|
galakta.pl Forum wydawnictwa gier planszowych Galakta |
 |
Osadnicy z Catanu (Settlers of Catan) - Turniej Online - zgłoszenia
Nataniel - Pon 27 Cze, 2005 Temat postu: Turniej Online - zgłoszenia W tym wątku proszę o zgłoszenia do turnieju. Jeden wpis = jedno zgłoszenie, bez niepotrzebnego bałaganu. Przy każdym wpisie proszę o podanie najbardziej odpowiadających godzin, kiedy dana osoba może grać.
Zapisy na turniej zamykamy dnia.... ? (prosze tutaj DW o ustalenie jakiegos terminu i odpowiednie zedytowanie tego posta).
Po zakonczeniu zapisow odbedzie sie losowanie 4-osobowych grup.
EDIT: gramy mysle ze na wannagame.com, jezeli w danej grupie wszystkie osoby zdecyduja sie na innego klienta, to chyba tez nie ma problemu.
Nataniel - Pon 27 Cze, 2005
Zgłaszam się Pasuja mi wieczory, po 17 lub weekendy.
Krionah - Pon 27 Cze, 2005
Też sięz głaszam. Mogę grać po 18:00. A w czym mgramy: sea czy to z javą?
moonman - Pon 27 Cze, 2005
zglaszam się - od 20-tej
Vasquez - Pon 27 Cze, 2005
zgłaszam chęć udziału...
około 20 jest ok
Martie - Pon 27 Cze, 2005
Zgłaszam się (w tygodniu po 20, w weekendy może być wcześniej)
Szept - Pon 27 Cze, 2005
Też jestem chętny. Po 20.00 lub w weekendy wcześniej.
dudman - Pon 27 Cze, 2005
Zglaszam sie, moge grac codziennie po 20:00
dudm@o2.pl
ubik - Pon 27 Cze, 2005
Zglaszam sie, moge grac po 20:00, codziennie.
Rudy - Pon 27 Cze, 2005
Zglaszam sie, moge grac po 20 codziennie
xshadow - Pon 27 Cze, 2005
obecny,
Godziny dowolne ale prosze o termin po dracoolu. 8 poprawiam biochemię więc nosa z książek nie wytknę
markus29 - Pon 27 Cze, 2005
zgłaszam chec udziału w turnieju, godziny po 20 a lepiej po 21,
pytanie : co sie stanie jesli wylosowany uczestnik nie przybedzie na rozgrywke ( wiecie wypadki losowe zdarzaja sie ) czy ktos automatycznie wskakuje za niego do grupy ? czy ten co nie przybył traci wtedy mozliwosc udziału w kolejnych rozgrywkach czy też przepada mu ta jedna kolejka ( bo np zaspal około 30 min )
Szept - Pon 27 Cze, 2005
Tylko okazało się że mam problemy z połączeniem z wanna game :/
D.W. - Pon 27 Cze, 2005
Tzn. osobiście planuje inaczej wyglądający turniej.
Spotykamy się np. w najbliższą niedzielę, o godz. 18:45. Każdy z graczy rozegra 4 gry.
Wcześniej zapisy ale wstępne.
Czyli:
Godz.. 19:00 pierwsza runda w której wszyscy gracze są podzieleni na grupy 4 osobowe ( lub 3 osobowe )
Godz. 20:00 gracze zostają przemieszani i rozgrywają 2 rundę w innych konfiguracjach graczy.
Godz. 21:00 – 3 runda j.w.
Godz. 22:00 – 4 runda j.w.
Potem jest obliczana kolejność miejsc według regulaminu Mistrzostw.
4 najlepszych graczy rozgrywa finałową grę zgodnie z zasadmi Mistrzostw w następny dzień o godz.21:00.
Zalety takiego systemu:
1. System jest dostosowany do tych co przyjdą na turniej.
2. Rozgrywka w ciągu jednego wieczoru.
Nataniel - Pon 27 Cze, 2005
Chcialem, aby w tym watku byly wylacznie zgloszenia, inaczej nie ma on sensu. Trudno.
D.Waszkiewicz napisał/a: | Zalety takiego systemu:
1. System jest dostosowany do tych co przyjdą na turniej.
2. Rozgrywka w ciągu jednego wieczoru. |
Wady takiego systemu:
1. Wiele osob moze akurat tego jednego, jedynego dnia nie miec czasu. Znalezienie jednego terminu dla wszystkich bedzie zawsze ciezkie. Latwiej byloby ustalac terminy w 4-osobowych grupach.
2. Kto zagwarantuje, ze jedna rozgrywka bedzie trwala 1 godzine? Co z pozostalymi, ktorzy skonczyli? Siedza i sie nudza, czekajac na tych, co jeszcze graja?
3. Nie wiem jak inni, ale ja nie mam 4 godzin (a pewnie i 5) non-stop na turniej. Znalazlbym za to spokojnie kilka dni po godzinie.
4. Przy duzej liczbie osob bedzie chaos. Chyba, ze nie ma byc duzej liczby osob i to takie zalozenie.
Glosuje zdecydowanie przeciwko.
D.W. - Wto 28 Cze, 2005
Turnieje online powinny być organizowane w jak najkrótszym terminie.
Organizowanie turniejów na zasadzie takiej, że dzisiaj zagram jedną grę, a za kilka dni kolejną itp. mija się z celem i robi tylko jeszcze więcej kłopotów i przypomina bardziej ligę graczy. A bo ktoś się nie zjawi, a to 2 się nie zjawi itp.
Tak traci się jeden wieczór. Nie przesadzajmy z tym, że ktoś nie ma czasu. Zapewniam Cię, że ja go też mam niewiele więcej od Ciebie. Ale jak idę na imieniny to nie patrzę na zegarek i mówię, że nie mogę posiedzieć 2 godz. Jak wyjeżdżasz do rodziny to też nie na godzinę.
Tutaj jest tak samo. Poświęcasz wieczór na rozegranie turnieju i tyle. Wybierasz po prostu czy chcesz się tak bawić.
Żadnego chaosu nie będzie a już na pewno nie przy takiej ilości graczy. Kwestia przyzwyczajenia się graczy do pewnych zasad i opanowanie regulaminu. Osoby, które uczestniczyły w turniejach online w grach komputerowych będą wiedzieć o czym mówię.
Po sprawdzeniu kto przyszedł. Na www w ciągu 5 min pojawi się podział graczy na 1 turę.
W czasie kiedy gracze będą grali zostaną rozlosowane kolejne tury.
Czy gra będzie trwała godzinę? To jest raczej maksymalne założenie. Kolejne grupy będą rozpisane i jeśli tylko zakończą wszyscy gracze poprzednia partię będą mogli się zebrać i rozpocząć następną grę.
To, że dany termin nie będzie pasował wszystkim nie ma żadnego znaczenia. Innym razem innym nie będzie pasował inny termin. Wolę zrobić w ciągu miesiąca 2 turnieje na takich zasadach niż jeden który będzie trwał 2 miesiące.
I akurat wiem co mówię ponieważ z turniejami online mam naprawdę spore doświadczenie (zrobiłem ich dziesiątki ) i to robione na kilkuset graczy jednorazowo. Oczywiście nie w gry planszowe ale zasada jest taka sama.
Że ktoś będzie czekał 20-30 min?. Porozmawia sobie z tymi co czekają, poczyta książkę, popracuje itp.
To ma być turniej. Jeśli natomiast mają być gry rozgrywane w różnych terminach to wolałbym zrobić po prostu ladder czyli ligę dla graczy. Wtedy się umawiają sami na dany dzień itp. I o tym też można pomyśleć ale dopiero za jakiś czas.
moonman - Wto 28 Cze, 2005
Mnie jak najbardziej odpowiada taki "szybki" turniej - właśnie z tego względu, że mam mało czasu, a na dobrą rozrywkę warto wykombinować wolny wieczór. Później będą problemy z terminami - wiem co mówię bo grywam w wielu turniejach, ligach etc. (chociaz w settlersach jestem newbie)
Proponowałbym (pisałem już o tym innym topicu) żeby zrezygnować z zasady doliczania punktów z kart, które nie zostały zagrane. IMHO to trochę bez sensu, a poza tym technicznie będzie łatwiej. A także zakaz budowania statków jeśli chodzi o Basic Game - Default Island (na S3D Standard Settlers chyba się nawet nie da).
D.W. - Wto 28 Cze, 2005
Graczy nie będzie specjalnie dużo to jest też pewne.
Dlatego można śmiało zaproponować w pierwszym turnieju zamiast 4 rund tylko 3 rundy po którym jest wybieranych 4 najlepszych graczy do finału. Chyba, że będzie więcej niż 20 graczy.
3 rundy oznaczają około 3-4 godzin turnieju. Praktycznie do samego końca wszyscy przy takim systemie mają szansę dojść do finału co ma kolosalne znaczenie ponieważ jedną z większych bolączek takich turniejów jest to, że gracze, którzy nie mają szans na dalszy awans rezygnują z gry. Co wypacza wyniki ostatnich gier. A w przypadku rozwleczonych turniejów po prostu nie przyjdą na np. ostatni swój mecz.
Oczywiście nie do końca spełnione będą warunki normalnych turniejów bo gracze nie zagrają na każdej pozycji bo są w programach losowo ustawiani (nie wiem co prawda jak jest wanngame). Ale myślę, że to w takim turnieju, który jest przede wszystkim dobrą zabawą ma niewielkie znaczenie. Gracze za to będą mieli dla siebie wytłumaczenie dlaczego im źle poszło.
Na 3d rozegrałem kilkadziesiąt gier i śmiało można przyjąć 1 h na daną grę. Powinno być szybciej ale przyjmijmy taki max. średni czas podczas 3 gier.
Moonman - oczywiście nie można budować statków. Nie grałem jeszcze na wanngame ale jeśli jest taka możliwość to gdybyśmy tam grali to będzie ona zabroniona.
I jeśli tam będziemy grali to niestety będą się liczyły wszystkie punkty zwycięstwa, które są widoczne. Tutaj gracz będzie musiał dodatkowo zadecydować czy warto je już podać.
Jeśli to będzie jednak 3d to tam nie ma obu problemów.
Osobiście byłbym za programem 3d ale brak hostów może nas zmusić do wanngame.
Dlatego przykładowo spotykamy się w wybrany dzień (np. najbliższa niedziela godz 19:45).
Każdy z graczy rezerwuje sobie na turniej 4h. Rozgrywa w czasie wieczoru 3 gry.
Może się okazać, że rozgrywki skończą się po 3 h czy po 2,5 h.
Ale na pierwszym turnieju gracze z pewnością będą mieli pewne jeszcze kłopoty z programami itp.
moonman - Wto 28 Cze, 2005
D.Waszkiewicz napisał/a: | Oczywiście nie do końca spełnione będą warunki normalnych turniejów bo gracze nie zagrają na każdej pozycji bo są w programach losowo ustawiani (nie wiem co prawda jak jest wanngame). |
Na wannagame.com gracze po kolei rzucają 2K, kto wyrzuci najwięcej oczek ten zaczyna.
D.Waszkiewicz napisał/a: | Moonman - oczywiście nie można budować statków. Nie grałem jeszcze na wanngame ale jeśli jest taka możliwość to gdybyśmy tam grali to będzie ona zabroniona.
I jeśli tam będziemy grali to niestety będą się liczyły wszystkie punkty zwycięstwa, które są widoczne. Tutaj gracz będzie musiał dodatkowo zadecydować czy warto je już podać. |
wannagame.com nie dolicza punktów za nie zagrane karty
emilos - Wto 28 Cze, 2005
Jeszcze jedno odstępstwo: na wannagame nie można zagrywać karty Rycerz przed własnym rzutem kostką , co mnie osobiście trochę przeszkadza.
Nie mniej zgłaszam chęć udziału w turnieju, mogę grać wieczorem po 19.00.
Hudson - Wto 28 Cze, 2005
Ja sie zglaszam.
Matylda - Wto 28 Cze, 2005
zgłaszam się
Prugi - Wto 28 Cze, 2005
Wyrażam chęć uczestnictwa
GL HF
termin który mi odpowiada: każdy dzień tygodnia po 20 (tylko nie w najbliższy weekend)
qotsa - Sob 02 Lip, 2005
i ja takze sie zglaszam...
o ile nie jest za pozno...
|
|