałem to mogę bo znaki rasy nie są do wykożystania, stanowią jedynie próg, a problemem są zasoby wtedy.

A w instrukcji napisano właśnie taką zmyłkę, że "koszt lojalności karty nie może być mniejszy niż zero", no i ja zrozumiałem to tak, że jeżeli mam dwa znaki rasy, i chcę zagrać kartą gdzie koszt wynosi jedna lojalność to niestety nie mogę bo "1 - 2 < 0", więc muszę zagrać kartą o dwóch lojalnościach gdzie wynik odejmowania będzie równy "0". Po tym niestety nie mogę innej karty o dwóch lojalnościach zagrać tylko czekam na taką o trzech lojalnościach???? (no i coś mi tu nie grało właśnie, zbyt duże ograniczenie)

Proszę o pomoc w rozjaśnieniu tego problemiku i jakieś nakreślenie sensowne problemu

pozdrawiam

sirafin - Wto 09 Lis, 2010

Wcześniej jest mowa o tym że od kosztu lojalności odejmuje się liczbę symboli w grze i gdyby na tym opis zakończyć, ktoś mógłby zrozumieć to tak:
Cytat:
ŹLE
Mam 2 zasoby i 3 symbole rasy w grze.
Mam w reku kartę która kosztuje 2 i ma dwa symbole lojalności.
2 lojalności - 3 symbole w grze = -1
No to płacę 2 -1 (lojalności) = 1 zasób

Dlatego dodano fragment że "koszt lojalności karty nie może być mniejszy niż zero" i sprawę należy rozumieć tak:
Cytat:
DOBRZE
Mam 2 zasoby i 3 symbole rasy w grze.
Mam w reku kartę która kosztuje 2 i ma dwa symbole lojalności.
2 lojalności - 3 symbole w grze = -1 ale nie może być mniejszy niż 0 więc = 0
No to płacę 2 - 0 (lojalności) = 2 zasoby

A ta pierwsza część jest ok? Że mogę np. dwie karty wystawić, o koszcie dwóch lojalności każda? kiedy dwa znaki rasy są w grze?
DaRKeR - Wto 09 Lis, 2010

tak loyalki się że tak powiem nie zużywają :) możesz grać dowolną ilość kart tak długo jak Cie na to stać.

dzięki za info, odrazu mi lepiej :wink:
Eyriaszka - Wto 22 Lut, 2011

Hej,

Czy w ciągu tury można doliczać lojalki z taktyk? Na przykład w stosie?

DaRKeR - Wto 22 Lut, 2011

nie, liczą się tylko symbole ras w prawym dolnym rogu obrazka, które są wystawione na stałe do gry (dodatki, wsparcia, jednostki) czyli bez taktyk(taktyki nie wchodzą do gry) oraz jeden symbol rasy zapewnia Ci stolica.