|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Talisman: MAGIA I MIECZ - Nowy dodatek
Sxk - Pią 29 Paź, 2010 Temat postu: Nowy dodatek Były już podobne tematy, ale warto chyba od nowa zacząć ten wątek szczególnie, że tamte się już troszkę zdezaktualizowały. Niedawno zaczęła się sprzedaż "Sacred Pool", liczę że w związku z tym tradycji stanie się zadość i FFG ogłosi jaki będzie nowy dodatek.
Na co liczycie?
Ja na "Miasto"
Nemomon - Pią 29 Paź, 2010
Liczę na Las, a następnie na Miasto. Czemu? Bo chcę, aby w Mieście było wszystko do kupienia, nawet tych parę Przedmiotów/Przyjaciół, które pojawią się w Lesie.
Moonspell - Pią 29 Paź, 2010
Bedzie Las
Nemomon - Pią 29 Paź, 2010
Niestety, jak już wyjdzie Miasto, to przestanę kupować TMiMa Obiecałem kiedyś Jonowi, że jak tylko nie będzie forsował klasycznych kart Mistrzów, tylko te hmm... "byle co" z Trzeciej Edycji, to się wypnę na TMiMa. Niestety Jon jest ich zwolennikiem, więc na pewno ich forsować nie będzie.. Więc pozostanie mi wywiązać się z obietnicy..
Kaktus - Pią 29 Paź, 2010
Więc będziesz kupował skrycie i udawał, że nic nie wiesz
Sxk - Sob 30 Paź, 2010
Oczywiście mam nadzieję, że owemu "miastu" bliżej będzie do drugiej edycji niż do trzeciej
Arbaal - Sob 30 Paź, 2010
Jak na razie to najbardziej prawdopodobny jest las. Mi to lotto szczerze mówiąc jaki będzie dodatek bo i tak go kupię, byle by był fajny Choć mam taką cichą nadzieję że kiedyś będzie kosmiczna otchłań...
Moonspell - Sob 30 Paź, 2010
Nie no tylko bez kosmicznej otchlani caly klimat sie spapra
Arbaal - Sob 30 Paź, 2010
Spapra się jak dla kogo. Dla mnie otchłań to wstęp do tej fantastyki sf i jak dla mnie pasuje do Talismanu. Jak by to ładnie zrobili to było by ciekawe imho. WKO to skok do świata którego nie znajdzie się w żadnej innej grze przygodowej. Coś jak tajemne sanktuarium z 2aktu diablo II
Moonspell - Nie 31 Paź, 2010
hmmm zobaczymy jak to bedzie z kosmiczna otchlania kupie chocby dla samych postaci a w nia nie musze wcale grac wazne zeby bylo mnustwo dodatkow
jablo - Nie 31 Paź, 2010
Zamiast kosmicznej otchłani (która będzie kosztowała ok 150) Można śmiało wprowadzić dwa ciekawe dodatki karciane i na to samo wyjdzie. A nawet lepiej, bo tych kart będziesz używał w przeciwieństwie do planszy otchłani...
Arbaal - Nie 31 Paź, 2010
Cytat: | Zamiast kosmicznej otchłani (która będzie kosztowała ok 150) |
Po znajomości kupisz taniej a bez znajomości... to możesz kupić za około 105 jak każdy inny planszowy dodatek.
jablo - Nie 31 Paź, 2010
Arbaal napisał/a: | Cytat: | Zamiast kosmicznej otchłani (która będzie kosztowała ok 150) |
Po znajomości kupisz taniej a bez znajomości... to możesz kupić za około 105 jak każdy inny planszowy dodatek. |
Pewnie i tak, ale tak czy inaczej wolałbym las lub miasto a nie dziwną otchłań...
aro_kal - Czw 04 Lis, 2010
A nie można by zupełnie czegoś nowego wymyślić? Jeszcze pal licho gdyby były to odświeżane kotlety, byleby ruch po planszy był nowatorski. Bo jeśli się okaże, że dostajemy kolejną wstążkę, to już wiem że FFG nie lubi za długo myśleć tylko szybko zarobić. I piękne grafiki nic tu nie zmienią.
jablo - Czw 04 Lis, 2010
aro_kal napisał/a: | A nie można by zupełnie czegoś nowego wymyślić? . |
Np. co??
aro_kal napisał/a: | byleby ruch po planszy był nowatorski. Bo jeśli się okaże, że dostajemy kolejną wstążkę. |
A jaki jest sensowniejszy niż wstążka w przypadku dodatku na narożnik??
a co do nabijania kasy przez FFG w przypadku Talizmana. I tak ludzie kupią i tak
aro_kal - Pią 05 Lis, 2010
Cytat: | A nie można by zupełnie czegoś nowego wymyślić? .
Np. co?? |
Nie wymagaj tego ode mnie. Nie mi płacisz. A poza tym i tak moich uwag nie wzięto by pod uwagę. I może źle zrozumiałem twoje intencje, ale nie odbieraj mi prawa do wymagania czegoś nowatorskiego od FFG. Oni za to każą sobie słono płacić. Muzyków też krytykujemy za kiepską muzykę, mimo że sami nie umiemy jej tworzyć. Ja nie umiem robić gier, ale mam prawo oczekiwać czegoś porządnego od tych co umieją.
Cytat: | byleby ruch po planszy był nowatorski. Bo jeśli się okaże, że dostajemy kolejną wstążkę.
A jaki jest sensowniejszy niż wstążka w przypadku dodatku na narożnik?? |
W trzeciej edycji chyba coś nowego wymyślili. A czy nie wydaje Ci się nudne, że na każdym rogu będziesz robił dokładnie te same czynności?
Sxk - Pią 05 Lis, 2010
Jeżeli trzeci dodatek będzie powtórką z rozrywki to na pewno go nie kupię tak jak gór nie kupiłem/zamówiłem. Jakoś kolejna wstążka plus kolejna banda potworów mnie nie kręci.
Moonspell - Pią 05 Lis, 2010
A ja i tak kupie "GÓRY" od malego berbecia kreci mnie "Magia i Miecz" teraz "Talisman" i nie widze w tym nic nuzacego pozatym jesli komus rozgrywka sie nudzi zawsze moze zmodyfikowac sobie zasady lub wymyslic cos nowatorskiego
Arbaal - Pią 05 Lis, 2010
Wiadomo że Talisman Magia i Miecz to głównie nazwa i na tym trzepie się hajs. Gra jest bez fajerwerków. Ma proste zasady co jest ogromnym plusem. Można tez ja dowolnie zmieniać. Ja kupię każdą planszę nawet ja by miały być 4 wstążki dla zasady chce mieć
Sxk - Pią 05 Lis, 2010
Ja miałem wszystkie dodatki w drugiej edycji, ale po pewnym czasie rozkładałem i tak tylko Miasto. Nie zrozumcie mnie źle, kocham tę grę, ale nie lubię dodatków w których jedyna nowością jest kilka dodatkowych pól i kilka dodatkowych kart
Sxk - Czw 02 Gru, 2010
Hej Nemomon ty jesteś zawsze najlepiej poinformowany, wiesz coś o nowych dodatkach kiedy i jakie planuje FFG, bo coś cicho na ten temat?
Nemomon - Czw 02 Gru, 2010
Póki co nic nie wiem aczkolwiek, wypatruj nowego tematu tutaj, gdy tylko czegoś się dowiem
Kriss - Pią 03 Gru, 2010
A co myślicie o tego typu dodatku ?
http://boardgamegeek.com/...ower?size=large
Plansza w formie wieży lub jakiegoś zamku, super
yojin - Pią 03 Gru, 2010 Temat postu: hehe wszyscy pewnie maja cicha nadzieje ze to wlasnie ten dodatek bedzie po 4 planszowych narożnikach. Ale FFG potrafi zaskakiwac, wiec pewnie nici z tego i same karciane beda leciec dodatki potem
Nemomon - Nie 05 Gru, 2010 Temat postu: Re: hehe
yojin napisał/a: | wszyscy pewnie maja cicha nadzieje ze to wlasnie ten dodatek bedzie po 4 planszowych narożnikach. Ale FFG potrafi zaskakiwac, wiec pewnie nici z tego i same karciane beda leciec dodatki potem |
Nie jestem tylko pewien, czy to będzie zaskoczenie, czy też z góry już teraz można założyć taki rozwój sytuacji
Sxk - Nie 05 Gru, 2010
Plansza główna jest powrotem do drugiej edycji, zaś narożnikowa forma dodatków wyraźnie nawiązuje do trzeciej edycji. Toteż nic nie wiadomo
gringo - Czw 09 Gru, 2010
Ja także poluje na kolejne dodatki do Magi i Miecza. Uważam że każdy dodatek urozmaica rozgrywkę i wnosi coś nowego do gry
Matthias[Wlkp] - Czw 09 Gru, 2010
gringo napisał/a: | (...) wnosi coś nowego do gry |
Np. kolejne tuziny kart przygody . Szczerze powiedziawszy, to właśnie takich "nowych" rzeczy wiele nie było - chyba tylko Żniwiarz wprowadził nowy element mechaniki, a reszta to "tylko" nowe karty i pola, na które można wejść.
Powiedziałbym raczej, że każdy dodatek "pompuje" w ilość to co jest...
Mi to aż tak bardzo nie przeszkadza, bo nic więcej nie oczekuję. Ale przydałoby się coś autentycznie NOWEGO.
Dremil - Wto 14 Gru, 2010
zapomniałeś wspomnieć o nowych postaciach ;p czarach i przedmiotach które wykorzystane w odpowiedni sposób i w odpowiednim momencie mocno zmieniają przebieg rozrywki. No i alternatywnych zakończeniach ;p
Co do dodatku to czekam na Miasto i karciane lub 3d Smoki
Matthias[Wlkp] - Wto 14 Gru, 2010
Dremil napisał/a: | zapomniałeś wspomnieć o nowych postaciach ;p czarach i przedmiotach które wykorzystane w odpowiedni sposób i w odpowiednim momencie mocno zmieniają przebieg rozrywki. |
Czyli raz na jakiś czas ktoś łupnie z innego czaru... WOW! Nie czarujmy się - szału nie ma. Wszystkie te nowe rzeczy wpływają na zmniejszenie powtarzalności rozgrywki, większą nieprzewidywalność, ale to jednak wciąż jest ten sam, stary, dobry (mimo wszystko ) Talisman.
Cytat: | No i alternatywnych zakończeniach ;p |
Myślałem, że były dodane w Żniwiarzu, ale faktycznie, doszły w Królowej Lodu. Tak na prawdę to i postać Żniwiarza to jedyne NOWE elementy mechaniki jakie doszły do tej pory.
Sxk - Wto 14 Gru, 2010
Tak może nie do końca na temat, ale najfajniejsza to była możliwość zmiany profesji w "Mieście". Ja bym tylko zmienił taką drobnostkę, by była możliwość zostawienia pierwotnych zdolności postaci. Taki czarnoksiężnik dla przykładu, przecież nie zapomni nagle jak się czaruje jak zostanie szeryfem.
|
|